Un Donald Trump îmblânzit, noua faţă a „sistemului”

În primul său interviu în calitate de preşedinte ales, Donald Trump şi-a arătat o altă faţă, poate nu tocmai pe placul multor milioane de americani care i-au acordat votul, după o campanie plină de sarcasm. Ceea ce presa americană nu a dorit să observe în timpul campaniei prezidenţiale a fost sumarizat astfel de către realizatorul de la CBS care a fost gazda acestui prim interviu: “Am descoperit că unele dintre temele care au stat la baza campaniei preşedintelui ales nu trebuiau luate literal, ci ca planuri deschise negocierii”.

Trump nu a încetat să o laude pe rivala sa Hillary Clinton pentru prestaţia din timpul campaniei şi pentru calităţile evidente de politician. Telefonul pe care Clinton i l-a dat pentru a-şi recunoaşte înfrângerea “a fost mai dificil decât ar fi fost perntru mine”, spune Trump. “Mi-a spus doar atât: «Felicitări Donald. E bine aşa». Iar eu i-am spus: «Vreau să-ţi mulţumesc. Ai fost un concurent minunat». Este foarte puternică şi foarte inteligentă”.

Nici vorbă în această nouă iposatza a lui Donald Trump despre vreun ecou al scandările simpatizanţilor săi: “Închide-o!” sau “Hillary escroaca!”. Dimpotrivă, la CBS Trump a declarat că, în discuţia avută cu Bill Clinton după alegeri, acesta a fost “foarte, foarte drăguţ, una dintre cele mai interesante persoane pe care le-am cunoscut”. Mai mult, întrebat dacă va cere sfaturile familiei Clinton în calitate de preşedinte, Trump a spus: “Cu siguranţă mă voi gândi la asta în mandatul meu”.

Iar apoi, când interviul a mers către cea mai importantă temă de campanie, cea care a îngropat şansele lui Hillary Clinton – e-mailurile secrete ale fostului secretar de Stat – Trump a evitat cu graţie subiectul. Întrebat dacă va numi un procuror special pentru acest caz, preşedintele ales a spus: “Vreau să mă ocup de locurile de muncă, de sănătate, de imigraţie şi paza frontierelor. Vreau să avem o lege a imigraţiei. Vreau să mă axez pe aceste lucruri despre care am vorbit”.

Trump nu a avut o poziţie fără echivoc nici în ce priveşte soarta directorului FBI, cel care i-a lovitura electorală decisivă lui Hillary Clinton, redeschizând pentru câteva zile, strategic alese, dosarul e-mailurilor, pentru ca apoi să renunţe la urmăriea penală. Donald Trump a declarat că se va gândi dacă îl va demite sau nu pe James Comey.

Duse sunt criticile la adresa celebrei legi “Obamacare”, despre care mai toţi comentatorii americani au spus că este moartă, odată ce Trump devine preşedinte şi va avea alături un Congres dominat de republicani. Preşedintele ales a declarat că doreşte să menţină prevederi importante din aceasta lege. “Costă, dar e ceva ce am dori să menţinem în vigoare”.

Cât priveşte protestele de stradă izbucnite după alegerea sa la Casa Albă, Trump s-a declarat întristat că unii dintre susţinătorii săi au ajuns să incite la violenţă. “Încetaţi!”, le-a spus sec Trump celor care l-au susţinut pe durata unui an şi jumătate.

Trump a declarat că a auzit din relatările din presă şi reţelele de socializare despre ameninţările la adresa afroamericanilor, hispanicilor şi homosexualilor.

“Nu doar că am auzit, o dată sau de două ori am şi văzut. Dar cred că este un fenomen limitat. Le transmit să nu facă asta, este groaznic, pentru că eu vreau să unesc ţara aceasta. E trist să aud că îi hărţuiesc pe hispanici şi afroamericani. Le spun “Încetaţi”, dacă asta ajută la ceva. O spun în faţa camerelor: Încetaţi!”.

Cât priveşte protestele simpatizanţilor lui Hillary Clinton împotriva alegerii sale, Trump s-a ferit să se lanseze în teorii ale conspiraţiei şi nu a rostit niciun nume al potenţialilor organizatori, deşi presa care l-a susţinut a relatat despre implicarea organizaţiilor controlate de George Soros.

“Sunt tineri americani care se tem şi unii dintre ei protestează acum împotriva dumneavoastră şi a retoricii dumneavoastră”, spune Lesley Stahl, realizatoare CBS. “Protestează pentru că nu mă cunosc. Doar din acest motiov protestează. Cred că în unele cazuri sunt protestatari profesionişti, dacă vă uitaţi la ce a publicat WikiLeaks.”

“Le spun să nu le fie frică. Vom reuni ţara. Dar să nu le fie frică. Tocmai au avut loc alegerile şi avem nevoie de ceva timp. Dacă Hillary ar fi câstigat şi simpatizanţii mei ar fi protestat, toată lumea ar fi spus «Cât de îngrozitor». Iar dumneavoastră aţi fi avut o altă atitudine. O altă atitudine. Ştiţi, aici este un dublu standard”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.