Un Fauci al geopoliticii pare să decreteze încotro va merge lumea

În decurs de câteva zile, viziuni tolerate, chiar studiate în universități, au devenit echivalente cu trădarea, inconștiența și cu apologia criminalului Vladimir Putin, devenit un Hitler al zilelor noastre. A spune acum, în luna martie 2022, că extinderea NATO a jucat un rol în declanșarea conflictului dintre Rusia și Vest echivalează cu a justifica invazia Rusiei in Ucraina sau cu a fi un idiot util a lui Vladimir Putin. O opinie similară exprimată în urmă cu doar un an invita la dezbatere.

În vremuri tulburi, memoria tinde sa fie scurtă, însă nici într-atât încât să nu ne amintim că, în primele săptămâni ale pandemiei asistam la o dinamica similară. Orice opinie contrara celei din presa de mainstream și a guvernelor marilor puteri îi costa cariera pe mulți medici. Orice opinie contrară curentului dominant privind originea noului coronavirus era pusă la zid, considerată periculoasa pentru sănătatea și viața oamenilor. Dezbaterea a fost ucisă în decurs de câteva zile. Războiul din Ucraina este noua pandemie.

Peste noapte, viziunea exprimată de-a lungul ultimelor decenii de o mulțime de specialiști americani în relațiile internațioanle a devenit inacceptabilă. Mai mult, unele universități americane cer  interzicerea lucrărilor lui John J. Mearsheimer, pentru că acest politolog a susținut, în 2015, că Vestul duce Ucraina spre dezastru. Jurnalista Anne Applebaum îl acuză pe Mearsheimer că oferă Rusiei o justificare pentru invazie, ajungând să fie citat chiar pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova. În lumea politică și a științelor politice se manifestă aceeași inchiziție precum cea din lumea medicală în primele luni ale pandemiei.

Și nu este vorba doar despre războiul din Ucraina, ci și despre efectele sale – sancțiunile economice impuse Rusiei și posibilele contrasancțiuni. Prețul barilului de petrol este la 140 de dolari, cel mai mare din ultimii 14 ani. Prețul gazelor naturale este de aproape 15 ori mai mare decât media din ultimii ani. Comisia Europeană ne îndeamnă să reducem termostatul cu un grad Celsius. Economiștii citați de mai toată presa vin cu aceeași explicație: prețurile cresc pentru ca Rusia a invadat Ucraina, iar Europa a impus sancțiuni Rusiei, inclusive renunțarea la un gazoduct (Nord Stream 2).

Dar dacă războiul din Ucraina și sancțiunile nu sunt singura mare cauză a actualei crize? Iată ce spunea, în urmă cu opt ani, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie: ”Problemele de securitate cauzate de gruparea Stat Islamic și alte grupări au dus la reducerea investițiilor în Orientul Mijlociu. Apetitul pentru investiții este aproape de zero, din cauza impredictibilității regiunii. Dacă astăzi nu se fac investiții, nu vom avea parte de creșterea producției de petrol de care va fi atât de mare nevoie în anii 2020”.

Un raport din 2019 al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare arăta că , în 2020, lumea va intra în criză globală, că multe din statele dezvoltate erau deja în recesiune tehnică. Asta se întâmpla in 2019, când lumea nu știa nimic despre virusul din Wuhan și când OMS nu sufla o vorbă despre vreun nou coronavirus.

Așadar, avem o criză energetică care este pusă pe seama războiului din Ucraina, așa cum am avut și avem parte de o criză globală care este pusă pe seama pandemiei. Războiul din Ucraina și pandemia ascund însă crize sistemice profunde, lipsă de investiții, strategii prost concepute de trecere la energia verde, jihadismul alimentat în Orientul Mijlociu, intervențiile americane în regiune, intervenția Rusiei în Siria, paradisuri fiscale, sisteme financiare din umbră, lipsă de reglementare a instituțiilor financiare. Toate sunt puse acum pe seama unui virus (nici măcar pe seama răspunsului guvernelor la boala provocată de acest virus) și pe seama unui „Hitler” de la Moscova ale cărui acțiuni sunt prezentate ca într-un scenariu macabru de la Hollywood.

Războiul din Ucraina, din Europa, este cea mai gravă criză în politica internațională a ultimelor decenii. Deciziile ce vor fi luate pot duce lumea în pragul unui război. Mutatis mutandis, acest mesaj este identic cu cel din urmă cu doi ani, la debutul pandemiei. În asemenea momente este esențială dezbaterea și înțelegerea cauzelor și a posibilelor consecințe ale crizei și deciziilor ce vor fi luate. Dezbaterea lipsește cu desăvârșire – ca și în perioada pandemiei, ea este înlocuită total cu emoții. Undeva, un Fauci al geopoliticii pare sa decreteze încotro trebuie să meargă lumea.

Mai trebuie doar să apară un șef de stat care să spună despre cei care îndrăznesc să-I mai citeze pe Mearsheimer sau George Kennan exact ce le spunea Emmanuel Macron celor care nu doreau să se vaccineze: ”O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, iar soluția este „limitarea pe cât de mult posibil a accesului lor la activitățile ce țin de viața socială”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

30 de Comentarii

 1. Dacă nu ar fi fost conflictul armat din Ukraina, probabil că ar fi urmat un război cu mult mai mare și mai devastator. Cum am acceptat să fiu înjurat și calificat ca antivaccinist, conspiraționis și putinist pentru că nu m-am vaccinat cu serul pe care scria libertate, prieteni și cafea cu Câtzu, pot și de acum înainte să-mi păstrez aceleași etichete dar în ordine inversă. Putin e și patriot, printre altele. Nu războiului! Solidaritate cu victimele din Ukraina, indiferent de care parte sunt acestea!

 2. Corect dar partial acest articol de la caposi. Incep sa se vada proiectele globale puse pe hartie inca din 2015-2016 descoperite sau la vedere partial dupa 2019. Din Romania nu prea poti gasi sau citi aceste inscrisuri, jurnalistii straini cand descopera cate ceva, la momentul cand ii prind pe caposi la microfon, ii descoase in asa fel incat dau pe goarna dara sa vrea adevarul. Problema e ca daca se constata ca au divulgat ceva, dau ordin sa nu fie plasat online acel interviu. Practica este cam in orice tara, doar tu trebuie sa fii pe faza la momentul interviului pe tv sa auzi ce scot pe gura caposii globali.

 3. Tovarasa Victoria Nuland – fosta „ambasadoare” la Kiev a Platit cu Bani Grei „revolutia” portocalie si a Instalat Personal pe Maidan „presedintele” Scamator Zelenskyy.
  Astazi asistem Inmarmuriti la Meetinguri Super-Televizate de Mercenarii MainStream Media in care Pupettii Globalisti ne agaseaza cu Idiosincraziile lor de Primavara. Chiar in cursul acestei saptamini a avut loc linga Londongrad intilnirea dintre Dictatorul Mickey Mouse Justin Castro Trudeau al Canadei Kommuniste, Sultanul UK Boris Johnson si Clovnul Liberal al Bordelului Olandez Mark Rutte. Toti Doamne si Toti 3 faceau Eforturi Supraomenesti sa para mai Timpiti decit sint in Realitate. Rusia lui Putin a Cistigat Razboiul cu Vestul in toate Planurile. Militar, Economic si Financiar.
  Caderea temporara a Rublei este Cintecul de Lebada al Dolarului American – FIAT CURRENCY.
  MOSNEAGUL SENIL BIDEN – JOE BIDEN – isi trimite Primata Jamaicana Kamala in toate tarile „fratesti” si „democratice” din NATO pentru a Smulge Promisiuni Desarte de Unitate in Razboiul cu Tzarul Putin pe care trebuie sa-l Duca Prostii pe Teritoriul Lor.
  Rugam Iobagii din Perimetrul Mioritic sa Adreseze toate Intrebarile Incomode Despotului Luminat Orban Viktor.
  Kamala o Cere…

 4. Lumea este sinucigașă in ansamblul sau…așa a fost mereu…
  Azi totul este doar in doua culori alb sau negru…
  Citiți „1984” și apoi incercati să colorați lumea ..
  Nu veți găsi decât alb sau negru ..

 5. Doi americani, Walter Lippmann și Edward Bernays au fost numiți să se ocupe de manipularea opiniei publice americane în pregătirea intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial și să-l informeze pe președintele Woodrow Wilson. De la un început oarecum grosier la Wellington House, a crescut o organizație care urma să modeleze destinul Germaniei, Marii Britanii și mai ales al Statelor Unite într-o manieră care a devenit o organizație extrem de sofisticată pentru a manipula și a crea opinia publică, ceea ce este denumit în mod obișnuit ,,spălarea creierului.” Bernays era mândru că este propagandist și scria în cartea sa Propaganda: „Dacă înțelegem mecanismele și motivele minții de grup, acum este posibil să controlăm și să înregimentăm masele după voința noastră fără ca ei să știe asta”. El a numit aceasta „ingineria consimțământului” și a propus ca „cei care manipulează acest mecanism nevăzut al societății” să constituie un guvern invizibil care este adevărata putere de conducere… În aproape fiecare act al vieții noastre de zi cu zi, fie în sfera politicii sau afacerilor, în comportamentul nostru social sau gândirea noastră etică, suntem dominați de un număr relativ mic de persoane… ,,care trag firele controland mentalul colectiv.” De atunci lucrurile doar au evoluat, nu?
  ,,Emoțiile sunt alarme de urgență… Zeul animal presocial și viclean al emoției-locomoției locuiește în sistemul nostru nervos, gata să verse sucuri endocrine stilul reactiv flight or fight ” – T. Leary

 6. Ce se intimpla atunci cind partenerii , nu se hotarasc asupra numelui viitorului lor copil
  Sa fie Flory ? sa fie Petre ? . Si iata ce iese (dragi cititori) : un hermafrodit aka flory petre /aka curcubeu/ aka blm/aka antifa /aka protv (vezi reclama pt transsexuali) /aka kanld (vezi reclama pt transsexuali).

 7. D-l Calin,m-ai provocat! Sunt cu poporul slav ucrainian, torturat zilele astea de Putin,care e papusat de khazari,asa cum Ucraiana Eroica e papusata de khazari!La baza oricarui razboi din epoca moderna gasesti d ,ceea ce a scris In „Lobby-ul israelian si politica externa a Statelor Unite,” John J. Mearsheimer, remarcabilul politolog american,co-autor cu Stephen Walt profesor la Harvard
  Putin este papusat de Nicolai Patrushev,seful Consiliului de Securitate al Rusiei, khazar care il ameteste pe Vova cu „imperiul slav ortodox, cu datoria sfanta a Rusiei”si ineptiile lui Dughin, iar in Ucraina se stie,nu mai insist!
  Din interesul acestor khazari care se inteleg perfect deasupra ageamiilor care cred in patriotism,in uniunea slava, in pace, este distrugerea acestor doua tari pe care le urasc!Sarcina khazarilor,plecata din asa zilele „carti sfinte’ scrise de rabini incepand din secolul IV odata cu aparitia crestinismului este de a desfiinta crestinatatea,prin provocarea razboaielor atroce
  Rusia si Ucraina sunt surori slave in adevar dar conducatorii actuali sunt papusati de khazari si vor plati cu viata, si Putin si Zelinschi
  Problema este ca URSS/Rusia care are arhivele lagarelor germane a lasat sa circule „religia Holocaustului „cum spune Gilad Atzmon, a tacut mustacind 75 de ani si a lasat sa se umfle gogoasa,in plus a tacut la modul criminal in fata lui Bush jr. si butaforiei cu 11septembrie 2001, doar sa porneasca doua razboaie de care avea khazarii mare nevoie!
  Azi e tarziu ca Putin sa mai spuna Adevarul,nu il mai crede nimeni,exact ce vor khazarii!

 8. Nu exista nici o justificare rationala, corecta a cresterii pretului la petrol si gaze.Vor sa reduca consumul,populatiei,a firmelor mici [ in mintea lor zicand ca resursele se vor termina] dar vor ca sa aiba acelasi profit.Vor falimenteze firmele mici,vor pauperiza populatia globului, Vor sa devina stapani lumii peste toate bogatiile ,sa ne dea cu portia cum vor ,cat vor si la ce pret vor.Problema este ca s-au tiparit bani ,fara valoare,fara sa aiba un echivalent in aur. Bancile percep dobanda, la banii imprumutati,si astfel numarul bacnotelor creste fictiv ,dar valoarea lor nu are echivalenta in plus produs.

 9. Applebaum was born in Washington, D.C.[1] Applebaum has stated that she was brought up in a „very reformed” Jewish family.[11] Her ancestors came to America from what is now Belarus. Si va mai mirati?

 10. @Fekete Tulipan ,

  D- le , felicitări . Ai căzut pe subiect .
  Iar ai sa obții un 10 +

  PS … știi ce e ciudat , cum dreaq nu abordează ADEVĂRATUL motiv al războiului Ukrainean nimeni din Presa românească ?
  Le este frica chiar sa gindeasca …

  • ”Mysebi spune:
   10 martie 2022 la 21:03

   @Fekete Tulipan ,

   D- le , felicitări . Ai căzut pe subiect .

   Iar ai sa obții un 10 +

   PS … știi ce e ciudat , cum dreaq nu abordează ADEVĂRATUL motiv al războiului Ukrainean nimeni din Presa

   românească ?

   Le este frica chiar sa gindeasca …

   Le este frica chiar sa gindeasca …”

   Min 33:33-1:21:28

   Poate reușiți să înțelegeți. câte ceva

   https://www.youtube.com/watch?v=oyWEetcwYPE

   Succes

 11. Problema de fond, pe care Mearsheimer n-o atinge, e declinul structural al Occidentului. Tema e complicata și delicata, iar unii o vor ingropata de razboiul din Ucraina. Pe termen scurt, asta se va întâmpla. Acest declin structural, mai mult sau mai putin reversibil, s-a întâlnit cu declinul structural perpetuu al Rusiei. Pe care Putin l-a coafat cu reforme militare leșinate și cu patriotismul suveran anti-occidental. Sunt multi intelectuali, atât conservatori cat și democrati, care au scris despre problemele sistemice ale Vestului. Criza financiara din 2008 a fost doar un episod. Un altul a fost retragerea din Irak, iar retragerea din Afganistan nici n-ar mai trebui menționată. Aceasta criza structurala din Vest s-a materializat, printre altele, intr-un leadership politic din ce în ce mai slab, precum și în sfătuitori la fel de slabi. Kennan, Kissinger, Brzezinski, Layton și chiar Mearsheimer au susținut primatul geopolitic al Statelor Unite, dar nu hegemonia. Obama, Trump si Biden au inteles, dar nu si Georgică Bush. O alta problema e ca ,,stratejii” modelați de cancel culture nu înțeleg nimic din relatiile internationale. Pun etichete, se isterizeaza și nu inteleg nici măcar minimalul „don’t do stupid things”. Din fericire, în structurile Pentagonului si ale Departamentului de Stat pare ca au supraviețuit și angajați old school. Cei care militează pentru reținere strategica. Sa speram ca de aceasta retinere strategica vor tine seama și avocatii, agenții imobiliari, speculatorii financiari și sociologii resapati care se ocupa de politica externa și de securitate în Romania. In caz contrar, lumina va veni de la Rasarit.

 12. @Mysebi : iti spun numai tie:)) In SUA se cunoaste foarte bine acest adevar dar vocile ca a lui John J. Mearsheimer sunt aruncate in derizoriu
  1.Acum 50 de ani, presedintele Richard Nixon a spus ca o cabala evreiasca stapaneste Departamentul Muncii si-l saboteaza politic. La cererea lui, s’a studiat si s’a descoperit ca din 35 de posturi cheie, 13 erau ocupate de respectivi Dintre ei 2 au fost persecutati Intr’un nou ” holocaust nazist” si-au fost mutati pe posturi echivalente In alte departamente. Atunci a izbucnit scandalul Watergate orchestrat de doi ziariti evrei americani, si Nixon a fost fortat sa demisioneze
  2. In Martie 1979, Primul Ministru israelian Menachem Begin a declarat ca “puterea evreiasca este asa de mare (oy vah rushala)incat Washingtonul tremura In fata noastra.”
  3.In 1974, Generalul George Brown, seful Statului Major arme unificate, si-a exprimat aceeasi Ingrijorare si-a fost admonestat public de Presedintele Ford.
  4.Menachem Shalev, membru al Consulatului Israelian, a spus, cu ocazia genocidului practicat de israelieni In Liban: “Jurnalistii, redactorii, si chiar si politicienii, sa se gandească de doua ori Inainte de a critica Israelul”
  5.Chaim Weizmann, presedintele Congresului Mondial Evreiesc, explica la 3 Decembrie 1942 despre cel de-al doilea razboi mondial: “Noi nu negăm si nu ne e teamă sa spunem ca acest razboi este razboiul nostru si ca a fost dus pentru eliberarea evreilor.”

  E plina Istoria de pilde si citate,dar „orbii’din politica nu se descurca nici cu bastonul alb
  Nu iti mai spun ce s-a intimplat in zilele imediat urmatoare de dupa 11sept 2001 si cat de infiltrate erau Dep de Stat si Dep Apararii din SUA
  La rece,lupta vreun cneaz Oleg,Igor, sau Iaroslav impotriva rusilor ?
  Sau vreun cnez Vladimir Dolgoruki sau Andrei Bogoliubski impotriva ucrainienilor ?Nu, lupta un Putin cu bunica Shalom-ova cu un Zelinschi
  Niciunul nu e slav 100%,au contraire

 13. Bine dar e absurd.
  Tu si alti ca tine chiar nu aveti pic de mila fata de victimele teroristului Putin? Presupun ca nu esti platit ca sa scrii toate neroziile. Putin a facut gresala vietii lui. Bravul popor ucrainian rezista si chiar daca rusii vor castiga razboiul Ucraina nu va fi nici odata ocupata. Va urma un razboi de gherile in care rusii vor fi vanati precum cainii turbati. Urmarea este ca NATO va aloca sume considerabile pentru obtinerea suprematiei militare gasind si antidotul la amenintarea nucleara cu care santajeaza Putin.UE va accelera folosirea energiilor neconventionale iar in prima etapa va inlocui sursele de petrol si gaze din Rusia , gasind alti furnizori . Fata de aceasta, Rusia va deveni o tara nefrecventabila pt. lumea civilizata, cu resurse financiare reduse, fapt ce va conduce la prabusirea ei economica in maximum 4 luni. Deci Putin in loc sa realizeze din Rusia o mare putere mondiala va realiza o mica putere regionala. Daca nu ai inteles comentariul meu , ot sa-l traduc in ruseste, folosind traducatorul automat.
  PS. Tu si alti postaci anti UE, anti NATO, cu puternice nostalgii comuniste sunteti niste lasi ascunzandu-va dupa presudonime , ne avand curajulsa iscaliti in nume proppriu. Sunteti vrednici de mila

 14. Un articol cu o temă curajoasă ce prilejuiește comentarii și mai valoroase, nu pentru că nu i-ar fi fost cunoscute și autorului, dar o anumită autocenzurare nu strică niciodată !
  Spun asta referindu-mă mai ales la comentariile de la 20.14 și 20:23 , deși și celelalte sunt la înălțime.
  P.S.
  Mi se pare adevărată crimă să ai terminată conducta de gaze Nord Strem 2 și să nu te folosești de ea din motive politice. Și asta pentru ca SUA să-și asigure o piață de desfacere pentru gazul ei lichefiat, care după scoaterea de pe piață a Rusiei ar crește și el ca făt frumosul de la Casa albă, ajuns deja dacă nu la vârsta senectuții, măcar la starea decreptitudinii plenare.
  Ce s-a întâmplat ieri la stațiile din Românica este o șmecherie ordinară pusă la cale tocmai de cei care se fac acum că ar căuta niște vinovați :
  Una este să afli că a crescut prețul la ceva de 7 la 13 și alta când afli că a crescut doar la 9.
  Așa mai merge va spune bietul românaș , că dacă rămânea la 13 ieșeam în stradă !!!
  Manipulare ordinară !

 15. Cu alte cuvinte, ceea ce avem si vedem acuma sint EFECTELE, care au si o CAUZA. CAUZA aceasta are si ea, la rindul sau, alte CAUZE. Despre acestea din urma insa, mucles !

 16. HITLER = Avea nevoie de ” spațiul vital ” și NU avea resurse minerale !

  PUTIN = ARE suficient teritoriu ( chiar vast ) și ARE chiar surplus de materii prime cu rezerva enorme !
  Deci, care sunt CAUZELE războiului ??

  Ucraina – o istorie complicată și prea …aproape de Moscova ! Ucraina , teritoriu rusesc și cu populație rusă substanțială este vecina Moscovei și nu a USA ! Rușii o vor cuceri cu orice preț !

  Ucraina în NATO – genera direct ” balul final ” și rușii știau aceasta !! Obiectiv , securitatea statelor nu poate fi decât RECIPROCA !

  Rusii ( majoritatea ) sunt obișnuiți cu un trai modest , au resursele de baza proprii pt. ani buni . Specialiști francezi obiectivi susțin ferm că rușii ” vor rezista ” economic ani buni , in schimb occidentalii …vom vedea . China va înlocui fugarii investitori . Petrolul și gazele au o importanță maxima in industria chimica !

  Până una alta , Ucraina nu este in NATO care spre binele românilor trebuie să rămână defensiva ( neutră ) . Din nefericire , Romania nu are oameni politici diplomați care să știe să-i apere interesele !! P.S. O inițiativa interesanta ar fi ca tratativelor de pace sa se duca la …București ( o emisiune interesanta chiar acum la TV ) .

 17. Occidentul e o Dictatura mai necrutatoare decat cred multi..Dictatura americana infiltrata in toata lumea si prin momeli gen Mac Donald, Pepsi,pornografie generalizata pe Net….a globalizat informatia si a intoxicat creierele din Lume…A deformat gandirea mondiala….Vasazica America, USA prin scula ei NATO a incalecat Europa de Vest, Europa de Est, republicile ex sovietice din Caucaz, republica ex sovietica Ucraina incat a ajuns la granita de vest si de sud a Rusiei….Ce dracu sa faca Rusia? Sa asiste pasiva la ocuparea ei ca sa se bucure opinia publica din Vest?

 18. @ Fekete Tulipan….Eu nu am crezut niciodata ca teroristii musulmani au fost capabili sa faca o manopera atat de perfecta ca aia din 11 septembrie 2001. Poate doar ca executani, mana de lucru, regia fiind in alta parte.

 19. S.U.A. au creeat așa-numitul „Stat Islamic”, ai cărui „cetățeni” tăiau în fața camerelor de filmat gîți de jurnalijdi amerloci tikiați capturați. Conceptia C.I.A. e că în război ai și „pierderi colaterale”, nu-i așa?! …apoi Rusia le-a stricat „jucăria” pusă pe teren de suava C.I.A. cu atîta trudă, atîția bani și atîtea „pierderi colaterale” …
  „Applebaum îl acuză pe Mearsheimer că oferă Rusiei o justificare pentru invazie”…
  Da’ ce ne poate spune aceastp Applebaum despre tikiatul ei de la „Enron” și cele 70 de miliarde de $ delapidați acolo?

 20. MINCIUNA ,MANIPULAREA ,SCENARII APOCALIPTICE CARE SA STRESEZE POPULATIA SUNT CAI DE CONTROL A POPULATIEI.
  INTRE MARILE PUTERI INTODEAUNA AU EXISTAT INTELEGERI PRIVIND ZONELE DE INFLUIENTA ,INTELEGERI SCRISE,TRATATE,MAI MULT SAU MAI PUTIN SECRETE.VEZI IRAKUL,VEZI AFGANISTANUL ,VEZI SIRIA,VEZI LBIA,VEZI VENEZUELA ,VEZI ARGENTINA CU SAU FARA RAZBOAIE AU FOST PUSE LA PAMANT DE ACEIASI PUTERE & CO.IN CEEA CE NE PRIVESTE VEZI TRATATUL RIBENTROP -MOLOTOV,URMARILE SE VAD SI AZI !,VEZI INTELEGEREA DE LA IALTA CU SFERELE DE INFLUIENTA CAND ENGLEZII NE-AU VANDUT RUSILOR !,VEZI INTELEGEREA DE LA MALTA INTRE RUSI SI AMERICANI DIN 89 !. VEZI CONDITIILE IMPUSE ROMANIEI LA INTRAREA IN NATO IN 1997 !,CINE A AMETIT UCRAINA CA VA FI PRIMITA IN NATO ??,CAND VA PRIMI UCRAINA ACCEPT DE LA RUSIA DE A INTRA IN NATO ?,CAND ESISTA DEJA CONFLICTUL CRIMEII,CONFLICTUL DONET,LUGANSK !!.CINE A CREAT CONFLICTUL SI CINE LA SUSTINUT IN MOD CONSTANT ?.
  CINE A GENERAT ,CINE A FINANTAT FABRICAREA COVIDULUI?,CINE A CASTIGAT DE PE URMA ASA ZISULUI VACCIN ?.CINE A CREAT CRIZA FINANCIARA IN 2008 ?,CINE A GENERAT PREZENTA CRIZA ENERGETICA ??.CINE VREA PRIN PROGRAMUL GREEN DEAL SA ELIMINE ORCE CONCURENTA ?, GHIVECIUL GLOBALIZARII PROMOVAT CU AGRESIVITATE -SE VREA ELIMINAREA A TOT CE REPREZINTA :NATIUNEA,CREDINTA,FAMILIA ,PROPIETATEA SI CHIAR FIINTA UMANA !,ASTA NU-I O DOVADA DE NEBUNIE ??.
  ATACURILE BRUTALE A CELOR CARE SE VOR STAPANII LUMII SUNT TOT DESE,MAI VIOLENTE,MAI IRESPONSABILE .Dr FAUCI NU-I SINGURUL ,IAR DISCIPOLII LUI MENGELE SUNT ZECI POATE SUTE !.

 21. D-le Marchievici,cred ca ati permis ca cineva sa se foloseasca de numele D-voastra!

 22. „Europa a impus sancțiuni Rusiei, inclusive renunțarea la un gazoduct (Nord Stream 2).”

  Naivitate, dezinformare ? Cum sa renunte cineva la cateva miliarde ?

 23. @o ipoteza, De ce n-ar fi autorul articolulului capabil sa gandeasca singur un asmenea articol?
  Este drept ca n-a mentionat ca banii oligarhilor rusi din paradisurile fiscale au putut fi blocate, desi pana acum autoritatile financiare occidentale afirmau ca nu se poate efectua deoarece ar fi prea complicat.
  Iar acum, cand pretul barilului a ajuns la 140 dolari, Occidentul doreste sa incheie pe repede inainte tratatul cu Iranul de neproliferare a armelor nucleare, pentru a permite acestuia sa deverseze pe piata cantitati mari de petrol ce ar reduce drastic pretul barilului, si ar aduce pierderi Rusiei.

 24. E la moda sa te dai patruns de spiritul democratic dar e si mai OK daca esti si antirus,adica nedemocratic.Democratia inseamna libertatea cuvantului.Cand razboiul era purtat in alte zone de pe glob de catre americani,nu mai erau victime ci doar vagi comentarii la adresa asediatorilor.Acestea erau razboaiele „bune”.Cand s-a mutat razboiul in Ucraina,deodata presa simte nevoia doar sa condamne,nu sa si analizeze.Solutia aleasa de Putin este oribila.Care sunt cauzele acestui razboi?Le putem judeca sau este crima sa si judeci?Gandirea progresista americana s-a instalat foarte rapid si in Romania.Presa a devenit justificativa luind partea unui combatant impotriva celuilalt.Este doar Rusia vinovata?A fost cumva dezechilibrat cantarul relatiilor internationale si de catre alte state sau intotdeauna Rusia e de vina?Sunt pareri si in Europa si in USA cum ca extinderea NATO a fost o grava eroare strategica.Ascensiunea NATO catre est a facut ca zidul Berlinului sa se mute in Ucraina.Rusia va fi izolata de Europa.Fiecare va trai cu civilizatia proprie.Vestul cu progresismul ,estul cu slavismul.Cat timp?Dar ce vina are presa incat trebuie izolata informatia si libertatea cuvantului?Astazi esti ok daca ii injuri pe rusi.Maine vei fi OK daca nu mai spui nimic.

  • ”GG spune:
   11 martie 2022 la 16:03
   E la moda sa te dai patruns de spiritul democratic dar e si mai OK daca esti si antirus,adica nedemocratic.Democratia inseamna libertatea cuvantului.Cand razboiul era purtat in alte zone de pe glob de catre americani,nu mai erau victime ci doar vagi comentarii la adresa asediatorilor.Acestea erau razboaiele „bune”.Cand s-a mutat razboiul in Ucraina,deodata presa simte nevoia doar sa condamne,nu sa si analizeze.Solutia aleasa de Putin este oribila.Care sunt cauzele acestui razboi?Le putem judeca sau este crima sa si judeci?”

   Vrei răspunsul !!??!!

   https://www.youtube.com/watch?v=oyWEetcwYPE
   09.03.2022 – ”Ce-i în Gușă, și-n căpușă” – cu Cozmin Gușă și H.G.Hartmann

   Spune despre…existența multor adevăruri!?!

   ”Hartmann:Nuland este responsabilă de aberația legii stării de criză.Și-un general român recrutat!
   https://www.youtube.com/watch?v=RfCzrGJupJM

   backup, aceeași discuție din primul videoclip.

   Succes

 25. Datoria Ukrainei e la Rotschild ( e publica informatia) cum credeti ca isi recupereaza mormanul…hai fac concurs de ghicitoare….

 26. Doar ipotetic, daca s-ar duce Rusia sa isi faca politica intr-o tara fosta membra a Statelor Unite, si situata langa Statele Unite, nu credeti ca Statele Unite ar intra cu armata in acea tara pentru a isi recastiga influenta in acea tara? Eu cred ca da. Atunci sa nu mai fim facuti idioti utili de catre autorul articolului! O mica incercare de a privinobiectiv situatia nu ar strica nimanui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.