Un istoric româno-american acuză Ungaria că falsifică istoria

Randolph L. Braham, un cercetător american de origine română asupra Holocaustului, a returnat Ungariei o înaltă distincţie, în semn de protest faţă de ceea ce el a numit o „campanie care falsifică istoria şi are scopul să exonereze regimul Horty”, transmite agenția ungară MTI, citată de MEDIAFAX.

Liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz (la putere), Antal Rogan, a catalogat reacţia lui Braham ca „exagerată”, adăugând totodată că-i respectă opinia.

Într-o scrisoare deschisă trimisă de la New York, Braham le-a cerut unor oficiali de rang înalt de la Centrul Memorial al Holocaustului, de la Budapesta, să îi retragă numele de la BrahamTheque Information Centre, care îi găzduieşte cercetările şi publicaţiile. El le-a cerut totodată să trimită autorităţilor ungare Ordinul Meritului, Crucea Mijlocie, împreună cu certificatul semnat de către fostul preşedinte ungar Pal Schmitt.

Profesorul de la Universitatea New York afirmă că a luat această „decizie dureroasă” în urma unor evenimente care au avut loc recent în Ungaria, inclusiv o amendare a Constituţiei şi adoptarea unor „măsuri de rău augur”, menite să „exonereze Ungaria de responsabilitatea pentru rolul activ pe care l-a jucat în anihilarea” unui număr de „cetăţeni evrei”.

Braham a precizat că „picătura care a umplut paharul” a fost faptul că Guvernul a decis să ridice „un monument naţional în memoria ocupaţiei germane (din 1944)”.

Un supravieţuitor al Holocaustului, Braham a catalogat această decizie drept o încercare de a deturna atenţia de la rolul jucat de regimul Horthy în exterminarea evreilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.