Un nou CPUN?

Revendicările străzii par destul de timide, formale, raportate la uriaşul număr uriaş al manifestanţilor. Sau poate doar cuminicarea lor este supusă unei selecţii interesate. Situaţia internă a României este, fără dubii, catastrofală şi obligă la o schimbare pe măsură. Întregul sistem legislativ a reuşit în aceşti ani de “europenizare” să se transforme în suport al corupţiei şi degradării vieţii publice. Ţara este captivă sistemului, reformele ajungând o imposibilitate. Imunitatea parlamentară, supremaţia serviciilor secrete prin implicarea lor în cauze la limita legii, lipsa transparenţei au creat pachetul legislativ al unei dictaturi. Separarea tot mai accentuată a mediului privat de cel al statului, în favoarea celui din urmă, a dat încă o lovitură statului însuşi, cetăţenilor. Întreaga corupţie s-a construit sub protecţia statului, în legătură directă şi cu protecţia structurile publice. S-a ajuns aici cu suportul întregii legislaţii care, desigur, în momente de criză, îşi dovedeşte vulnerabilitatea relativă.

Nu este punct pe harta României care să nu fie conectat la această sursă a subminării democratice. Autosuficientă, clasa politică nu mai are nici o minimă percepţie a situaţiei în care se află. Blamarea întregii clase politice actuale este un imperativ moral şi juridic, drepturile umane fundamentale fiind anulate. Acest sistem a reuşit ocultarea tuturor instituţiilor publice, transferându-le în interes personal. De la bază la vârf, România este transformată într-un monolit al imbecilizării şi dirijismului monstruos. Partidele actuale nu se mai pot legitima prin nimic, cu atât mai mult staff-urile acestora, care ar fi trebuit deja să fi demisionat. Această oră a adevărului ar trebui să fie o revoluţie de catifea, unica prin care lucrurile se pot aranja corect. Paşii spre democraţie, făcuţi prin contextul european în care s-a aflat România, au fost anulaţi decisiv de o conservare şi activare a metodelor dictaturii. Avem structuri politice, administrative, oameni politici şi de presă, o presupusă societate civilă, în fapt artefacte perfecte ale unui stil comunisto-securist veritabil. Monopoluri peste monopoluri, prin acestea s-a lansat România în Europa. Un stat care nu este al cetăţenilor, în care responsabilitatea nu mai există la niciun nivel. Sistemul mafiot a transformat spaţiul public într-unul al autismului, al imposibilităţilor majore.

Ceea ce pare o imposibilitate istorică a schimbării, în fond o realitate invincibilă, nu mai poate continua decât cu preţul aceloraşi dezastre. Alegerile anticipate pot avea sens numai dacă se constituie măcar o forţă politică transparentă cu un program radical credibil. Partidele care s-au aflat pe scena publică până acum sunt creaţia directă a sistemului mafiot. Întreaga presupusă elită a acestora ar trebui să fie exterioară dreptului de-a mai exercita o funcţie publică. Economia, dominantă esenţială, total compromisă, trebuie să revină în angrenajul politic, dar pe baze total diferite. Politica drept sursă de bani a ajuns un flagel mortal pentru economie şi drepturile elementare. Enormei aroganţe a clasei politice trebuie să i se ia pârghiile deciziilor unilaterale. Proiectele publice, legislative, fără grila democratică a interesului general, sunt anticonstituţionale.

Invocarea lui decembrie 1989 este corectă, însă prin populismul acestui moment nu este un model tocmai bun dacă se urmăreşte încropirea unui sistem prin care să fie daţi deoparte doar reprezentanţii de la vârf. Falimentarea partidelor actuale, denunţate drept antidemocratice, mafiote, clădite pe interese absolut oculte, este urgenţa nr. 1. România se află, în substanţa ei actuală, sub incidenţa unei criminalităţi organizatorice. Aducerea permanentă a raportării la actualele partide şi la arbitrajul acestora nu este decât o manipulare. Societatea românească nu mai poate funcţiona după actualele reglementări antidemocratice care au transformat corupţia şi lipsa transparenţei în fapt al dreptului.

Strada, adică societatea românească, are deja nevoie de un program al schimbărilor. În lipsa acestuia se poate instala o anarhie pe care o pot exploata mulţi dintre adversarii statului de drept, a căror misiune de serviciu chiar aceasta este. Aceştia sunt mulţi, mai mulţi decât ne imaginăm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.