Un ONG a reușit să pună bețe în roate tăietorului numărul unu al pădurilor patriei

Organismul de certificare a managementului forestier Quality Austria a suspendat certificatul FCS (Forest Stewardship Council) pentru multiple locații aparținând Holzindustrie Schweighofer, tăietorul numărul unu al pădurilor patriei, în urma deselor plângeri făcute de ONG-ul de mediu WWF la adresa fabricilor și lanțului de aprovizionare ale companiei austriece din România.

“În acest moment va fi mult mai greu să susțină că ei (Holzindustrie Schweighofer, n.r.) respect toate standardele internaționale în România”, a scris Csibi Magor, șeful WWF în România, pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că organismul de certificare Quality Austria a fost suspendat. În prezent se află în curs de pregătie o nouă verificare la fața locului, organizată împreună cu FCS și Quality Austria, a anunțat compania. “Este de la sine înţeles că, pe durata suspendării certificatului FSC, vom continua să respectăm toate standardele internaţionale de sustenabilitate. Dorim să descoperim, împreună cu părţile interesate, potenţialele riscuri în ceea ce priveşte aprovizionarea legală cu lemn şi să soluţionăm eventualele lacune. Sperăm că există un interes major şi vom primi propuneri constructive din partea tuturor, pentru a elabora rapid şi eficient soluţii satisfăcătoare”, a declarat Georg Erlacher, membru al Boardului de conducere Holzindustrie Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer a informat în luna ianuarie 2016 ca ”Organismul de certificare independent Quality Austria a confirmat aplicarea de către Holzindustrie Schweighofer a standardelor lanțului de custodie FSC CoC în locații multiple din România și din alte țări. Aceasta garantează că lemnul utilizat de Holzindustrie Schweighofer nu provine din surse inacceptabile și că toți furnizorii companiei sunt auditați riguros cu privire la proveniența lemnului pe care îl furnizează”. World Wildlife Fund a contestat această măsură. FSC (Forest Stewardship Council) este o organizație internațională non-profit, înființată în anul 1993 la inițiativa unor organizații de drepturile omului și de mediu, precum și a unor companii din silvicultură și industria lemnului. Este una dintre cele mai răspândite și prestigioase certificări la nivel mondial.

Până în ianuarie 2016, au fost certificate conform standardului FSC peste 186 milioane de hectare de pădure din 80 de țări din întreaga lume. World Wildlife Fund a adus în discuție faptul că în România, la unitățile Holzindustrie Schweighofer, a fost descoperit lemn provenit din tăieri ilegale. Publicația germană Der Spiegel a scris că un oficial al companiei austriece a fost filmat în timp ce spunea că ”nu este nicio problemă” ca lemnul provine din tăieri neaprobate de autoritățile române și că aceste tăieri ilegale sunt o mare problemă în Romania. WWF a cerut ca Holzindustrie Schweighofer să-și piardă certificatul FSC, iar Austria Quality să rămână fără acreditare pentru acordarea acestor certificate, scrie Der Spiegel.

Compania a negat aceste acuzații și a arătat că afirmațiile au fost scoase din context. Firma cu o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro este considerată cel mai mare procesator de lemn din România. ”Faptul că unele companii precum Schweighofer se pot ascunde în spatele certificării FSC este greu de acceptat”, a spus Johannes Zahnen de la WWF. Un raport recent al Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu (EIA) arată că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună ştiinţă şi încurajează furnizarea lemnului ilegal, speculând proasta administrare a pădurilor. În perioada 2000-2011, susţin cei de la EIA, care corelează datele dintr-o hartă întocmită de Greenpeace, o suprafaţă de 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm de 3 hectare/oră. În acelaşi timp, dintr-o actualizare realizată în 2015 reiese că pierderea pădurii a avut loc în acelaşi ritm, în intervalul 2012-2014. Oficialii EIA acuză că Holzindustrie Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România, odată cu majorarea preţurilor şi preluarea stocurilor de cherestea.

Conform acestora, în 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari, iar zece ani mai târziu valoarea a crescut la 2,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari, în timp ce în 2014 acestea au scăzut la 628 milioane de dolari. Cum era de aşteptat, Holzindustrie Schweighofer a respins acuzaţiile formulate de către EIA. “Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum şi întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros şi eficient de control al originii lemnului şi să prelucrăm doar lemn cu documente complete şi corecte, care respectă toate reglementările din România şi din Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece. Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș.

În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.