Un referendum bizar legat de Ucraina complică situația în UE

Olandezii au votat împotriva Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina. Era singura țară care nu ratificase acest acord și singura în care s-a organizat un referendum în acest scop. Este însă vorba de un referendum consultativ care nu constrânge guvernul.

Pragul de participare de 30% la referendumul de pe 6 aprilie a fost depășit cu doar 2% iar 64% dintre olandezi au spus NU acordului de asociere UE-Ucraina, potrivit datelor preliminare.

Referendumul nu este decât consultativ și guvernul poate alege să nu bloceze ratificarea la nivel european. Mai mult, parlamentul olandez a votat in favoarea asocierii Ucrainei la UE. Ministrul de Finanțe Jeroen Dijsselbloem a și spus: ”Este un referendum consultativ, iar singurul lucru pe care îl cere legea este ca noi să mai dezbatem acest subiect”.

Campania pentru NU a fost susținută de partidele eurosceptice din Olanda, iar campania pentru DA a fost susținută de cei care consideră ca respingerea Acordului ar fi o victorie pentru Vladimir Putin și politica sa de a îndepărta Ucraina de Europa. Până la urmă, mare parte din dezbatere s-a axat pe tragedia aviatică din Ucraina, doborârea zboruolui MH17 în iulie 2014, când și-au pierdut viata 298 de oameni, dintre care 200 olandezi. Au fost acuzați pentru aceasta fie separatiștii pro-ruși, fie forțele ucrainene, în functie de poziția în campania pentru referendum.

Rezultatul referendumului din Olanda, fie el și consultativ, poate avea influențe destul de serioase. În primul rând, este o lovitură pentru pro-occidentalii din Ucraina. Acordul de asociere a fost semnat în aceeași perioada cu Acordurile similare dintre UE și Republica Moldova și Georgia, care nu au întâmpinat opoziție. Mai mult, cetățenii moldoveni au primit și dreptul de a circula fara vize în UE (singurul beneficiu al omului simplu cuantificabil în bani după anii de guvernare pro-occidentală). Georgienii și mai cu seamă ucrainenii mai au de așteptat – 45 de milioane de ucraineni care pot circula fără vize ar avea un cu totul alt impact fata de cei 4 milioane de moldoveni.

Cum guvernul lui Arseni Iațeniuk este pe picior de plecare și scandalurile de corupție (de la Parchetul General și până la ministerele economice) se țin lant, iar numele vehiculate pentru noul premier nu satisfac Occidentul, care îl suspectează pe președintele Petro Poroșenko de continuarea unei politici corupte, rezultatul din Olanda poate crea tensiuni in Ucraina, care pot fi speculate de partidele pro-ruse și de extemiștii naționaliști.

La Kiev, președintele Porosenko a încercat să minimalizeze importanța votului din Olanda. ”Nu va fi un obstacol strategic pentru calea europeană a Ucrainei”, a spus el. ”Euroscepticii olandezi nu pot lua Ucraina ostatică pentru a-și arăta nemulțumirea față de UE”, a spus ministrul de Externe de la Kiev.

Ministrul ucrainean pare să fi atins adevărata miză a referendumului, consideră analiștii din vestul Europei. Acordul de Asociere nu este sinonim cu aderarea la UE, iar alegătorilor olandezi li s-a explicat acest lucru. Votul lor a avut de-a face cu UE, nu cu Ucraina. Iar nerespectarea rezultatului ar putea întări percepția lipsei de legitimitate democratică a construcției europene. Mai mult, dacă guvernul lui Mar Rutte nu respectă voința populară (chiar dacă pragul de 30% a fost considerat de guvern prea mic, descurajant pentru cei care ar fi votat DA), atunci asta ar da apă la moară și campaniei pentru Brexit pentru referendumul de pe 30 iunie din Marea Britanie.

Aceiași analiști consideră bizar faptul că în Olanda s-a organizat acest referendum. Dacă pentru asocierea Georgiei și a Republicii Moldova miza ar fi fost poate prea mică, atunci de ce nu s-a organizat referendum la aderarea (nu doar asocierea, ca în cazul Ucrainei) a zece state din estul Europei, în perioada 2004-2007? Și mai actual, de ce nu s-a organizat un referendum pentru acordul de asociere al statelor din Balcanii de Vest sau chiar pentru recentul acord UE-Turcia privind imigranții?

Referendumul este consultativ și nu va bloca politica generală a UE pentru Ucraina, ba chiar va putea impulsiona reformele lente de acolo. Perspectiva legăturilor economice, politice și de apărare mai puternice pe careo aduce asocierea la UE va rămâne. Însă referendumul din Olanda va complica campania pentru rămânerea Marii Britanii în UE și va fi folosit de propaganda rusa din Ucraina, alături de realitatea dură a sărăciei ce cuprinde țara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.