Un sistem de care aproape toata lumea şi-a bătut joc – sistemul judiciar

Un sistem de care aproape toata lumea şi-a bătut joc – sistemul judiciar este titlul unei opinii semnate de Mihaela Neagu, judecător la Curtea de Apel Galaţi. În textul de pe luju.ro. magistratul scrie:

De cativa ani nu mai poti deschide un televizor, un ziar, un telefon, fara sa vezi si sa auzi in continuu despre beneficiile imense pe care le au cei care lucreaza in sistemul judiciar, despre salarii grase si pensiile nesimtite, in timp ce dosarele zac in nelucrare de ani de zile.

Multa vreme mi-a fost rusine sa spun ce meserie am, daca se intampla sa ma aflu intr-o societate cu persoane care nu ma cunosc. Pentru ca nu e placut sa suporti nemultumirile fiecaruia, multe justificate, ca sa nu mai zic de invidia si ura multora.

Dar totul are o limita! Da. Sunt judecator! Am intrat in acest sistem in anul 1999, nu pentru salariile imense, ci pentru ca atunci am simtit ca acesta este locul meu. Asta trebuie sa fac. Sa ajut la indreptarea nedreptatii. Imi amintesc ca judecam divorturi, ca tanar judecator definitiv si constatam, atunci cand stabileam pensii de intretinere pentru copii, ca aveam salariul jumatate din cat era cel al unui muncitor din Sidex. Si ma intrebam pentru ce am invatat atata? De ce atat efort, atatea nopti nedormite, atat stres indurat la examenele extrem de grele pe care le-am dat? Pentru un salariu de nimic? Iar asta era dupa ”marea reforma Stoica”, cand aproape se dublasera salariile.

Dar asta nu m-a facut sa renunt la profesie, chiar daca ani de zile mi-am socotit la sange banii de cosnita. Pentru ca oamenii asteapta de la noi o dezlegare a itelor care s-au incalcit, cu, sau fara, voia lor. Oamenii vor dreptate. In timp, am inteles, cu dezamagire, ca meseria mea nu este despre dreptate. Oamenii nu primesc dreptate, ei primesc doar justitie! O copie infidela, cu multe stersaturi a dreptatii.

Dreptate este cand oamenii isi respecta unul altuia drepturile legale si umane! Justitia intervine cand drepturile au fost deja incalcate si incearca sa refaca echilibrul. Dar, oricat s-ar stradui, repararea unui drept nu este acelasi lucru cu dreptul intact si nealterat. E diferenta de la un vas intreg, la un vas facut tandari si lipit la loc, cat se mai poate, pentru ca unele parti sunt irecuperabile.

Pentru familia celui care si-a pierdut viata in urma unei infractiuni, ce inseamna dreptatea? Sa fie pedepsit infractorul? Il aduce asta inapoi pe cel drag? Banii dati ca despagubiri morale sau materiale sterg lipsa, nedreptatea, umilinta sau durerea suferita? Si asa am ajuns de la dreptate la dorinta de pedeapsa cat mai mare! Care dorinta vine cu revolta, din ura si din razbunare, iar nu din iubirea pentru cel decedat.

 

Judecatorul este acolo si trebuie sa tina balanta dreapta, sa aplice legea rational, indiferent care sunt presiunile care vin din toate directiile. Pentru ca suntem oameni si nu avem cum sa nu simtim durerea, frica, ura, stresul si toate sentimentele deloc fericite la care suntem martori.

 

Iar, dupa pronuntarea hotararii, toate aceste trairi, pana atunci indreptate impotriva celui care a rupt echilibrul prin fapta sa, impotriva cui sunt redirectionate? Impotriva judecatorului, care era un dobitoc, nu a inteles nimic, nu a citit dosarul, sau daca l-a citit a avut un interes, a fost corupt, a primit spaga si multe altele care se mai zic cand oamenii sunt furiosi si nemultumiti.

 

Sau chiar daca li s-a dat castig de cauza, oamenii sunt nemultumiti pentru ca a durat prea mult, judecatorul era incruntat, s-a uitat urat la ei, nu le-a vorbit cu destul respect, nu i-a ascultat suficient, sau Doamne-fereste i-a zambit partii adverse!

 

Iar judecatorul, cu capul mare, dupa sedinta de judecata in care a ascultat toate nemultumirile, lamentarile si minciunile cu care incearca unii sa il imbrobodeasca, doar-doar le-or da castig de cauza, asta dupa ce in 2-3 zile a trebuit sa citeasca cateva mii sau zeci de mii de pagini de dosare pline de praf si acarieni, nu de beletristica, ci de fapte pe care trebuie sa le retina, sa le discearna, sa le compileze si sa separe graul de neghina, aplicand legea, devine tapul ispasitor pentru tot ce merge prost in tara asta.

 

Nimeni nu vede ca ne confruntam cu o legislatie intr-o vesnica schimbare, cu care nici programul informatic de legislatie nu mai tine pasul, mai mult, interpretata in fel si chip printr-o multitudine de recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, decizii ale Curtii Constitutionale si jurisprudenta europeana obligatorie, de preferat toate batandu-se cap in cap.

 

Nimeni nu vede ca muncim dintotdeauna cu scheme de personal subdimensionate si neocupate, cu mult peste capacitatea de munca a unui om normal.

 

Nimeni nu vede ca au inceput sa ne pocneasca capetele la propriu, in ultimii ani fiind martora doar la instanta noastra la doua situatii de accident cerebral la persoane in varsta de 40 de ani.

 

Toti vad pensiile nesimtite si dosarele nesolutionate.

 

Cand am intrat in acest sistem mi s-a spus ca, daca nu mai poti, dupa 25 de ani de munca, poti sa te pensionezi, cu drepturi banesti similare celui in activitate. Un beneficiu atragator, recunosc, dar contrabalansat de toate constrangerile, raspunderea si munca specifice unui magistrat.

 

Nu toti se pensioneaza dupa 25 de ani, unii aleg sa ramana mai mult. Oamenii rezista in mod diferit, in functie si de cat de repede au invatat sa se protejeze.

 

Eu, m-am nascut sub comunism, unde munca era considerata o valoare, cel putin asa mi s-a spus. Iar eu am crezut! Cei mai tineri, mai intelepti, au observat ca daca munca era o valoare in Romania, sigur o fura cineva! Asa ca, nu se mai omoara muncind.

 

Generatiei noastre ni s-a spus ca e greu, e mult, dar, trebuie facut! Operativitatea era un indicator vesnic verificat. Nimeni nu pleca in concediu, pana cand nu isi termina dosarele de motivat, chiar daca asta insemna doar jumatate din concediul legal.

 

Ani de zile, asa am muncit. Am tras de noi, sa scoatem dosarele cat mai repede, sa le motivam in termenul legal. Iar asta cu mari eforturi fizice si mai ales psihice.

 

Si o sa spuna lumea, ce mare lucru, toti muncim! Si nu iesim la pensie la 48 de ani! Da, sunt de acord, orice este munca este greu de facut. Chiar si daca stai degeaba, tot greu este, daca esti la munca!

 

Doar ca creierul nu functioneaza la cote maxime pentru totdeauna. Cel putin nu la toata lumea. De la o vreme incolo, incepe sa dea rateuri! Daca se doreste pensionarea la 65 de ani pentru judecatori, intrebarea mea pentru societate este: daca tot ajungeti pe la noi vreti sa fiti judecati de niste persoane pe jumatate senile, epuizate dupa zeci de ani de munca, sau ati prefera niste creiere limpezi, care pot vedea mai usor adevarul, legea si echitatea?

 

Oricare ar fi raspunsul, eu stiu ca nu am cum sa rezist pana la 65 de ani in conditii bune de sanatate, pentru ca efortul meu de-a lungul anilor trecuti a fost mult prea mare si nici nu vreau sa imi bat joc de oameni. Eu nu m-am protejat. Am muncit cat a fost nevoie. Mie mi s-a spus ” trage boule la jug, ca dupa 25 de ani vei primi un brat de otava”. Iar ca sa ajung la varsta pensionarii, pentru a muri imediat dupa, cum li s-a intamplat multora din sistem, nu mai vad rostul efortului nerecompensat intr-un mod corect si echitabil. Sacrificiul de sine nu mai este la moda!

 

Acum inteleg ca otava nu mai ajunge pentru toti boii, mai bine ii mai punem sa munceasca inca 20 de ani, poate crapa, iar daca nu, le dam 3 paie. E suficient!

 

Or, in aceste conditii, va trebui sa iau o hotarare grea pentru mine. Vreau sa mai raman in acest sistem sau nu?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

36 de Comentarii

  1. De sistemul judiciar si-au batut joc in primul rand chiar magistratii: spagari, servili la comanda politica, neprofesionisti, cu organisme de conducere a justitiei sub orice critica.
    Asa ca s-avem pardon: rezultatele sunt pe masura nonvalorii lor.
    De la justitie pleaca toate problemele Romaniei, o tzara cu o justitie bolnava, sau mai bine spus: fara justitie……[Rumburak]

  2. „Imi amintesc ca judecam divorturi, ca tanar judecator definitiv si constatam, atunci cand stabileam pensii de intretinere pentru copii, ca aveam salariul jumatate din cat era cel al unui muncitor din Sidex”
    Ei lasa, ca n-ati suferit prea mult. Prin legea 303/2004 care v-a transformat in casta privilegiata i-ati spart pe toti.
    Mai faceti acum o comparatie cu un muncitor de la Sidex, dar bagati toate ‘drepturile’ de care beneficiati. Chirie, medicamente inclusiv pentru familie platite de stat, adica de noi. In perspectiva si rata la banca pentru casa. Si restul, ca mi-e greata de cate sunt.

  3. De subliniat cat a putut Danilet sa compromita roba de magistrat prin comportamentul lui de maimutoi si de afiliat politic.
    Si n-a fost singurul……[Rumburak]

  4. e una prin Bucuresti
    muci total profesional,
    se exprima prost in romaneste,
    pare venita din izreal sau direct din ukrania.
    (-noi,noi?
    -voi,voi!)

  5. Chiar sunt impresionata si imi dau lacrimile de suferinta prin care au trecut si trec judecatorii>Cat de mult au invatat la facultate incat te-apuca rasul -plansul de hotararile judecatoresti pe care le dau De multe ori grefierele le formuleaza hotararile ,ori ai impresia ca sunt redactate de avocatul partii adverse,intrucat sunt copiate fraze intregi mot-a-mot. Multi judecatori ori nu cunosc legile,ori le aplica fara jena cum vor muschii lor,pe fata,ca oricum nu raspund de ceea ce fac sau nu fac. Cat desre citit dosare prafuite ,hai sa nu mai discutam,ca sunt putini care le citesc,unii doar le frunzaresc sau citesc inceputul si sfarsitul.Daca este dupa cata carte au invatat,consider ca si inginerii si economistii care au lucrat in fabrici,in cercetari etc ,au invatat si daca tragem linie si le calculam averile ,vom observa diferente ca de la cer la pamant, intre judecatori si restul meseriilor. Pensia ing ec care au mai apucat este de 2200 -2500 roni fata de sutele de milioane ale magistratilor ,,Diferenta intre meserii este ca inginerii economistii
    profesorii, etc ,nu au creat suferinta si nu au distrus viata semenilor cum au facut magistratii.Spre deosebire de magistrati care au un serviciu sigur ,mai multi ingineri,economisti au decedat din cauza muncii si din cauza stresului,de teama ca in orice moment i se va desfinta postul,se va inchide fabrica si va ramane pe drumuri.. Dar judecatorii care tineau cate 100 de dosare in sertare ,nejudecate,nelucrate ,pana se prescrieau ,pateau ceva?Asa ca macar putina decenta sa aveti.cu atatea facilitati,relatii si trai pe vatrai.

  6. La ce trebuie o justitie nedreapta si costisitoare cand 90% apeleaza la justitia divina care nu uita si nu iarta !

  7. mai ce se mai plange doamna, da o intreb asa de la obraz, s-ar duce sa se opereze la un medic de 64 de ani? si-ar da copilul la scoala unde are multe cadre didactice de 60-65 de ani, cu siguranta NU? ar avea curaj sa traverseze un pod construit de niste oameni care stiu ca sunt absolviti de orice raspunedere daca se prabuseste acel pod? o intreb e normal ca anii de stagiu militar sa nu conteze la stagiul de cotizare daca statul m-a luat OBLIGATORIU din campul muncii sa fac armata? deciziile lor sunt un fel de 2+2 = 5 (sunt demonstatii pe net cu artificiul de rigoare pe care putini il pricep) asa se face practic interpretarea legilor care nu prea au legatura nici macar cu constitutia, ca de codul penal sau civil nu mai vorbim! unde e vorba aia unde-i lege nu-i tocmeala sau justitia e oarba? si ar fi multe de spus dar nesimtirea aceastei tagme depaseste deja orice limita a bunului simt! poate cu mici exceptii si aici nu ma refer la acesta doamna!

  8. MAREA CORUPTIE SE MANIFESTA DE 33 DE ANI IN ROMANIA SI PRIN Crearea unor proceduri judiciare cu continut confuz, echivoc, care faciliteaza emiterea de speculatii in favoarea infractorilor sau faptuitorilor. (“Persoana care ajuta un hot la savarsirea de infractiuni, se numeste COMPLICE si este pedepsit pentru asta. Daca o alta persoana ajuta acelasi hot dupa ce a savarsit fapta, la ascunderea adevarului se numeste AVOCAT si este platit pentru asta » ceea ce constituie o mare aberatie sau CIUDATENIE JUDICIARA );

  9. Doamna respectiva, judecator, doreste sa ne impresioneze. Se da victima. Da are, despre ceea ce a scris, dreptate. Dar dansa nu spune nimic despre spagile uriase luate de judecatori la RETROCEDARI si nu spune nimic dar nimic, despre POLITIZAREA justitiei despre FAPTUL ca justitia nu mai este nationala ci s-a dat cu „progresistii” globalisti. Asa ca ar face bine sa se mai gandeasca si sa nu se mai dea victima.

  10. Alooo, corect zice! Față de comunism, CCR și avocații liberi făceau diferența în democrație. CCR s-a sinucis, securiștii ‘e mulțumiți’, așa că hai acum peste avocați: ori prestează gratis, nu pun probleme organelor, formulează concluzii corecte, în acord cu așteptările poporului, de condamnare a bandiților, ori îi desființăm și-i băgăm în cremenal.

  11. Pentru ce merite deosebite facute omenirii,tarii, pretindeti inechitate si discriminare salariala si pensii speciale? Cum ati aparat tara de hotie,de distrugere,de vanzare pe nimic,de distrugere economica si sociala,de ingradire a drepturilor si libertatilor cetatenilor etc.Majoritatea ilegalitatilor,retrocedarilor etc s-au facut cu ajutorul hotararilor judecatoresti.Ati avut mila de batranii scosi din case, de satele retrocedate cu batrani de peste 80 de ani? Vreti merite doar ca ati invatat carte,ca ati deschis dosare prafuite pline de acarieni,ca a trebuit sa dati motivari?Cati judecatori au fost sanctionati ca au dat hotarari gresite,ca nu au respectat nici o lege,ca au jucat in picioare constitutia tarii,ca au jucat in picioare demnitatea oamenilor.?Cati au impartit dreptatea pentru interese chiar mici, meschine,cand nu le-a impus, nimeni deciziile?

  12. Dna judecator s-a facut avocatul breslei sale. Iar ca avocat este normal sa vada totul doar dintr-o singura parte. Despre cu totul altele trebuia sa discute duduia privitor la colegi. Adica despre fapte reprobabile si condamnabile care nu au tangenta cu educatia si verticalitatea unui judecator. Si din nefericire este plin sistemul judiciar de astfel de specimene. Personal sunt unul din milioanele de romani patiti.

  13. Doamna judecator am citit toate comentariile. Niciunul nu va este favorabil. NICI UNUL! Stiti , cand mai multi iti spun ca esti beat , sa te duci la culcare. Daca taceati filozof ( filozoafa ) ramaneati. Si am o rugaminte . Cititi comentariile de mai sus , dati la o parte unele exagerari si veti vedea cat de argumentate sunt .

    In rest numai de bine.

  14. Am auzit recent la radio, că la o facultate din America se predă un curs despre „Cum să nu faci nimic”? La o primă vedere, o aberație, o ciudățenie a naturii dar după ce au fost date explicațiile de rigoare, cum că studenții sunt învățați cum să se relaxeze, ce lecturi ar fi utile, cum să petreci timp de calitate, etc. bineînțeles că nedumeririle s-au mai risipit. Pe de altă parte, este important să înțelegem ce înseamnă „a nu face nimic” prin comparație cu ” a face ceva de valoare” având prima variantă ca punct de plecare. Citind o parte dintre comentarii, comparativ cu textul doamnei judecător, am senzația că unii ori nu au l-au înțeles ori nu au scris nimic valoros prin raportare directă la el. Nu intru în detalii, vin doar cu o constatare: Justiția şi sistemul judiciar sunt mult sub cota de avarie, la fel ca întreaga noastră societate şi numai prin cooperare loială ambele se pot ridica. Astfel se face dreptate, nu acuzându-se şi condamnându-se reciproc. Altfel, se distrug reciproc sub privirile feroce, batjocoritoare ale adevăraților vinovați care, de pe margine, dau rânduri de şuturi ambelor părți. Şi nu sunt puțini.

  15. avem judecatori. dar sunt putini impotriva sistemului corupt din spate. cinste tutror JUDECATORILOR care au judecat dupa LEGE si care nu au ACHIESAT LA SANTAJ. FELICITARI PENTRU MUNCA CORECTA IN SLUJBA JUSTITIEI (JUSTITIA NU ESTE DREPTATE – o confuzie destul de des intalnita – JUSTITIE ESTE RESPECTAREA LEGII CORECTE – nu legi facute pe „genunche” NECONSTITUTIONALE, CARE TREBUIAU ATACATE LA CCR – slava Domnului ca s-au desfiintat si usureaza acum „munca” sc lav etzi lor sorosh) SI PENTRU IUBIREA DE PROFESIE.

  16. e na inteles… ce-i asa de greu… sistemul de justitie a fot luat pe persoana fizica de catre stapan. voi prestati cum va dicteaza stapanul pentru ca est emult prea sensibil domeniul. de aceea se schimba legi atit de des, de aceea se eludeaza CCR, de aceea ce impus aberatii legislative, de aceea se baga politia politica aka sri in justitie. chiar crezi, stimate judecator, ca justitia este pentru toti??? pe bune, pe ce lume traiesti????

    Quod licet Iovi, non licet bovi!

    treziti-va ca o sa ramineti fara suflet!

  17. singurul raspuns la ceea ce a facut CCR este demisia tuturor judecatorilor. hai sa va vad, sinteti in stare sa trageti toti un semnal de alarma???? ce ar insemna sistemul de justitie fara judecatori??? aveti constiinta?

  18. Dacă am incerca să creionăm un grafic privind administrarea dreptății sau justiției într-o țară şi am considera cota zero sau peste zero, starea normalităţii şi am aşeza sub zero conflictele sau litigiile, am observa că, oricât ar încerca justiția sau o societate normală să aducă peste linie zona conflicuală sau litigioasă, cel puțin jumătate din dimensiunea acesteia, va rămâne sub această cotă. Aceştia sunt cei care pierd procesele, dat fiind că în mod obligatoriu una din două părți pierde sau este condamnată. Aceasta categorie socială nu va agrea justiția însă poate influența atitudinea generală a societății în raporturile cu ea, creându-se astfel o formă de „justiție de împrumut”, numită adesea şi justiție socială care niciodată nu a fost şi nu va fi corectă sau justă iar la noi, această parte a societății este tot mai numeroasă. În aceste condiții, o țară se poate regăsi în situația de a nu avea o justiție reală ci un surogat de justiție. De aici trebuie să pornească atât îndreptarea societății cât şi a justiției sale iar prima care trebuie să deschidă calea, este însăşi societatea prin reprezentanții ei legali a căror valoare lasă de dorit. Invers ar fi mai greu, dacă nu cumva, imposibil. Aşadar, adevărata nedreptate e creată tot de societate, indiferent de direcția din care privim şi să nu tot aruncăm mereu pisica… Caz închis.

  19. sistemul judiciar a fost si inainte cit si dupa 1989 populat cu secaturi analfanete=tradatoare=harparete si iese in sfirsit la iveala adevarata fata hidoasa=citi oameni au nenorocit pe nedrept=Dumnezeu ii va bate

  20. Ce artistic o aduce din condei doamna judecător. Cică creierul se deteriorează după o anumită vârstă. Dar, oare, doar la judecători? La profesori, nu? La medici, nu? La muncitorii obișnuiți, nu? Ba da, stimată doamnă. Doar că lor nu li se asigură nici pensie și niciun venit. Aleargă disperați de la o firmă la alta cu speranța că poate îi va angaja cineva. Li se refuză sistematic ziua de mâine, stimată doamnă.
    Profund grețoasă abordarea doamnei judecător.

  21. Sunteti epuizati? Atunci de ce dupa pensionare, in loc sa va internati in sanatorii-unde aveti gratuitate- intrati in avocatura? Si mai adaugam, printre privilegii: calatorii gratuite, case de odihna in toata tara, tot gratuite, pensie de urmas in valoare de vreo 70% din pensia voastra pentru vaduva/vaduvul vostru, plata ratelor la case, chiriile achitate de noi,transport gratis, spor ca lucrati la 20 km de casa etc,etc??? Ce sa mai vorbim de solutiile pe care le dati, de faptul ca nu cititi dosarele, ca va purtati urat cu oamenii, cu avocatii, ca veniti la lucru la 10 si plecati la 12? E drept, n-ati facut voi legile,dar, macar, nu va mai plangeti.

  22. Acum este momentul ca CCR sa impuna Parlamentului abrogarea privilegiilor nesmitite si care nu exista in nici o Legislatie din lume – gratuitatile, indemnizatiile/pensiile, terenurile, imobilele date pe spinarea romanilor unor cetateni de-si zic „rivolutionari” – impaduchiati de la 800 buc (cf. DNA si Procuraturii) in 90′, azi sunt 2-3 milioane escroci carora li se tot dau patalamale, lunar si anual non-stop de 32 ani, astfel: PNL isti, PSD isti, PDL isti, PM bashini, USR isti, la neamuri, amante, amici de invarteli. Bugetul este capusat si secat de 32 ani, de escrocii care tot primesc patalamale de „rivolutionari”.

  23. Greșit!un sistem nabab care și -a bătut joc de o țară întreagă! dacă se vor alege o sută dintre voi, ăia mai șmecheri,sigur averile voastre vor depăși pinul țării! dacă aveați conștiință țara era pe făgașul bun,nu se murea de foame,frig,furt,malpraxis,delapidări,etc,etc!tupeu mult pentru văitat!ce să mai zică omul care a muncit 40 de ani și voi vă bateți joc de el???

  24. Greșit!un sistem nabab care și -a bătut joc de o țară întreagă! dacă se vor alege o sută dintre voi, ăia mai șmecheri,sigur averile voastre vor depăși pinul țării! dacă aveați conștiință țara era pe făgașul bun,nu se murea de foame,frig,furt,malpraxis,delapidări,etc,etc!tupeu mult pentru văitat!ce să mai zică omul care a muncit 40 de ani și voi vă bateți joc de el??? ăla care vă plătește???

  25. „lupta de clasa” a facut-o judecatoare
    si i-a dat justitiabili!

  26. Frumos spus doamna judecator! Problema este ca printre dumneavoastra sunt judecatori care dau solutii la comanda, interesate! Vi se pare normal ca astfel de persoane sa fie platite din banii bugetari(din sudoarea tuturor cetatenilor romani de rand) cu salarii de sute de milionane si cu pensii de sute de milioane? De ce acceptati si de ce functioneaza in sistemul judiciar „caramaderia”!!! De ce nu sunt prezentate din interior aceste „lichele” ale justitiei? Le stiti, se stiu si le cunoasteti foarte bine! Orice incercare impotriva abuzurilor savarsite prin solutii interesate este respinsa din fasa de … colegii binevoitori! Iata, acum este „coada” la pensionare la 40 de ani si la dobandirea de pensii de sute de milioane urmare a „neretroactivitatii legii” noi(daca va fi data, dar … nu va fi, pentru ca asa sunt asigurate „solutiile interesate” in cauze!!!) Avem caz concret in care instanta de fond(corecta) a admis exceptia „neretoactivitatii legii” precizand ca o lege adoptata in 2015 nu poate actiona pentru situatii petrecute in … 2009! Insa, instanta de apel(marele CAB!!!) aflata sub obladuirea unui „protestatar de serviciu” infirma solutia data la fond si spune ca, … o lege data in 2015 poate actiona pentru situatii petrecute in … 2009! Cumva va mandriti si cu astfel de … complete de judecata????

  27. Domnu Judecator,Romania dupa cum stiti este oficial un stat mafiot,esuat.” Justitea mea endepedenta ” a pus umarul din greu sa ajungem unde am ajuns. Pt. judecatori,procurori,si chiar pt. cei mai Cocotati in frunte cu Esuatul,exista o conditie simpla,pt. ca Roooomania sa devina un staaaat de drept.Fiecare sa-si respecte Juramantul depus cu mana pe Biblie,si cele doua dintre cele 10 porunci,” sa nu juri stramb,si sa nu judeci stramb „. Dar unii nu auvrut si nu vor,nu au frica nici de Dumnezeu.Va intreb,ce fel de judecatori au fost cei care l-au condamnat la puscarie pe nevinovatul Judecator Mustata ? Atunci trebuia sa iesiti cu miile in strada si sa protestati impotrva samavolniciilor din Justitie. In schimb la comanda SECU,va amintiti cum protestau niste maimutoi pt. niste cauze false ? pe scarile Tribunalelor. Agitati de unii ca Danilet,tineri viitoare cozi de topor ale ” campului tactic „.Recent,Portocala a fost dclarat nevinovat,la fel ca si Cucuveaua,Albii ca zapada.Credeti ca Tara asta se mai face bine cu asemenea judecatori ?

  28. Vrem REJUDECAREA RETROCEDARILOR. Rejudecarea retrocedarilor…. asta v-ar reabilita ! Peste jumatate din retrocedari s-au facut cu spaga grasa la judecatori. Este adevarat ca erau anii de trista amintire ai CDR-ului dar asta nu absolva gruparea acelor judecatori „specializati” pe retrocedari carora l-i s-a dus vestea si…de aici privirea piezisa cand afla cineva ca sunteti judecator….

  29. E pe bune, sau este o gluma sinistra? Doamne, ma podideste plansul si o sa plang cu lacrimi de elefant… Nu ma intereseaza pensiile lor, poate ar trebui sa existe daca in societate ar fi ordine, daca imozitele ar fi platite si insolventele firmelor care nu-si platesc impozitele cu anii nu ar fi facute cu girul justitiei si cu complicitatea M finantelor. Daca retrocedarile in baza declaratiilor de martori false si in baza documentelor contrafacute nu ar exista cu complicitatea judecatorilor, as vrea pentru judecatori si o prima. Daca dosarele marilor hoti nu ar fi dosite in sertare sfidator ca sa ajunga la prescriptie, daca dosarele facute pentru a aranja pe cei ce deranjeaza puterea politica nu ar fi acceptate fara dovezi si oameni nevinovati nu ar fi stresati cu anii pana politicianul iese din politica si ordinul dat judelui nu mai are valoare, daca babuta careia un sectorist idiot i-a dat o amenda de 10000 fiindca vindea patrunjel si judele o condamna mai abitir decat pe dealerul de droguri, daca…. Draga justitie, daca tu nu te-ai fi facut presulet in fata politicului, tara ar fi fost prospera, leafa ti-ar fi fost de cinci ori mai mare, pensia respectabila iar judecatorii ar fi trait ca niste Oameni onorabili, civilizati si respectati. De ce s-a intamplat altfel, draga Justitie, numai tu stii! Oricum, te consider principalul vinovat pentru ceea ce a ajuns Romania fiindca atunci cand Dreptate nu este, nimic bun nu se intampla. Ma intreb, totusi, ce se va alege de tine? Desi, toate sperantele au murit.

  30. Nu vă mustră conștiința când voi și ai voștri încasați câte 3 pensii și 2 salarii, cumulând o sumă la care mulți nici nu visează, plătiți fiind de cei care abia își cumpără o pâine pentru copii,și muncesc și câte 15ore/zi,7/7??? când coeficientul de ierarhizare interzice mai mult de 1 la 12 ori? rușine!tot voi cu tupeu?

  31. Deci sistemul securist de justiţie care a „soluţionat” dosarul revoluţiei, dosarele mineriadelor, devalizările băncilor, vânzarea pe nimic a industriei şi a flotei, dosarele retrocedărilor în fals şi câte şi mai câte se consideră o victimă că are cele mai mari venituri din Uniune, case de serviciu, chirii, bani de benzină şi rate plătite de fraieri. Realitatea este că ar trebui să le crape obrazul de ruşine, dar nu are cum să îţi crape obrazul, dacă nu ai obraz. Citeşti şi te cruceşti cum de poate fi posibil ca un om atât de defazat şi paralel cu viaţa reală sā aibe dreptul de a judeca. Habar nu are despre ce vorbeşte, dar se plânge că întoarce banii cu lopata, în timp ce alţii mor pentru că nu au bani de şpagă pentru medic la spital. ACEST ARTICOL ESTE DOVADA PROVERBULUI: DACĂ TĂCEAI FILOSOF RĂMÂNEAI.

  32. Doamna dovedește că degeaba a fost judecător pentru că nu a înțeles nimic răul imens făcut acestei țări prin acceptarea statutului de tagmă maxi privilegiată. îmi amintesc cum in 1990 împreună cu câțiva muncitori pe care ii coordonam ieșeam din fabrică, mergeam pe malul râului și ne tăiam crengi din sălcii să ne încălzim cu niște cuptoare improvizate. In condițiile astea, cu salarii de mizerie, produceam mașini de cusut, de bobinat, de împletit.. Muncitorii aceia acum au 2000 de lei pensie. Mi-ar fi crăpat obrazul de rușine ca inginer să fi avut salariul de 5-6 ori mai mare ca ei pentru că știam cât de bine pregătiți erau. Jalnice argumente are doamna.

  33. Ei și politicienii trăiesc în lumea lor! fără griji, fără nevoi,doar cu avantaje!date de cei ce aproape mor de foame,de frig,de boli! și tot ei se vaită! cică dacă le iei banii le iei independența!atunci trei sferturi de țară e pușcărie!!!

  34. La ce vârstă se pensionează judecătorii din alte țări și care sunt condițiile de pensionare?care sunt condițiile pe care trebuie șă le îndeplinească un absolvent de studii juridice pentru a fi judecător,în alte țări?Ne poate spune cineva?

  35. Pledoaria asta pro domo este de-a dreptul scandaloasa. Contine sugestia ca efortul intelectual al magistratului este incomparabil mai mare si mai intens decat al oricui altcuiva, incluzand deci cercetatori, medici etc. Iar ultimii, a propos, nu au de obicei pe cineva care sa le repare greselile „in apel”. In al doilea rand, ideea cu justitiabilul care ar trebui sa isi doreasca sa fie judecat de cineva aflat la varsta la care altii mai au 10-15 ani pana la pensie implica existenta unei calitati ireprosabile a actului de justitie administrat de megistrati de pana in 50 de ani. Din perspectiva nenumaratelor cazuri care o contrazic, aceasta teza este o sfidare intolerabila.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.