Un tablou al necinstei lui Gabriel Liiceanu

Confruntat cu acțiunea veninoasă, iar nu doar incorectă, declanșată de Gabriel Liiceanu, m-am decis să prezint public un tablou al unora dintre faptele sale. Este un tablou al necinstei. 

Necinstea Nr. 1

Gabriel Liiceanu s-a implicat de curând, direct și agresiv, în susținerea publică a unui candidat al său (Ioan Răzvan) pentru ocuparea unui post de Asistent universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București. A afirmat, fără niciun fel de dovezi, că acel concurs este ”cu destinație”, pentru cineva ”din interior”. Era vorba despre candidata Oana Șerban. În context, Gabriel Liiceanu, nevoit să precizeze care sunt elementele de incorectitudine în desfășurarea concursului, a indicat o pretinsă dar inexistentă incompatibilitate între membrii Comisiei de Concurs și favorizarea unui candidat prin tematica și bibliografia de concurs, deși ele au fost în realitate preluate integral din fișele disciplinelor din structura postului. În urma desfășurării concursului, facultatea de filosofie a dat publicității precizările sale cu privire la rezultatul care consfințea admiterea Oanei Șerban.
Oana Șerban, în vârstă de 27 de ani, doctor în filosofie din anul 2018 cu distincția maximă Summa cum laudae, avea 2 cărți de autor, 6 volume co-editate, 23 de articole în reviste BDI, 13 studii în volume, 2 recenzii, 1 traducere.

Ioan Răzvan, în vârstă de 34 de ani, doctor în filosofie din 2017, avea 2 articole în reviste BDI, 2 studii în volume publicate la edituri de prestigiu, 1 recenzie.
Precizările menționate indică faptul că ”atât reglementările în vigoare, cât și practicile academice unanim recunoscute” stabilesc categoric că decizia Comisiei de Concurs este multicriterială, iar nu având un singur criteriu decisiv, anume participarea candidatului la universități străine, cum cerea ultimativ, dar evident nelegal și neacademic, Gabriel Liiceanu, într-o emisiune transmisă live în timp ce (sic!) se desfășura deja concursul, fiind prezent și protejatul său, venit de pe băncile unor universități europene. Or, Oana Șerban avusese numeroase relații de colaborare științifică cu universități prestigioase din Norvegia, Germania, Italia, Portugalia, Grecia. Punctajul final obținut de Oana Șerban a fost de 395 de puncte, iar Ioan Răzvan, clasat al treilea, a obținut 320 de puncte. Rezultatul concursului este categoric. Membrii Senatului Universității au fost favorabili într-un număr covârșitor Oanei Șerban.
Este necinstit să îți promovezi ”omul tău” ignorând realitatea realizărilor profesionale și academice ale acestuia, care se situau mult sub cele ale candidatului care a câștigat concursul.

Necinstea Nr. 2

La invitația mea, pentru ziua de 16 ianuarie anul curent, în cadrul cursului doctoral ”Violența în istorie: Holocaust și terorism”, precum am mai făcut-o pentru supraviețuitori ai Holocaustului, de la Canal și alte închisori comuniste, urmau să participe Petre Roman și Teodor Brateș, pentru momentul Baricada de la Inter și respectiv Revoluția Română în direct la TVR. Gabriel Liiceanu a publicat atunci un articol împotriva participării acestora, aducând ca argument conținutul acuzației formulate de procurorii militari care cercetau dosarul Revoluției. Or, dacă Gabriel Liiceanu s-a ostenit să cerceteze actul procurorilor prin care Petre Roman și Teodor Brateș deveneau suspecți, nu avea cum să ocolească faptul că la 26 decembrie 2018, adică cu trei săptămâni înainte, prin comunicatul public al Parchetului General, cei doi nu mai figurau în actul procurorilor pentru eventuala lor punere sub acuzare. Nu e, deci, decât necinste faptul de a prelua și răspândi o acuzație într-un moment când, în realitate, ea fusese abandonată.

Necinstea Nr. 3

Este vorba despre relatarea lui Dan Radu Rușanu, fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor și apoi președinte al Băncii de Export-Import a României, despre solicitările insistente, directe și prin interpuși, ale lui Gabriel Liiceanu de a fi sprijinit în activitatea sa de editor. Era anul 2000. Garda Financiară constatase neachitarea obligațiilor (taxe și impozite) către bugetul de stat și imputase societății Humanitas o sumă uriașă, inclusiv penalizările aferente unor întârzieri de peste cinci ani. Gabriel Liiceanu susținea că este vorba de un control tendențios, cu tentă politică! Însă trebuie menționat că D. R. Rușanu făcea parte din conducerea PNL și reprezenta guvernarea CDR-PD în acel moment. Documentele Gărzii Financiare erau ”clare, iar sumele, de necontestat”.
Mai mult, Gabriel Liiceanu, cerea ca Banca de Export-Import a României (cu capital integral de stat) să îi acorde un credit cu care să răscumpere, pentru sine, acțiunile unui investitor francez care dorea să se retragă din afacerea Humanitas. D. R. Rușanu preciza că Gabriel Liiceanu nu oferea niciun fel de garanții, altele decât ”reputația mea”. Unde pot fi plasate discursurile lui Gabriel Liiceanu despre funcționarea corectă, nepărtinitoare, a instituțiilor statului și despre nevoia de a fi aspru combătută favorizarea unor agenți economici de către autorități publice? Într-un loc, în mod sigur – la capitolul necinste.

Necinstea Nr. 4

În anul 1975 Gabriel Liiceanu publica ”Receptarea tragicului în antropologia marxistă” și scria: ”Pentru ca omul să fie om și să se bucure de propria-i omenie, el trebuie să așeze relația sa cu obiectele și lumea pe un temei uman. Îl împiedică însă cineva să o facă? Da, posesiunea; ea a făcut ca omul să nu se mai raporteze la lucru de dragul lucrului.” Apoi îl cita pe Marx: ”Proprietatea privată ne-a făcut atât de stupizi și de unilaterali, încât un obiect devine al nostru abia din momentul când îl avem, când este nemijlocit în posesia noastră”( Manuscrise economico-filosofice din 1844).
Dacă această convingere era sinceră atunci, de ce imediat după Revoluție Gabriel Liiceanu s-a luptat cu toate mijloacele să dobândească ”nemijlocit în posesia sa” fosta Editură Politică? Planează, oricum, o umbră de necinste.
În finalul acestui tablou îl aduc în sprijin pe inegalabilul om de cultură Petru Creția; din capitolul Cinstea al volumului său ”Eseuri morale”: ”Cinstea nu vizează ceea ce este profitabil ci de fiecare dată, ceea ce corespunde esenței sale, indiferent de urmări. Omul cinstit nu spune despre nimeni ceva rău ca să îl defăimeze, nici nu răspândește informații necontrolate. Cinstea ne cere să nu ne arătăm drept ceea ce nu suntem, adică să nu fim fățarnici sau duplicitari.”

Și mai apoi, în capitolul Falsa conștiință: ”cel afectat de o falsă conștiință vrea să creadă despre el că este cineva înzestrat cu mari calități omenești de obicei cele pe care le are cel mai puțin, dar la care aspiră cel mai mult.”
Pretextul atacului declanșat de Gabriel Liiceanu a fost acela că teza de doctorat a lui Ionuț Vulpescu, coordonată de mine, este un plagiat. Câtă vreme nu s-a ajuns la un verdict definitiv de plagiat, pot afirma că acuzațiile îmbracă mai mult un caracter de propagandă. În calitate de coordonator al tezei și bun cunoscător al acesteia, consider că lucrarea este în bună măsură originală; nu am constatat, nici eu, nici vreun alt membru al Comisiei, elemente de plagiat.
În concluzie, nu găsesc nimic mai potrivit decât să îl citez pe Constantin Noica din a sa operă fundamentală ”Rostirea filosofică românească”: ”Între da și nu sunt mai multe valori…Da și nu în rigiditatea lor, sunt și ne sunt insuportabile, așa cum infinitul în absolutul lui îi este omului insuportabil”.
Respingerea acestei gândiri a lui Noica este, cred, evidentă la Gabriel Liiceanu. El nu este generos (adică Da) și nu este rău cu totul (adică Nu), însă nu este suportabil pentru că arată o mediocritate răutăcioasă.
Și mai apoi, tot Constantin Noica: ”Nu se cade omule, nu se cade. Dacă ai căzut în atât de mare cinste, înțelege că este ceva care se cade și ceva care nu se cade” Doar că Gabriel Liiceanu a căzut în necinste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27
Vasile Morar 14 Articole
Author

160 de Comentarii

 1. … vă spun despre INTELECTUALII BĂSESKARI (duşmani de om şi de popor)

  Intelectualii băseskari sunt mincinoşi , fățarnici . Sunt aroganți , se umflă-n pene ca păunii .
  Intelectualii băseskari sunt dubioşi şi putrezi . Bodogănesc minciuni sfruntate , de bucheri . În scop murdar , de-a înşela poporul .
  Intelectualii băseskari nu înțeleg poporul şi sunt împotriva lui . Şi complotează şi urzesc în contra lui . Intelectualii băseskari se înhaită cu duşmanii țării , cu străinii . Şi spionează pentru ei . Şi sunt plătiți de aceştia . Şi se mândresc cu asta .
  Intelectualii băseskari sunt lacomi , hrăpăreți şi cupizi . Muncă le e straină , dar lenea le este mare . Fățărnicia şi mai mare .
  Icoana lor și crezul lor este „îmbuibătorul” , nu cultura . Îmbuibător pe care şi l-au ridicat la rang de Dumnezeu , de cruce strâmbă , putredă . Un dumnezeu corcit cu cărtăraşti mizeri şi pornografi , denigratori sălbatici a tot ce-i românesc şi nu străin .
  Un dumnezeu corcit cu tizmăneni spioni , transfugi (fugăi de colo până colo – ca dihorii !)
  Un dumnezeu corcit cu şori perverşi şi boşorogi (conspiratori şi-atunci când zac în cârji şi-n cărucioare cu rotile)
  Un dumnezeu scălâmb cu mutră calpă , liiceană , putredă (de mucava !) . Un dumnezeu de blandience boscoroditoare – năimite de străini , de lepre . Un dumnezeu de pleşi – de soi burțos , drăcesc , porcit . Un dumnezeu al avariției detrakate , şöröşe . Care se lăbărțează-n lumea lor de „scriitori” şi „filozofi” ratați . De rable şi rebuturi „spirituale” . De iuzi , pacepi şi de vânduți pe la străini . De inşi pomanagii , bâguitori ; zăcaşi cu mâna întisă-n şanțuri , pe sub garduri şi la porți din alte zări .
  Sperând anapoda la marile răsplăți . La câini străini având covrigi în cozi .

 2. Domnilor,
  Daca nu i-ati fi stalcit numele, ci l-ati fi scris corect, nimic din ce face acest om nu v-ar mai fi surprins. Pe el, il cheama LINGEANU.

 3. Zilele acestea citesc ” USA INTERZISA ” de GABRIEL LIICEANU ! Sunt convins ca autorul prezentului articol nu a citit-o , dar nu despre asta este vorba ! Daca mai multi intelectuali romani adevarati , ar avea demnitatea si curajul lui GABRIEL LIICEANU , cu siguranta nu ar mai fi in fruntea Romaniei , atitea gunoaie umane !

 4. M-am lamurit citind cu atentie textul. Sunt sigur ca este vorba despre distinsul profesor de Etica si Morala pe care il felicit pentru constanta si curajoasa sa atitudine in slujba adevarului, moralei si demnitatii umane.

 5. Aiurea, @Vasile Morar! Aiurea! Vila din Cotroceni, aproape de palatul prezidential e primul punct din tabloul necinstei lui Liicheanu! si despre vila, nu spui nimic. Lingau al tuturor liderilor politici e-alt punct pe tabloul necinstei tipului. Si tot nimic în articol, dle Morar. Falsa disidenta remunerata, ba chiar rasplatita cu nenumarate prezente personale-n Vest, la … „simpozioane”, „colocvii”, „reuniuni”, înaintea lui ’89. Furtul Editurii Politice. Labartzarea-n distrugerea României(si Constantinescu Emil, si Basescu, si Johannis au avut nevoie de GDS-ul individului ca s-ajunga la vârful ierarhiei politice). Astea-s puncte din recuzita necinstei lui Liicheanu. Ca-si „promoveaza” agresiv beizadelele tine de structura de mafiot. Cu pui. Daca n-ar avea pui peste tot, individul n-ar prospera. Puii lui Liicheanu fiind, de fapt, „receptarea tragicului” pentru majoritatea românilor de rând.

 6. Desigur, nu este vorba in carte despre Usa interzisa lichelelor.Atlfel nu i-ar fi pasit pragul si nu ar mai fi fost scrisa niciodata.

 7. FINIT CORONAT OPUS 🙂
  UN COMPORTAMENT DIN TINERETEA PERSONAJULUI – PREDICITIE PT COMPORTAMENTELE VIITOARE.
  _ABANDONAREA PROPRIULUI COPIL SI A TINEREI SALE SOTII CHIAR LA MATERNITATE !
  EVIDENT CA TANARA MAMA A DIVORTAT IMEDIAT DE IPOCHIMEN !
  De, Aurora este o femeie inteligenta. Curios este ce o fi gasit in vorbele / vrajile individului, de a acceptat sa fie tatal copilului. Ori n-a putut avorta, fiind interzis acest lucru, ori altcineva este tatal.
  Misterele vietii si ale perversitatii…

 8. pentru Khalidassa : ati scris un comentariu fabulos . bravo !!!!!!!!!

 9. @ Ileana. Buna voastra vointa si indignarea depasesc conditia posibila a acestui succint (obligatoriu, din lipsa de spatiu in primul rand) repros moral pe care il face autorul, care nu este si nu poate fi un rechizitoriu exhaustiv. Venind cu aceste completari faceti un util serviciu Adevarului.

 10. @ Ce ușă i-o fi fost interzisă acestui hoț ordinar prin participare proprie de și-a însușit Editura Politică împreună cu piticul Pleșu? Adânc filsofic, ai? Lui toate ușile i-au fost deschise, cu complicități interne și externe de la marea bestie -Soroș! Unde-i demnitatea, măi nene, care telectual la acest Moș Teacă cu pretenții subțiri?? Iată-ți gunoiul! Și licheaua tranziției!
  Și ia-ți, nene, alt nume, ori vrei să te mai caftească încă o dată Machedonul cel Mare! Bravo, dle Morar, arde-l pe marțafoi și dă-l și printre pietrele de moară ale timpului și spațiului!

 11. Iar au uitat aia de la kibutz poarta deschisa si ai scapat in lume! Treci inapoi, ca mirosi a usturoi!

 12. Pentru lichelismele lui comuniste esti in stare sa il refuzi pe Sadoveanu ca scriitor. In cazul perfect similar demonstrat in articol, nu. Explicatia e simpla : Nici un snob nu va recunoaste in vecii vecilor ca s-a inselat in alegerea lucrurilor de bon-ton. Este in stare sa linga acest rahat intins vertical pe perete pana ii da de gustul bun….

 13. Nu citesc,nimic din gandurile lui scrise nu m-au influentat,mi-am dat seam ca e omul „hopa mitica”pentru cei ce stiu!Omule,imbatranesti,inevitabil,dar ce lasi e mizerie!Alt mesaj n-am!Nu-mi bat capul si e suficient atat,unii prefera sa fie goi de continut,e alegerea lor!Fiecare alege drumul spre vesnicie!Pax!

 14. ”Proprietatea privată ne-a făcut atât de stupizi și de unilaterali, încât un obiect devine al nostru abia din momentul când îl avem, când este nemijlocit în posesia noastră”…mare Marx asta, cum l-a intuit el pe preamultul filozof al mizeriei proprii! Tot ce a facut Liiicenu, tot ce a scris (chiar si plagiatele!) nu reprezinta decat proiectia propriului organism in istoria contemporana…chiar Apelul catre lichele a fost scris in oglinda, totul e raportat la eul lui defect – dismorfofobie de manual, numai ca e de cercetat cum o maladie de felul asta, distrugatoare la nivel individual, a molipsit intreaga societate, cazurile, clinice, fiind tot mai greu de izolat…Asta e scoala lui Liiceanu, astia sunt adoratorii lui…Cel mai grav nu mi se pare ca un om profund bolnav de propria putreziciune, pe care o proiecteaza la nivelul societatii, face pui, ca e normal sa se adune intre ei, numai ca periculozitatea vine din clasa snobilor de acum si de aiurea, doctoranzii cu lacune in scoala elementara, care a identificat niste repere (!) si spera ca prin contagiiune sa se imbrace si ei de aceasta superioritate hada

 15. Peste orice altceva – care este filosofia lui Liiceanu? Care este cartea lui de filosofie, nu de reportaje, de amintiri, de relatări etc. Unde putem citi filosofia lui? Moralisme anticomuniste când comunismul este la muzeu sunt destule pe lume, alte țări au consumat faza când se lupta cu comunismul. Acum este ușor, ba chiar aduce bani. Dar unde- opera de filosof, opera unde-i?

 16. Domnule Morar, argumentele d-voastra sunt doar interpretari personale.
  Ceea ce nu e personal e faptul ca Ionut Vulpescu a plagiat masiv teza sa de doctorat.
  Ati fost coordonatorul tezei si nu ati constatat nici un element de plagiat?!
  Teza lui Vulpescu e copy/paste masiv. L-a copiat pe Parintele Galeriu, Ioan C. Tesu, Larisa Balbuzan, si lista e lunga.
  Oricine poate vedea cat de mult e plagiata teza de doctorat a lui Vulpescu care a fost Ministrul Culturii! Te cutremuri numai cand zici asa ceva- ministrul culturii si-a plagiat teza de doctorat!
  https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2019-03-11-23021278-0-ioan-vulpescu-teza-doctorat-extras-extins.pdf

 17. Mama ce mi-a placut filozofia! Cand afli in viata ca nu stii nimic sa faci atunci ajungi filozof, adicatelea ii inveti pe altii! Ca sa ajungi doctor in filozofie la 27 de ani inseamna sa fi trait intr-o viata anterioara! Unii ajung la 100 de ani (vezi Sora) si nu au inteles cu ce se mananca filozofia dar la 27 de ani e prea mult! Huuo jigodiilor fasciste care sugeti sangele poporului la pisica-imbuibata in numele libertatii capitaliste prost intelese!

 18. Liiceanu, un milog Soros. Te pomenesti ca vrea si un loc in manualul de istorie al neo-marxistilor finantati prin miliardaru american.

 19. un inelectual fin, plin de venin si cu Oniris pe pleope. Un om aproape cazon, un mizilic tantric…

 20. În 1989 se spunea că Academia Română este rea, putredă etc. Acum este mai bună? La Fizică mai era Ion Ursu, totuși cu lucrări. Acum este Ioviță Popescu. La Chimie era Balaban, acum este Constantin Silvestru. La inginerie VN Constantinescu, acum este Bernabic. La istorie era David Prodan și Ștefan Pascu, acum sunt Ion Aurel Pop și Ion Bolovan, pe lângă Răzvan Teodorescu, care va avea operă când o face plopul… Mult pustiu în actuala Academie – Boboc, mare filosof, Păcuraru, mare teolog, Ion Pop mare literat și putem lungi mult lista. Asta-i progres? Nu se va ieși din marasm fără curățenie și curățenie păstrată. Dacă nu-s valori să nu ne facem că e altfel!

 21. Bai Morar! De ce DNA nu se ocupa/ancheteaza „privatizarea” Editurii Politice Humanitas? Adica de ce s-a „privatizat” aceasta editura? Si s-a tinut un concurs pentru ca proprietarul sa fie Liiceanu? Cind lui John Lennon i s-a reprosat faptul ca a scris „Imagine no possesions!” si el e plin de bani, artistul a spus….”E doar un cintec….”Asa si cu Liiceanu….Ceea ce scrie Liiceanu e pentru fraieri…in timp ce el isi umple buzunarele cu bani si topeste cartile lui Goma! De ce de-o pilda, Liiceanu nu e inlocuit la cirma Editurii politice Humanitas cu Dan Alexe, un Mozart al lingvisticii, stie mai bine de 25 de limbi….Poate intra Liiceanu in competitie cu el???!! Sa se faca un concurs nene televizat intre astia 2 la ora de maxima audientza sa vedem cine are cohones mai mari!! Baga Alexe in buzunarul lui de la vesta si pe candidatul tau si pe al lui Liiceanu si pe Liiceanu insusi!!! Ba, asta e…au privatizatara Brucan si Iliescu Editura Politica, ce….n-au voie?”’ ca nu le dati voi voie? Si apoi cui lasa Liiceanu mostenire editura dupa ce el da coltzu’? Lui Paul Goma oare? Goma oricum o sa moara ultimul, asa ca ar putea s-o ia…pina nu dau coltzu’ toti banditii comunisti, Goma nu moare, o sa vedeti voi….

 22. Si cind Goma moare, o sa moara in Frantza ca sa ii faca in ciuda lui Mihai Dinu Gheorghiu, denuntzatirul de Parigi, care-l voia expulzat la Bucale fix in labele Securitatii…De ce? Fiinca MDG e conducator de „doctorate” nene, de aia…Sanchi, cum spunea un coleg de-a lui MDG de la catedra, nu eu, o fi stiind ala ceva??!!! Si apoi bre Morar, ca vad ca o tzii langa cu Petrica Roman si cu Brates ca au fost achitati de justitia romana….Bai Morar, tu esti imbecil sau te faci? „Justitia romaneasca” spui tu? Du-te ba si pune-i sa iti faca niste socuri electrice cu justita ta de „fie piinea cit de rea, tot mai bine in tara mea!”…Maninc-o tu acolo cu tot cu procurorii tai militari, fir-ai ai dracului sa fii de bulangiu prost! Ian intreaba-l pe Petrica Roman: Ba, cum se numeste unul care intra intr-o tara straina cu arme – el nefiind cetatean al acele tari!!! – si incepe sa ucida cetatenii acelei tari in numele „democratiei”???Petre Roma asta al tau are sa iti raspunda: TERORIST! ATUNCI INTREABA-L PE PETRE ROMAN ASTA AL TAU: „DAR TAC-TU CARE A FOST IN SPANIA SI OMPRA CETATENI SPANIOLI, DADEA FOC LA CATEDRALE, OMORA POPI CATOLICI SI CALUGARITE CATOLICE??? INSEAMNA CA EL E TERORIST?? Sa vezi ce iti raspunde Roman asta: „Tata ba? Tata a fost un erou, a luptat pentru democratie!” Pai de asta teroristii aia „republicani” care au murit in Spania, nici pina astazi Biserica Catolica nu permita sa fie ingropati in cimitire catolice si sa li se faca slujbe religioase? Otzi fi voi, tu si cu nen-tu Petre Roman, niste durligosi din Romania mai destepti decit Biserica Catolica? Roman asta, Petre e bun doar de ce au cerut muncitoarele de la Apaca: „NU VREM BANI, NU VREM VALUTA/VREM CA ROMAN SA NE …(IN)CINTE!”

 23. !” Bai Morar, si lasa-ma cu raspunsuri de genul „Franco a fost un dictator fascist!” Franco nu s-a raliat Axei, precum nen-tu Antonescu iar istorici reputati (cohorte) ca Paul Johnson din America i-au scos de mult eticheta de „fascist” pe care i-o lipisera pe frunte natarai ca tine tine sau ca MDG, denuntatorul de Parigi al lui Goma cu doctoratele in traista!!N-are Franco nevoie de aprecierile unor durligosi de filozofi de Bucale ca tine sau MDG! De te duci 40km mai sus de Escorial o sa vezi o ditamai cruce, e ridicata de spanioli in onoarea lui Franco de v-o 40 de metri inaltime, de se rasuceste tata lui Roman in mormint de ciuda!!! Bai Morar, ai auzit de Dolores Ibarruri, prietena cumatrului tau, nen-tu Nekulay Ceausesku, poreclita Pasionarria pentru ca scotea ochii cu foarfeca prizonierilor spanioli in timpul razboiului civil? Ba, tie nu iti e rusine sa ne pomenesti de Petre Roman? De ce esti porc?

 24. Nu sai departe de „Stiuca Barbierita” nen-tu Liiceanu (asa ii spune Goma!), sa stii!!! Nu mai plinge cu lacrimi de crocodil cit de onest esti tu!!! Esti fix la fel ca Liiceanu! Plus ca esti si obraznic si incult! Tu ai vazut ultimul articol al „ultraconservatorului” Radu Portocala despre Petre Roman mai vita cornuta? De ce nu te duci tu bai Morar la Petre Roman sa ii spui sa intre in greva foamei in fata parlamentului de la Bruxelles cerind sa i se dea inapoi cetatenia romaneasca lui Goma, pe care i-a furat-o cumatrul lui Walter Roman, Nekulay Ceausesku si nici pina acum nu i s-a dat inapoi lui Goma?

 25. Vad ca aia de la antena 3 pling cu lacrimi de crocodil dupa Iulius Filip….Ii doare in cot….instrumentalizeaza tragedia detinutilor anticomunisti si se impopotoneaza ca aparatori ai drepturilor detinutilor politici…..Ii doare in posterior de detinuti si pe ei si pe Basau’ incendiator de vapoare si pe Iohanetele luteran si pe tzapu Constantinescu & Ilici semnatari ai vinzarilor de milioane de romani catre „Ucraina” si pe toti banditii aia….De Cernauti, unde a invatat Eminescu, ai auzit ba Morar? De Goma de ce nu spun nimic???E o tacere asurzitoare cind vine vorba de Goma!! El nu a fost batut de Plesita? El nu a fost la Pitesti? La Gherla? Da’ poate ca tu bre Morar te incumeti….ca in loc sa il pupi in posterior pe Roman & Brates, spui de Goma?? Ce zici? Ai cohones? Te tine matarinca ta de filozof de Bucale?

 26. Vad ca aia de la antena 3 pling cu lacrimi de crocodil dupa Iulius Filip….Ii doare in cot….instrumentalizeaza tragedia detinutilor anticomunisti si se impopotoneaza ca aparatori ai drepturilor detinutilor politici…..Ii doare in posterior de detinuti si pe ei si pe Basau’ incendiator de vapoare si pe Iohanetele luteran si pe tzapu Constantinescu & Ilici semnatari ai vinzarilor de milioane de romani catre „Ucraina” si pe toti banditii aia….De Cernauti, unde a invatat Eminescu, ai auzit ba Morar? De Goma de ce nu spun nimic???E o tacere asurzitoare cind vine vorba de Goma!! El nu a fost batut de Plesita? El nu a fost la Pitesti? La Gherla? Da’ poate ca tu bre Morar te incumeti….ca in loc sa il pupi in posterior pe Roman & Brates, spui de Goma?? Ce zici? Ai cohones? Te tine matarinca ta de filozof de Bucale?

 27. Gestul domnului Liiceanu de a trimite o scrisoare de protest rectorului Universitatii din Bucuresti in legatura cu neadmiterea pilei sale in cadrul Facultatii de Filosofie arata calitatea morala indoielnica a celui in cauza!

  asa ceva nu se face! Punct.

 28. Stiu Mariuta si imi asum riscul….Stiu ce pateau „deviationistii” in regimul lui „tatuca” Stalin…Basca ca ei fiind pusi la zid sa fie executati din ordinul tatucii Stalin, erau intrebati daca voR sa spuna niste ultime cuvinte „INAINTE DE A MUSCA DIN GLONTE”. Ei urlau ca scosi din minti inainte de a cadea morti secerati de gloante: TRAIASCA TOVARASUL IOSIF VISARIONOVICI STALIN!” Mariuta ai auzit tu de L.F. Celine. El spunea: „LUMEA E UN BORDEL!!!!!” Iar codoasele de bordel sint Liiceanu, mdg, autorul articolului de fata, Morar, Roman, Brates, Basau, Ilici Iliescu, Iohanete, Tzapu si altii…Ce filozofi nene, astea-s fandaxii….durligosi de Bucale, „intelectuali” cu limba bifurcata de napirca…. Ce-mina pe ei in lupta? mai bine deviez eu si urlu in loc de Je suis Charlie, JE SUIS GOMA!!!

 29. Avem cestiuni arzatoare la ordinea zilei, de-o pilda GOMA…..nu hirtie de muste, ca Morar, Liiceanu si altii….GOMA e important pentru mine, nu bulangiii astia impostori care se dau filozofi si se sfisie intre ei intinzind copitele lor murdare la pomana lui Soros….Ba intelectualilor, la munca, nu la intins copita dupa pomana!!!!Si apoi Mariuta, nu cred ca pui botu’ la „justitia romaneasca”….In Germania un profesor de liceu are pensie cam tot atita cit un procuror…Ian bungheala cit are un procuror romanesc la pensie in comparatie cu tine? Caci invidia e motoru’ oricarei revolutii!!! Pai daca in Rusia imbecilul de tzar nu il omora pe Pyotr Stoliapin care voia sa dea pamintul mujicilor, mai era posibil comunismul? Pai daca ar fi venit Lenin dupa aia sa ii instige pe mujici contra tzarului, nu i-ar fi sfisiat ei pe Lenin si Trotzky? Daca in Romania, s-ar vota o lege sa i se ia Securitatii dreptul de a avea firme economice sub acoperire, ar mai fi plecat 8 milioane de romani peste granite? Ar fi fost paradis acolo, nu trebuia sa vina o vita ruginita de menopauza ca Kovessi sa ii invete pe romani de arta „luptei impotriva coruptiei!” Asta e gargara…Oricum au materie prima acolo, caci politicienii sint niste hoti prdinari….asa ca am deviat pentru ca Morar si vrajelile lor de concursuri sint hirtie de muste pentru mine….Ma fac eu Khaliff acolo, pun mina pe Dan Alexe, poruncesc sa ii fie arse v-o 30 de vergi pe spinare si il fac ministrul meu cultural….ce zicei…astea-s variatiuni pe aceeasi tema…nu devieri….am ureche muzicala, ce dracu’!

 30. @Zorro Goma

  sa stii ca am citit cu placere ce ai scris pe-acilea…chiar daca nu ai fost la obiect…

  cred ca banuiesti de ce Paul Goma nu este in prim-plan, nu e doar ca este o personalitate cu/constiinta ceea ce pe-acilea, pe la noi, nu se prea accepta…

  dar ma rog, au si *deviationistii* dreptul la opinie! :)))!

 31. Ma „enervai” ba, cind „auzii” de Petre Roman….si-l tamponai pe Morar, sa se invete minte pentru totdeauna….Caci eu….eu nu pot fi nci macar deviationist. Morar asta e oltenache?
  „And in my hour of darkness,
  There is still a light that shines on me.”
  Asta e Goma. Lumina. Simbolul… ma-ntelegi Mariutza? Ma adresez initiatilor. Nu „intelectualilor”.

 32. Capisci Mariuta? Daca urlam cu totzii JE SUIS GOMA, INVINGEM FIARELE INTUNERICULUI!!!

 33. @Zorro-Goma-Socola,prea delicatul profesor Morar ar fi trebuit sa iti cenzureze elucubratiile.Te-a ciupit musca ţeţe?

 34. @zorro: Prezinti deformat si grobian Razboiul Civil din Spania. Republica a fost instaurata prin alegeri democratice iar in arcul guvernamental majoritatea o detineau social-democratii, nu comunistii, cu care au fost mai mult in conflict. Comunistii erau insa cei ma radicali si dispusi sa lupte pina la capat, chiar si in 1939, cind Republica fusese abandonata de toti dar razboiul mondial deja batea la usa. Ilegal au intrat deci in tara, in ordine cronologica: maurii, adica trupele marocane mercenare, transportati cu avioane germane, germanii si italienii, precum si altii, inclusiv romani, ceea ce nu e deloc de lauda – Mota si Marin nu au fost niste eroi, cazuti pentru cruce si neam, intrucit saracia si neamul se aparau in Basarabia, Transilvania, Dobrogea, nu in Spania. Ce spui cu Ibaruri si scosul ochilor la prizonieri este o bazaconie. Franchistii sint ce executau prizonierii, intre care chiar militar de cariera, cum a fost ultimul comandant al Aviatiei Republicane. Monumentul Valle de los Caidos, impresionant ca arhitectura, a fost construit inclusiv cu munca fortata a prizonierilor republicani si celor banuiti de simpatie. Franco urmeaza sa fie scos de acolo si dus in cimitirul familiei sale din El Pardo. Unii istorici considera ca, daca Republica ar fi supravietuit, al doilea razboi mondial nu ar fi inceput, intrucit apetitul de cuceritor al Germaniei si Italiei ar fi primit prompt replica cuvenita. Nu a fost sa fie. Incurcate sint caile politicii democratice, mai ales ca lui Franco i s-a permis sa ramina la putere pina la moarte.

 35. @Ileana Rollason: In sfirsit, am satisfactia sa vad ceva scris de tine cu care sint intrutotul de acord. Pupici virtuali, pe obraz, nu ma intelege gresit : )

 36. Petsonal de cand s-a auzit de acest biped,nu am descoperit nimic in legatura cu propria-i cinste! A cinstit cu base,cu adunatura lui la palavrageala,a cinstit cu cei pe care i-a pupat,aici votrbesc de politicieni si marii capi numiti doar ei stiu cum! Nici in zonele cu ghetouri nu are loc bipedul.

 37. @ Victor Nedelea

  Aveti dreptate in ceea ce priveste Academia.

  E plina de nulitati si nu mai e nici o speranta sa se curete de ele.
  Imi amintesc de Ioan Ursu- era cu adevarat un fizician de valoare (Pacatele politice i-ar trebui iertate pentru ca a ajutat multa lume datorita pozitiei sale politice.)

  Razvan Teodorescu are 0 opera si e Academician! Si multi ca el.

  Vai de noi si de tara.

 38. Să fii doctor în filozofie la 27 de ani este ridicol, lumea universitară românească se umple de penibil în fața oamenilor simpli, muncitori sau țărani, acel om tânăr filozof probabil se crede deja egalul lui Socrate, Aristotel sau Platon, şi îi are la degetul mic pe Heggel, Nietzsche, etc.; oameni care nu au avut nevoie de titlul de doctor pt a deveni faimoşi şi valori ai literaturii universale. Hai sictir şi has mo kar lui şi celor ca el, niște sandilăi.

 39. discutiile au deviat!

  avem un director de editura care a trimis o scrisoare publica rectorului Universitatii din Bucuresti imputandu-i faptul ca *pila* lui nu a fost admisa in facultatea de filosofie!

  directorul de editura se pretinde a fi *director de constiinta*!

  daca directorat de constiinta inseamna sa pui pile, sa refaci triada PCR ( Pile, Cunostinte, Relatii) atunci degeaba am tradus *Heidegger*, caci nu am inteles nimic din el!

 40. Să nu mai vorbim de faptul că librarii săi au cele mai mici salarii din țară- minimul pe economie, dar pretențiile-s mari. Nu e o cinste nici să vorbești de moralitate și să te ții că susții cultura când te interesează doar profitul. Sunt curios în câte orașe a investit să ridice nivelul de cultură, câte colaborări a avut cu primăriile.

 41. „Multa sanatate” recomanda filozofului Morar sa ma cenzureze. Pai atunci unde-i liberates de expresie? Apoi faptul ca il numeste pe dom Profesor Morar, „prea delicatul profesor”, m-ar ingrijora daca as fi in local lui Morar. Bre, „Multa sanatate”, spune drept, esti bulangiu? Ai pus ochii pe Morar? EU in local lui Morar, daca m-ar baga la zdup DNA-ul impreuna cu tine- ceea ce e f.posibil in Ro, mi-ar creste ochi in ceafa si nu mi-as scapa sapunu’la dus in fata ta…nu de alta, da’ mi-ar fi frica….auzi la el, „delicatul profesor”….Nebunaticule….

 42. si de il slujesc? de ce nu isi caută alt loc de muncă si de ce nu isi fac propriile librării?

 43. @Alin

  cred ca totusi ati deviat de la discutie si, in plus, s-ar putea sa nu aveti dreptate…

  nu stim cum e afacerea cu Humanitasul…costurile, vanzarile, eu m-as abtine sa fac evaluari de acest tip…

  eu ma uit pe faptele care se vad…

  este inadmisibil sa faci pe directorul de constiinta si sa promovezi coruptia, caci asta a facut domnul Liiceanu, a folosit un mijloc public de santaj, adica o forma de coruptie ,

  a corupe inseamna a degrada o valoare, un principiu, un sentiment…

  regele e gol…

 44. Domnule Morar, textul publicat nu va face cinste, el este chiar necinstit pe alocuri.
  Volumele publicate de Oana Serban nu sunt academice nici in cel mai cuprinzator sens. „Cel mai recent volum al buzoiencei este un amestec de eseu, proza lirica cu accente filosofice, o carte de laborator, ceva experimentalist”, a declarat moderatorul evenimentului, Marin Ifrim – dintr-o prezentare la lansarea cartii. Ce impact academic, international academic, poate avea o asemenea carte? ZERO. Cand va numiti protejata pe post – la fel cum si-a numit Toader fiul, prin modificarea cerintelor concursului academic incat sa se potriveasca candidatului preferat – necinstea nr.1 este in contul dumneavoastra.

 45. @mda

  nimic nu-l indreptateste pe domnul Liiceanu sa intervina pentru un *protejat*..

  este ca si cum eu m-as baga peste domeniul dumneavoastra de activitate, in cazul in care dumneavoastra ati lucra intr-o institutie publica si v-as trage de urechi…

  daca ati citi Weber, la capitolul birocratie, ati vedea ca unul din principiile birocratiei, care constituie pilonul pe care se construieste modernitatea, este cel al *autonomiei ariilor jurisdictionale*…

  atunci cand faci asa ceva asta inseamna ca promovezi coruptia..

  o persoana care promoveaza coruptia nu poate fi *director de constiinta*…

  despre ce vorbim aici? despre diferenta dintre doi candidati sau despre respectarea de principii?

  eu apreciez calitatea editoriala a productiilor scoase de Humanitas, dar asta nu spala modul in care a fost atribuita aceasta editura domnului Liiceanu…

  respectiva editura *politica* nu era proprietatea privata a domnului Plesu..

  or tocmai impotriva arbitrariului comunist, a felului in care proprietatea publica era tratata ca proprietate privata era vorba in acele zile prin piete si in discursul public…

  din aceasta cauza, am mari suspiciuni legate de moralitatea domnului Liiceanu…scrisoarea trimisa rectorului Universitatii din Bucuresti mi le confirma…

  asa cum profitand de capitalul sau simbolic s-a inhamat in echipa de laudatori ai domnului presedinte Basescu si a regimului acestuia despre care stim azi cat de corupt a fost, daca ne gandim doar la doamnele Udrea si Bica..

 46. Acum sa ma dezlantzui cu „ce n-a vazut Parisu'”….Aiasta-i pentru ANONIM care e un mincinos pervers cu privire la Razboiul Civil sin Spania si despre Pasionaria, un agent NKVD care lucra sub Alexander Orlov. Si pentru Dom profesor Morar si pentru Mariuta. Si pentru Petre Roman, ca sa inteleaga si el in fine, ce a facut Walter, taica-su in Spania. Eu, carele prin care Goma vorbeste de fapt vi-l prezint pe Alexander Boot, ca sa vada si filozofii de Bucale ce inseamna un om de valoare. Anonimul imi spune de : „Mota si Marin nu au fost niste eroi, cazuti pentru cruce si neam, intrucit saracia si neamul se aparau in Basarabia, Transilvania, Dobrogea, nu in Spania”…….ca sa ia alta vorba, sa imi arunce praf in ochi. Dar el uita ca eu tocmai ce spusesem ca de ce Walter Roman se afla in Spania, ca nu avea nici un motiv…Anonim imi spune insa ca nici Motza si Marin, nu trebuiau sa se afle acolo ci in Basarabia….Da’ nu comenteaza deloc la Walter. Deci asta imi spune ca daca aia 2 erau acolo in Spania si nu era treaba lor acolo, atunci….deci inductiv nici walter nu trebuia sa fie acolo, nu?….Si-a dat singur in cap Anonimul. Si acum Alexander Boot despre Pasionaria, Franco si cam cum pune problema un geniu ca el, care STIE SA GANDEASCA:
  http://www.alexanderboot.com/christendom-wont-pass/
  Bishop’s Park is lovely this time of year: narcissi, daffodils, magnolias, camellias and tulips are all in bloom. And then there’s this eyesore, commemorating the local residents who fought with the loyalists in the Spanish Civil War.

  The text should more appropriately read: “To the eternal shame of those fools and knaves who fought side by side with some Spaniards to spread Stalinism and enslave first Spain and then all of Europe.”

 47. The rousing words ¡No pasarán! the memorial extols were uttered by Stalin’s communist agent Dolores Ibárruri, during the defence of Madrid against Franco’s assault.

  Ibárruri was commonly known by her nickname La Pasionaria, though it’s not commonly known how she acquired it. In fact, that crazed sadist merited the soubriquet by biting through a priest’s jugular vein, thus establishing her atheist credentials and proving herself worthy of her paymaster in the Kremlin.

  The pandemic of useful idiocy clearly hasn’t been expunged, which is why even today most people assume that the wrong side won the Civil War. Franco, they say, was just awful. Fair enough, El Caudillo was no angel.

 48. But the choice wasn’t between Franco and Mother Theresa. It was between Franco and Stalin, and still pining for the latter goes beyond simple idiocy. But of course reason has nothing to do with it. The prevailing attitude comes from the deep existential malaise of modernity.

  Spain was the only European country that managed to reverse the initial success of modernity within its borders, and delay its full advent by almost half a century.

 49. Hence Franco is still singled out for vitriol sputtered at him by every hue of modernity, in amounts far exceeding those reserved for evil ghouls like Lenin or, say, Che Guevarra.

  Stalin’s Comintern mistakenly identified Spain as the West’s weakest link. The error was caused by the false Marxist methodology Stalin tended to apply to his analysis of societies he didn’t know first-hand.

  The latently feudal Spain was the least ‘capitalist’ of Western European countries, which to a Marxist was a sign of weakness. In fact, Spain was at the time Europe’s most aristocratic and pious country, Christendom’s last holdout against modernity.

 50. Not having had the benefit of a pre-Enlightenment cognitive methodology, Stalin singled Spain out for a greater dose of Popular Front subversion than any other country in Western Europe, except possibly France.

  At first his strategy seemed to be succeeding. Having destabilised the transitional regime of Primo de Rivera, the Popular Front, inspired by the Comintern (which is to say NKVD’s Foreign Department), installed its own government that was eventually taken over by the ‘Spanish Lenin’ Largo Caballero.

  In short order, Spain sank into anarchy, with every traditional institution being destroyed and even the army disintegrating into chaos. In Stalin’s eyes, that made the country ripe for a Bolshevik takeover: the ‘revolutionary situation’ seemed to be in place.

 51. What Stalin didn’t realise was that Spain was perhaps the only place where Christendom wasn’t yet extinct as a social force. That the Soviet chieftain didn’t get away with this misapprehension was owed to Providence that plucked the right man out of relative obscurity and put him in the right place at the right time.

  Just as the assassination of Archduke Ferdinand ignited the First World War, Franco’s revolt was triggered by the assassination of the conservative deputy Calvo Sotelo by communist paramilitaries. Franco had had enough.

 52. He wasn’t a political general. Simple in his theoretical constructs, Franco thought along the lines of God and country and probably was uncertain where one ended and the other began.

  He succeeded because his country, unlike most others, hadn’t had to endure a century of modern erosion. And Comintern subversion had had merely a decade to wreak havoc – enough time to plunge the country into anarchy, but not enough to corrupt it to the core.

 53. There was enough spunk left in Spain, and all Franco had to do was channel it into the right conduits. This he proceeded to do, armed not only with patriotism but, fortunately for Spain, also with pragmatism.

  That enabled him to look for help anywhere he could find it. Internally, it led to an alliance with the fascist Falange; externally, to one with Mussolini and Hitler. Actually, an alliance is perhaps an inadequate word to describe what essentially was a one-sided arrangement. Franco accepted Hitler’s help but managed to promise nothing but money in return.

 54. Not only did Franco refuse to enter the Second World War on Germany’s side, but he even denied Hitler the right of passage to Gibraltar. Franco joyously traded salutes with the Nazis, but balked at trading favours. It was by design that he was so unreceptive to Hitler’s overtures that the latter likened talks with Franco to having his teeth pulled out.

  Even as Paris was worth a mass to Henri IV, Madrid was worth an outstretched right arm to Franco. But he was far from being the fascist of modern mythology.

 55. Franco was the leader of the anti-communist coalition that also included Carlist monarchists, devout Catholics, conservatives and simply decent people who understood the evil of communism.

  Franco was the last defender of Christendom among the great leaders of the world, which earned him the undying enmity of the full political spectrum of modernity. For modernity detests Christendom above anything else.

 56. That’s why the International Brigades, Stalin’s Comintern army, could boast roughly 1,000 times the number of British volunteers that Franco could attract. Stalin was a champion of modernity; Franco of Christendom.

  (Peter Kemp was one of the few British volunteers who fought with Franco, in the Carlist forces. His book The Thorns of Memory is a moving account of that time.)

  In the face of that difference, the relatively insignificant political disagreements among the moderns were swept aside. As his Homage to Catalonia shows, even someone like George Orwell had more in common with Stalin than with Franco. (Orwell fought with POUM anarchists, and he thought Stalin wasn’t hard enough.)

 57. Now, almost eighty years after the Civil War, and forty since Franco died, moderns still haven’t relented. To them it’s immaterial that, but for Franco, Spain would have been turned into something like Romania c. 1950.

  Modernity will never give Franco the benefit of the doubt. Even Lenin, Stalin and – in France especially – Trotsky are still seen as having possessed redeeming qualities, much as those are begrudgingly admitted to have been offset by unfortunate brutality.

  Yet Franco, who saved his country from the rack of modernity, rates nothing but visceral hatred. That’s why, much as I’d like to campaign for the removal of that eyesore from my favourite park, I won’t. I’m too old for futile gestures.

 58. Un alt extras despre Pasionaria din
  https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/book-review-sins-of-a-secular-saint-la-pasionaria-the-spanish-firebrand-robert-low-hutchinson-1799-1479068.html
  After she was elected to the Cortes in 1936, her sometimes blood-curdling language added to a parliamentary atmosphere which Low portrays as so full of hatred that civil war seemed inevitable. Low gives depressing evidence that the Communist campaign was almost entirely run from Moscow, by foreign professionals who used home-grown stars like La Pasionaria mostly for agitprop. And Stalin’s methods prevailed: denunciations, imprisonment, even torture by the NKVD-inspired secret police set up in Madrid by Alexander Orlov. In her blind allegiance to Moscow, Dolores had very dirty hands.

  This part of the story is sickening, but not as sad as what came next. The Fascists won, La Pasionaria was whisked away to Moscow, and there she stayed for the next 40 years, an exiled figurehead politely clapping successive Kremlin rulers. Ironically, her domestic life improved (which is not saying much): she was reunited with her children (although her adored son died in 1941 fighting for the Red Army), and she managed to get Stalin to extricate her young lover from a German camp. Even poor old Julian Ruiz landed up in Moscow, a labourer in some dreary factory.

  Robert Low is dutiful in his chronicling of these dull decades, but it’s a thankless task. La Pasionaria remained titular leader of the Spanish Communist Party, but her exiled compatriots, whose lot was often bitterly hard, felt she was distant, uncaring, superannuated: La Pensionaria. The end of the story is like the resolution of a classical play, almost: the monster Franco dies at long last, and Dolores goes home, a national heroine. She died just as Communism died, in 1989, two days after the first breach in the Berlin Wall.

 59. Adevar graiesc voua: Prin gura mea vorbeste Goma. „Eu sunt Goma”. Avem cestiuni arzatoare la ordinea zilei. Si precum campionul de biliard loveste o bila ca sa devieze o alta si sa o faca pe cea deviata sa intre in gaura, asa voi face si eu deviationistul. Ce mai conteaza Morar, „Stiuca Barbierita” Liiceanu si Petre Roman sau Mihai Dinu Gheorghiu, denuntzatorul din Parigi a Leului din Belleville? Vorba lui Gigi Dinica: „Dom’ne de unde apar astia, cind viata e atit de scurta?”

 60. liiceanu nu mai face două parale, e un afacerist ca toți ceilalți. nu-l întreba de primele milioane, în rest e o bă ..nă, intraductibilă .

 61. bine încondeiat împielițatul țap bătrîn care vinde castraveți grădinarilor.marxist eșuat care se crede filozof înțepat în c ..r de PCR, ca-ntre băieți, să știe ce e tragicul. Om cu editură, vilă, lift de la parter la etaj, librării. KAPITALIST pe banii POPORULUI. Trai nineacă! KULTURĂ DE PRIPAS! adică, Cultura altora !

 62. @KULT DA NUL

  Liiceanu, marxist esuat? cum adica? a incercat si nu a reusit?

  vila cu lift? asta e veridica sau tine de fake?

  asta cu capitalist pe banii poporului tine de limbajul altei epoci!

  ca nu are empatie si nu-l intereseaza suferinta semenilor, vezi eseul ala cu dusul sau alalalt despre oamenii care nu au dinti in gura, absolut dezgratios, absolut dizgratios omul!

 63. @Zorro: Nu explici in logoreea ta de unde stii ca Dolores Ibarruri scotea ochii la prizonierii de razboi. Literatura despre Razboiul Civil din Spania este mult mai vasta, si mai serioasa in sensul obiectivitatii, decit cele doua articole pe care le citezi copy-paste. Daca scrierile in limba romana (de exemplu Constancia de la Mora, Mindra Spanie) iti repugna, poti incerca autori ca: Henry Buckley, Antony Beevor sau Hugh Thomas. Orlov a fost trimis in Spania dupa inceperea Razboiului Civil de unde a si defectat. Desi suportul URSS a fost ceea ce a tinut Armata Republicana in actiune, acesta nu a fost nici suficient si nici dezinteresat ci foarte oneros, creind si false sperante. Prin dogma si imagine, a creat chiar neajunsuri, dind apa adversarilor. Republica a fost ajutata si de Mexic si nimeni nu l-a suspectat de comunism. Brigazile Internationale, desi organizate de Comintern, au adus in Spania voluntari din toata lumea, nume celebre chiar, care, in majoritate, nu erau comunisti. Cit il priveste pe Franco, dincolo de crimele de razboi (ce spui de organizarea executiilor in masa pe stadioane?), este fals ca nu a implicat Spania in Razboi. Divizia Albastra care a actionat in URSS a numarat peste 45 de mii de oameni, deci efectiv de corp de armata. A fost pretextul ideal pentru URSS pentru a nu returna tezaurul spaniol nici pina in ziua de azi. Foarte probabil, neatacarea Gibraltarului a fost consecinta unor intelegeri secrete cu Perfidul Albion. dubioasa pasivitate a democratiilor, contrar opiniei publice, a sugrumat Republica, pavind calea spre razboiul mondial. Asa ca scoate-ti masca Zorro si lasa-l pe Goma in pace, pentru ca subiectul te depaseste si este prea serios pentru bufoneria ta.

 64. Asculta Anonimule. Imi recomanzi sa imi scot masca. Tu de ce nu ti-o scoti insa, caci vad ca te denumesti anonim. Apoi ma acuzi de copy paste. Eu nu fac copy paste mai bufonule, nen-tu Ponta face. Eu ti-am indicat autorul exact, i-am dat numele si ala explica si la indivizi cu IQ de maimutza, cam ce a impiedicat Franco sa se intimple. Mai la obiect: Daca Spania ar fi cazut, toata Europa ar fi cazut in ghearele stalinismului. Apoi imi spui ca Motza si Marin nu si-ar fi avut locul in Spania, mai bine s-ar fi dus in Basarabia. INSA ACEASTA VICLENIE PERVERSA DE A TA ANONIMULE ESTE CA VOIAI SA EVITI INTREBAREA MEA DIRECTA: CE CAUTA WALTER ROMAN IN SPANIA? APOI „SFATUL” TAU DE A-L LASA PE GOMA IN PACE CE INSEMNEAZA? aHHHH, PROBABIL CA NU TI-AU PLACUT UNELE DIN CARTI DE ALE LUI, ASTA INSA NU E VINA MEA….MA REFER LA CARTILE DESPRE PUSCARIILE COMUNISTE, DESPRE O ANUMITA SAPTAMINA ROSIE DIN BASARABIA…singurul lucru cu care trebuie sa verific este faptul ca Dolores Ibarruri scotea ochii la prizonieri. Cu asta iti spun insa cum am gresit. Am citit-o intr-un ziar Dreptatea a PNTCD-ului pe vremuri, probabil unul Amedeo Lazarescu. In ceea ce priveste lucrul asta, da, recunosc, treebuie sa imi fac mea culpa, din cauza pasiunii, am luat-o pe miriste. Dar am sa verific.

 65. Pasionaria, era un agent NKVD-st care a avut sansa ca sa moara dupa caderea Zidului Berlinului, adica si-a vazut visul de o viata facut praf. Si ti de fapt daca spui ca Motza si Marin nu ar fi trebuit sa se amestece in Spania, de ce le ridici osanale celor care au luptat in Spania? Oameni celebri sui tu…iti pun o intrebare simpla: Oamenii aia celebri de care vorbesti tu, aveau cetatenie spaniola? Cine le dadea lor dreptul sa intre in Spania si sa ucida cetateni spanioli? Drept pe care tu il interzici lui Moza si Marin? Adica aia 2 de ce ar fi trebuit sa se afle in Basarabia si nu in Spania, iar Walter Roman avea dreptul sa fie in Spania, la fel ca si Hemingway? Ah….trebuie sa recunosc un singur lucru….Ai dreptate ca Mota si Marin ar fi trebuit sa se afle in Basarabia, in timpul Saptaminii rosii a lui Goma. Ca sa fie martori oculari la atrocitatile dezvaluite de Goma. De aia iti sta in git Goma.

 66. Si apoi daca esti atit de ingrijat de identitatea mea si imi zici sa imi scot masca, de ce nu ti-o scoti si tu? De ce te numesti Anonim? Stii ce cred eu…Eu cred ca iti sta in git Goma. Paul Goma. Nu, nu am chef sa il las in pace pe Paul Goma pina cind nu-i dau banditii aia comunisti cetatenia romaneasca inapoi. Iar daca tot esti tu atit de ingrijat de faptul de ce nu s-au dus ai 2 Moza si Marin in Basarabia in loc de Spania, ca walter Roman – in cazul astuia din urma NU TE INTREBI ACELASI LUCRU – EU ITI PROPUN UN LUCRU: DACA AI COHONES PROTESTEAZA SI TU PENTRU CA FAPTUL CA LUI PAUL GOMA I S-A FURAT CETATENIA DE CATRE CUMATRUL NEKULAY CEAUSESKU, OMUL CARE O TOT INVITA PE PASIONARIA TA LA NEPTUN…

 67. Gurile rele (Emil Bobu sub tortura….hahahaha) au relevat faptul ca atunci cind coana Leana adormea, cumatrul tau dadea o fuga la Dolores a ta, sa-i mai traga o pedala….Da’ tu nu o sa ai cohones sa iti scoti masca….vorba aia: cind lumina se stinge in salile de cinematograf, „bizonii” incep sa fluiere! Adica se prevaleaza de ANONIMAT. In orice caz, din pacate pentru tine, comunismul a cazut. Asa ca toti oamenii aia celebri de care pomenesti tu, au luptat degeaba in Spania. Iar unii si-au pierdut chiar si o mina acolo. Vorbesc de Walter Roman. Ma intreb un lucru, oare spaniolii franchisti i-au impaiat mina si au ingropat-o la soclul crucii lui Franco de la Valea celor cazuti ca pe sfintele moaste? Daca ai info in acest sens, sa imi scrii si mie. La buna vedere si nu imi mai recomanda tu sa il las pe Goma in pace. Lasa-l tu. Nu vorbi in numele meu.

 68. Si apoi Anonimule, bufonule…De ce aia la TV5, canalul francez au dat pe post un documentar despre faptul cum se milogesc rudele alora care erau „republicani” si au murit in lupta cu trupele franchiste sa li se aprobe sa fie inmormintati in cimitire catolice IAR BISERICA CATOLICA REFUZA CU INDIRJIRE???ITI SPUN EU DE CE BISERICA CATOLICA REFUZA CU INDIRJIRE CA AIA SA FIE INMORMINTATI SI SA LE FIE FACUTE SLUJBE RELIGIOASE CATOLICE: PENTRU CA AIA AU OMORIT CU BESTIALITATE PREOTI CATOLICI SI AU VIOLAT SI UCIS CU BESTIALITATE CALUGARITELE CATOLICE IN TIMPUL RAZBOIULUI CIVIL DIN SPANIA. IMI SPUI CU FATARNICIE DE EXECUTIILE LUI FRANCO? FRANCO NU S-A ALIAT CU AXA NAZISTA CA NEN-TU ANTONESCU. ASTA E CLAR. NU L-A PUPAT IN POSTERIOR PE HITLER. TU ESTI UN PERVERS ANONIM STRABATUT DE FIORUL FANATISMULUI ATEIST. E GREU SI CU FANATICII ASTIA RELIGIOSI. MAI ALES CIND RELIGIA LOR E ATEISMUL. IN ORICE CAZ, COMUNISMUL A CAZUT. Vorba cumatrului tau, Nekulay Ceausesku, cazut sub gloantele tovarasilor: „ISTORIA MA VA RAZBUNA!” Adevar graiesc tie, Anonimului: Prin mine, vorbeste Goma!!! Paul Goma!

 69. „And in my hour of darkness
  There is still a light that SHINES ON ME!”
  Sa nu ma acuzi de copy-paste am pus ghilimelele de rigoare, sint convins ca nu stii cine l-a scris…) Tu esti o creatura care te zbati in intuneric. Ti-a intrat un ciob in ochi, ca in Craiasa Zapezii, basmul lui Andersen. De aia nu poti vedea valorile adevarate ale omenirii. Te zbati in intuneric. Iar eu nu fac acum decit sa te exorcizez. Asa ca mediteaza la versurile de mai sus. Nu ma mai „sfatui” tu ca subiectul Goma ma depaseste!” Goma e lumina. Tu esti intunericul. Eu pe cine sa aleg? PE UN BUFON CA TINE?”Ohhh, tu nici visezi batrine, citi in cale mi s-au pus/Toata floarea cea vestita a intregului Apus!” Cind spun „floarea cea vestita a intregului Apus” ma refer si la nen-tu Mihai Dinu Gheorghiu, DENUNTZATORIUL DE PARIGI!

 70. Cheia problemei Anonimule….Ai cohones sa protestezi impreuna cu mine pentru faptul ca LUI PAUL GOMA NU I SE DA CETATENIA ROMANEASCA INAPOI, CETATENIE FURATA DE CUMATRUL NEKULAY CEAUSESKU, OMUL CARE O TOT INVITA PE PASIONARIA IBARURRI LA NEPTUN? AI CURAJ ANONIMULE SA FACI ASTA? SAU TE ASCUNZI SUB MASCA ANONIMATULUI? ACUM SA TE VAD….NU ERAI TU INGIRIJAT NEVOIE MARE CA AIA 2 DE CARE AI POMENIT TU, MOZA SI MARIN, MAI BINE LUPTAU PENTRU BASARABIA SI PENTRU INTREGIREA NEAMULUI ? SA CADA MASCA TA ANOMINULE, DACA TE DAI CA PROPRIETAR DE COHONES!!! SA TE VEDEM ANONIMULE, DE CE ESTI IN STARE. Cit despre mine, eu nu sint anonim. EU SUNT GOMA. PAUL GOMA. TU CINE ESTI?

 71. „nimic nu-l indreptateste pe domnul Liiceanu sa intervina pentru un *protejat*..”
  Nici nu a intervenit. Si-a exprimat parerea DUPA anuntarea rezultatului concursului. Iar in acest caz parerea lui Liiceanu este corecta: a fost ales candidatul mai slab, dar cu pile.

 72. @Zorro Goma: Paul Goma scrie incisiv dar nu logoreic, grosolan sau ca un bufon. Paul Goma nu si-a cerut niciodata cetatenia romana inapoi si nici nu a acceptat-o pe cea franceza si tocmai acum, la virsta venerabila, sa vrea sa protesteze? Pretentia ca ai fi Paul Goma frizeaza impostura, mitomania. Nu e de mirare. Spui ca ai pus ghilimele dar de fapt nu le-ai pus, spui ca Dolores Ibarruri facea nu stiu ce grozavii dar nu dai nici o sursa, faci copy-paste, adica fara judeci legat de alte scrieri, dar spui ca nu. Apropo, te invit sa indici sursa, credibila, dupa care Ibarruri ar fi fost recrutata de NKVD. Ca a avut de a face cu ofiteri NKVD nu e nici un secret dar ca ar fi fost recrutata ca agenta NKVD nu am vazut nicaieri. Guvernul franchist nu a fost recunoscut decit spre terminarea razboiului, adica prin februarie-martie 1939. De aceea, Mota si Marin au intrat ilegal in Spania pentru a lua parte la o rebeliune, sustinuta de nazisti si fascisti. Cultul lor face rau insasi Miscarii Legionare, care se pretinde exclusiv nationala, pentru ca sustine exact ideia ca ar fi fost o miscare fascista in solda Germaniei naziste. Verigi slabe la totalitarism existau in toata Europa. Mai expuse la comunizare cred ca erau Franta si Italia, unde partidele comuniste au ramas puternice dupa razboi, toate la remorca URSS dar profesind de fatada eurocomunismul. Planul Marshall, de care Spania nu a beneficiat, a prevenit totusi comunizarea lor. Agentii sovietici erau mai mult ocupati cu vinarea trotskistilor decit cu sustinerea Republicii. In sinul Republicii, cam fiecare lupta cu fiecare, facind victime inclusiv in rindul comunistilor. Victime in teritoriul republican nu au fost deci numai dintre catolici. Ca Biserica Catolica nu-i iarta nici azi, e problema ei. Apropo, mina lui Walter Roman a ramas undeva pe lina Ebru. Nu vad cum sa fie stramutata la Valle de los Caidos.

 73. @mda

  teoria spune ca poti avea incredere in cineva daca are grija de lucruri care nu sunt proprietatea sa ( aici ar intra bunurile publice) sau daca militeaza pentru cauze in care nu are interes si o face intrucat se incalca un principiu ( aici intra drepturile omului, drepturile cetateanului!)

  daca dumneata ai fi managerul unei institutii publice si ai promova pe post unul oarecare si te-ai trezi cu o scrisoare publica de protest din partea domnului Liiceanu, ce ai face? ai arunca-o sau nu la cos?

  dar daca l-ai fi vazut pe domnul Liiceanu protestand in cazul *Rarinca* pentru o incalcare grosolana a drepturilor cetateanului, ai mai arunca scrisoarea de protest la cos?

  pe scurt, domnul Liiceanu protesteaza intr-un caz in care a avut un interes si nu a facut-o in cazul unei incalcari a unui principiu constitutional!

  asa arata un director de constiinta? poate, numai ca eu nu am incredere in el…

 74. Multumesc tuturor participantilor la comentarii, care au depasit cu mult efortul sursei! Mi s-a parut cea mai savuroasa lectie de istorie, filosofie si morala pentru un Wochenende ce se anunta anost! „Speaking words of wisdom”, Let it”…”be or not to be”…
  PS: Sper ca veti merge cu totii la vot, indiferent de cate sute de kilometri trebuie sa parcurgeti pe cheltuiala proprie, ca altfel iar ajunge tara sa fie reprezentata de sobolani, catei si vulpi sirete, desi are suficienti lupi si vulturi ca voi.

 75. @Ghi

  oh, dar omul politic trebuie sa fie vulpe si leu, in acelasi timp…cine ti-a spus dumitale altceva te-a prostit!

  uite ca eu, recunosc ca sunt cam proasta si neinformata,
  nu prea stiu ce inseamna sa fii *popular*, sau *socialist* sau *liberal* sau *stanga-radicala* in parlamentul european, adica care ar fi implicatiile legate de buget si de prioritatile financiare pe care o formatiune sau alta le impune prin P.E., daca castiga alegerile!

  si apoi, dupa ce ma dumiresc cum e chestia asta, sa ma uit pe care din partidele noastre politice sa le votez!

  Europa, Romania inainte, fara hotie ajungem departe, Demnitatea Romaniei in Europa? un morman de vorbe! ca sa nu mai spun ca am citit lozinca unui partid pentru a castiga europarlamentarele spunea ceva de trecerea garii din proprietatea ministerului transportului la primarie!

  totul este gargara…si apoi sa vezi cum se vor lauda cu cifrele…

  votul inseamna constiinta, adica cunoasterea faptului si asumarea lui…despre ce vorbim aici? Forma fara fond?

  cum spuneam, eu recunosc ca sunt o proasta, dar astia ca dumneata, cu lozincile vad ca le stiti mai bine!

 76. @ mariuta
  „daca dumneata ai fi managerul unei institutii publice si ai promova pe post unul oarecare si te-ai trezi cu o scrisoare publica de protest din partea domnului Liiceanu, ce ai face? ai arunca-o sau nu la cos?”
  O scrisoare publica nu poate fi aruncata la cos, tocmai fiindca e publica. Dl. Morar putea sa o ignore, dar este exact ceea ce nu a facut, de vreme ce s-a apucat sa dea replici in Cotidianul.

  „dar daca l-ai fi vazut pe domnul Liiceanu protestand in cazul *Rarinca* pentru o incalcare grosolana a drepturilor cetateanului, ai mai arunca scrisoarea de protest la cos?”
  Rarinca e condamnata penal, cu decizie definitiva, din toamna anului trecut. Este o infractoare ce trebuie sa faca munca in folosul comunitatii. Nu e o victima decat pentru telespectatorii A3. Nu avea nimeni de ce sa „protesteze” pentru ea. Cazul Rarinca a fost promovat de infractorul Voiculescu, prin televiziunea sa, dintr-un interes material strict personal…

 77. tocmai pentru ca Rarinca fu condamnata trebuia domnul Liiceanu sa protesteze!

  sau pentru primarul acela din Deva..cati ani de inchisoare a facut? cate procese?

  sau pentru apararea fostului ministru Paul Pacuraru, caruia la solicitarea Cotroceniului i s-au facut 11 dosare penale!

  la cate incalcari de principii constitutionale au fost in regimul Basescu, cum nu a gasit ocazia sa arate valoarea practica a filosofiei?

  evident ca e mult mai confortabil sa ti sa puna la dispozitie un avion pentru a veni de la Bucuresti la Neptun…

  sau sa primesti nu stiu ce medalie din partea Cotroceniului…

 78. @ mariuta

  „tocmai pentru ca Rarinca fu condamnata trebuia domnul Liiceanu sa protesteze!”
  Nu a protestat nimeni, dupa ce a fost condamnata. Toata campania A3 a fost INAINTE de condamnarea definitiva. A3 a ignorat subiectul condamnarii, nici nu a aparut ca stire (la fel s-a intamplat si la Cotidianul). Iar Rarinca este o santajista condamnata, nu o victima. Deci nu are nimeni pentru ce sa protesteze.

  Ca de obicei, schimbi subiectul. Paul Pacuraru? Avionul de la Bucuresti la Neptun? (Aeroport la Neptun? Esti sigur???) Vorbeam despre concursul de la Filosofie. Acolo unde Liiceanu are dreptate, cand spune ca nu a fost organizat pe baza de competente. Si avea tot dreptul sa isi exprime parerea, DUPA desfasurarea concursului.

 79. @mda

  Tot ce face domnul Liiceanu pleaca din narcisism, este un personaj egolatru..

  eseul ala despre gelul de la dus sau ala despre oamenii care nu au dinti..cat iubire de sine si cat dispret fata de omul simplu…

  cum aduc in discutie alte lucruri, cum sustii ca schimb subiectul..

  in regimul Basescu, pe care domnul Liiceanu l-a sprijinit indarjit, au existat nenumarate incalcari de principii de constitutionalitate…si nu a facut nimic, iar hopa, la facultatea de filosofie s-a produs nedreptatea nedreptatilor..

  imi spui ca Rarinca nu este un caz, dar primarul ala de la Deva este? dar Paul Pacuraru, fostul ministru al muncii, cu 11 dosare penale este?

  chestia cu avionul pus la dispozitie pentru intelectualii sai de domnul presedinte Basescu este reala si socanta, ca simbol…nu aveti decat sa dati pe net…5 persoane, avion de o suta de locuri, in 2007..

  stiti cat lua domnul Liiceanu per emisiune/ora/saptamana de la TVR in stare de faliment, pe vremea domnului Lazescu? 2000 de parai!

  cu 2000 de parai chiar ca poti sa-ti cumperi un gel foarte bun!

  mai multa modestie nu i-ar strica domnului Liiceanu, nu asa arata un *director de constiinta*,

  un *director de constiinta* are grija de bunuri publice si-si pune la bataie pieptul pentru principii, atunci cand acestea sunt incalcate!

  la drept vorbind, domnul Liiceanu nu mai reprezinta, din motivele de mai sus, o *marca* si asta chiar in situatia in care ar avea dreptate…

  E ca si cum i-as citi panseurile de om informat si cu multa minte ale domnului Adrian Nastase…

 80. @ mariuta
  „imi spui ca Rarinca nu este un caz, dar primarul ala de la Deva este?”
  Nu este. E un betiv care face accidente rutiere.
  https://www.cotidianul.ro/primarul-din-deva-inchisoare-cu-executare/
  Au ajuns infractorii sa faca legi penale, sa numeasca judecatori la CC, sa vorbeasca de principii morale si sa se declare, cu acte de la inalte foruri, nevinovati… Penibil.

  Deci Liiceanu, „chiar in situatia in care ar avea dreptate”, e rau. Infractorii pe care-i votezi si ii plangi daca trec pe la DNA, chiar daca fura si mint, sunt buni.
  Liiceanu si-a luat gel cu „2000 de parai” primiti de la TVR. Voiculescu are de dat statului roman 60 de milioane de euro, dar el e bun, e nevinovat, il persecuta sistemul…
  Ce mai, esti principial de-a binelea.

 81. România e o ţară din nordul Bulgariei, cu guvern Dăncilă, anticorupţia oprită, cu expoziţia Muzeului Naţional de Istorie împachetată din 2002, cu intelectualitate fără Bibliotecă Digitală, cu TVR Cultural desfiinţat, cu cerere de carte neglijabilă, cu penali respectaţi și votați, cu… Asta ar mai lipsi, să nu fi avut nici Humanitasul!

 82. @mda

  unde am spus eu o vorba in apararea lui Voiculescu?

  sa inteleg prin urmare ca trebuie sa aleg intre domnul Liiceanu si domnul Voiculescu?

  cine sa lauda cu cine? domnul Liiceanu ca e comparat cu domnul Voiculescu sau invers?

  adicatelea ziceti, daca Voiculescu a furat milioane de euro de la stat, de ce nu l-as pagubi eu cu 2000 pe saptamana?

  minunata este lupta impotriva coruptiei la intelectuali!

 83. @Camelian Propinatiu

  nu neg cele scrise…si sa nu credeti ca nu apreciez *Humanitasul*…

  dar sa nu exageram ..editura este valoroasa pentru o secventa din intelectualitatea romana…

  chestiunea este nivelul educational, calitatea scolii..

  chiar credeti ca profesorii de limba romana, de istorie, de stiinte sociale cumpara cartile editate la Humanitas si se duc apoi la ore *imbunatatiti*?

  in spatiul nostru lectura este vazuta drept *placuta zabava* cum zice cronicarul, adica pierdere de timp..

 84. @ mariuta
  Vorbesti exact ca angajatii lui Voiculescu: Rarinca, abuzurile etc…
  Liiceanu nu a candidat si nu a avut functii publice (din cate stiu) dupa 1989. Voiculescu ne-a reprezentat in mai multe legislaturi, fostul securist, care astazi se lupta cu „securistii” (politicienii pe care vrea sa ii discrediteze).

  „daca Voiculescu a furat milioane de euro de la stat, de ce nu l-as pagubi eu cu 2000 pe saptamana?”
  Suma data de tine pentru Liiceanu e o barfa. Si despre Voiculescu sunt multe barfe. De pilda, ca a furat banii din conturile lui Ceausescu. Ba chiar se pare ca exista si ceva dovezi. Dar deocamdata e o barfa. Asa cum sunt si veniturile fabuloase ale invitatilor TVR.
  Oricum, ordinul de marime face discutia caraghioasa. Daca erau 1875 de euro brut, nu net? Uite, tot ca barfa, salariile „politice” de astazi, pentru o emisiune de 50 de minute
  https://greatnews.ro/ce-salariu-are-ionut-cristache-la-tvr-cat-iau-invitatii/

 85. @mda

  se pare ca uiti…

  nu eu am adus in discutie comparatia intre Voiculescu si Liiceanu…sau ca unul a avut functii publice si altul nu a avut…

  anume ca unul a furat 60 de milioane si altul lua 2000 de parai per emisiune…

  sau ca 2000 de parai sunt o nimica toate fata de cat iau altii…

  cand duci lucrurile in comparatii, nu faci altceva decat sa scazi din valoarea unei incriminari…

  iar faptul ca/ criticandu-l pe domnul Liiceanu nu fac altceva decat sa-l inalt pe domnul Voiculescu, acest joc de suma nula nu este decat in mintea dumitale…

  eu il discut pe domnul Liiceanu in raport cu ceea ce domnia-sa prezinta ca fiind repere morale…adica sa te prezinti ca fiind *director de constiinta*..

  eu nu cunosc valoarea celor doi candidati de la facultatea de filosofie…

  dar in acest domeniu, daca nu ai luat premiul Nobel si nu esti invitat ca profesor la marile universitati ale lumii, nu ai *drept de proprietate*

  caci spune ganditorul, acolo unde nu exista instrumente de masura, drepturile de proprietate se suspenda in favoarea unor negocieri publice..

  asta insemnand ca valoarea ta depinde de grupul de influenta care te promoveaza…

  ceea ce cred ca s-a intamplat la concursul respectiv..

  iar dumneata arati precum *zeul* la care te inchini…iti spun ca a fost unul inchis pe nedrept, adica o problema a statului si dumneata imi spui * ce vorbesti domle, nu vezi ca a condus beat?*

  iti spun ca domnul Liiceanu lua 2000 de parai per emisiune si dumneata *il salvezi* spunand ca Voiculescu a furat 60 de milioane de euro…

  sunt siderata de aceasta comparatie intre domnul Voiculescu care a scris nu stiu cate carti in inchisoare si domnul Liiceanu…talmes-balmes organizat, ca sa poti intoarce oricand macazul, spuse Caragiale.

  onestitatea, asta lipseste intelectualului roman onestitatea

 86. @mds

  in esenta, rau a mai ajuns domnul Liiceanu daca adoratorii sai il compara cu domnul Voiculescu!

 87. !! CINE ESTI TU MAI Editat SA IMI INTERZICI MIE SA PROTESTEZ SI SA CER SA II DEA HOTII TAI SECURISTI LUI GOMA CETATENIA ROMANEASCA INAPOI, MAI Editat !!!MARS Editat SECURIST ! PE CINE VREI TU SA PROSTESTI MAI TZARANOIULE CRETINOID ?
  Acum mai gunoiule securist tu spui : ‘’Victime in teritoriul republican nu au fost numai dintre catolici. Ca Biserica Catolica nu-i iarta nici azi, e problema ei’’. Priviti la acest gunoi securist oameni buni: Faptul ca 281 de calugarite au fost ucise si violate in prealabil de canaliile comuniste-republicane E IN VIZIUNEA ACESTUI GOLAN SECURIST UN NIMIC, IAR FAPTUL CA Biserica Catolica nu-i iarta nic azi, e problema ei”.

 88. Si atit de mare este ura jigodiei de Anonim Comunisto-Securist!!!! PRIVITI CU ATENTIE ACEASTA FOTOGRAFIE!!! SI SPUNETI-VA PAREREA DESPRE ACEST GUNOI SECURIST ‘’ANOMIM’’!!! ARATATI-I TOT DISPRETUL VOSTRU ACESTUI GUNOI!!!!
  Iata gunoiule securisto-stalinist citeva extrase din articol pentru ochii tai de jigodie securista PENTRU CA VREI DOVEZI, DESI LE-AI FI PUTUT GASI TU SINGUR DIND O SIMPLA CAUTARE PE GOOGLE MAI CRIMINALULE:
  “More than 6,800 Catholic clergy were slaughtered, including 13 bishops, more than 2,360 monks and friars, 4,172 diocesan priests and seminarians, as well as 283 nuns. Thousands of churches were destroyed. Most of the intense killing occurred in the first six months of the conflict, but by the end of the war about 20% of the nation’s Catholic clergy was dead.”

 89. IATA CE SPUNE GEROGE ORWELL, PARTICIPANT DE PARTEA REPUBLICANA SI CELEBRUL ISTORIC AMERICAN PAUL JOHNSON CA SA VADA Editat ASTA OBRAZNICA SI INCULTA DE ANONIM:
  Among the foreigners was the British writer George Orwell, who fought with a dissident communist unit on the Aragon front in 1937. In his book “Homage to Catalonia” (Mariner, $14), Orwell called it a “pitiful lie” that the leftists only attacked churches if they were used as bases by the Nationalists. “Actually churches were pillaged everywhere and as a matter of course,” he wrote.
  As the war progressed, the communists took more control on the left under the direct tutelage of the Soviets. “The Communists — that is, Stalin’s secret police — took over Republican Spain,” Johnson wrote.
  https://www.osvnews.com/2011/07/20/catholic-persecution-in-the-spanish-civil-war/

 90. Citez din tine din nou gunoiule : ‘’ Guvernul franchist nu a fost recunoscut decit spre terminarea razboiului, adica prin februarie-martie 1939. De aceea, Mota si Marin au intrat ilegal in Spania pentru a lua parte la o rebeliune, sustinuta de nazisti si fascisti. Cultul lor face rau insasi Miscarii Legionare, care se pretinde exclusiv nationala, pentru ca sustine exact ideia ca ar fi fost o miscare fascista in solda Germaniei naziste. ‘’
  Prima observatie : De cine ar fi trebuit sa fie recunoscut guvernul franchist inainte de terminarea razboiului – adica dupa cum spui tu prin februarie-martie 1939 cind in final a fost recunoscut spui tu ( DE NEN-TU Walter Roman ?). De aceea spui tu,’’ Motza si Marin au intrat ilegal in Spania pentru a lua parte la o rebeliune, sustinuta de nazisti si fascisti ». Deci inainte de februarie –martie 1939 erau fascisti si nazisti iar dupa 1939, guvernul franchist a fost recunoscut si pe data dupa cum spui tu a devenit ilegal. Motza si Marin intrind inainte de 1939 in Spania, au fost ilegali spui tu. Nen-tu Walter Roman cind a intrat ? Tu esti un securist viclean. Spui tu : Cultul lor face rau Miscarii Legionare. De ce esti tu atit de ingrijorat de faptul ca face rau Miscarii Legionare ? NU SE SPUNEA : « Capitane nu fi trist, Legiunea merge inainte prin Partiul Comunist ! ‘’ Adica Legiunea merge inainte prin canalii comuniste ca tine, de ce te ingrijorezi???? Eu nu i-am invocat pe Mota si Marin in teztul meu legat de Razboiul Civil din Spania !!! Tu i-ai adus in scena!!! In 1990 cind aia protestau in Piata Universitatii, nen-tu, Ion Iliescu urla ca scos din minti: “SINT LEGIONARI TOVARASI, VOR SA DEA O LOVITURA DE STAT!!! erau tipi incepind de la 20 de ani, cam din aceeasi generatie cu mine sin en-tu Ilici Iliescu urla ca legionarii vor sa dea o lovitura de stat!!!

 91. SPUI TU : ‘’Goma nu a aceptat cetatenia franceza !’’ Mai ticalosule, ce te freaca pe tine grija ca Goma nu a aceptat cetatenia franceza ? era vorba ca statul roman condus de securistii tai sa II RESTITUIE CETATENIA ROMANEASCA FURATA DE EI, CA NISTE HOTI CRIMINALI. GOMA NU A FACUT DECIT SA CEARA ACESTOR HOTI SECURISTI DE TEAPA TA SA II RESTITUIE CE I-AU FURAT. TU MAI BORFASULE VREI SA SPUI CA ATUNCI CIND UN HOT ITI FURA CEVA TREBUIE SA TE MILOGESTI DE EL SA ITI DEA INAPOI CE TI-A FURAT ?

 92. ANONIMUL SPUNE in ceea ce il priveste pe Goma: Goma a cerut statului roman sa i se prezinte scuze si ca statul roman sa ii RESTITUIE cetatenia romana furata de Ceausescu si securiatea romaneasca. TU SPUI : ‘’ Goma nu si-a cerut niciodata cetatenia inapoi’’. Cum putea mai ….. sa isi ceara Goma cetatenia romana inapoi , CIND EL NU A RENUNTZAT NICIODATA LA CETATENIA ROMANEASCA ? SECURISTII TAI I-AU FURAT-O !!!! ADICA TU NE SPUI NOUA CA GOMA TREBUIA SA SE UMILEASCA SA CEARA INAPOI CATATENIA DE LA SECURISTII TAI ROMANI, CARE I-O FURASERA IN 1977 CIND A FOST EXPULZAT CU PISTOALELE IN SPATE ? ASTA VREI TU ?

 93. APOI MAI BORFASULE IMI TOT SPUI CA MA DAU DREPT GOMA ! MAI IMBECILULE, AM MAI SPUS CA EU FAC CE AU FACUT FRANCEZII CIND ISLAMISTII I-AU OMORIT PE CARICATURISTII AIA DIN PARIS, CIND AU MANIFESTAT CU INSCRIPTIA ‘’JE SUIS CHARLIE !’’ Cind eu am spus ‘’Eu sint Goma ! ‘’ am vrut sa imi exprim solidaritatea cu acest erou roman fugarit mai borfasule securist de securistii tai din Romania ! Te-am intrebat daca ai cohones sa protestezi si tu impotriva faptului ca acestui erou i s-a furat cetatenia romaneasca ! Dar cum sa faci tu asta daca tu esti un borfas securist comunsit si il urasti pe Goma ! NU AM PRETENTIA CA EU SINT GOMA MAI IMBECILULE, MAI RETARDAT MINTAL CARE NU INTELEGI LIMBA ROMANA ! ADICA SA FAC SUBSTITUIRE DE PERSOANA !!!ADICA SA MA DAU GOMA EU MAI IMBECILULE ! MAI BANDITULE, MAI CANALIE TU SPUI :’’Tocmai acum la virsta venerabila sa protesteze ? ‘’ Mai monstrule, adica tu te intrebi neincrezator ca de ce ar protesta Goma, ca doar el e batrin….si fiind batrin NU ARE DREPTUL IN VIZIUNEA TA LA DREPTATE SI NICI SA CEARA CE I-AU FURAT SECURISTII TAI, ADICA CETATENIA ROMANEASCA CA ORICUM ARE O VIRSTA VENERABILA !!!! TU PE CINE VREI SA PROSTESTI MAI TIMPITULE !!! BAI NENOROCITULE, MAI BINE TE AVORTA MA-TA MAI GUNOI SECURIST COMUNIST Adica faptul ca 281 de calugarite au fost violate, stropite cu benzina si arse e un nimic ai? „E problema Bisericii Catolice ca nu-i iarta nici azi!” spune monstrul Anonim!!, “DA, UNORA LI S-A SCOS SI OCHII. NU DE CATRE DOLORES IBARRURI CI DE CAMARAZII EI!!

  http://www.ncregister.com/daily-news/spanish-civil-war-75-years-later

 94. Acum mai gunoiule securist tu spui : ‘’Victime in teritoriul republican nu au fost numai dintre catolici. Ca Biserica Catolica nu-i iarta nici azi, e problema ei’’. Priviti la acest gunoi securist oameni buni: Faptul ca 281 de calugarite au fost ucise si violate in prealabil de canaliile comuniste-republicane E IN VIZIUNEA ACESTUI GOLAN SECURIST UN NIMIC, IAR FAPTUL CA Biserica Catolica nu-i iarta nic azi, e problema ei”. ORICUM CAMARAZII LUI DOLORES IBARURRI STIAU CA ATUNCI CIND VIOLAU SI PE URMA UCIDEAU CALUGARITELE CATOLICE, NU LI SE VA INTIMPLA NIMIC!. ACEST GUNOI SECURIST IMI CERE SA PREZINT DOVEZI. IATA CA II DAU DOVEZI ACESTUI CRIMINAL ‘’ANONIM’’ SECURIST:
  http://www.ncregister.com/daily-news/spanish-civil-war-75-years-later
  In link-ul de mai jos e o fotografie celebra in care bandele criminale ‘’republicane’’ impusca o statuie reprezentind “Sacred Heart of Jesus”!! Fapt unic in istoria lumii romani!!!Atit era de mare ura jigodiilor astora. Si atit de mare este ura jigodiei de Anonim Comunisto-Securist!!!! PRIVITI CU ATENTIE ACEASTA FOTOGRAFIE!!! SI SPUNETI-VA PAREREA DESPRE ACEST GUNOI SECURIST ‘’ANOMIM’’!!! ARATATI-I TOT DISPRETUL VOSTRU ACESTUI GUNOI!!!!

 95. IATA ALT EXTRAS DIN ARTICOLUL RESPECTIV PENTRU INDIVIDUL JALNIC ANONIM :
  He said that, while researching the book at the Vatican in 1999, in the office where records documenting new martyrs were maintained, some 13,000 causes had been forwarded from around the world and about half were from Spain.
  “The Republicans were just utterly unrestrained. Whole convents were killed. Whole orders. It was very nasty,” said Royal. “The Vatican tried to defend people as well as they could, but there was little they could do against increasingly radical forces controlling the government.”Nieto concluded, “The crimes committed by the 40,000 international red brigades, under the leadership of the Moscow-controlled Comintern, remain, to date, uninvestigated and unpunished.”Royal observed that the persecution of Christians witnessed in the Spanish Civil War is linked to oppression experienced around the world last century — and today.“There is something in the genetic code of socialist and communist regimes which includes violent repression,” he said. “Christians are the strongest source of opposition, so it’s almost a requirement for them to target the Church. The atrocities committed against Christians during the Spanish Civil War became a signature style of communist regimes from Lithuania to Romania, from China to Cuba. In order to build “a new society,” churches were destroyed, clerics were murdered and imprisoned, religious property was confiscated and public worship was banned. ”

 96. VEDETI ACUM OAMENI BUNI CEVA extrase din articol, pentru ca oamenii sa vada si sa inteleaga monstruozitatea acestui individ, Anonimul isi spune….PENTRU CA VREI DOVEZI ANONIMULE ASUPRA BESTIALITATII HOARDELOR REPUBLICANE DIN RAZBOIUL CIVIL DIN sPANIA, DESI LE-AI FI PUTUT GASI TU SINGUR DIND O SIMPLA CAUTARE PE GOOGLE ti le ofer acum:
  “More than 6,800 Catholic clergy were slaughtered, including 13 bishops, more than 2,360 monks and friars, 4,172 diocesan priests and seminarians, as well as 283 nuns. Thousands of churches were destroyed. Most of the intense killing occurred in the first six months of the conflict, but by the end of the war about 20% of the nation’s Catholic clergy was dead.”
  Vedeti oameni buni ce zace in acest individ ANONIMUL? Adica vrea Anonimul sa spuna ca 281 CALUGARITE VIOLATE SI APOI UCISE CU BESTIALITATE ERAU FRANCHISTE ??? DACA MAICA-TA SAU SORA-TA AR FI FOST UCISE CU ATITA BESTIALITATE AI MAI FI SPUS CA MAICA-TA SI CU SORA-TA AU MERITAT-O FIINDCA ERAU ‘’FRANCHISTE’’ ? ANONIMULE RASPUNDE: DACA PE MAICA-TA AR FI DEZBRACAT-O IN PIELEA GOALA, AR FI VIOLAT-O I-AR FI SCOS OCHII SI APOI AR FI STROPIT-O CU BENZINA SI I-AR FI DAT FOC, CE AI FI SPUS??? CA ERAU FRANCHISTE SI O MERITAU CA IN CAZUL CELOR 281 DE CALUGARITE VIOLATE & UCISE CU BESTIALITATE? Ai fi aparat-o TU ANONIMULE pe maica-ta si pe sora-ta sau te-ai fi facut ca nu intelegi ca in cazul celor 281 de calugarite violate si apoi ucise cu bestialitate????OARE DACA MAICA-TA AR VEDEA ACESTE RINDURI NU AR REGRETA CA TE-A ADUS PE LUME??!!! CE VINA AVEAU OAMENI BUNI CELE 281 DE CALUGARITE VIOLATE SI UCISE CU BESTIALITATE? SI DE CE ACEST INDIVID CERE DOVEZI PE CARE LE-AR FI OBTINUT PE O SIMPLA CAUTARE PE GOOGLE. RAUTATEA SI BESTIALITATEA ACESTUI INDIVID ANONIMUL SINT FARA MARGINI!!!

 97. “More than 6,800 Catholic clergy were slaughtered, including 13 bishops, more than 2,360 monks and friars, 4,172 diocesan priests and seminarians, as well as 283 nuns. Thousands of churches were destroyed. Most of the intense killing occurred in the first six months of the conflict, but by the end of the war about 20% of the nation’s Catholic clergy was dead.”
  VEDETI ACUM OAMENI BUNI CEVA extrase din articol, pentru ca oamenii sa vada si sa inteleaga monstruozitatea acestui individ, Anonimul isi spune….PENTRU CA VREI DOVEZI ANONIMULE ASUPRA BESTIALITATII HOARDELOR REPUBLICANE DIN RAZBOIUL CIVIL DIN sPANIA, DESI LE-AI FI PUTUT GASI TU SINGUR DIND O SIMPLA CAUTARE PE GOOGLE ti le ofer acum:
  “More than 6,800 Catholic clergy were slaughtered, including 13 bishops, more than 2,360 monks and friars, 4,172 diocesan priests and seminarians, as well as 283 nuns. Thousands of churches were destroyed. Most of the intense killing occurred in the first six months of the conflict, but by the end of the war about 20% of the nation’s Catholic clergy was dead.”

 98. Vedeti oameni buni ce zace in acest individ ANONIMUL? Adica vrea Anonimul sa spuna ca 281 CALUGARITE VIOLATE SI APOI UCISE CU BESTIALITATE ERAU FRANCHISTE ??? DACA MAICA-TA SAU SORA-TA AR FI FOST UCISE CU ATITA BESTIALITATE AI MAI FI SPUS CA MAICA-TA SI CU SORA-TA AU MERITAT-O FIINDCA ERAU ‘’FRANCHISTE’’ ? ANONIMULE RASPUNDE: DACA PE MAICA-TA AR FI DEZBRACAT-O IN PIELEA GOALA, AR FI VIOLAT-O I-AR FI SCOS OCHII SI APOI AR FI STROPIT-O CU BENZINA SI I-AR FI DAT FOC, CE AI FI SPUS??? CA ERAU FRANCHISTE SI O MERITAU CA IN CAZUL CELOR 281 DE CALUGARITE VIOLATE & UCISE CU BESTIALITATE? Ai fi aparat-o TU ANONIMULE pe maica-ta si pe sora-ta sau te-ai fi facut ca nu intelegi ca in cazul celor 281 de calugarite violate si apoi ucise cu bestialitate????OARE DACA MAICA-TA AR VEDEA ACESTE RINDURI NU AR REGRETA CA TE-A ADUS PE LUME??!!! CE VINA AVEAU OAMENI BUNI CELE 281 DE CALUGARITE VIOLATE SI UCISE CU BESTIALITATE? SI DE CE ACEST INDIVID CERE DOVEZI PE CARE LE-AR FI OBTINUT PE O SIMPLA CAUTARE PE GOOGLE. RAUTATEA SI BESTIALITATEA ACESTUI INDIVID ANONIMUL SINT FARA MARGINI!!!

 99. IATA CE SPUNE GEROGE ORWELL, PARTICIPANT DE PARTEA REPUBLICANA SI CELEBRUL ISTORIC AMERICAN PAUL JOHNSON CA SA VADA JIGODIA ASTA OBRAZNICA SI INCULTA DE ANONIM:
  Among the foreigners was the British writer George Orwell, who fought with a dissident communist unit on the Aragon front in 1937. In his book “Homage to Catalonia” (Mariner, $14), Orwell called it a “pitiful lie” that the leftists only attacked churches if they were used as bases by the Nationalists. “Actually churches were pillaged everywhere and as a matter of course,” he wrote.
  As the war progressed, the communists took more control on the left under the direct tutelage of the Soviets. “The Communists — that is, Stalin’s secret police — took over Republican Spain,” Johnson wrote.
  https://www.osvnews.com/2011/07/20/catholic-persecution-in-the-spanish-civil-war/

 100. „After she was elected to the Cortes in 1936, her sometimes blood-curdling language added to a parliamentary atmosphere which Low portrays as so full of hatred that civil war seemed inevitable. Low gives depressing evidence that the Communist campaign was almost entirely run from Moscow, by foreign professionals who used home-grown stars like La Pasionaria mostly for agitprop. And Stalin’s methods prevailed: denunciations, imprisonment, even torture by the NKVD-inspired secret police set up in Madrid by Alexander Orlov. In her blind allegiance to Moscow, Dolores had very dirty hands.This part of the story is sickening, but not as sad as what came next. The Fascists won, La Pasionaria was whisked away to Moscow, and there she stayed for the next 40 years, an exiled figurehead politely clapping successive Kremlin rulers. Ironically, her domestic life improved (which is not saying much): she was reunited with her children (although her adored son died in 1941 fighting for the Red Army), and she managed to get Stalin to extricate her young lover from a German camp. Even poor old Julian Ruiz landed up in Moscow, a labourer in some dreary factory.” Am pus ghilimelele de rigoare, altfel iar ragi ca un bou la poarta noua….OK? Te-am linistit?

 101. See also: 498 Spanish Martyrs
  Benedict XVI beatified 530 martyrs in the years 2005, 2007, 2010 and 2011, with the biggest being the 498 Spanish martyrs in October 2007,[5
  https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Terror_(Spain)
  Din wikipedia mai ISTORIC CEELEBRU CU OCHI ALBASTRI INSERTAT PE RETELELE DE SOCIALIZARE DE CIMPUL TACTIC AM LUAT LINK-UL, ca faceai pe niznaiul ca nu cunosti masacrele hoardelor comuniste republicane conduse de Dolores Ibarurri si de nen-tu Walter Roman. Mai vrei dovezi mai GAGIU CU OCHI ALBASTRI? Iti mai dau o ultima replica MAI ”intelectualULE obraznic si incult. Si de cite ori te mai vad pe retele am sa postez din nou acest text.

 102. IN PIATA uNIVERSITATII erau tipi incepind de la 20 de ani, cam din aceeasi generatie cu mine si nen-tu Ilici Iliescu urla ca legionarii vor sa dea o lovitura de stat!!! Noi nici nu eram nascuti mai GAGIU CU OCHI ALBASTRI pe vremea Miscarii Legionare!!! Ne-am nascut peste citeva decenii, mai ghiujule!!! Tu i-ai adus in scena pe Motza si Marin ca sa scuzi adica crimele bandelor republicane si sa zici implicit ca daca aia 2 legionari se aflau acolo, si Walter Roman avea dreptul sa fie acolo!!! Mai gagiu cu epoleti albastri, faptul ca protestez ca lui Goma nu i se da inapoi cetatenia romaneasca furata de comunisti, nu inseamna ca sint legionar, ghiuj imbatrinit in rautati sataliniste !!! Eu nici nu eram nascut pe atunci mai ghiujule !!! Tu i-ai adus in scena pe Motza si Marin ca sa scuzi adica crimele bandelor republicane si sa zici implicit ca daca aia 2 legionari se aflau acolo, si Walter Roman avea dreptul sa fie acolo!!! Mai gagiu comunist, faptul ca protestez ca lui Goma nu i se da inapoi cetatenia romaneasca furata de comunisti, nu inseamna ca sint legionar, ghiuj imbatrinit in rautati sataliniste !!! Eu nici nu eram nascut pe atunci mai gagiu insertat de cimpul tactic pe Internet !!! E simptomatic faptul ca atunci cind cineva protesteaza pentru uciderea si violarea unor calugarite fara aparare si a 6800 de preoti catolici, ala neaparat trebuia sa aiba ei ceva legaturi cu Miscarea Legionara dupa capul tau apvist de ofiter cu grad inferior??? !! Erau aia 6800 de preoti catolici si a celor 281 de calugarite vilolate si ucise in cele mai mari chinuri adepti ai Miscarii Legionare, mai gagiu insertat de cimpul tactic pe retelele de socializare mai gagiu cu ochi albastri?????

 103. Si apoi logica ta de ofiter cu ochi albastri e ridicola……Deci ce se intelege din expozeul tau de paranoic….Ca daca aia 2 legionari Motza si Marin ar fi intrat dupa februarie martie 1939 aia 2 ar fi fost legali, caci deodata guvernul franchist, fiind recusoscut dupa aceasta data – si tansformindu-se deindata din fascisti in democrati – aia 2 aveau dreptul sa intre in Spania ? Nu te-am inteles mai istoric al cimpului tactic !! In orice caz, daca iau atitudine in cazul Paul Goma asta nu ma face legionar mai istoric din cimpul tactic. Pe Goma cind il batea nen-tu Plesita ii urla in urechi: “Mai jadane, te invatzam noi minte!” Pe urma Goma n-a mai fost « jadanul Efremovici ‘’ ci a fost catalogat de securisti si alde Mihai Dinu Gheorghiu drept antisemit! Nu uita ofiteras de rang inferior al cimpului tactic ca Filip baiatul lui Goma, dupa legea iudaica e evreu, mama lui, sotia lui Goma fiind evreica. Cind Plesita si securitatea ta comunista a trimis o asasina sa il rapeasca pe Filip, un copil de 5 ani si sa il omoare ca sa i-o plateasca lui Goma, tot Goma era antisemitul ? O sa spui mai gagiu cu ochi albastri – cred ca daca mama-ta ar citi rindurile astea ar regreta amarnic ca te-a adus pe lume – CA ASTA E TREABA LUI GOMA!!! DAR TREABA TA CARE E MAI gagiu inalbastrit de cimpul tactic? SA RESPIRI ACELASI AER CU NOI?

 104. @Zorro etc.: Intelect cit nuca, badaranie cit casa, de unde si logoreea. Paul Goma nu are nevoie de sustinerea unui mitocan ca tine. A pretinde deci ca esti Paul Goma, indiferent sens, este o impostura care il compromite. In Romania, nu s-a dat o lege de redare automata a cetateniei celor carora regimul comunist le-a luat-o abuziv. Parlamentul nu a luat in consideratie nici macar petitia care cerea redarea cetateniei romane lui Goma, pe care, in tembelismul tau nu-ti va veni sa crezi, am semnat-o si eu. Cum Goma pe buna dreptate nu o cere, situatia e fara iesire. In 1937, regimul franchist era recunoscut doar de Italia si Germania. Romania a avut legatie la Madrid, adica la republicani, pe toata durata razboiului si inca nu cazuse sub influenta acestora. Recunoasterea regimului franchist s-a facut tardiv, dupa razboi, datorita rivalitatii cu URSS. Au fost si altii, nu numai Orwell, care s-au dezis de comunism, de exemplu Arthur Koestler. Nici Hemingway nu ii ridica osanale. Experienta din Spania a fost prea dura. Motivul l-am spus deja dar tu prinzi greu si uiti repede. Din acelasi motiv, te repeti si in citate. Excesele, adica crimele, republicanilor, nu le contesta nimeni. Tu insa le ignori pe cele ale franchistilor, zeci, poate peste 200 de mii, plus alte sute de mii de exilati. Cel mai revoltator este executarea sumara a prizonierilor de razboi, chiar militari de cariera loiali Republicii. Daca esti asa mester la copy-paste (abilitate de papagal), binevoieste si da un citat din care sa rezulte ce ai sustinut anterior despre Dolores Ibarruri: scotea ochii la prizonieri si a fost recrutata ca agenta NKVD. Asta daca ai timp intre doua rigiituri de neam prost ce esti, dupa cinzecile de rachiu de surcele la birtul unde iti faci veacul.

 105. Bai sfertodoct de ofiteras de grad inferior al cimpului tactic. Ma confunzi nene cind spui „de cinzecile de rachiu de surcele la birtul unde iti faci veacul”. De 30 de ani nu mai fac parte din mirtanii ca tine care se duc la birtul comunal. Daca iti arat cecul meu pe o saptamina e cam cit faci tu la „Cimpul tactic” IN 5 ANI! tocindu-ti coatele pe retelele de socializare, mai tirtanete!! Ai auzit de Forest Hills mai tirtane??? Acolo ma gasesti, mai tzaranate complexat, parazit de „Urechea si Timpanu’. Acolo la birt e pentru tac-tu si tot neamu’ tau de tzaraneti murdari tractoristi care asculta „Desteapta-te Romane” cind deschid televizorul dimineata. Eu n-am nevoie sa ma destept ca tine mai tirtane. EU SINT DESTEPT. CUM SA MA EVALUEZE UN TZARANETE CA TINE MAI DILIMANULE? Ba, mai au aia Rudotel acolo in Bucale sa iti dea? Precis ca esti un tirtan de Bucale. Mai retard de ofiteras neghiob de rang inferior din Cimpul Tactic cum sa iti mai explic eu de Dolores a ta, unui comunist basitah dintr-un neam de origine sanatoasa de clienti de birt – cel mult de Bucale – ca Dolores aia a ta, fosta invitata a fostului comandant al tau suprem Ceausesku in fiecare vara la Neptun, (comandantul tau pe care l-ati impuscat voi pe sestache) era NKVD-sta cind si-a facut veacul v-o 40 de ani in URSS alaturi de un satrap ca Stalin? Daca esti un tzaranete complexat de comunist „cu ochi albastri” cu IQ de maimutza cum sa te aduc eu la nivel de om normal? E vorba de genetica mai mirtan complexat.

 106. Cum sa ma duc eu la birt mai bovane? Daca te duc eu pe tine la birturile din Park Avenue unde ma duc eu, mi-e ca te am pe constiintza ca te sinucizi dupa aia de oftica depresiva, mai tirtan complexat de Bucale! Cu scosul ochilor, tzi-am mai spus mai tirtane ca „tovarasii comunisti” a lui Dolores a ta se ocupau cu asta, adica ciracii lui nen-tu Walter Roman al tau care a vrut sa parafrazeze citatul din Biblie „Cine ridica sabia, de sabie va pieri!” …lui i-a zburat o laba din fata cind a ridicat labele lui murdare impotriva cetatenilor spanioli. Tot ii dai cu crimele lui Franco. Daca pe ma-ta sau pe sora-ta ar fi incercat cineva sa le violeze si pe urma sa le dea foc, TU MAI MIRTANE LE-AI FI APARAT SAU NU? Ce faceau mirtanii tai de comunisti in Spania mai tzaranus complexat de ofiteras de grad inferior? Impuscau statui cu Isus ca in fotografia aia celebra? Mai tirtanus de Bucale care-ti cinta Desteapta-te Romane inainte de a te duce tu la „servici de APV-ist cu ochi albastri” pe retelele de socializare ca sa arunci tu prafuri comuniste….esti prea mic pentru un adversar atit de mare ca mine: „CUM???? CIND LUMEA MI-E DESCHISA, A PRIVI GINDESTI CA POT?”….. sa ma impiedic de un ciot ca tine???

 107. Ba, sa imi dai adresa ta sa iti trimit o suta de parai prin Western Union sa te duci si tu la v-un birt nenorocit cu tac-tu sa iti ineci amarul de tzaranete complexat de ofiteras de rang inferior al cimpului tactic pe retelele de socializare. La buna vedere tirtane. Da-mi adresa ta de email sa iti trimit un selfie cu mine „intr-un birt” de pe Fifth Avenue, sa vezi si tu si tac-tu si tot neamu’ tau de apevisti cu ochi albastri cam ” ce cinzeci de rachiu beau eu”, sa crape ficatii in tine mai tirtanete. Tu crezi ca daca neamuri proaste ca tine si ca tac-tu beau cinzeci de rachiu, mai alcoolistule depresiv toti trebuie sa bea cot la cot cu tine si cu tac-tu la birturile tale? Du-te ba sa iti faca aia niste socuri elctrice la spitalul sri-ului. Zi-le ba sefilor alora ai tai de grad superior sa isi faca pomana cu un apevist ca tine si „sa te sinucida” la fel cum au facut-o cu alde Milea & Gica Popa, ca tot faci umbra Pamintului degeaba.

 108. Salut gagiu cu ochi albastri, ofiteras de grad inferior din Cimpul tactic…Sa precizez si pentru unul ca tine, sfertodoct inversunat cu IQ de maimutoi. Cind Cassius Clay si-a schimbat numele in Muhammad Ali, asta nu i-a schimbat statura. El ramine cel mai mare campion al tuturor timpurilor atit dpdv sportiv cit si dpdv al unuia din cel mai mare aparator al drepturilor omului. Mai gagiu cu ochi albastri, taranus complexat cu origine sanatoasa: cind Robert Zimmerman si-a transformat numele in Bob Dylan in cinstea poetului Dylan Thomas trebuia sa te intrebe pe un gagiman „culturalnic” ANONIM ca tine tine sa le dai aprobarea? Asa ca iti spun din nou de data asta tie. Adica nu iti spun!! ITI URLU IN URECHI: EU SINT GOMA!!! PAUL GOMA!!!

 109. Ce-o sa imi faci???Ca au trecut vremurile cind nen-tu Plesita il batea pe Goma suierindu-i cu accent oltenesc „Bai jadane!!!” Pe urma ofiterii vostri de rang superior numai ce l-au trimis pe Denuntzatoriul de Parigi Mihai Dinu Gheorghiu cu jalba in protap la Le Monde sa urle din toti bojocii: „Goma e antisemit!” Hotaritzi-va mai apevisti cu ochi albastri odata!! Cind e Goma „jadan” cind e „antisemit”….Si apoi poate ca Goma s-a razgindit saracu’ sa i se restituie cetatenia romaneasca furata de sefii tai….Poate lui Goma ii e greata sa fie concetatean cu unul ca ANONIMUL, obscur ofiteras de grad inferior insertat pe retelele de socializare de catre cimpul tactic!!!

 110. APROPOS DE CE NU-I TRANSMITI NISTE PUPICI PE RETELELE DE SOCIALIZARE LUI DOLORES IBARURRI A TA? Fiindca nu mai poate sa iti raspunda la avansuri??? da poate ca se transforma Dolores intr-un zombie si o ardeti impreuna fericiti pentru totdeauna…..

 111. De la Goma citire pentru Dolores Ibarurri si Anonim….”Cind ma batea Plesita, dactilografa din camera alaturata tacea…si ea auzea ce mi se intimpla in camera alturata unde Plesita imi smulgea barba si stergea podelele cu mine urlindu-mi: Mai jadane! Te invat eu minte mai criminalule! dar dactilografa tacea si isi vedea de treaba ei, batind la masina….”

 112. @Zorro etc.: Ori minti ca un badaran ce esti ori bautura de birt prost ti-a spalacit de tot creierul cit nuca si nu mai stii ce faci. Vezi ce ai scris despre Dolores Ibarruri in mesajul din 15 mai, la ora 17:55. Latratul tau de ciine turbat nu merita nici o atentie.

 113. Liiceanu e hirtie de muste…Ceea ce vreau e o miscare de curatire a constiintelor…I-am spus cimpanzeului astuia Anonim, ca nu Dolores Ibarurri scotea personal ochii calugaritelor acelora, . In 1990, citisem un articol prin Dreptatea sau oficiosul partidului liberal, nu mai tin minte unde, unde autorul spunea de Dolores Ibarurri ca scotea ochii prizonierilor…Am rectificat, PENTRU CA PE ATUNCI NU EXISTA INTERNET, ACUM AM VERIFICAT, DECI NU EA PERSONAL FACEA ASTA!! si pe urma am postat pe internet grozaviile si crimele bandelor republicane-comuniste care au omorit 6800 de preoti catolici, 281 de calugarite (pe care le-au violat in prealabil si pe urma le-au stropit cu benzina si le-au dat foc….oricum stiau ca nu vor fi pedepsiti). Acest broscoi stalinist cu ochii bulbucati imi tot reproseaza ca am gresit. OK, am mai spus, nu Dolores Ibarurri le scotea ochii si banditii ei faceau asta. Am postat crimele, care au fost MAI MARI decit la Revolutia franceza, exista fotografii clare, exista arhivele de la Vatican!!! Insa ofiterasul asta de rang inferior insertat pe retelel de socializare de Cimpul tactic, imi tot reproseaza ca nu spun nimic de crimele lui Franco!! L-AM MAI SOMAT PE ACEASTA CREATURA ANACRONICA SA IMI SPUNA DACA CELE 281 DE CALUGARITE ERAU FRANCHISTE, DE LE-AU OMORIT AIA??? erau calugaritele parte a conflictului civil??LA INTREBAREA ASTA NU MI-A RASPUNS.

 114. Liiceanu e hirtie de muste…Ceea ce vreau e o miscare de curatire a constiintelor…I-am spus cimpanzeului astuia Anonim, ca nu Dolores Ibarurri scotea personal ochii calugaritelor acelora, . In 1990, citisem un articol prin Dreptatea sau oficiosul partidului liberal, nu mai tin minte unde, unde autorul spunea de Dolores Ibarurri ca scotea ochii prizonierilor…Am rectificat, PENTRU CA PE ATUNCI NU EXISTA INTERNET, ACUM AM VERIFICAT, DECI NU EA PERSONAL FACEA ASTA!! si pe urma am postat pe internet grozaviile si crimele bandelor republicane-comuniste care au omorit 6800 de preoti catolici, 281 de calugarite (pe care le-au violat in prealabil si pe urma le-au stropit cu benzina si le-au dat foc….oricum stiau ca nu vor fi pedepsiti). Acest broscoi stalinist cu ochii bulbucati imi tot reproseaza ca am gresit. OK, am mai spus, nu Dolores Ibarurri le scotea ochii si banditii ei faceau asta. Am postat crimele, care au fost MAI MARI decit la Revolutia franceza, exista fotografii clare, exista arhivele de la Vatican!!! Insa ofiterasul asta de rang inferior insertat pe retelel de socializare de Cimpul tactic, imi tot reproseaza ca nu spun nimic de crimele lui Franco!! L-AM MAI SOMAT PE ACEASTA CREATURA ANACRONICA SA IMI SPUNA DACA CELE 281 DE CALUGARITE ERAU FRANCHISTE, DE LE-AU OMORIT AIA??? erau calugaritele parte a conflictului civil??LA INTREBAREA ASTA NU MI-A RASPUNS. APOI ACEST RETARDAT MI-A SPUS SA DOVEDESC CA DOLORES IBARURRI ERA NKVD-ISTA!! PAI MAI CIMPANZEULE DACA DOLORES A STAT 40 DE ANI IN URSS SI ISI URLA ADMIRATIA FATA DE STALIN, CE ERA? V-O ADEPTA A LUI SOLJENITZIN? CA-I DADEA STALIN O BRDA IN CAP DE-I ZBURA CAPUL UNDE II STATEA PICIOARELE!!! A MACANIT CEVA DOLORES CIND STALIN OMORA MILIOANE DE OAMENI? DE CE DACA ERA ASA UN SIMBOL INALT AL UMANITATII NU A CONDAMNAT NICIODATA CRIMELE LUI STALIN???

 115. Sarmanul ciine turbat, e de tot plinsul. Latra pina moare. Turbarea vindecare n-are.

 116. Cu dedicatie speciala pentru toti cititorii care au asistat la duelul meu cu Anonimul. Si pentru Anonim bineinteles, caci el are marele merit ca a provocat asta. FARA ANONIMUL ASTA MAGNIFIC DUELUL ASTA ELECTRONIC NU AR FI EXISTAT. CINSTE ANONIMULUI!!! Hai ca devine INTERESANT…! Sa vada si Anonimul cum se scrie un text, ca el si-a cumparat un metru de carti si tot citeaza de pe cotoarele cartilor autori pe care ii recomanda „sfertodoctic”…Voila, oameni buni. Intra in scena Franco, omul de care Hitler spunea dupa ce se intilnise cu el la Hendaye: „De cit sa ma mai intilnesc odata cu asta, mai bine sa mi se smulga 4 dinti pe viu!!!” Franco mirosise faptul ca era sub asediul nazismului triburilor germanice, comunismului stalinist al ciolovecilor si asaltului pervers al elitelor anglo-saxone protestante. SI A INVINS TOTI ACESTI DIAVOLI!!!! NU E MIRACULOS? De fapt totul se reduce la lupta intre catolicism si elitele protestante anglosaxone. Nici Goma si nici Franco insa nu au mirosit ca Protocoalele Inteleptilor Sionului au fost scrise de englezi. Nu de rusi. Puteau niste brute primitive ca cei din Ohrana sa faca asta? Aici iti trebuie perversitate engleza nene…Get mad baby!!!
  https://catholicism.org/spains-crusade-1936-39.html

 117. PINA SI GUNOIUL ALA DE GEORGE ORWELL A TREBUIT SA SE DECLARE INGROZIT DE CRIMELE IMPOTRIVA CLERULUI CATOLIC. DAR GUNOIUL ORWELL TREBUIA SA SE DECLARE ASTFEL, CACI CRIMELE CONTRA BISERICII CATOLICE ERAU ERAU DE MAI MARI DIMENSIUNI DECIT CELE COMISE IN TIMPUL REVOLUTIEI FRANCEZE. ORICUM LUI ORWELL I S-A ORDONAT DE LA LONDRA SA SE DECLARE „INGROZIT” DE ATROCITATI, ca erau mai mari decit cele comise in timpul Revolutiei Franceze. „Noblesse oblige!” englezii trebuie sa aiba intotdeauna aura asta de gentleman… Ce dracu! PE URMA GUNOIUL GEORGE ORWELL A DAT-O LA INTORS CU CARTILE SALE „FERMA ANIMALELOR” SI „1984”. CIND AU VAZUT ENGLEZII CA CIOLOVECII SINT MAI TARI DECIT EI SI CA II POT BATE, AU INCEPUT SA CRITICE…NORMAL, NU? CA SA REZUM. RAZBOIUL CIVIL DIN SPANIA E UN RAZBOI MASCAT INTRE CATOLICISM SI ELITELE PROTESTANTE ANGLOSAXONE. CIOLOVECII LUI STALIN AU FOST INTRODUSI SI EI IN ECUATIE, CA ALIBI….aHHH! Uitasem de Dolores a anonimului. Please, wake up Dolores! Get mad Baby!
  https://www.youtube.com/watch?v=HMdmldDIcRU

 118. Ceea ce e important pentru Romania este in viziunea mea ca aceste creaturi gen Anonimul, care a ridicat ateismul la rang de fanatism religios dement si s-a autodetonat, sa li se arate eroarea in care sint si sa fie indreptati….Oricum si ei trebuie sa faca eforturi in acest sens, de a se indrepta adica…Necazul e ca in momentul de fata 2 monstri conduc Europa…Gen „Mutti” Merkel (perversa aia stearpa care l-a injunghiat pe la spate pe Helmuth Kohl) si Macron, homalaul de serviciu a lui alde Painault & Lagardere…Fara niste oameni cu constiintza la conducerea Europei, europenii nu au nici o sansa, se vor afunda intr-o barbarie fara seaman…De aia sint importanti oameni ca Paul Goma. Numai el si Junpei Gomikava au inteles cu adevarat conditia umana si au aratat cu degetul monstrii care pot face ca omenirea sa se afunde in barbarie. Vorbesc de Junpei Gomikawa, autorul cartii Human Condition iar ecranizarea exista pe You Tube, e un film in 3 serii de cite 3 ore…Acest film ar trebui introdus in programa scolara din Romania, pentru a impiedica alunecarea in barbarie….Goma e mai important decit Soljenitzyn. Soljenitsyn – dupa ce a venit din America a lunecat in nebunia pan-slavismului. Goma, Leul din Bellevile, nu a facut compromisuri cu bestiile securisto-comuniste din Romania. A stat neclintit!! Eu sunt Goma, Paul Goma!!!!
  https://www.academia.edu/23737534/THE_SPANISH_CIVIL_WAR_VS._THE_FRENCH_REVOLUTION
  Get mad baby!

 119. @Zoro: Iti cauti degeaba admiratori. Nu e vorba de duel. Duelul presupune un cod de onoare, ceea ce tie iti este complet strain. Duelul presupune reguli, nu piruete de saltimbanc. Spui ca Franco a fost sub asediul nazistilor, stalinistilor, ba si al protestantilor englezi. I-ai uitat pesemne pe klingonieni. Or, Franco ajunge la putere sustinut pe fata al nazistilor germani si fascistilor italieni, plus binecuvitarea tacita a englezilor. Deci delir in lege… Urmindu-ti pseudorationamentul, si tu esti agent CIA pentru ca de 30 de ani traiesti in America. Stai linistit. Nu te suspectez deloc. Serviciile de informatii au nevoie de oameni lucizi, ponderati, nu de exaltati. Franco a dus Spania inapoi in feudalism, conferind Bisericii Catolice puteri inchizitoriale. Tu insa nici macar cotoare de carti nu ai vazut. Tu continui doar cu latratul. In fine, lasa-l in pace pe Goma. Nu e de nasul unor dezaxati ca tine.

 120. Bai gagiu, tot imi spui ca turbarea vindecare n-are? Ai auzit de Pasteur? De Babes? sau ai baut cerneala in gimnaziu?Adevarul e ca prostia nu are leac. De aia ar trebui sa fii tu ingrijorat nevoie mare, ca esti incurabil…Nu s-a descoperit inca un remediu pentru prostie. Spui tu: „Serviciile de informatii au nevoie de oameni lucizi, ponderati, nu de exaltati.” Deci au nevoie de oameni ca tine sa inteleg, ca tu esti lucid si ponderat, ai? Apoi imi spui sa il las pe Goma in pace ca nu e de nasul unor dezaxati ca mine. Cine esti tu sa decizi pe cine sa las eu in pace? Ce, tu esti Goma? Apoi te-am mai intrebat daca ai cohones sa protestezi pentru faptul ca lui Goma nu i se da cetatenia romaneasca inapoi . Ai dat-o cotita, ca cica Goma e de vina ca nu face cerere de redobindire a cetateniei, ca el nu vrea… Apoi, m-ai acuzat de niste baute cu rigiituri la niscaiva birturi. Desigur, o observatie de paranoic timpit. Mai imbecilule, eu nu beau. Iar acolo unde traiesc si muncesc eu, tu nici n-ai avea loc la barbierit cartofi, asta ti-o spun sigur. Tu esti un parazit „intelectual” fara nici o valoare. Un Anonim. Iar daca e vorba de Franco, n-am nevoie de parerile unui reputat „istoric” ca tine. Imi ajunce parerea lui Paul Johnson. Esti tu in stare sa scrii un articol despre Franco la fel ca americanul ala, Gary Potter, pe care l-am postat? Ia sa te vedem…Ca sa scrii citeva propozitii acolo, sa iti mingii tu frustrarile tale de ratat comunist, e usor nene…Cinta la alta masa…N-am nevoie de evaluarile tale…Are cine sa ma evalueze pe mine, nu prosti ca tine….Apuca-te de munca cinstita nene…Daca esti in stare.

 121. Lasa-l tu pe Franco in pace! Nu e de nasul unor pupatori in dos a lui Dolores Ibarurri ca tine. De ce dueluri si cod de onoare vorbesti tu? Ca daca ne-am afla fata in fata, s-ar putea sa nu iti mai arda de dueluri…Stai linistit nene, nici de dueluri nu esti bun…Doar daca vrei sa te sinucizi. Te-a publicat cineva in viata ta? Ai carti tu in care discuti despre Franco, ca Paul Johnson? Apoi imi spui:Tu nici cotoare de carti n-ai vazut…Bai taranoiule complexat, eu vad in fiecare zi chestii la care tu nu ai acces si nici neam de neamul tau nu o sa aiba…Si mai lasa-ma cu chestii cu „grobieni”, cu birturi si altele…Ride lumea de tine ca te dai intr-un spectacol de neam prost…Cum am mai spus: apuca-te de munca cinstita nene…Cit despre mine: Eu sint Goma! De ce sa crape ficatii in tine ca ma dau eu Goma?? Si tu poti sa zici la fel daca ai cohones. Esti un om liber. Daca vrei. „One thing you can hide/Is when you’re crippled inside!”

 122. @Zorro 0(zero): Devii chiar amuzant in turbarea ta incurabila. Pasteur si Babes au creat vaccinuri, nu tratamente, dar zero barat fiind, adica nul, nu stii diferenta. Ca orice nulitate insa, nu esti nul destul pina nu esti si fudul. Duelul presupune sa ai in fata un gentleman, nu un pusti impertinent, fara educatie, care se crede grozav pentru ca scuipa peste tot si sparge ferestrele cu prastia.

 123. Pasteur produced the first vaccine for rabies by growing the virus in rabbits, and then weakening it by drying the affected nerve tissue.[59][88] The rabies vaccine was initially created by Emile Roux, a French doctor and a colleague of Pasteur, who had produced a killed vaccine using this method.[44] The vaccine had been tested in 50 dogs before its first human trial.[89][90] This vaccine was used on 9-year-old Joseph Meister, on July 6, 1885, after the boy was badly mauled by a rabid dog.[42][88] This was done at some personal risk for Pasteur, since he was not a licensed physician and could have faced prosecution for treating the boy.[6] After consulting with physicians, he decided to go ahead with the treatment.[91] Over 11 days, Meister received 13 inoculations, each inoculation using viruses that had been weakened for a shorter period of time.[92] Three months later he examined Meister and found that he was in good health.[91][93] Pasteur was hailed as a hero and the legal matter was not pursued.[6] Analysis of his laboratory notebooks shows that Pasteur had treated two people before his vaccination of Meister. One survived but may not actually have had rabies, and the other died of rabies.[92][94] Pasteur began treatment of Jean-Baptiste Jupille on October 20, 1885, and the treatment was successful.[92] Later in 1885, people, including four children from the United States, went to Pasteur’s laboratory to be inoculated.[91] In 1886, he treated 350 people, of which only one developed rabies.[92] The treatment’s success laid the foundations for the manufacture of many other vaccines. The first of the Pasteur Institutes was also built on the basis of this achievement.[42]

 124. EXTRASE DE PE WIKIPEDIA IN CARE AM SCRIS CU MAJUSCULE PENTRU ACEST IMBECIL ANONIM CUVINTELE „TRATAMENT” SI VERBUL „TRATAT”. Bai tirtane, esti un porc mincinos ce n-am vazut inca. esti infectat de microbul turbarii comuniste pe care nici Pasteur nu putea sa TRATEZE.
  „After consulting with physicians, he decided to go ahead with the TREATMENT.”
  „This was done at some personal risk for Pasteur, since he was not a licensed physician and could have faced prosecution for TREATING the boy.”
  „Analysis of his laboratory notebooks shows that Pasteur had TREATED two people before his vaccination of Meister.”
  ” Pasteur began TREATMENT of Jean-Baptiste Jupille on October 20, 1885, and the TREATMENT was successful.”
  „Later in 1885, people, including four children from the United States, went to Pasteur’s laboratory to be inoculated.[91] In 1886, he TREATED 350 people, of which only one developed rabies.”
  „The TREATMENT’s success laid the foundations for the manufacture of many other vaccines.”
  Apoi mai mirtan COMUNIST citez din nou: „This vaccine was used on 9-year-old Joseph Meister, on July 6, 1885, after the boy was badly mauled by a rabid dog.” Deci mai oligofrenule daca Joseph Meister fusese infectat prin muscatura unui ciine si i se aplica apoi un vaccin DUPA MUSCATURA CIINELUI TURBAT, ATUNCI SE CHEAMA CA E TRATAMENT MAI BOVANE!!! CIND VACCINUL SE APLICA PREVENTIV – ADICA INAINTE DE MUSCATURA – ATUNCI ESTE CEEA CE VOIAI TU SA BENGANI. Stie aceasta diferenta orice idiot. In articol se spune clar ca Pasteur trata turbarea. Articolul pacatuieste GROAZNIC in sensul ca NU SPUNE ADEVARUL PINA LA CAPAT: PASTEUR NU TRATA TURBAREA COMUNISTA! ASA CA ESTI MINCAT MAI MIRTANE!!! ESTI UN CAZ INCURABIL.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur

 125. Inca o perla de a ta mai mirtan comunist: „Franco a dus Spania inapoi in feudalism, conferind Bisericii Catolice puteri inchizitoriale.” Incerci tu sa bolborosesti in turbarea ta comunista, mai broscoi stalinist cu ochii bulbucati de turbarea comunista…Adica Romania sub CHEFERISTU’ Gheorghe Gheorghiu Dej si apoi sub cumatrul tau Ceusesku Nekulay (cel care o invita in fiecare vara la Neptun (cuibusor de nebunii) pe Dolores Ibarurri pe care o pupi tu in posterior tot timpul) ERA INTR-UN PARADIS DE SCIENCE FICTION, INTR-O SOCIETATE POST-INDUSTRIALA IAR SPANIA ERA IN FEUDALISM PE VREMEA LUI FRANCO???!!! MAI MIRTAN COMUNIST, CIRCULA UN BANC IN VREMEA CUMATRULUI TAU NEKULAY…Cica tarile comuniste se aflau intr-o competitzie acerba cu tarile vestice occidentale…dar exista riscul major ca, comunistii daca alergau si ii intreceau pe vestici, vesticii sa vada ca au izmenile rupte in c–!!! Mai dobitoc sinistru!! Apoi grohai tu cu imbecilitate: „Franco a conferit Bisericii Catolice puteri inchizitoriale”. Dar comunismului ce i s-a conferit de a omorit milioane de oameni? Puteri inchizitoriale de catre Franco???? Mai gunoi stalinist…Cele 281 de calugarite care au fost violate, li s-au scos ochii si pe urma li s-a dat foc cu benzina de catre criminali gen nen-tu Walter Roman…Au fost tratate astfel pentru ca erau franchiste sau din cauza puterilor inchizitoriale conferite de Franco Bisericii Catolice? Sau li s-a dat foc de tovarasii tai comunisti condusi de nen-tu Walter Roman?

 126. Bai gagiule, chiar daca oi fi avind tu stramosi pe vremea Inchizitiei Spaniole, care le aratau maurilor trecatorile prin care sa le cada in spate armatelor spaniole in Andaluzia si le tineau cuvintari anticrestine taranilor spanioli medievali, asta nu iti da dreptul sa scuzi crimele facute de tovarasii tai impotriva a 6800 de preoti catolici sau a celor 281 de calugarite arse de vii!!! Crime facute de tovarasii tai si a lui Dolores! La pariu ca nu te-ai dus sa il intimpini pe Papa Francisc!!! Eu cred ca fantezia ta e sa-l vezi stropit cu benzina si incendiat la fel ca calugaritele spaniole, nu?

 127. @Zorro-zero barat: Ceea ce a creat Pasteur este un vaccin, care se administreaza inainte de declansarea maladiei, deci nu trateaza boala ci o previne. Este exact cazul lui Jupille. Chiar si textul pe care il copii ca papagalul arata asta, direct prin mentionarea explicita a termenului ‘vaccin’ si indirect prin acel caz in care boala s-a declansat, deci vaccinul nu a putut-o preveni. Tu insa tii cu orice pret sa arati ca esti si badaran si nul intelectual. Ca turbarea nu are leac se vede si dupa balele pe care le imprastii. Tu trebuia sa fi fost vaccinat demult cu cei 7 ani de acasa ca sa mai ai vreo sansa sa fii om si nu un boschetar. Singurul tratament care ti se mai poate aplica tie acum este camasa de forta. Biserica Catolica in regimul Franco avea autoritate judecatoreasca dublind institutiile civile. Femeile nu puteau fi judecatoare, profesoare universitare, avea cont individual in banca sub semnatura proprie, deci feudalism in lege sau talibanism. Numai o nulitate dezaxata ca tine poate pretinde ca asta insemna civilizatie.

 128. Mai mirlane, oricne stie mecanismul unui vaccin. Adica il faci preventiv contra rujeolei, gripei, turbarii etc. E ceea ce am spus eu si asta stie oricine. Chiar si cind e administrat preventiv, el se incadreaza intr-un tratament medical. Si vacinul e un tratament, incerci sa te legi de orice. Daca cineva este muscat de un ciine turbat, daca in 10 zile nu i se face vaccinul, el poate muri. Mai mirtan cretin,la populatia din Romania sau din alta tara i se face vaccin antirabic obligatoriu? Sau daca te musca un ciine, ti se face vaccinul DUPA CE AI FOST MUSCAT? Spui tu: „Ceea ce a creat Pasteur este un vaccin, care se administreaza inainte de declansarea maladiei, deci nu trateaza boala ci o previne.” Pe tine te-a vaccinat cineva contra turbarii vreodata? Ca tu spui ca vaccinul previne boala. Normal, asta e mecanismul oricarui vaccin, mai boule, asta stie oricine, nu fa pe desteptul mai bestie! Deci daca esti muscat de un ciine ti se administreaza vaccinul! Iata extrasul:
  Treatment
  Treatment after exposure can prevent the disease if administered promptly, generally within 10 days of infection.[20] Thoroughly washing the vaccinul imediate wound as soon as possible with soap and water for approximately five minutes is effective in reducing the number of viral particles.[66] Povidone-iodine or alcohol is then recommended to reduce the virus further.[67]
  In the US, the Centers for Disease Control and Prevention recommends people receive one dose of human rabies immunoglobulin (HRIG) and four doses of rabies vaccine over a 14-day period.
  The first dose of rabies vaccine is given as soon as possible after exposure, with additional doses on days 3, 7 and 14 after the first.

 129. Vaccination after exposure, PEP, is highly successful in preventing the disease if administered promptly, in general within 6 days of infection. Begun with little or no delay, PEP is 100% effective against rabies.[74] In the case of significant delay in administering PEP, the treatment still has a chance of success.[22]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rabies
  Acum alt text ca sa iti dovedesc ca ura ta nu are margini si stiu de ce.
  Joseph Meister (21 February 1876 – 24 June 1940) was the first person to be inoculated against rabies by Louis Pasteur, and the first person to be successfully treated for the infection.
  In 1885, nine-year-old Meister was badly bitten by a rabid dog. After consulting with Alfred Vulpian and Jacques-Joseph Grancher and obtaining their assistance, Pasteur agreed to inoculate the boy with spinal tissue from rabid rabbits, which he had successfully used to prevent rabies in dogs.[1] The treatment was successful and the boy did not develop rabies.[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Meister
  Dupa cum vezi in dementa ta si in ura ta, articolul mentioneza termentul de tratament: the first person to be successfully TREATED for the infection”, „Joseph Meister (21 February 1876 – 24 June 1940) was the first person to be inoculated against rabies by Louis Pasteur, and the first person to be successfully TREATED for the infection.” DECI EU NU M-AM EXPRIMAT GRESIT CIND AM UZAT TERMENUL DE TRATAMENT IN CAZUL VACCINULUI ANTIRABIC. Oricum, tu ai inteles asta din prima clipa, dar fiind orbit de ura, ai incercat sa mistifici lucrurile. Orice om de buna credintza care vede schimbul de mesaje iti ride in nas.

 130. Deci in cazul lui Meister, nu i s-a aplicat preventiv vaccinul, CI DUPA CE A FOST MUSCAT DE UN CIINE TURBAT (CA TINE). MEISTER, COPILUL, NU AVEA DE UNDE SA STIE CA VA FI MUSCAT DE UN CIINE TURBAT SI SA SE DUCA LA PASTEUR SA I SE FACA UN VACCIN ANTIRABIC PREVENTIV. MEISTER NU ERA CLAIRVOYANT SA STIE CA VA FI MUSCAT DE UN CIINE MAI BOULE. IAR IN ORICE LIMBA, ASA SE SPUNE: TRATAMENT MAI BOULE. CA ASA E EXPRIMAREA CORECTA MAI BESTIE COMUNISTA. CHIAR CIND TI SE FACE UN VACCIN. VORBESTE CU UN LINGVIST MAI BOULE.

 131. Vad ca citezi de pe cotoarele cartilor pe care le tot recomanzi in mod sfertodoctic. Si in sfertodoctismul tau, transmiti „pupici” femeilor de pe site, ca vorba aia…turbat, turbat….deh… ai si tu hormonii infierbintati, ce dracu, esti barbat!!!….ai nevoie de „pupici”, de tandreturi feminine…Da’ vorba e….femeile alora carora le transmiti tu „pupici” vad ce mentalitate de criminal ai? Vad ele – femeile carora le transmiti „pupici” – ca tu ignori violarea si incendierea calugaritelor catolice si uciderea a 6800 de „pochi” catolici si esti „deprimat” si protestezi cu vehementza ca femeile de pe vremea lui Franco nu erau judecatoare sau profesoare universitare??? Pai e frumos asa ba? Ce-ar zice varu-tu Walter Roman, ala de lupta pentru democratie cu canistra de benzina pe linga catedrale, dind foc la „pochi” si la calugarite? ma mir ca Sagrada Familia a ramas neatinsa…Poate ca Walter, varu-tu era ciung de-acuma si nu mai putea tine canistra cu benzina in ambele miini….ca altfel, ”geaba” truda lui Gaudi…

 132. G.K. Chesterton spunea: „Now I deny that love is the strongest passion. Fear is the strongest passion. Envy me sir, I am a coward!” Imi aruncai tu mai „Pupici” ca nu-s bun de dueluri ca trebuie sa fii un gentleman, sa respecti niste reguli…eu detectez o ura turbata in cuvintele astea…Ce n-ai da tu sa ma mardesti, zi drept….Adica sa fii tu pe vremea comunismului cu ‘echipajul” tau de securisti sa imi sfarimi oasele…Eh, mare necaz s-a intimplat, comunismul a cazut…Oare daca m-as intilni fata in fata cu tine ai incerca tu sa ridici pumnul – semnalul proletarilor – in fata mea? Adica sa te duelezi cu mine, ai….??? Mai Pupici cu slipici….Eu cred ca vorba lui Chesterton te-ar lovi lasitatea in fata mea, nu ai mai urla ca sint o nulitate dezaxata….Tu esti curajos doar in fata calugaritelor catolice fara aparare…Cu un singur lucru sint in ferm dezacord cu Biserica Catolica….adica in ce priveste avortul. Ei condamna avortul. Eu insa as face o exceptie in cazul tau, desi si eu sint impotriva avortului. Si cred ca si maica-ta imi da dreptate citind rindurile astea. „Pupici”, mai Pupici mai baiatule!!!!!!!!!!!! Alo Pupici, eu sint departe de a fi boschetar mai ghiujule stalinist….platesc 4 tone de parai pe luna acolo unde stau….Pai asta-i boschetareala la tine mai Pupici??? Puuuupiciiiiiiii!!!!!!!!!!!!!! Mai intelectualule mai!!!!!

 133. Mai „Pupici”….ian sa iti mai citez ceva din memorie: „One thing you can hide, is when you’re crippled inside!” Stii tu mai intelectualule pupacios cine a zis asta? Si stii ce inseamna/ Sa iti traduc: „UN SINGUR LUCRU POTI SA ASCUNZI/CIND ESTI SCHILOD PE DINAUNTRU!” CA TU ESTI UN SCHILOD!!! Tu nu ai suflet….fiind o creatura inferioara….care uraste pasional, fiind tu un ANONIM dupa cum te-ai si declarat….Apropos, macaneai tu Pupiciule, ca ce….ce zic eu ca Dolores scotea ochii la prizonieri (aveam eu o informatie gresita)…Ba, da adevarul e ca nici Stalin N-A UCIS CU MINA LUI VREUN OM!!! EL A DAT ORDINE SA FIE OMORITI MILIOANE DE OAMENI!!!! Iar Dolores a ta il idolatriza pe Stalin!!! Pupici, ian asculta aici la mine: Eu sint Goma! Dar sint si Franco! Acu esti multumit „Pupici”?

 134. Haide mai „Pupici”, asa iti spun de acum incolo.… Deci „Pupici”…In URSS, cind Stalin trimitea la plutonul de executie „deviationistii” sau „trotzkistii”….sau unii din verii tai (imi inchipui ca aveai ceva veriscani pe acolo care au fost mai putin norocosi decit varu-tu Walter Roman, care si-a pastrat viata dar si-a pierdut o mina….aia pusi la zid de plutonul de executie, ca sa isi dovedeasca atasamentul fata de cauza comunismului faceau o chestie incredibila….Urlau „TRAIASCA TOVARASUL IOSIF VISARIONOVICI STALIN!” Desi stiau ca vor muri in urmatoarea clipa…atit erau de fanatizati de religia asta ateista a comunismului si voiau sa isi dovedeasca atasamentul si iubirea fata de comunism, de cauza(eu cred ca tu ai fi facut la fel ca si idiotii aia pusi la zid, avind in vedere ca erai numai „pupici” cind venea vorba de Dolores a ta)….exact ca si tine, ura ta, ateismul asta al tau ridicat la fanatism religios…eu cred ca ai fi rinjit cu satisfactie sa fi avut norocul si sansa rarisima sa asisti la violarea si incendierea a 281 de calugarite catolice….sa-mi dau friu liber imaginatiei…Daca ma-ta si sora-ta ar fi fost calugarite catolice, tu in ura ta dementa contra Bisericii Catolice, te-ai fi bucurat tu de uciderea lor CU BESTIALITATE? ai fi schitat tu vreun gest ca sa le aperi in fata tovarasilor tai comunisti cu hormonii dezlantuiti CIND LE-AR FI VIOLAT „CU RIGIITURI DE BIRT”? BA!!! EU CRED CA NU!!! Mai „Pupici” mai…..mai baiatule mai….

 135. @Zorro – zero barat: Tu ai sustinut si sustii ca turbarea este tratabila. In sens larg, orice procedura medicala este un tratament dar a sustine ca Pasteur si Babes au tratat turbarea este fals, intrucit vaccinul previne, nu trateaza. Acum o intorci din condei ca orice pustan tupeist care se crede destept pentru ca injura. Exemplele pe care le dai exemplifica exact cazurile de vaccinare, intrucit boala nu era inca declasata. Meister stia ca a fost muscat de un ciine turbat si de aceea a cerut ajutorul lui Pasteur, inainte ca boala sa se declanseze. Cazul sau era si in cartile de franceza de alta data. Chiar si primul text, pe care il copii ca papagalul dar nu il intelegi vorbeste de vaccinare dupa expunere, totusi inainte de declansarea bolii. Daca extindeai copierea (singurul lucru la care te pricepi, caci judecata ioc), vedeai ca tratarea turbarii a fost incercata in 26 de cazuri dar a reusit doar la unul, considerat de lumea medicala un miracol.
  Esti departe de a fi un duelist, un sportiv. Cel mult esti un boschetar, scandalagiu de circiuma, cu creierii spalaciti de bautura si dintii galbeni de fumat iarba. Mama ta a gresit ca nu te-a avortat dar probabil te-a conceput cu vreun maidanez, de unde si turbarea.

 136. spune Pupici: „Meister stia ca a fost muscat de un ciine turbat si de aceea a cerut ajutorul lui Pasteur, inainte ca boala sa se declanseze.” Meister avea 9 ani Pupici….Hahhaha….am intors-o din condei…..Hahahaha….PUPICIIIIIII!!!!!

 137. s-o mai intorc odata din condei:Imi place „O faclie de Paste” a lui Caragiale….Evreul, care e in pericol de a fi tilharit si ucis, e de un curaj uluitor, ii prinde criminalului mina in latz si i-o arde cu luminarea timp de o noapte….apoi din socul asta traumatic extraordinar, trece la crestinism….se converteste….Tu, daca mama-ta si sora-ta ar fi fost calugarite catolice si tovarasii tai comunisti le-ar fi violat si ucis cu bestialitate – in conditiile cind tu urasti cu pasiune Biserica Catolica – te-ai fi convertiti tu la Catolicism dupa socul asta traumatic la fel ca evreul din nuvela? Asta ma framinta pe mine….daca o bestie ca tine, mai are ceva uman in ea…un diavol imbatrinit in rele ca tine, plin de ura si invidie….caci deh, asa sint toate creAturile ANONIME si care sint inebunite ca sint niste nimeni….la fel ca Salieri in filmul lui Forman, care inebuneste de ura impotriva lui Dumnezeu, fiindca el era un nimic in comparatie cu Mozart? Mozart fiind Dumnezeul muzicii!!! IAR EU SINT MOZART!!!! sint tot ce te inebuneste pe tine Pupici!!! Si Goma, si Franco si Mozart acum!!!!!!!! hahahaha!!! iti place asa mai broscoi stalinist!!!????? Tz-am intors-o bine din condei, mai Pupici???

 138. @Zorro – zero barat: Nu este cazul sa dai lectii de istorie si nici sa te repeti ca un papagal. Ce spui despre epurarile staliniste sint arhicunoscute. Una dintre cauzele esecului Republicii a fost disensiunea chiar din sinul comunistilor, lasind laoparte pe cele dintre comunisti si alte forte republicane. Implicarea sovietica viza mai mult vinatoarea de ‘deviationistilor’ trotskisti decit sustinerea militara. Aici ar fi mai multe de discutat dar nu cu un scandalagiu de circiuma. Injuraturile sale nu pot deranja decit pe cei de aceeasi teapa cu care acesta este deprins a avea de a face. Deranjant este ca au libera trecere din partea Adminului. Prin asta, ceea ce trebuia sa fie un forum de discutie a ajuns o cloaca.

 139. @Zorro – zero barat: In text scrie clar ca afost un ciine turbat. Esti nul cu logica dupa cum esti si cu stiinta si buna crestere. Admitind prin absurd ca Meister, copil fiind, nu a stiut ca a fost muscat de un ciine turbat, au stiut adultii care aveau grija de el. Altminteri, nu s-ar fi adresat lui Pasteur si cazul nu ar fi ajuns istorie.

 140. @Zorro – zero barat: Iei in deridere felul cum erau tratate femeile in regimul Franco pentru ca ele iti dau atentie doar in vis. In viata reala, badaran si retardat cum esti, te ocolesc asa cum ocolesti o scirnavie, in care daca ai calcat, nu numai ca te umpli de mizerie dar mai si imprastii putoare in jur care te face de ris. De aici ti se trage si cu pupicii, pe care ii impartasesti cu boschetarii cu care dormi prin santuri, dupa ce te imbeti la cine stie ce circiuma de maidan. Pastreaza-i deci sanatos pentru cloaca ta.

 141. @Zorro – zero barat: Numai un netot ca tine putea spune ca as fi comunist si as uri Biserica Catolica, adica jump to conclusions daca tot te dai american. Daca eram comunist, impotent intelectual ce esti, as mai fi semnat petitia pentru redarea cetateniei lui Goma? Ti-am spus asta intr-unul din primele mesaje din conversatia ce am dezonoarea de a o purta cu un dezaxat ca tine. A vorbi despre comunism, in termeni civilizati asa cum se impune la decenii de la caderea sa in Europa, este imposibil cu un scelerat ca tine, care numai injura ca ultima scursura. Nu urasc Biserca Catolica dar nici nu ii ridic osanale sau scuz excesele, deloc putine. In lumea cvilizata, confesiunea este o chestiune exclusiv personala. Nu se face caz nici de a ta si nici de a altora. Asta o fac doar talibanii. Un exemplu a fost recenta vizita a Papei. Cineva mi-a spus ca Papa ar fi spus ca sint multi atei care au facu mult bine omenirii dupa cum sint si multi credinciosi care au facut mult rau. Nu pot totusi verifica din alta sursa dar nici nu pare a fi o fabulatie si oricum merita reflectatie. Poate totusi ai o minima bunavointa. Fa un efort si surprinde-ma altfel decit prin mitocanie in care ai demonstrat ca esti mare mester.

 142. Citez din Pupici Anonim o perla de neegalat: „Una dintre cauzele esecului Republicii a fost disensiunea chiar din sinul comunistilor, lasind laoparte pe cele dintre comunisti si alte forte republicane.” Serios Pupici Anonim? Si iti pare rau ca Republica a esuat, te dai de ceasul mortii mai broscoi stalinist cu ochii bulbucati de ura? Ati avut disensiuni in sinul comunistilor, ai? A intrat dihonia intre voi comunistii si s-a dus Republica pe copca? Nu mai plinge Pupici, ca ma induiosezi, nu alta…Zi drept, tzi s-a administrat vaccinul antirabic ianinte PREVENTIV sau dupa caderea Republicii? Hahhahahaha….

 143. Nu mai fi ingrijorat de mine, ca nu-s boschetar….Sa iti trimit un selfie cu cartierul unde stau sa te linistesti? Da vad ca te bucuri de nenorocirea cuiva care sfirseste in strada….Si ii numesti cu dispretz si ura „boschetari”….Aici insa unde stau eu pe meleagurile astea, oamenii care isi pierd casa si stau pe strazi se numesc homeless….Iar lumea arata compasiune fata de ei, ii ajuta, le dau de mincare…..Tu vad ca arati ura si dispret oamenilor ajunsi in nenorocire….IN CONTRAST CU CE TI-A SPUS PAPA FRANCISC IN ROMANIA CA NU AR TREBUI SA TRATEZI CU CRUZIME SI DISPRET OAMENII SARACI SAU AJUNSI IN NENOROCIRE CI SA INCERCI SA II AJUTI, NU SA II TRATEZI CU URA!!!!!!!!Dar ce sa ma mai mir cind te-ai facut ca „nu intelegi” ca cele 281 de calugarite catolice violate si arse de tovarasii tai comunisti NU ERAU FRANCHISTE? N-ai aratat nici o mila si nici nu ai catadicsit sa comentezi uciderea lor cu bestialitate de tovarasii comunisti condusi de varu-tu Walter Roman…NU AI SCOS O VORBA IN PRIVINTA UCIDERII A 281 DE CALUGARITE CATOLICE dar in schimb vad ca postezi cu indignare ca in timpul lui Franco: „Femeile nu puteau fi judecatoare, profesoare universitare, avea cont individual in banca sub semnatura proprie, deci feudalism in lege sau talibanism.” Deci daca femeilor nu li se permitea sa devina pe timpul lui Franco sa fie judecatoare sau profesoare universitare e talibanism iar pentru tine violarea si uciderea cu bestialitate a celor 281 de calugarite catolice fara aparare in fata tovarasilor tai comunisti ce este? Ecumenism? mai criminal comunist ipocrit, cum de te mai rabda Pamintul?

 144. @Zorro-zero barat kkt: Nu am ignorat cazul catolicilor dar mintea ta aburita de aurolac prinde greu si uita repede. Excesele din timpul razboiului civil sint bine documentate in literatura. Tu nu numai ca le ignori pe cele ale franchistilor sensibil mai numeroase si mai atroce, intrucit regimul Franco a durat decenii, dar ignori si cauza acestor excese: declansarea razboiului civil prin insurectia franchista. Pentru asta insa trebuie sa fii altceva decit un boschetar care zbiara cind nu are ce trage pe nas. Te lauzi deci degeaba cu locul unde stai pentru ca tot o nulitate esti in stare sa-ti sustii civilizat un punct de vedere.

 145. @Zorro – zero barat: Esecul Republicii este regretabil pentru ca, probabil, daca Republica Spaniola ar fi supravietuit razboiului, al doilea razboi mondial nu ar fi inceput pentru ca agresivitatea Italiei si Germaniei ar fi fost stopata in fasa. Neinterventia dirijata de Marea Britanie si Franta, careia ulterior i s-a alaturat si Uniunea Sovietica deoarece aceasta ii considera pe comunistii spanioli deviationisti a pecetluit soarta Republicii, caci Italia si Germania nu dadeau doi bani pe Comitetul de Neinterventie. De aceea, Razboiul Civil din Spania nu a fost doar repetitia generala pentru macelul care va urma ci un eveniment major din istoria lumii.

 146. Am vrut sa raspund dar vad ca ai bagat strimbe administratorului sa ma blocheze. Cum de tie insa ti se permite citez sa spui:”Pentru asta insa trebuie sa fii altceva decit un boschetar care zbiara cind nu are ce trage pe nas.” Am o casa, deci nu sint „boschetar”. Nu cred ca ai dovezi ca „trag pe nas”. OK? Deci tie ti se permite de catre Administrator sa injuri iar mie mi se refuza sa dau replica. Romania tot o cloaca stalinista a ramas. Rusine bai Administrator pentru ceea ce faci!!!Iar asta Anonimul, bai nene daca nu suporti parerile contrarii si nu respecti libertatea de expresie, tu fiind un admirator a lui Stalin, nu te baga pe forumuri nene…si nu baga strimbe ca pe vremea comunistilor vorbind cu Administratorul de site sa ma blocheze…

 147. @Zorro: Cu mizeriile tu ai inceput-o iar felul tau de exprimare a intrecut orice limita. El caracterizeaza un boschetar, indiferent ce fel si cite case pretinzi ca ai. Vorbesti de stalinism. Nu pare ca stii ce a insemnat comunismul in epoca sa de glorie, adica stalinismul, impus si la noi prin victoria URSS, in ultima instanta, asupra Europei. Nu vrei nici sa judeci calm aventura umana care a fost comunismul. Acesta a fost imbratisat sincer de milioane, poate sute de milioane de oameni. Paul Goma a fost si el membru de partid. Utopia ideologica s-a lovit de tehnologie, materialul uman fiind foarte refractar si nici proiectul chiar fara cusur. De comunism s-au dezis gradat mai toti oamenii de constiinta care l-au sustinut cindva. Nu am in vedere beizadele ca Petre Roman si Vladimir Tismaneanu, nici pe marele guru Brucan, care declara in 1990 despre comunism ca este mort, dar mort de tot. Am in vedere oameni care si-au riscat viata, de exemplu Arthur Koestler sau Milovan Djilas. Ultimul a spus-o cu un deceniu inaintea lui Brucan: comunismul si-a pierdut toata capacitatea mobilizatoare. Avea dreptate. Lumea din anii ’70 – ’80 nu mai era lumea din anii razboiului. Nici cea de azi nu mai este cea din anii ’70-’80. De aceea, retorica de atunci este acum stridenta. Problemele lumii de azi sint altele iar solutii nu se prea vad. Daca insa actualul curs de inechitate flagranta va continua, inevitabil o ideologie justitiara va reapare, indiferent cum se va numi aceasta. Poate totusi renunti la fabulatii gen strimbe la Admin si mai prasesti putin vocabularul. Nu ai nimic de pierdut din asta.

 148. Ma adresez administratorului acum: Hienele comuniste de obicei ataca cind cineva e lipsit de aparare. Cum ar fi cazul celor 281 de calugarite ucise cu bestialitate de comunisti in Spania in timpul razboiului civil. Dar cind hienele comuniste au in fata pe cineva care se poate apara, atunci fug cu coada intre picioare. Bai administratorule tie ti se pare ca indicidul asta foloseste un limbaj adecvat cind spune citez: „”Pentru asta insa trebuie sa fii altceva decit un boschetar care zbiara cind nu are ce trage pe nas.”. De ce nu ma lasi administratorule sa ii dau replica ca pina acum? Bai administratorule sa fie romanii ramasi in Romania atit de josnici incit sa se coalizeze cu acest individ? Macar lasati-ma sa ii dau replica ghiujului astuia stalinist care v-a distrus vietile impreuna cu comunistii lui si traiti si acum intr-o mizerie crunta. Astazi am pus de 4 ori 2 replici si nu mi-ati permis sa fie postate, desi aveau un limbaj cu mult mai civilizat decit al acestui individ jalnic. Lasati-ma sa-l pun cu botul pe labe.

 149. @Zorro, etc.: E civilizat ce ai scris la 3:17??? In selectul cartier, in care te lauzi ca iti duci zilele, asa se vorbeste? Naravul din fire e fara lecuire. Si te mai plingi de Admin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.