„Un test foarte important” pentru dragostea lor!

Coreea de Nord a anunţat duminică că a efectuat un „test foarte important” la baza sa de lansare a sateliţilor Sohae, înconjurat de mister, dar semnificativ pentru eşecul negocierilor în domeniul nuclear dintre Phenian şi  SUA, a relatat AFP.

Nu se cunosc detalii despre dispozitivul sau arma testată.

„Un test foarte important a avut loc la baza de lansare a sateliţilor Sohae în după-amiaza zilei de 7 decembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Academiei naţionale de ştiinţe a Coreii de Nord.

Rezultatul acestui test va avea un „efect important” schimbând „statutul strategic” al Coreii de Nord, a adăugat el.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, preşedintele american, Donald Trump, a lăudat în faţa presei la Washington „relaţia sa foarte bună” cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

„Cred că vrem amândoi să le păstrăm aşa cum sunt. Ştie că am alegerile care vin”, a adăugat el, insistând că ar fi surprins dacă Phenianul „ar acţiona în mod ostil”.

Situată pe coasta de nord-vest a Coreii de Nord, baza militară Sohae, cunoscută şi sub numele Tongchang-ri, s-a aflat de peste un în centrul diplomaţiei în trei dintre Phenian, Seul şi Washington.

Are toate aparenţele unui centru spaţial pentru lansarea sateliţilor pe orbită. Nord-coreenii l-au utilizat însă pentru mai multe lansări de rachete condamnate de comunitatea internaţională, care mai denunţă antrenamentele la tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.

Ambasadorul Coreei de Nord la Organizația Națiunilor Unite a declarat că denuclearizarea se află în afara mesei de negociere cu Statele Unite și că nu sunt necesare discuții îndelungate cu Washingtonul, relatează Reuters.

Tensiunile au crescut înaintea unui termen limită de sfârșit de an stabilit de Coreea de Nord, care a cerut Statelor Unite să își schimbe politica de a insista asupra denuclearizării unilaterale a Phenianului și renunţarea la sancțiunile impuse de Washington.

Kim Jong Un a avertizat în legătură cu o „nouă cale” nespecificată anul viitor, ridicând temerile că acest lucru ar putea însemna sfârșitul perioadei de suspendare a construirii de arme nucleare și a testelor de rachete cu rază lungă de acţiune, începând din 2017, pe care Trump le-a susținut drept câștiguri esențiale ale angajamentului său.

Ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a declarat că „dialogul susținut și substanțial” căutat de Statele Unite este un „truc de economisire a timpului” pentru a se potrivi cu agenda politică internă, o referire la alegerile prezidenţiale din SUA de anul viitor. „Nu trebuie să purtăm discuții îndelungate cu SUA acum, iar denuclearizarea este deja ieșită de pe masa negocierilor”, a afirmat acesta.

Comentariile lui Kim Song au părut să depășească avertismentele anterioare ale Coreei de Nord, potrivit cărora discuțiile legate de programul său nuclear ar trebui să fie scos de la masa negocierilor, având în vedere că Washingtonul a refuzat să ofere concesii.

Marți, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a repetat un apel pentru ca Washingtonul să-și schimbe „politicile ostile” și a spus că este de datoria Washingtonului să decidă ce „cadou de Crăciun” va primi la sfârșitul anului.

Reacția lui Trump la test

Donald Trump l-a îndemnat, duminică după-amiază, pe liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, să acţioneze în sensul denuclearizării şi să evite abordările „ostile”, după ce Phenianul a anunţat efectuarea unui test „semnificativ”.

„Kim Jong-Un este prea inteligent şi are prea mult de pierdut, de fapt totul, dacă acţionează în mod ostil. A semnat un puternic Acord pentru denuclearizare cu mine în Singapore. Nu vrea să afecteze relaţia specială cu preşedintele Statelor Unite ori să interfereze în scrutinul prezidenţial american din noiembrie”, a transmis Trump pe Twitter.

„Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-Un, are un potenţial economic uriaş, dar trebuie să ajungă la denuclearizare, aşa cum a promis. NATO, China, Rusia, Japonia şi întreaga lume, sunt cu toţii uniţi în această problemă”, a adăugat Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Dupa cum depana recent la Tuca unul dintre criminalii care i-au condamnat pe Ceausesti la moarte in 1989,”aparatorul din ospiciu”,Lucescu, (azi general din gasca lui SOV,Petrom service),Romania era in pragul de a fabrica si bomba atomica in 1989;probabil si chestia asta a contat in asasinarea lui de catre gorbaciovistul Iliescu si gaska,in afara ca eram singura tara din lume cu zero datorie externa !
    Cat respect era pe capul nostru astazi,dar ,un popor fara noroc,azi umblam cu mana intinsa dupa arme second hand…

  2. Ceausescu iubea poporul asa cum il iubeste acum securitatea.N-a fost si nici nu e nevoie de bomba atomica ma derbedeule.

  3. E o cacealma,un are un as,cu care da rateuri prin mari,numai studiate misili si e de tot rasul,populatia fiind pe cartela la un cartof,dar,de acord,cu nucleara nu stii si trump ii canta in struna ca da bine”impacarea istorica”!O tra-la-la cu iz soap!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.