Un Viktor Orban neplăcut, dar util

Președintele Comisiei Europene i-a trimis un mesaj de felicitare, iar azi discută despre „chestiuni de interes comun“ cu liderul european care a dus o campanie axată pe suveranitate, și nu pe ideea de „Europa unită“, care a amenințat că va închide ONG-uri cu finanțare străină și Universitatea Central-Europeană a lui George Soros, care a recurs la diatribe xenofobe, a construit garduri la granițele țării și a criticat politica pro-imigrație a UE. Jean-Claude Juncker l-a felicitat pe premierul ungar Viktor Orban pentru că „poporul maghiar a votat, iar UE este o uniune a democrației și a valorilor“, a spus un purtător de cuvânt al Executivului UE, făcând o aluzie diplomatică împotriva „iliberalismului“ promovat la Budapesta.

Orban va fi felicitat și de aliații din NATO, acolo unde Ungaria se opune oricăror inițiative de apropiere a Ucrainei și pune astfel bețe în roate unei strategii favorizate de anumite cercuri de la Washington, până când regimul de la Kiev nu va modifica legea educației ce afectează acum învățământul în limbile minorităților.

Victoria lui Orban la alegerile de pe 8 aprilie și prezenţa la urne au fost atât de mari, încât legitimitatea sa nu poate fi contestată. Fidesz, partidul premierului, a obținut 49% din voturi (peste rezultatul din 2014) și va avea 133 de deputați, o majoritate cu care poate schimba Constituția. Rolul opoziției va fi doar acela de a păstra aparențele unei democrații, susțin analiștii ostili lui Orban. Socialiștii au obținut doar 20 de mandate, Coaliția Democratică – 9 mandate, iar partidul „Politica poate fi diferită“ – doar 8 mandate. Pe locul secund, cu 26 de deputați, se află partidul de extremă-dreapta Jobbik. Partidul Momentul, fostă ONG anti-Orban, a obținut 2,84%, mult sub pragul electoral de 5%.

Viktor Orban nu a fost deranjat în această campanie electorală nici de opoziție, prea dezbinată și lipsită de viziune, nici de Bruxelles, câtă vreme Ungaria nu s-a confruntat deloc cu perspectiva suprimării dreptului de vot în Consiliul UE, așa cum este cazul Poloniei. O explicație poate fi faptul că, deși nu a fost plăcut în Vest, Orban a reușit să se facă util: a jucat rolul liderului ce ferește UE de venirea la putere a extremei-dreapta ungare și, spre teama presei poloneze, poate fi liderul care va îl va „trăda“ pe polonezul Jaroslaw Kaczynski pentru a menține finanțarea Ungariei cu fondurile UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Orban nu va trăda Polonia, așa cum se teme presa poloneză. Orban este conștient că dacă trădează Polonia, va rămâne singur și vulnerabil în fața Bruxelului. Practic și-ar tăia craca de sub picioare.

  2. De la un „Viktator” ca Orban am speranțe! Cât timp mai poate să prostească propaganda bruxeleză! Constatăm că maghiarilor le crește nivelul de trai, an de an, sub regimul Orban. La un moment dat o să vrem și noi o „dictatură” legitimată de 70% din populația cu drept de vot!

  3. Maghiarul are cuvűnt, E om de incredere. Pentru asta românul evident are frisoane. Ca și in istori azi Ungaria este bastionul cel mai importsnt in lupta antiislam,.Germanul stigă pe străzi pentru ca să vina Orban și la ei,. La fel francezul patriot, felicită pe maghiari pentru alegerea făcută,..Românul .. e cornut și laș, ca mereu in istorie.

    • @Marele URS (alias Santa Klaus – Minciunus): Bastionul a existat intr-adevar, sub conducerea lui Iancu de Hunedoara, roman, alaturi insa de Tara Romaneasca a lui Mircea, Vlad, Radu de la Afumati, Moldova lui Stefan. Bastionul de care vorbesti nu a mai existat dupa Mohacs. Au existat insa Mihai, Radu Serban, Constantin Brincoveanu, Cantemir, Serban Cantacuzino, Tudor din Vladimiri. De viteji ce sint, la Mohacs au pierit de 10 ori mai multi unguri decit turci. De prea mult cuvint, s-au gasit destui unguri si chiar un print care sa lupte de partea turcilor, sperind ca va fi facut rege. De mult cuvint si debordind de loialitate, Horty, care se declarase primul fascist al Europei, a dat bir cu fugitii cind soarta razboiului s-a intors, desi Ungaria primise exact din mina nazistilor si fascistilor ce nu merita nicidecum. Din netramurita onoare, Ungaria musca acum mina care a hranit-o si ridicat-o nemeritat in slavi, dupa decenii de servilism fata de URSS, adica Imperiul Rus in forma comunista. Mizeriile pe care le dibiteaza acest individ, plin de ura fata de romani, nici nu ar trebui publicate. Poate totusi e bine de vazut astfel cine sint in realitate cei ce fac mereu caz de civilizatie si onoare.

    • @Anonim
      Ar fi mult mai util pentru tine sa te mai duci la scoala…pentru ca n-ai fost atent la orele de istorie…

  4. Ma rog,pe europeneste se numeste „schimbarea taberei”,nu „tradare”…hai sa nu rasfoim istoria acum,ca e Saptamana Luminata,sa ne amintim doar vorbele lui Bismark ( cancelarul celei mai oneste natii care exista,nu?)si circumstantele in care au fost roatite:”Nu exista natiune care sa se sacrifice pe altarul unei aliante”;cred ca e suficient pentru lealitatea europeana

  5. Nu o să vedeți niciodată în spatele tribunei de unde vorbește Victor Orbán nici un steag UE sau NATO numai zeci de steaguri ale Ungariei. Sunt sigur că și anul acesta de 1Decembrie tribunele vor avea stegul României acoperit de steagurile UE și NATO. Au fost destule nulități care au considerat “gafă” că la investirea guvernului dnei. Dăncilă a fost numai steagul României.

  6. 10 aprilie,1912 – vasul „Titanic” pleaca ,in aplauze, in calatorie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.