„Ungaria nu poate să-și aroge drepturi în raport cu cetățenii altui stat”

În ziua de 20 august 2009, președintele Ungariei, Laszlo Solyom, a încercat să intre în Slovacia, cu ocazia inaugurării, în orașul Komarno, a statuii Sfântului Ștefan, primul rege apostolic al Ungariei. Președintele slovac, Ivan Gasparovici, alături de primul ministru și de președintele Parlamentului, i-au transmis că „nu este binevenit”. Același domn pățise ceva similar în România. Dorind să vină la 14 martie, cu avionul, i s-a spus că nu are permisiunea aterizării, astfel că a pornit la drum cu autoturismul. Nu putem spune același lucru de primul ministru, Victor Orban, politicianul iliberal care vine când vrea și unde vrea în Transilvania, fără ca măcar să anunțe printr-un telefon Bucureștiul. De aceea, cazul aflat în discuție în aceste zile, al președintei nou alese a Ungariei, Katalin Novak, face trimitere la Orban și la aroganța partidului lor, Fidesz, caracterizat printr-un conservatorism creştin nationalist. Ca urmare, doamna președinte de la Budapesta și-a făcut un program după chipul și asemănarea UDMR, oprindu-se la Alba Iulia, unde a fost dezvelită statuia principelui Transilvaniei din secolul al XVII-lea, Gabriel (Gabor) Bethlen. Parcă temându-se de pățania lui Solyom, s-a temut că grănicerii români o pot întoarce din drum… Cum așa? Doar UDMR e „șeful” țării, dirijează „imnul secuilor” la meciurile de hochei ale Naționalei și schimbă, prin interpuși, bornele de graniță din Piatra Secuiului, înlocuind tricolorul românesc, cu tricolorul unguresc, cu care au fost vopsite ilegal bornele chiar în onoarea doamnei președinte. Iar domnia sa era fericită. A scris cu mândrie pe Facebook: „În calitate de președinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva locuiește în interiorul sau peste graniță. Ungurii sunt maghiari, punct”. Față de acest „patriotism” de Ev Mediu, MAE a emis un comunicat profesionist: „Potrivit dreptului internațional, Ungaria nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale”.

Cunoscută în politică, doamna Novak iubește poveștile naționaliste ungurești din anii 1920-1930, ignorând lumea de azi. MAE îi amintește: „Astfel de declarații nu corespund standardelor europene și nici spiritului Tratatului de bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare (adoptată la 29 noiembrie 2002)”.

Acțiuni antiromânești de la primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa

Inaugurarea statuii a fost marcată de un eveniment provocat de deputatul PSD, Călin Matieş. După ce i-a oferit doamnei un buchet de flori şi o cocardă tricoloră, social-democratul a aşezat reproducerea unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, spunând: „în mijlocul cetăţii trebuia să fie Avram Iancu”. De notat că Gabriel Pleșa, primarul care a dat aprobarea locului unde a fost amplasată statuia, este un USR-ist globalist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ion Longin Popescu 69 Articole
Author

17 Comentarii

 1. In opinia mea atat timp cat se poarta „obeliscul mason”in divere capitale ale lumii in Romania, Bucurestiul si toate capitalele de judet,in pietele centralr ar trebui sa aibe amplasate reproduceri dupa Columna lui Traian,actul de nastere al poporului roman daltuit in piatra
  Atat timp cat vom da dovezi de timiditate dusmanilor eterni,vom fi provocati permanent

  • ioane, tu hablesti de fictiunea „ukraina” nu de hungaria. Boszgorri sunt parfum comparati cu nazi „ukraina” ce ocupa si acum territorii romanesti.

 2. Parafraza la titlul articolului:
  „Ucraina nu poate să-și aroge drepturi în raport cu cetățenii altui stat” …
  este vorba despre CETATENII cei ROMANI din ZONELE cele ROMANESTI ale Bucovinei, Hertei, Bugeacului, Insulei Serpilor !!!

 3. și totuși un general al armatei române a invitat udemereul la guvernare.

 4. Maghiarii sint mai destepti oricum : Politica statului maghiar este facuta de oameni demni de respect si cinstire . I n politica statului maghiar nu au acces cocalari , ciorditori josnici , hoti si prosti pe deasupra , lighioane de joasa speta . Maghiarii sint mindri si inteligenti , romanii nu-s acuzati de asffel de trasaturi !

 5. nu credem ca Iohannis poate intra in vizita privata in Germania
  (sau oricare alt presedinte „in exrcitiu”)
  d-aia ii dau aia anual cate 1 premiu si 1 INVITATIE!
  (probabil babacii si kleine Schwester sint tinuti zalog,
  ca la otomani)
  (sa mai spuna careva ca Klaus nu e familist convins….)

 6. În Slovacia un un cetățean slovac, etnic maghiar, nu poate ajunge vice prim ministru, nu poate declara că sărbătoarea națională a Slovaciei este zi de doliu, licee din Slovacia nu a nume de maghiari care au prigonit slovaci și nici ne e plină țara de statuile maghiarilor impilatori. Toate aceste lucruri și umilințe le sunt rezervate în România, românilor.

 7. Poate actul tau de nastere este pe Columna printre sclavi. Stramosii mei sunt in tarana spatiului Carpato-Dunarean care include bazinul Dunarii, Panonia, unde inca mai sunt toponime ale celtilor/Danubius e in celtica si tracilor din care fac parte dacii invinsi, dar mai ales getii liberi pe care NIMENI nu i-a inrobit si din care printr-o greseala de scriere, dupa autorul Istoriei Italiei au devenit gotii=getii lui Theodoric, regele Romei. Poate daca analizam numele lui Traian/troian/Troia am putea afla etnia, daca a fost trac, este cu atat mai tragic fraticidul savarsit…

 8. Poate ati observat ca nici o personalitate jurnalistica,marii „maestrii” ai presei romanesti ,nu au luat nici o atitudine critica, ferma, vis-a-vis de flegmele pe care le primim cu regularitate de personalitati politice maghiare.
  „Vitejii” mediei romanesti se ocupa de barfe politice si ii pasioneaza dezbinarea societatii romanesti .Le pute tot, stiu tot,sunt impartiti in tabere politice si scormonesc zilnic haznalele societatii pt. ca asta aduce reting.

 9. Mare scofala! Sunteti penibili, @Cotidianul! mai ales ca România are îndeptatirea de-a dezveli un monumnet al lui Mihai Viteaznul la Budapesta : Mihai a fost si principe al Transilvaniei, la vreme, controlate de Budapesta. Nu discutam daca respectivul control avea vreun sens juridic. Destul ca Transilvania era tutelata de Budapesta. Mihai Viteazul fiind principele Transilvaniei. Numai ca la Cotroceni, un idiot patent, si la Externe, altul. Ca de primul ministru, sublim, dar lipseste, si el, cu desavârsire! @Observator: de acord. Mult zgomot pentru nimic. Transilvania a fost cumparata de România în aur masiv (Afacerea Optantilor). Singurrii de tras pe roata, acuma, fiind miliardarul de NASTASE ADRIAN si CLICA, cu asa-zisa lor „lege” a „restituirilor”. PE CARE N-O ABROGA NIMENEA, DESI AR TREBUI CA ABROGAREA EI SA FIE O PRIORITATE ABSOLUTA a ROMÂNILOR. Nimeni nu-i trage pe indivizi la raspundere? ALEGATORII RESPECTIVILOR ce fac?

 10. N-am ințeles bre.. Adică romania care, ce relații are cu Republica Moldova ?? Adică de ce te critici singur și-ți tai craca ? Pe de altă parte in UE ai drepturi și libertăți ale persoanelor, ale ideilor și ale mărfii. AI UITAT ?? Pe urmă ai o regiune numită Transilvania , care are o istorie pe care nu vrei s-o știi, căci nu e românească. Păi și in acest caz ai luat ceva angajamente solemne de care musai să te ții.. Istoria, cultura, limba, tradițiile, minorităților ai OBLIGAȚIA să le respecți și intreții. Clar bre ??

 11. MAE e deapsit de realitate. Teoretic nu poate dar practic iote ca poate. Hai jet politicieni comunisti lasi puturosi si tradatori

 12. @ Marele Urs. Cap ai, minte-ti lipseste.Se pare ca stramosii tai au gena asiatica.

 13. Citiți și recitiți ultimele două fraze! „În cursul lunii mai a anului 2009, o viitură a râului Bistrița produsă în zona localității nemțene Fărcașa, avea să scoată la iveală un foarte posibil atelier neolitic de confecționare a unor tăblițe inscripționate, foarte asemănătoare cu celebrele tăblițe de la Tărtăria”. … „În legatura cu aceste tăblițe, domnia-sa [nm Vasile Boroneanț] ne-a mai declarat: „Modelul era în epocă. Motive asemănătoare au fost descoperite în spațiul nostru și la Vidra, și la Chitila și în alte locuri. Ele se aseamănă cu cele din Mesopotamia. Este foarte posibil ca acolo, la Vadu Rău, să fi existat un depozit. Trebuie însă făcute cercetări serioase pentru a putea emite o ipoteză corectă. Asemenea elemente de decor vin chiar din Paleolitic, unde aceste elemente constituiau modalități de comunicare folosite de inițiații epocii. Le regăsim și astăzi, deși sensul lor nu mai poate fi deslușit, pe costumele populare, pe cusături, pe produse casnice gospodărești, pe unelte etc. Ele sunt specifice numai spațiului carpato-dunărean”.

 14. Porcii de Unguri fac jocul Moscovei, pe care o ling cu nesat.
  Pe cand un Infrigement pentru Ungaria ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.