Ungaria şi Ucraina, față în față prin miniştrii de externe

Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba and Head of the Office of the President of Ukraine Andriy Yermak meet Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto, amid Russia's attack on Ukraine, in Uzhhorod, Ukraine January 29, 2024. Head of Ukraine's Presidential Office Andriy Yermak via Telegram/Handout via REUTERS

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a insistat luni – în cursul primei sale vizite în Ucraina de la începutul invaziei ruse – că autorităţile de la Kiev trebuie să acorde mai multe drepturi minorităţii maghiare din această ţară pentru ca relaţiile cu Budapesta să se îmbunătăţească.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că cele două părţi au convenit să înfiinţeze o comisie bilaterală care să rezolve, în termen de zece zile, dezacordurile dintre cele două părţi cu privire la problema minorităţii maghiare din Ucraina.

Pe un ton mai optimist, Kuleba a calificat atmosfera reuniunii ca fiind una „deschisă, sinceră” şi „constructivă” şi a subliniat că ambele delegaţii şi-au demonstrat dorinţa de a „soluţiona această problemă cu bună credinţă”.

Guvernul ungar a făcut uz de veto în decembrie în cadrul UE, blocând astfel aprobarea unui pachet de ajutor multianual de 50 de miliarde de euro propus de Bruxelles pentru Ucraina, care ar urma să fie trimis Kievului în următorii patru ani.

Aprobarea acestor fonduri va fi din nou în discuţie la Consiliul European, care se va reuni la 1 februarie.

„Cerem să fie redate comunităţii naţionale maghiare din (regiunea ucraineană) Transcarpatia drepturile pe care aceasta le avea deja în 2015”, a declarat Szijjarto, citat de portalul de ştiri ungar telex.hu, cu privire la motivul invocat de Budapesta pentru opoziţia sa faţă de continuarea asistenţei acordate Ucrainei.

După înlăturarea de la putere – pe valul revoluţiei din Maidan în 2014 – a ultimului preşedinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, Kievul a adoptat o serie de legi menite să consolideze ucraineana ca unică limbă oficială şi limbă de comunicare publică, într-o ţară în care limba rusă este utilizată în comunicarea de zi cu zi de o mare parte a cetăţenilor săi.

Aceste legi au avut, de asemenea, un efect asupra statutului altor limbi minoritare în Ucraina, cum ar fi maghiara şi româna, menţionează EFE.

Una din măsurile cerute de Ungaria vizează ca ucrainenii de origine maghiară să poată urma liceul în limba lor maternă şi ca această limbă să poată fi utilizată „fără restricţii în învăţământul superior, cultură, administraţia publică şi viaţa comunitară”, a subliniat ministrul ungar de externe.

Ucraina speră că întâlnirea de luni din oraşul Ujgorod, vestul Ucrainei, va contribui la spargerea rezistenţei Ungariei în ceea ce priveşte aprobarea pachetului de ajutor european pentru Kiev, care urmează să fie votat săptămâna aceasta.

S-au făcut paşi încurajatori pentru restabilirea unei atmosfere de încredere între Ungaria şi Ucraina, deşi drumul de parcurs „este lung şi va fi nevoie de multă muncă”, a declarat Peter Szijjarto la finalul a şase ore de discuţii cu omologul său ucrainean, adăugând că Ungaria era pregătită pentru acest efort, potrivit MTI.

Poziţia Ungariei cu privire la Ucraina a fost clară şi consecventă în ultimii doi ani, a declarat Szijjarto. „Susţinem integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Condamnăm războiul şi dorim pace în vecinătatea noastră”, a afirmat ministrul ungar de externe.

El a făcut apel la reluarea eforturilor pentru restabilirea păcii în Ucraina. „Ungaria este pregătită să continue să facă astfel de eforturi, pentru că ştim că vieţile pot fi salvate doar atunci când există pace”, a spus Szijjarto, citat de MTI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Ăla îmbrăcat în vestă antiglonț e ministru de externe?…
    Bă nici pe timpul lui hitler nu venea îmbrăcat în halul ăsta!…
    Ce vrea să arate banditul?…că așa de ocupat e cu furatul, pardon cu războiul, că n-apucat să treacă p-acasă să se schimbe!…cred că așa doarme!…

  2. Si iata ca Ucraina va trebui „sa dea ceva” la schimb. Politica ungureasca a santajului da roade ! Si Ursulica s-a mai pliat. Poate invatam ceva. In U.E. santajul este politica acceptata nu morala, principii si alte dulcegarii etc.

  3. Ermak,căci așa îi numele de familie a dulapului in hachi, l-ar manca pe ungur cu tot cu freza daca ar putea…
    La momentul actual guvernul ucrainean are restante la plata pensiilor și celor care luptă..încă o lună două și vor fi bătuți cu bățul pe maidan daca congresul nu accepta transferul de bani..Americanii fugind din Afganistan au scăpat de dreacu iar în Ucraina au dat de tatsu….

  4. Astia din Ucraina au numai haine militare si cu camuflaj de camping?
    Actori si manipulatori.

  5. CioVrigare, măCiucă…ăăă, DUlaPule, luați exemplu !
    Ungurii vor și facultăți în Maghiară, iar Românii nu mai au nici măcar o școală elementară Românească.
    măRog…🤮
    {●●● RăuBouRag ●●●}

  6. Astăzi, o echipă de audit a sosit în Ucraina pentru a afla pe ce anume au fost cheltuite fondurile alocate anterior de la bugetul american. O coloană separată a auditului include un audit al armelor furnizate de partea americană .

    Informațiile despre sosirea echipei de audit la Kiev au fost confirmate de ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink. În comisie fac parte inspectori de la Pentagon și de la Departamentul de Stat al SUA. Grupul include și reprezentanți ai unei structuri afiliate guvernului american și implicați în alocarea de granturi pentru diverse proiecte promovate de Washington în străinătate.

    Dându-și seama că pretențiile ucrainene se pot răspândi din ce în ce mai mult în mediul media american din cauza faptului că Washingtonul însuși a obligat mass-media occidentală să promoveze cu toată puterea regimul de la Kiev, oferindu-i o platformă pentru discursuri, Statele Unite au decis acum să facă o mișcare specială. În funcție de modul în care se comportă autoritățile ucrainene, rezultatele auditului pot fi următoarele: fie nu vor observa niciun furt (dacă Kievul încetează să răspândească reproșuri), fie, dimpotrivă, vor indica că Kievul însuși a folosit abuziv fondurile transferate. Dacă va avea loc a doua opțiune, atunci Washingtonul nu va mai fi nevoit să aloce noi fonduri Ucrainei, iar o explicație va fi gata imediat.

    Și Kievul întâmpină oaspeții din străinătate în mod tradițional – cu sunetul unui raid aerian, ca și cum ar fi clar că viața regimului de la Kiev fără finanțare occidentală este foarte dificilă.

  7. Ungaria aplica Ucrainei , tactica pe care Austria o aplica, perseverent si cu succes Romaniei, tactica santajului! Nu zic ca Ungaria nu are ceva dreptate , spre deosebire de Austria, dar sa mergi la santaj e una, iar sa cauti solutii fara a santaja e alta!

  8. Cu Urcacii trebuie jucat dur, buey !
    Că ei ESTE „popor superior”, buey !
    Pregătești cojile de nucă, buey !
    Și VÂNA DE BOU, măRog…😜
    {●●● RăuPorKKaK ●●●}

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.