Ungaria vrea să reducă cheltuielile cu apărarea

Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul dintre principalii susţinători ai ideii că statele membre NATO ar trebui să suporte o parte mai mare din costurile cu apărarea statelor membre ale alianţei, va reveni în postul de preşedinte al SUA, transmite Bloomberg.

Potrivit planului fiscal pentru 2025, publicat săptămâna aceasta, Ungaria intenţionează să reducă cheltuielile cu apărare până la sub 2% din Produsul Intern Brut, de la un nivel ţintă de 2,2% din PIB în acest an. De asemenea, cheltuielile militare ar urma să fie mai mici şi în termeni nominali în 2025, comparativ cu 2024.

Diminuarea cheltuielilor cu apărarea în Ungaria, ţară care se confruntă cu probleme bugetare, contrastează cu cheltuielile crescute din alte state membre NATO din Europa de Est, precum ţările baltice sau Polonia, care alocă apărării peste 3% din PIB, din cauza îngrijorărilor crescute cu privire la securitatea lor după invazia rusească din Ucraina.

Confruntat cu o economie slabă, premierul ungar Viktor Orban are dificultăţi în a crea spaţiul de manevră necesar pentru a putea oferi stimulente înainte de alegerile din 2026, care se prefigurează a fi cele mai disputate de la revenirea la putere a lui Orban în urmă cu 14 ani, scrie Bloomberg.

Presiunile la adresa autorităţilor de la Budapesta s-au intensificat şi ca urmare a faptului că Executivul comunitar a reintrodus în acest an procedura de deficit excesiv împotriva Ungariei, din cauza derapajului fiscal, iar agenţiile de rating au avertizat că există riscul unei retrogradări dacă Guvernul ungar va relaxa obiectivele bugetare.

Guvernul condus de Orban a majorat cheltuielile cu apărare începând din 2018, când aloca pentru apărare doar 1% din PIB. Între timp, au fost semnate mai multe contracte mari de achiziţii precum cele pentru noi tancuri Leopard de la firma germană Rheinmetall AG, noi avioane de vânătoare Gripen de la grupul suedez Saab AB şi un sistem de apărare aeriană americano-norvegian.

Recomanda 3

20 de Comentarii

  1. Omul destept investeste in familie, infrastrucura si afaceri.
    Prostovanul cumpara avioane care consuma 1% din pib sa le intretina.

  2. Din seria: „Nu dati banii pe prostii, luati bobo la copii” !

  3. Foarte bine! Ei au inteles ca nu o sa ii atace nimeni daca nu se implica aiurea sa sustina Ucraina asa cum au fost pacalite alte tari, care acum scot bani din buzunar si pentru inarmare.

  4. Poate vor să bage banii în educație, sănătate, pensii, infrastructură, în loc să-i „investească” în fiare militare și muniție extrem de scumpe și utile doar pentru a îmbogăți pe proprietarii complexului militaro-industrial din SUA și Israel.
    Ce proști sunt ungurii!

  5. Elena Popa1 dacă ai știi limba maghiara si ai asculta radioul de stat maghiar ai stii multe…mult mai multe …încearcă.

  6. numita de aparare era orientata si spre civil, „fiarele” fiind camioane, tractoare sau alte utilaje specializate de mina, de explorare sau exploatari petroliere, cu sens intr-o economie normala nu una care sta sa se prabuseasca, bazata in general pe import, deficit si imprumuturi la banci sa plateasca importurile si sa acopere deficitul.
    S-a se dezindustrializeaza dar se aduce de peste mari si tari.

  7. Nu le este frica sa-i atace rusii. Astia vor benevol sa devina gubernie sovietica……[Rumburak]

  8. Ha, ha! Băgaț’ la cap: Orbán ‘i cel mai vizionar politician ioropian în funcție!…

  9. Rusii au plecat de la ei cu lacrimi in ochi dupa vreo 10 ani, dupa 1990. Au tinut un spectacol magnific al Ansamblului Armatei Ruse in spatele Parlamentului, in fata la ambasada SUA, transmis in direct la tv. Cine sa-i atace, ukranii ?

  10. Orban un patriot! Securistii de la Bucuresti egal sclavi in genunchi la americani si la ailalti stapani despre care nu e voie sa vorbim!

  11. AXIOME
    1. Să SE scadă UNGARIA la Armată și ARMAMENT. SINGURĂ. Bifat.
    @. Să SE crească ROMÂNIA la Armată și ARMAMENT.
    NU CUNOSC EXACT. TREBUIE discutat AICI, sincer și complet.
    DAR TREBUIE imperativ ReLuarea Predării ISTORIEI Adevărate a României în TOATE Treptele de Școli ȘI DAREA la Haznale a MANUALELOR AlteNative, Otrăvuri NATIVE din Strâinezia.
    Deși POT a OTRÂVI prin MsDos.
    MĂCAR Punerea în Discuția NAȚIEI a Unora Ca Lucian BOIA și Sabin GHERMAN.
    BA, chiar a TUTUROR Românilor DeGenerați și DECI ReNegați de ACEST GEN Umanoid IMUND.
    Greșeala IMBECILĂ a NeGlijării acestor Două Aspecte:
    – InARMAREA Puternică a ROMÂNIEI și
    – Predarea CONTINUA în Școli ȘI îm Media de atunci a Adevărului ISTORIC InContestabil despre TOT CE privește R O M Â N I I I
    a FACILITAT Crimele ân Masă ale MOGHIORILOR în Ardeal între 1940 -1945.

  12. Ungaria a fost practic ocupată de URSS, după revolta din 1956. Cu toate că URSS a avut cca. 20.000 de soldati staționați în Ungaria pînă în 1990, au rămas în relații foarte bune. Iar în actualul conflict, poporul maghiar, cu mici excepții, este de partea Rusiei și anti ucraina.

  13. Aoleu , pericol mare pentru NATO si siguranta europeana! Ce ne facem fetelor ?!

  14. Orban abordeaza pragmatic situatia inarmarii. Ungaria nu este in pericol sa fie invadata de Rusia si ca atare este lipsit de sens sa cumpere azi armament modern care va deveni invechit moral in mai putin de cinci ani. Brabo Orban, diplomatia aduce benefici deloc neglijabile.

  15. Orban abordeaza pragmatic situatia inarmarii. Ungaria nu este in pericol sa fie invadata de Rusia si ca atare este lipsit de sens sa cumpere azi armament modern care va deveni invechit moral in mai putin de cinci ani. Bravo Orban, diplomatia aduce benefici deloc neglijabile. In schimb, pentru a da satisfactie americanilor, Orban va cumpara din America tehnologie civila moderna care va intari economia Ungariei.

  16. Sigur le reduce, fiindca a dat o gramada de bani pe ochelarii si palaria de moftangiu a lui Orban, si a crescut inflatia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.