Uniunea Scriitorilor a ajuns la mare încurcătură

Inexistența personalității juridice a Uniunii Scriitorilor din România, fapt afirmat în urmă cu mai multe luni în ziarul Cotidianul, este o realitate de care trebuie să ia act instituțiile statului, scriitorii și opinia publică. Înscrisă ilegal în Registrul Național al ONG de la Ministerul Justiției, Uniunea Scriitorilor din România s-a poziționat în instanțe invocând ca lege de funcționare nici mai mult nici mai puțin Decret Lege 27/1990, prin care fostele uniuni de creatori erau radiate și aveau în fapt posibilitatea să-și dobândească personalitatea juridică! Ulterior acestui decret, Decizia 1118 din Dosar 3330/1999, a Curții Supreme de Justiție, a statuat că fostele uniuni de creatori aveau obligația să-și dobândească personalitate juridică conform statului democratic. În acest an, Decizia 172/ A/ 2017 din Dosar 773/176/2014, a Tribunalului din Alba, a statuat din nou aceeași decizie Nr. 1118, prin care fostele uniuni de creatori aveau obligația constituirii legale, adăugând, fără echivoc, „lipsa personalității juridice echivalează cu funcționarea ilegală“. (Decizie publicată în ziarul Cotidianul din 30 august 2017).

Prin ce protecție ocultă și în ce scop a ajuns să figureze o organizație fără personalitate juridică în Registrul Național ONG, reușind, prin personalități publice care nu au cunoscut fondul problemei și avocați iresponsabili să manipuleze instanțe, judecători, Parchet, cât și pe scriitorii din România, reprezintă o întrebare pentru Ministerul Justiției. Dacă toate acestea până acum au constiuit un joc de imagine cu grave afronturi pentru unii scriitori, prin răspunsurile Judecătoriei Sectorului 1 București pe care le publicăm
se pune capăt definitiv unui absurd întreținut cu strășnicie. Faptul că scriitorii vor trebui să se organizeze prin constituire legală nu mai poate fi pus de azi înainte de nimeni în discuție. (B.V.)