Unu din șase salariați din România va avea venituri mai mari. Pe hârtie

Angajatorii din trei industrii – construcții, industria agro-alimentară și IT – trebuie să își majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% ca urmare a noilor modificări fiscale intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023, arată o analiză a companiei de consultanță fiscală, contabilitate și audit Crowe România.

Noile măsuri au aplicabilitate imediată în aceste sectoare care au împreună peste 800.000 de salariați, adică 16% din totalul salariaților din România. Legea nr. 296/2023 schimbă fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, iar angajatorii au de făcut alegeri dificile în următoarele zile, care le vor afecta fie bugetele și profitabilitatea, fie motivația angajaților. Dacă în construcții și industria agro-alimentară angajatorii trebuie să își asume integral creșterea de costuri, în IT angajatorii pot opta spre transferul noului impozit în ”buzunarul” angajaților.

Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piața muncii din trei sectoare de activitate:
•       Construcții: În sectorul construcții, unde lucrează aproximativ 450.000 de angajați, se restrânge gradul de aplicare al unor facilități fiscale introduse în 2019 printr-un regim special menit să crească atractivitatea candidaților într-un domeniu puternic afectat de migrația externă. Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plăti contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensie (CAS) pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, contribuții de la care au fost exceptați de la începutul anului 2019. Angajații din construcții rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit, dar fac excepție cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe lună, întrucât partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale. Pe lângă aceste măsuri, încă o modificare urmează să adauge presiune pe  bugetele de salarii ale companiilor din construcții: creșterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească aceleași salariu net după reducerea facilitaților fiscale.

•       Industria agro-alimentară: Facilitățile pentru salariații din industria agro-alimentară, introduse în mai 2022, au suferit reduceri progresive, începând cu același an, similare cu cele din industria construcțiilor. În aceste sectoare activează peste 250.000 de salariați, potrivit Institutului Național de Statistică. De la 1 noiembrie, angajatorii din acest sector vor plăti CASS și CAS pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale. Și angajații din acest sector rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit dacă au venituri de până în 10.000 de lei brut pe lună, iar cei care depășesc această valoare vor plăti impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei. De asemenea, salariul minim din acest sector va crește de la 3.000 lei la 3.436 lei brut începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească în continuare același salariu net după reducerea facilitaților fiscale.

•       Sectorul IT: Programatorii, scutiți de plata impozitului pe venit încă din 2004, vor fi nevoiți să plătească, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depășește valoarea de 10.000 de lei brut pe lună. De scutirea impozitului pe venit în sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariați din acest sector, iar salariul mediu brut în sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe lună în august 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Noua limitare este compensată parțial prin scutirea de la contribuția la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajații să opteze în scris pentru a contribui în continuare la acest Pilon. Vor fi afectați, în special, angajații cu experiență în acest domeniu, care câștigă peste salariul mediu brut din industrie și cei care vor dori să contribuie în continuare la acest Pilon.

Angajații din toate sectoarele de activitate vor simți impactul aplicării contribuției de sănătate pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță, precum și ale altor ajustări fiscale, care vor influența puterea de cumpărare și bunăstarea generală. Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaților prin noul plafon introdus pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Legea nr. 296/2023 este un punct de cotitură pentru economia României, cu efecte încă incerte asupra creșterii economice și stabilității pe termen lung. Prin restrângerea facilităților fiscale în industrii vitale, legea va avea un impact considerabil pe piața muncii, pe capacitatea de atracție a investițiilor și pe dinamica economică regională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Esentialul nu-l remarcati, contributiile la sanatate vor fi mai mari, dar voi nu sunteti interesati, voi platiti cash.

  2. Corect! Guvernul, parlamentul și Plavanul, bugetarii de lux principali din Romania care decid nivelul de trai al cetățenilor, ii hrănesc cu hârtie scrisă cu sos de limba! Bun meniu, vi-l asumați voi bugetarilor de lux din politica?

  3. 6.5 de salariati, din care vreo 1.5 milioane bugetari mai mult sau mai putin de lux… mai raman vreo 5 milioane la privat. Din astia, ei se apuca sa creasca impozitele la 1.5 milioane care sa zicem castigau de la peste mediu spre bine. Pana la urma vreo 500k din ei, o sa ingroase patura procentului de 30-35% care castigau minimul pe economie… acuma o sa fie inca vreo 3-4% care o sa castige minimul pe economie conform domeniului de activitate. Astia 5 milioane trebuie sa tina in spate, 1.5 milioane de bugetari, plus vreo 5 milioane de pensionari, plus pensiile javrelor speciale, plus prestatia sociala a statului pentru vreo 2 milioane de plozi. Pe termen scurt si mediu, singura solutie a guvernantilor o sa fie sa 1) importe migranti ca spartii sa-i impoziteze la munca 2) sa creasca taxele… tinand cont ca traim in rromania si foamea de bani la buget e mare, eu zic ca o sa le implementeze pe amandoua simultan

  4. „tinand cont ca traim in rromania”

    In rromania traiesc rromii de la Macuica. Tara aceasta se numeste Romania ! De respectul pe care-l acorzi, ai respectul pe care-l primesti.

  5. ai impresia ca pun mare consideratie pe respectul altora, sau al rromanilor in general. 1 la mana ca nu am nevoie de el ca sa am linistea interioara, ca marea majoritate din populatie… 2 la mana crezi ca respectul unui rroman necunoscut are vreo valoare. Am prieteni, cunoscuti si chiar membrii de familie al caror respect stiu ca nu valoreaza nimic, pentru ca sunt niste oameni fara caracter si fara integritate morala care daca maine i-ar vizita militia ar fi gata sa faca o declaratie falsa la indicatiile organelor. In rromania de azi, nu cred ca mai gasesti 1 din 10 romani care sa aibe integritatea sa-si apere prietenii sau valorile morale, daca apare o presiune la adresa lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.