Putin a vorbit despre criza ucraineană în presa chineză

Președintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu Xinhua înaintea vizitei sale în China. El a vorbit despre viziunea soluționării crizei ucrainene, parteneriatul Federației Ruse cu alte țări, în special cu China, precum și despre obiectivele mesajului către Adunarea Federală. Textul conversației a fost publicat pe  site- ul Kremlinului, însă TASS a prezentat principalele subiecte abordate de liderul de la Kremlin în interviu:

Relațiile dintre Rusia și China

  • Rusia este deschisă să colaboreze cu parteneri din întreaga lume, inclusiv cu bunul său vecin și prietenul său de încredere China. Putin consideră că relațiile dintre Moscova și Beijing au atins cel mai înalt nivel.
  • Președintele Federației Ruse  l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping un lider înțelept și lung cu vedere, datorită căruia relațiile dintre cele două țări se dezvoltă activ.
  • Federația Rusă și China demonstrează succes în cooperarea lor comercială, ceea ce, pe fondul problemelor economice din Occident, indică corectitudinea cursului Moscovei și Beijingului.
  • Rusia și China  vor stabili o cooperare mai strânsă în domenii inovatoare și vor fi create condiții atât juridice, cât și organizatorice pentru aceasta.
  • Moscova și Beijingul apără ferm diversitatea civilizațională, egalitatea și originalitatea țărilor. Rusia și China sunt reunite nu numai prin apropierea lor geografică, ci și prin cultura lor comună.
  • Cultura și arta chineză sunt de mare interes pentru ruși. Aproximativ 90 de mii de elevi și școlari studiază limba chineză în țara noastră, a spus președintele Federației Ruse. Putin a recunoscut că el și membrii familiei sale sunt interesați de cultura chineză, iar unele rude chiar studiază limba.
  • Moscova și Beijingul intenționează să-și promoveze proiectele culturale, inclusiv dezvoltarea competiției Intervision.
  • Putin a dat asigurări că Moscova apreciază foarte mult contribuția Chinei la Victoria în al Doilea Război Mondial și este recunoscător pentru atitudinea atentă față de monumentele memoriale de război.

Criza ucraineană

  • Rusia este deschisă dialogului asupra Ucrainei pentru o soluționare pașnică a conflictului, dar negocierile trebuie să țină cont de interesele acesteia și să meargă împreună cu o discuție despre stabilitatea globală și garanțiile de securitate fiabile.
  • Moscova consideră pașii propuși de Beijing pentru o reglementare pașnică în Ucraina ca fiind realiști și constructivi, dar aceste inițiative nu găsesc sprijin de la Kiev și Occident.

Interacțiunea cu alte țări

  • Elitele occidentale, conduse de Statele Unite, refuză să respecte diversitatea civilizațională și încearcă să dicteze altor țări, dar Federația Rusă nu este mulțumită de acest lucru,  a spus președintele rus .
  • Putin a remarcat că țările așa-numitului „miliard de aur” probabil nu sunt de acord că Pământul este casa comună a întregii omeniri, iar toți locuitorii săi au drepturi egale.
  • Rusia, împreună cu partenerii săi, respinge încercările Occidentului de a impune o ordine bazată pe minciună și ipocrizie, pe reguli mitice inventate de cineva necunoscut. Putin a spus că Occidentul încearcă în mod constant să „pedepsească”, să izoleze și să slăbească Rusia, amenință că o va dezmembra și închide ochii la atacuri teroriste de către Ucraina pe teritoriul rus.
  • Integrarea organică a noilor membri în BRICS este unul dintre obiectivele președinției asociației de către Federația Rusă în 2024.

Politică și economie internă

  • Putin consideră obiectivele pe care și le-a stabilit în discursul său la Adunarea Federală ca fiind ambițioase, dar autoritățile știu să le atingă.
  • Potrivit acestuia, indicatorii economici ai Rusiei se îmbunătățesc , dar atunci când sunt atinși, prioritatea rămâne creșterea bunăstării cetățenilor și eficiența dezvoltării tuturor industriilor.
  • În ultimii ani, Rusia a depus o cantitate enormă de muncă pentru a stabili managementul economic, țara folosește tehnologii digitale moderne pentru aceasta.
  • Președintele Federației Ruse a remarcat că țara are nevoie de manageri talentați, onești și patrioti, există mai multe programe pentru a-i forma.

Vizita de stat a lui Putin, cel mai înalt statut diplomatic, în China din 16-17 mai va fi prima sa călătorie în străinătate după preluarea mandatului de președinte al Federației Ruse. Turneul, care va acoperi Beijing și Harbin, va fi un răspuns la călătoria de anul trecut a președintelui chinez Xi Jinping: prima sa vizită în străinătate după ce a fost reales și a preluat mandatul a fost în Rusia.

În mod tradițional, Putin acordă interviuri presei din țara gazdă înaintea vizitelor importante. 

În ultimii zece ani,  Xi Jinping și Vladimir Putin au avut 40 de întâlniri bilaterale sau multilaterale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

10 Comentarii

  1. MCGA in loc de MAGA…

    trump si biden sint depasiti de situatie… daca vreti sa luati caimacul faceti dezvaluri complete, deci „no more secrets”… eu zic sa va grabiti si sa o faceti voi pt ca, daca masa critica se va atinge pe alta cale, voi toti liderii veti primi exact ceea ce meritati. cred ca mai mult decit sututri in fund, cu toata protectia voastra… mult mai mult si e posibil sa nu va placa…

    shake the world, baby! in sensul pozitiv… sa se trezeasca adormitii…
    hai cu dezvaluirile!

  2. Rusia e obligata sa lupte cu Arma in mana pana la retragerea NATO la Berlin, linia rosie stabilita imediat dupa al Doilea razboi mondial, pe care Occidentul a incalcat – o dupa 1990…NATO e un Pact militar creat contra Rusiei deci orice tara membra a NATO este un Inamic asumat al Rusia, Inamic pe care Rusia e legitimata sa il loveasca, fie si preventiv. Asa cum SUA a lovit Irakul fiindca credea ca acesta are Arme chimice cu care pot lovi SUA sau aliatii acesteia….Dictatura Planetara a SUA se vede cu ochiul liber…SUA si – a luat dreptul de a bloca orice comert mondial care nu ii convine…Adica platesti o marfa, vanzatorul vrea sa ti- o livreaze, dar numai daca ii da voie SUA. Asta e sklavie!!!

  3. A mintit ca un pig si l-a lins in dos pe pekinez de l-a albit.
    Trebuia sa spuna cinstit cum denazifica el Ucraina cu bombe termobarice, rachete balistice si cu localitatii demolate si pustiite ca pe vremea invaziilor hunilor si mongolilor.
    [KktkuMotZ: lingau rusofil]

  4. De ce ma sa se retraga NATO pana la Berlin, ca-i tot prea aproape de Putin?
    Mai bine propune sa se retraga pana la Washington, ca sa fie Putin al tau multumit si sa faca ce vrea el in Europa……[Rumburak]

  5. In Europa din 1789 si pana astazi au facut ce au vrut satanistii khazari, restu-s povesti de adormit #rezsitentii.

  6. Spuneam la 12:59, dar CERBERUL SOVIETIC m-a carotat din nou:
    Avem DOVADA IDENTITATII dintre DEJECTIILE lu Rasputin si ale IENICERILOR sai de pe forum si din ROMANIA SECURISTA!!!
    Cat de MONBSTRUOS poti fi, ca AGRESOR CRIMINAL, sa-ti numesti AGRESIUNEA GENOCIDARA „criza ucraineana”, acuzand astfel scelerat
    STATUL SUVERAN pe care l-ai ATACAT MISELESTE si-l supui unui GENOCID IN FORMA CONTINUATA PESTE DOI ANI!!!Mai mult, sa acuze si Occidentul ca NU VREA PACE!?
    Stimata Dna Colgiu, nu credeti ca aveati obligatia sa faceti o apreciere atat prin punerea intre ghilimele, in TITLU, a MARSAVIEI
    rasputinoide de a numi „criza ucraineana” o AGRESIUNE comisa cu INCALCAREA TUTUROR NORMELOR INTERNATIONALE?

  7. Stimata Dna Colgiu, ce-ar fi sa va aventurati intr-o analiza a ultimului act rasputinoid dupa ce a fost RELEGENDAT SATRAP al URSS
    si al Directoratului Comintern Moscova, DEMITEREA CRIMINALULUI CONTRA UMANITATII Shoigu, MACELARUL POPORULUI UCRAINEAN EROU!!!
    Culmea, tocmai cand Armata ROSIE pornise „ofensiva” soldata cu cucerirea catorva sate UCRAINENE din zona Harkov…
    Poate investigati si originea etnica reala a acestui alt piticoatelea bolsevic criminal…

  8. Am vazut la tara in Rusia tot taranu are bors pescaresc de caine si dimineata mamaile se prind inainte de seceris devo tir de Tai Ci nu deunazi un bunic se juca cu dragonu 🐲 pe câmp și striga Şişi să țo imping!
    Şişi să țo imping!
    Kim şi tie ca mi-ati disparut copii.i
    Noaptea se face claca cu fulgi de creveți.

  9. Eduard KktkuM0tZ ot CzernowitZ spune:
    15 mai 2024 la 13:35
    Tatae,ti-am mai atras atentia ca ai face bine sa consulti un medic psihiatru .Lasa opiniile pt.ca esti caraghios si ridicol in tot ce scrii aici !

  10. Mai Putine, vorbesti prea mult. Cucereste Draku o data Harcov si Odessa, care sunt rusesti si trage linia rosie „pe aicea nu se trece”. Mai apoi, da sudul Basarabiei Republicii Moldova, care-i romaneasca, ia tu Transnistria care-i ruseasca, da Romaniei Nordul Bucovinei, care-i romaneasca, Lvovul si Galitia, Poloniei, care sunt poloneze, iar nordul extrem al Maramuresului, Ungariei hortiste si inchide o data gura la toti. Cand crezi tu si cine crezi tu ca vor fi de acord cu tine. Fa-le si linistete lucrurile, ce tot te cacai atata. Te credeam mai tare. Iar chinezii au iubit si iubesc si acum un singur rus, pe Stalin, care era georgian. Stii de ce…?! Eu am fost prin acele locuri si i-am vazut si ascultat cu ochii si urechile mele…?! Hai la treaba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.