Ursula von der Leyen, de la regină la împărăteasă

Atunci când Ursula von der Leyen și-a dezvăluit echipa pentru următoarea Comisie Europeană, ea a redus la tăcere, în același timp, scepticii cu privire la cine era cu adevărat la conducere la Bruxelles, scrie Politico.

Când a dezvăluit publicului cei 26 de comisari și rolurile lor, un lucru a fost imediat clar: ea va avea un control neîngrădit asupra politicii Uniunii Europene. În câteva minute, ea a introdus un titlu important cu puține responsabilități pentru una dintre cele mai puternice țări din Uniunea Europeană, și-a susținut prietenii și a diluat portofolii puternice prin împărțirea lor între mai multe persoane.

Acapararea puterii a fost completă.

„Ea va controla și mai mult totul”, a declarat un oficial UE care, la fel ca alții citați în acest articol, a primit anonimatul pentru a vorbi liber. „Cine a crezut că acest lucru este posibil?”

A fost punctul culminant al lunilor de strategie publică și privată pentru a elimina vocile discordante din primul ei mandat de președinte al Comisiei Europene. Din prima echipă nu a mai rămas niciunul dintre contestatari. Mari personalități precum francezul Thierry Breton și olandezul Frans Timmermans au dispărut acum.

În timpul primului său mandat – în care s-a confruntat cu o pandemie globală și cu un război la porțile UE – și-a creat reputația de a lua decizii unilaterale, de a-și depăși atribuțiile, de a-i exclude pe ceilalți lideri UE din procesul decizional și de a vorbi doar cu o mână de consilieri. Ca urmare, la Bruxelles a primit porecla de regina Ursula.

În dimineața în care von der Leyen și-a anunțat cea de-a doua echipă de top, aceasta a refuzat să spună Parlamentului European, partenerii săi în procesul de aprobare a comisarilor, pe cine a desemnat pentru fiecare post. În schimb, ea a părăsit o întâlnire cu liderii de vârf ai Parlamentului și a mers direct la o conferință de presă în care a dezvăluit toate detaliile. Ulterior, ea a fost acuzată de „dispreț” față de Parlament.

Cu câteva ore înainte, ea i-a convins pe francezi că îi va oferi comisarului lor nominalizat o funcție extrem de importantă dacă îl înlocuiesc pe Breton. Marți, când ea a dezvăluit descrierile posturilor, aceștia și-au dat seama că au fost păcăliți să obțină un post diluat.

„Oricine a crezut că ea și-ar fi putut schimba stilul, dorința de a menține un control strict, a fost cel puțin naiv”, a declarat un diplomat UE.

O Comisie a egalilor?

Limbajul public din jurul celor 26 de comisari, câte unul din fiecare țară membră a UE (în afară de Germania, deoarece von der Leyen este comisarul acesteia), a fost diplomatic, dacă nu chiar liniștitor.

Ea le-a spus că sunt un grup de „egali”.

Rupând vechea organigramă, von der Leyen a declarat că a eliminat din Comisie „fostele structuri relativ rigide”, făcând instituția mai puțin ierarhică.

Aceasta a susținut că va permite o mai bună cooperare între comisari și funcționarii publici ai acestora și le va oferi o „responsabilitate egală” pentru a-și îndeplini prioritățile. Dar diplomații și funcționarii UE, inclusiv unii dintre angajații săi din Comisie, spun că noua sa structură îi va permite lui von der Leyen să dezbine și să cucerească.„Nu cred că este un bug, ci o caracteristică a sistemului noului colegiu”, a declarat René Repasi, care conduce socialiștii germani din Parlamentul European, despre strategia lui von der Leyen.

În timp ce socialiștii, a doua cea mai mare forță politică din Parlamentul European, au asigurat un mega portofoliu pentru spaniola Teresa Ribera, inclusiv puternica funcție de concurență, în alte părți au rămas cu portofolii mai puțin importante și titluri de funcții umflate. Von der Leyen a anunțat că Roxana Mînzatu, o româncă socialistă puțin cunoscută, va fi vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire.

Un al doilea diplomat al UE a declarat că, pentru a menține sub control noii lor colegi, ea a pus loialiști de încredere precum slovacul Maroš Šefčovič, letonul Valdis Dombrovskis și olandezul Wopke Hoekstra să fie „câinii de pază”.

Ea a fost nemiloasă chiar și cu aliatul său Emmanuel Macron, care, împreună cu cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a făcut presiuni pentru ca ea să obțină din nou postul de comisar în 2019.

Cu o zi înainte de anunțul său, Franța a schimbat-o pe Breton cu Stéphane Séjourné, mai puțin experimentat, căruia von der Leyen i-a garantat un rol mai puternic în cazul în care cel mai mare critic intern al său era eliminat.

Dar oficialii francezi consideră că von der Leyen l-a jucat pe Macron, dându-i protejatului său Séjourné un post mai slab decât cel pe care îl avea Breton.

Macron „a schimbat pe cineva care a îndrăznit să se ridice împotriva lui von der Leyen cu cineva cu o personalitate mult mai slabă”, a declarat un al treilea diplomat UE. Diplomatul a adăugat că marea temere a Parisului înaintea alegerilor europene din iunie anul trecut a fost o von der Leyen încurajată.

Un înalt funcționar al Comisiei a respins caracterizarea noii Comisii, subliniind că actuala structură permite o abordare mai „holistică”.

„Logica este încercarea de a îmbunătăți structura și capacitatea de coordonare, aceasta este logica din spatele acesteia”, a declarat oficialul. „Dar … la sfârșitul zilei, colegiul este cel care decide chestiunile politice pe care le avem în fața noastră.”

Actul II

Potrivit Politico, puterea acumulată de Von der Leyen nu ar trebui să fie o surpriză.

Liderii cândva puternici care au condus UE sunt slăbiți, lăsând un gol pe care von der Leyen trebuie să îl umple. Macron din Franța a suferit o pierdere majoră în alegerile europene din iunie în fața extremei drepte și apoi a trecut printr-un vot național dureros. Cancelarul german Olaf Scholz este îngrijorat de viitorul său, iar prim-ministrul polonez Donald Tusk este preocupat de politica internă.

„Nu trebuie să o înveți pe von der Leyen cum să joace jocul puterii”, a declarat cel de-al treilea diplomat UE. „Ea a văzut vidul lăsat de capitalele europene și a sărit în el”.

De asemenea, este norocoasă că fostul prim-ministru portughez António Costa a fost ales de liderii UE drept omologul său la Consiliul European. El poate fi foarte respectat, dar nu se așteaptă să se opună lui von der Leyen (și cu siguranță este puțin probabil să se ia la harță cu aceasta, așa cum a făcut șeful Consiliului demisionar, Charles Michel).

Cu toate acestea, von der Leyen nu va fi capabilă să conducă singură Europa în următorii cinci ani.

Ea are nevoie ca Parlamentul European să dea undă verde echipei sale, astfel încât aceasta să poată începe să lucreze – în mod ideal, cât mai curând posibil. De asemenea, von der Leyen trebuie să țină liderii europeni și ambasadorii lor la Bruxelles suficient de aproape pentru a se asigura că vor fi de acord cu planurile sale pentru viitorul Europei și că își vor deschide portofelele pentru a plăti pentru toate acestea, scrie Politico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. Noua Maria Tereza dar mai schiloada.Si nici generalii nu mai sunt ca pe vremuri de a ajuns la …ponei.Si ala un bicisnic pe care l-a mancat singurul lup ce mai exista in Tara nibelungilor acum negri.

  2. Nu cred ca pentru asa ceva au intrat (sau au fost aduse) tarile in UE. Observa cineva ca de la an la an, de la ciclu electoral la ciclu electoral se „strange surubul” ? Ce e prostia asta in care „stanga” si ” dreapta” participa impreuna si voteaza o patachina ? Credeti ca e creierul madamei in actiune sau doar executa niste figuri impuse ?

  3. că măCiucă … ăăă sau Ciokalakul se vor lua la trântă cu UrSula pentru apărarea intereselor Romaniei !
    măR🤮g …
    ● mElena PoMpa 1 – CăRpa ●

  4. O penală în toată legea, dar cel puțin în incopatibilitate crasă în afacerea cu covidișuk !
    Asta va sfârși în pușcărie pentru cel puțin 50 de ani !
    Din cauza ei acest kibutz european clocit de aceleași minți bolnave care au făcut uniunea sovietică se va autodistruge în următorii cel mult zece ani !

  5. nea Ciolacu ne-a promis in schenghen total ca si cadoul de craciun!!!
    deci e clar ca va fi o anomalie temporara in fiecare an,inca vreo 10 ani,pana ori se desfiinteaza cloaca ori intram in schenghen..si atunci nu vor mai fi permise pe autostrazi masini si tiruri de marfa 😀

  6. Si cand te gandesti ca romanii si-au impuscat Ursula proletara lor, cu 35 de ani in urma, iar acum se gudura la nurii ofiliti ai nemtoaicei cu ifose nobiliare.

  7. De la momentul apariției și numirii am scris despre viitorul pațachinei, și chiar se întâmplă cu exactitate! Urmașa lui Merkel e pe cai mai mari decât Merkel, de nezdruncinat. Tirania și dictatura distrugătoare e pe mâini bune in practică, respecta pas cu pas hotărârile de la dawos și capaceste orice împotrivire la ce hotărăște ea, de fapt, nu ea hotărâte, ea e purtătorul mesajelor dictatoriale ale altora cu interese financiare uriașe, ceea ce o face complice in acțiuni.

  8. @SERIOJA Muscalovici,
    NU ROMÂNII au impușcat pe Ceaușescu.
    GORBACIOV, Idiotul POLITIC UTIL, UNIC în Lume ca NĂROD.EL a dat REGIA să fie ămPușcat ăm Genunchi ca să cadă în Genunchi MĂCAR MORT, dacă VIU NU a VRUT și ca SIMBOL cal Romîâneiei DISTRUSE pentru că a INDRÎZNIT să fie STĂPÂNĂ la EA Acasă.
    UN SIMBOL Avertisment, AGREAT și de Adversarii URSS de Atunci:
    CINE NU NE ascultă, Așa va PĂȚI. …

    Ape vor seca în Albii, Cetați se vor dărâma, până CÂND Toate SEVELE lui Dreacu VOR NAȘTE iar un Asemenea CRIMINAL de la Distanță, a MILIOANE de OAMENI.

  9. Vechile reflexe teutonice, vointa de putere in slujba Davosului este flagranta. Oribila burgheza Margaret Thatcher era nimic pe langa habarnista asta docila, gata sa te zdrobeasca sub copitele birocratiei otano-bruxeleze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.