Va prelua SRI controlul asupra SIE?

Propunerea prezidențială pentru șefia SIE aduce mai multe întrebări decât clarificări, ca să-l citez pe președintele PSD Liviu Dragnea, care, la rândul său, l-a parafrazat pe președintele României, Klaus Iohannis.

Ce l-a determinat pe președintele Iohannis să-l propună pentru funcția de director al SIE pe deputatul Gabriel Vlase, vicepreședinte al PSD și al Camerei Deputaților, cunoscut drept un apropiat al lui Liviu Dragnea? Ce îl recomandă pe Vlase pentru această funcție? Urmărește președintele României și actuala conducere a SRI să preia controlul asupra SIE prin Vlase? Au existat intervenții din afara țării pentru această nominalizare? Este totalmente străin Liviu Dragnea de această nominalizare? Va fi în stare Gabriel Vlase să conducă și să reformeze SIE?

Omul lui Dragnea

Deputat social-democrat de Bacău din 2004, Gabriel Vlase, a fost copilul politic al cunoscutului și omnipotentului lider PSD Viorel Hrebenciuc, dar în ultimii ani s-a distanțat de mentorul său și s-a apropiat de Liviu Dragnea. După ce Dragnea a preluat șefia PSD în 2015, Vlase a devenit vicepreședinte al acestui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților. În calitate de președinte al Camerei Deputaților din decembrie 2016, Liviu Dragnea l-a delegat pe Gabriel Vlase să conducă, în calitate de vicepreședinte, majoritatea ședințelor din actuala legislatură a acestei Camere a Parlamentului. Încrederea deosebită pe care i-a conferit-o Dragnea lui Vlase este confirmată în ultima perioadă de faptul că acesta a condus importantele ședințe ale Camerei Deputaților în care au fost adoptate legile justiției și a fost modificat Codul de procedură penală.

Întrebat zilele trecute cum a ajuns la decizia de a-l nominaliza pe Gabriel Vlase pentru funcția de director al SIE, președintele Iohannis a spus că a făcut acest lucru după o analiză atentă, ținând cont de experiență, de expertiză, de pregătire. Referitor la pregătire, Vlase este absolvent de Politehnică fiind de profesie inginer. În ce privește experiența legată de SIE, singurul lucru care se poate reține este că în primul său mandat de deputat (2004-2008) a fost vicepreședinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, iar în al doilea mandat (2008-2012) a fost președintele acestei comisii. După cum se știe, în funcțiile de președinte al comisiilor de control a activității SRI sau SIE nu au fost desemnați de regulă parlamentari cu o pregătire și cu o expertiză deosebită, fiind preferați politicieni cu rol de marionete. De exemplu, președintele actual al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, deputatul PSD de Arad Dorel Căprar, a practicat meseriile de șofer și electrician, după care a absolvit o facultate obscură de la distanță și a devenit om de afaceri, politician, președinte al PSD Arad și parlamentar. Singurul domeniu în care s-a remarcat a fost cel muscular, fiind campion județean și vicecampion național la judo. Singura sa tangență anterioară cu SIE a fost că, la propunerea fostului premier Victor Ponta, a fost cooptat în legislatura trecută în Comisia parlamentară de control a activității SIE, în calitate de membru.

Citiți materialul integral în ediția digitală a ziarului Cotidianul. 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Valer Marian 279 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Hehe, nu e nici asa nici asa!!
    Vlase nu e al lui Dragnea, nici al SRI.
    Daca ne uitam in trecutul lui, intuim de ce i se asaza asa viitorul viitorul!
    Fost sef al grupurilor parlamentare de pretenie cu o anumita tara. DECI ori e controlat de tara aceea ori de SIE… ambele optiuni deosebit de grave si nocive pentru tara si democratie. Una inseamna inalta tradare, cealalta politie politica!

  2. Incaierarile de pe scena politica si sociala sunt rezultatul interventiilor oculte a SECURITATII CEAUSISTE in administratia si in justitia tarii.N-ar fi mai bine ca aceste sa se transforme in unele oficiale, totul sa fie la vedere si legal.Sa iesim si noi in piata ca oamenii, fara sa fim atacati de diversionisti, de jandarmi, de tziguineri, etc.Sa strigam si noi TRAIASCA SI INFLOREASCA SECURITATEA, sau „TRAIASCA SRI” sau „MOARTE PARTIDELOR POLITICE”, si gata. Nu s-ar mai chelyui banii tarii cu toti hotii si mincinosii, cu alegerile etc.NU AR MAI FI BALAMUCUL CARE ESTE IN ACEST MOMENT.Cred ca Romania s-ar transforma in invidia planetei in materie de democratie si disciplina.Multa disciplina.

  3. Daca il preia ne intoarcem la securitatea unica din comunism… In mod normal au culoare distincte de activitate… Daca insa isntitutiile sunt conduse de persoane anormale, nedemocratice si avare de putere si bani …se va intampla si asta! Se va crea un precedent periculos! In Romania insa a fost instaurata prostia, egoismul, avaritia, dictatura cam peste tot si la varf… Orase supuse si sufocate… Societatea s-a transformat in una tribala… e firesc sa se uneasca tot in cuget si simtiri…

  4. Păcat de experiența lu’ matale , nea Valerică … ! Sau , vrei să testezi inteligența unor romăni ? Vrei să ne povestești că mai există ceva în Romănia ce nu e controlat de SRI … ?

  5. Aceasta intrebare seamana cu cea de la radio Erevan cu Ivan Ivanici si bicicleta. Raspunsul e cam asa: Nu, SRI nu va prelua controlul asupra SIE pentru ca FBI a preluat controlul asupra SRI si CIA a preluat mai demult controlul asupra SIE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.