Bugetele locale au fost lăsate fără bani

Val de taxe mărite în toată țara

Plenul reunit al Parlamentului a respins la începutul acestei săptămâni amendamentul adoptat de comisiile de buget care prevedea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, pentru a compensa diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Astfel, trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat de la 1 ianuarie va genera creșterea taxelor și impozitelor locale în multe localități, cu afectarea semnificativă a mediului de afaceri și a IMM-urilor.

În Suceava, taxele şi impozitele locale în 2018 vor fi majorate cu 20%, potrivit declarației primarului Ion Lungu, pentru a compensa parţial pierderile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern (impozitele pe clădirile rezidenţiale vor creşte de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidenţiale vor creşte de la 1,5 la 1,8%; clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activităţi economice vor fi impozitate cu 0,5%, faţă de 0,2%, cât este impozitul în prezent).

La Botoșani este avută în vedere o creștere a taxelor locale în medie cu 18%, iar la Vaslui taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2018 cu 10-20% de la 1 ianuarie 2018. Impozitul va crește, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidențiale, persoane fizice, cu aproximativ 10% pentru terenuri intravilane cu construcții și în medie cu 20% pentru autoturisme.

La Arad, impozitul pe teren va creștere de la 9.100 de lei/ha la 9.600 de lei/ha în zona A a localității, de la 6.500 de lei/ha la 6.900 de lei/ha în zona B, de la 4.000 de lei/ha la 4.200 de lei/ha în zona C și de la 2.200 de lei/ha la 2.300 de lei/ha în zona D.

În Oradea, între modificările propuse pentru 2018 figurează extinderea supraimpozitării terenurilor neconstruite la toate străzile principale ale oraşului, o suplimentare cu +50% la impozit şi caselor care, deşi au în stradă reţea de canalizare, nu sunt racordate la aceasta, cu racordarea la canalizare, impozitul pentru aceste imobile va creşte cu aproximativ 60%.

Se propune creşterea taxei speciale pentru promovarea turistică de la 2% la 3% din valoarea cazării, plătite de fiecare turist cazat în hotelurile orădene, creşterea de cinci ori a taxelor de desfacere pavaj, plătibile de persoanele juridice, nu şi de persoanele fizice.

Astfel, pentru realizarea unui branşament, taxa actuală este de 100 de lei şi va creşte la 500 de lei. Pentru lucrări mai ample, pe reţele, taxa este de 1.100 de lei pe km şi va fi de 5.500 lei/km. La Bacău cresc unele taxe pentru comercianți și de șase ori iar la Buzău este avută în vedere o creștere cu 10% a taxelor și impozitelor locale.

Cazul Constanței

La Constanța se propune o cotă de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii pentru anul 2018, faţă de 0,08 în 2017. De asemenea, s-a avansat o crestere cu 45% a taxei pe clădirile situate în zona A a municipiului. Această creștere este generată de modificarea nelegală prin creşterea cu 20% a bazei de impozitare stabilită de Codul Fiscal la care se adaugă creşterea propusă de 25% a cotei de impozitare pentru persoanele fizice.

De asemenea, va crește cu 100% impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidenţiale. Toti în Constanța se solicită autorităţilor locale aplicarea cotei minime de 0,2 prevăzută de Codul Fiscal precum și o creştere a impozitului, respectiv o cotă de impozitare de 0,5% asupra valorii impozabile a clădirii faţă de 0,25% cât a fost în 2017.

Pentru acelaşi impozit, Clujul are o cotă de 0,2%, pe care o păstrează şi în 2018, la Braşov, Ploieşti şi Iaşi, tot de 0,2% iar la Craiova – 0,4%. În plus, se propune o cotă de impozitare de 1,3%, maximul prevăzut de Codul Fiscal, majorată cu 15,4% în timp ce Clujul are o cotă de 1% nemajorată. S-a propus de asemenea o creștere cu 15-20% a impozitului pe teren datorat de către persoanele fizice (inclusiv a terenului de sub clădiri) faţă de Cluj, Braşov, Iaşi, Ploieşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cristian Cretu 866 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Pai da, toti baronii din P$D stau in block starturi, pregatiti sa fure. Ce, degeaba l-au sustinut ei pe infractorul condamnat definitiv Dragnea, sa nu intre a doua si a treia oara la puscarie ???? Acum urmeaza rasplata. Si cum ceea ce a colectat ANAF-ul pana acum este prea putin pentru apetitul acestor baroni, baga taxe noi. Prostimea sa nu mai cracneasca si sa plateasca.

    • Eu asa propune sa nu se mai cumpere palmieri primavara care sa se usuce iarna si nici sa se mai tina multe spectocole cu cantareti foarte scumpi si cu iluminatul strazilor ziua.

    • Bravo slabutzule, la toate e de vina Dragnea! Dar primarii care au facut salarii de resedinta de judet, nu zici nimic?

  2. Voi chiar vreti sa stresati oamenii de rand, vorbind de impozitul pe hectar in centrul oraselor mari. In afara de oamenii cu venituri foarte mari, locuitorii obisnuiti au terenuri de 500-1000 de m2. O crestere precum in centrul Aradului, de la 0,91 lei/m2 la 0,96 lei/m2 inseamna 50 lei pentru un teren de 1.000 m2, iar la periferie cresterea este de la 0,22 la 0,23 lei/m2 deci de 10 Lei pentru 1.000 m2, insemnificativa daca avem in vedere ca venitul minim garantat creste cu 120 lei/luna de la 520 la 640 lei, iar salariul minim de la 1400 la 1550, deci cresteri de 10-20% lunar, iar impozitul creste cu 4-5%. Atata manipulare…

    • Nu comparati cresterea veniturilor cu cresterea impozitului ci cu cresterea cheltuielilor: scumpirea combustibililor, alimentelor, utilitatilor, inflatia si euro, etc. Vedeti ce mai ramane. La primari si consilieri ramane, fiindca si-au dublat singuri salariile…

  3. ….normal !…la câți paraziți avem de ținut în spinare…..

  4. Acum se vede ce primar și-a făcut treabă. Investițiile făcute până acum ar trebuii să aducă bani la bugetul lor. Dacă au făcut investițiile în folosul public.

    • Mon cher,este cea mai pertinenta observatie privind impozitele.Sper ca redactorii Cotidianului nu detin cate 1 hectar de teren in zona A din Bucuresti.O mica precizare:in SUA in zona rezidentiala,Malibu, din Los Angeles impozitul pentru o propietate rezidentiala de 400.000de dolari este de 4400 de dolari( 1,1%),iar pentru o proprietate dintr-un orasel californian de 400.000 de dolari impozitul este de 6200 de dolari( 1.55%),rezulta o crestere de aproape 41%.Rog comentatorii specialisti sa explice cauzele acestei cresteri.Precizez ca oraselul are 30.000 de locuitori,fara industrie,turism etc.,etc.

  5. doar nu credeati ca pesede da dela el. degraba o sa-si recupereze pomenile.

    • Se pare ca nu stii cam 40% din primarii sunt PSD-ALDE, cam in trei judete sunt UDMR-partidul secuilor, iar restul sunt PNL si USR. Iar cu ani in urma s-a ridicat interdictia de plafonare a impozitelor, asa ca fiecare primarie este libera datorita AUTONOMIEI LOCALE sa faca ce vrea. Ar fi bine sa deveniti cetateni responsabili si nu manipulabili de niste vorbe de claca, spuse de cei ce va cred ignoranti si usor de influentat. Daca va supara o crestere de taxe locale vedeti cine „isi doreste autonomie locala” si cine/cand a „liberalizat” dreptul consiliilor locale sa creasca cat vor taxele. Nu va mai legati de CENTRU pentru ca nu prea mai exista, el odata a fost „sfaramat” in 8 regiuni si de atunci se tot adanceste in speranta disparitiei Statului Unitar. Cu fiecare atac mai slabiti unitatea si ajutati „prietenii” sa-si rezolve infuenta.

  6. Prazitii si-au marit salariili astronomic si acum fraierii , indiferent daca au votat sau nu platesc cu virf si indesat .Bravo democratie autohtona !

  7. „25 octombrie 2016, L. Dragnea: „Noi n-am spus şi nu vom spune că introducem vreo taxă nouă, pentru că n-am introdus niciodată nicio taxă nouă.”
    Dragnea versus Dragnea, uite cum liderul PSD s-a contrazis singur.

    DUPA alegeri, declaraţiile politice sau de intenţie ale lui Dragnea sunt contrazise de acţiunile sale sau de declaraţii ulterioare, care le neagă cu nonşalanţă pe primele, într-o veritabilă alba-neagra.
    Nu o dată, Dragnea a transformat negaţia în afirmaţie şi invers.
    Uite-o p-aia cu TAXELE:

    „13 decembrie 2016. Despre TAXElle si Impozitele Romanilor dragi lui Dragnea.

    Deşi în campania electorală pentru parlamentare PROMITEA că Scăderea TVA de la 20% la 19%, Eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei la carburant vor intra în VIGOARE la Inceputul Anului 2017, la nici o lună distanţă, liderul PSD, L. Dragnea, îi solicita premierului Dacian Cioloş să AMANE tăierea acestor taxe, prevăzute de la 1 ianuarie 2017.

    „Ne-am auzit de ieri şi am convenit ca astăzi să avem o discuţie. Mi s-a părut o Abordare Responsabilă din partea Premierului şi am apreciat asta pentru că dincolo de supărarea legată de rezultatul alegerilor, s-a gândit ca România să nu intre într-un derapaj financiar anul viitor. Mi-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normtive care să proroge unele termene. (…) A rămas că se consultă cu cei din Ministerul de Finanţe şi ne anunţă. Am FACUT câteva SOLICITARI referitoare la prevederi care trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, declara, la acel moment, Dragnea.”(adica i-a CERUT lui Ciolos sa le AMANE, desi Dragnea le-a PROMIS in campanie!)

    Deci, Dragnea CONFIRMA in 16 Decembrie 2016, DUPA Castigarea Alegilor din 9 Decembrie, ca i-a CERUT lui Ciolos sa PROROGE(amane!) Masurile de mai sus, PROMISE de PSD in Campania electorala CASTIGATA!
    Votati PSD, promisiunile ASIGURA Castigarea alegilor, Urmeaza apoi TAXELE Marite de la PSD!

    • Se pare ca acest Domn este foarte important pentru tine si ti-a creat atat de multe angoase incat ai devenit obsesiva. Daca si in camin esti la fel, ii compatimesc pe apropiatii tai. Nu stiu daca dermatologii o pot eradica.

    • Lilisor -despre miliardele aruncate de-a volomusai pe fier vechi stategic auzisi? Da spectacolul funeraliilor „regale” le-ai urmarit? Milioanele care s-au cheltuit pe el trebuie platit de undeva, ca doar familia „regala” e invata sa ia, nu sa dea…. Asa ca mai lasa-l pe dragnea si trage-l de urechi pe Johannis care ne-a pricopsit cu forma asta noua de pesches camuflat…

  8. Pai domnilor – miliardele pentru fierul vechi al superaliatului strategic si milioanele pentru ceremonii funerare pe cat de inutile pe atat de ridicole trebuie platite de undeva! Si de unde daca nu din buzunarele noastre sa fie platite? Asa ca….

    • Nu, nr. functionarilor trebuie sa creasca, ca sa aiba Daddy pe cine trece pe state, plati din banii prostilor care muncesc, si sa-i trimita dupa aia la lipit afise la PSD!

    • Asa e! Pe tine o sa te-ngropam fara popa, fara lumanari si cu steaua rosie infipta-n c.. Asa sa-ti ajute Lenin!

  9. Dar sa tina lefurile la nivele decente si sa scada numarul functionarilor, care si asa taie frunza la cani, nu se gandesc edilii locali? De ce sa mareasca impozitele locale pentru huzurul unei maini de oameni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.