Dezvăluiri. UE, taxe pe cerealele din Rusia şi Belarus, ca să-i liniștească pe fermieri

Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar.

Bruxelles-ul s-a opus mult timp presiunilor venite din Polonia şi ţările baltice vizând restricţionarea importurilor de cereale din Rusia şi Belarus, susţinând că o astfel de măsură ar putea perturba pieţele alimentare mondiale şi ar afecta ţările în curs de dezvoltare.

Însă sursele citate de Financial Times susţin că în zilele următoare Comisia Europeană va anunţa introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tonă de cereale venită din Rusia şi Belarus, o decizie care ar urma să ducă la creşterea preţurilor cu cel puţin 50%.

De asemenea, ar urma să fie introduse tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase şi produse derivate.

Importurile UE de produse ruseşti afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase şi produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone în 2023, adică echivalentul a 1% din consumul total al UE.

Dezvăluirile din Financial Times vin într-un moment în care fermierii din Uniunea Europeană cer modificarea restricţiilor care le-au fost impuse prin Pactul verde european şi reintroducerea tarifelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, tarife care au fost eliminate după invazia rusească din 2022.

Vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a spus premierului Poloniei, Donald Tusk că „evaluează posibilitatea introducerii de restricţii la importurile de produse agricole din Rusia”.

Financial Times subliniază că cel mai probabil comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis va opta pentru tarife vamale în loc de sancţiuni, având în vedere că tarifele vamale nu necesită aprobarea unanimă a capitalelor statelor membre, cum este cazul cu sancţiunilor. Măsurile vor permite în continuare produselor din Rusia şi Belarus să tranziteze prin UE în drum spre Africa şi Asia.

Blocul comunitar produce în fiecare an peste 300 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, fiind un exportator net de oleaginoase, astfel că nu are nevoie de imoporturi din Rusia şi Belarus.

Un oficial european a spus că preţurile la cereale sunt la minimul ultimilor patru ani iar Rusia este „foarte competitivă pe piaţa cerealelor şi pune presiuni semnificative”.

Sursele citate de FT au precizat că tarifele vamale vor fi impuse la nivelul maxim permis în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Este posibil ca Rusia să riposteze dar Moscova a interzis deja majoritatea importurilor de produse alimentare din UE iar multe companii europene din acest sector au plecat din Rusia în ultimii ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Bună asta! Tare de tot.Taxe pe cereale rusesti care oricum nu intră in UE si liber la ucrainene ca si compensatie.E din ciclul : ,,cum sa ingropi UE cât mai repede si mai sigur ” contributie esentială Van der Layen – votati măăăi!!

  2. Fermierii au protestat impotriva dumping-ului practicat de ukropianazosta,nu impotriva altora !
    Dar,, corectitudinea,, UE da in gropi !

  3. Politicienii in stare de transa licuriceasca au omis ca fermierii se temeau de cereale venite din ucraina .
    Multi , ticalosi si bine auto remunerati din bugetul aflat pe mana lor .

  4. Astia de la conducerea UE isi bat joc de noi. Taxele trebuie introduse pentru importurile de cereale din Ucraina, ca alea sunt problema.

  5. Oaaauuuu măă.. Păi in cauză este ukraina bre,. De la ei aduci cereale, miere, ulei, soia, mălai unt și cam tot ce are ukranul acu iți vinde.. De la rus ce puii mei ai cumpărat ??

  6. De ce nu și pentru cele ukraineene? Că, dubios aveți voi proprietăți și cultivați inclusiv modificate genetic?! E pentru cu totul alte țări care, oricum, nu trec prin Europa! Rusia poate sa exporte în Sudan și în toate țările arabe unde au contracte si afaceri, tot vă plângeți că sărăcia și bolile au copleșit acea zona!

  7. „ADICĂ:MĂ DOARE GENUNCHIUL STÎNG IAR MEDICUL ÎMI SCOATE FIEREA ! HALAL UE,HALAL PRESĂ,HALAL AL BAL!

  8. Nici rusul nu ar putea pune o conducere mai destructiva . Parca sunt vorbiti cu rusul astia din funtea ue.

  9. DECI NU V-A PLĂCUT AIA CU DUREREA LA GENUNCHIUL STÂNG ȘI OPERAȚIA DE FIERE NICI VERSURILE : BUNĂ ZIUA BABĂ/CASTRAVEȚI PE IARBĂ/TU BABĂ-EȘTI SURDĂ,/DA,MĂDUC CU VACA-N CIURDĂ// (FRAGMENT DIN CONVERSATION-UL DINTRE MACRON ȘI URSULA)!

  10. TABARA MILITARA AMERICANA numita UE nu se dezminte, executa intocmai ordinele stapanilor americani, chiar daca este IMPOTRIVA bastinasilor europeni.

  11. „Rusia a castigat anul trecut aproape 187 de miliarde de dolari din livrarile de petrol,gaze si carbune catre mai multe tari PRIETENE-cu 56 de miliarde de dolari mai mult decat media exportata in tarile europene inainte de a impune sanctiuni impotriva Moscovei.
    In aceasta luna,China se pregateste sa primeasca aproximativ 1,7 milioane de barili de petrol rusesc peZI. Volumele de aprovizionare cu petrol marca SOKOL sunt de adteptat sase tripleze si sa se ridice la 379 de mii de barili pe zi”… Bloomberg.
    CULMEA este ca UE SARACESTE pe zi ce trece,iar Rusia se IMBOGATEDTE pe zi ce trece!.
    Asa ca Europa sa MULTUMEASCA!? lui MOS Joe Biden.

  12. Mai puțini știu că UE cumpara din gros de la ruși minereuri și nimeni din comisari nu scoate o vorbă..
    Aproximativ 1500 de companii cu extindere mondială își continuă activitatea pe ter. rus dintre care vreo 65 din Japonia.. E prea bună piața rușilor pentru unii ca să asculte palavragelile comisarilor verzi..

  13. Aceasta „gaselnita” ca cerealele rusesti si belaruse au stricat piata europeana, este clocita tot de Kiev, pentru a mai linisti pe polonezi. Dar aici este o mare contradictie. Daca se importa cereale rusesti si belaruse, astea sunt extracomunitare, se aplica taxe vamale si regulile UE( chimicale, etc). Buba ramane tot produsele alimentare, cereale inclus, venite din Ukrania fara taxe si reguli UE. Este o minciuna gogonata asta cu cerealele rusesti. Cind se va reveni la tratament egal si pentru ukrani( adica extracomunitari), atunci „criza” va dispare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.