UE și România, în era partidului unic

Ca și precedentele alegeri europene, cele din 2024 nu au confirmat existența marii sperietori menite să-i atragă pe cetățeni la vot. De data aceasta a fost vorba despre alarma falsă a marii ascensiuni a partidelor populiste și naționaliste.

Alegerile europene au suscitat mai puțină atenție decât campania pentru alegerile anticipate din Marea Britanie sau decât campania electorală din Statele Unite. Și au fost total umbrite de anunțul alegerilor anticipate făcut de președintele Emmanuel Macron, ba chiar și de ascensiunea bruscă a lui Peter Magyar, un rival al premierului ungar Viktor Orban, apărut chiar din interiorul regimului și spre care se îndreaptă acum mana de ajutor a presei internaționale.

Circulați, circulați! UE e business as usual: Laura Kovesi va prezenta, în cursul acestei săptămâni, un raport despre cum și unde au mai zăngănit cătușele, pe 13 iunie Comisia ar trebui să prezinte propunerea de buget pentru 2025, cu câteva miliarde pentru stimularea achizițiilor militare in comun. Mai important va fi Summitul G7 din Italia, în această săptămână, cu noi angajamente pentru susținerea Ucrainei, apoi Conferința pentru Pace din Elveția (de fapt, conferința noilor angajamente pentru război, căci Rusia nu va participa, și nici China) și Conferința pentru reconstrucția Ucrainei, cu participarea președintei von der Leyen și a eternului comisar leton Valdis Dombrovskis. Iar summitul NATO din iulie, la Washington, precedat de întâlnirea miniștrilor Apărării, pe 13-14 iunie, va fi cu siguranță mai importantă pentru UE decât alegerile europene și Consiliul European de vară de la Praga (13-14 iunie).

Nu este niciun ”val” populist în Parlamentul European. Partidele considerate de extremă dreapta, suveraniste, naționaliste au obținut mandate în plus față de precedentele alegeri, însă nu în număr impresionant. Iar la capitolul influență, lucrurile nu se vor schima deloc. PPE rămâne cel mai puternic partid, urmat de Socialiști și Democrați, iar apoi de Renew Europe. Împreună, aceste partide dețin o majoritate confortabilă, chiar dacă ceva mai mică decât în precedenta legislatură.

Totuși alegerile europene din 2024 vor marca un punct de inflexiune în istoria politică a Europei – trecerea la partidul unic atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Nu mai puțin, campania din Marea Britanie indică aceeași tendință, iar același lucru se poate întâmpla și în campania pentru anticipatele din Franța.

Cu câteva zile înainte de scrutinul european. premierul conservator britanic Rishi Sunak și rivalul laburist Keir Starmer s-au înfruntat într-o dezbatere televizată în care au demonstrat că promovează, cu câteva nuanțe, aceeași ideologie. Sunak, bancherul de la Goldman Sachs cu căsătorit cu moștenitoarea unui mare miliardar indian, și Starmer, procurorul insipid și obsedat de legalism, au demonstrat publicului că sunt adepții aceleiași tehnocrații. Iar apoi, vineri, a urmat o dezbatere cu participarea locotenenților liderilor laburist și conservator, însă și a candidaților ecologist, liberal-democrat, precum și a populistului Nigel Farage. Dezbaterea a fost o expunere a consensului din politica britanică, mascat de schimburi de replici acide, învățate și studiate anterior. Nigel Farage a fost singurul participant care s-a opus amintitului consens, fiind acuzat de ”lipsă de empatie” față de imigranți, de ”fanatism” și ”viziuni isterice” de fiecare dintre oponenți. Finalul a fost relevant: politicienii care își aruncaseră unul altuia acuze grele și-au dat mâna, s-au felicitat și au început să discute ca niște vechi prieteni; Farage a rămas singur. O ilustrare a partidului unic în acțiune.

Arată diferit poziția partidelor de mainstream din România, dacă o dezbrăcăm de interesele personale și orgolii? Partidul unic român (cu liste comune) a câștigat alegerile europene. Iar în Parlamentul European au intrat și ”aripi” like minded ale aceluiași partid unic. Din cvasiinexistenta campanie pentru alegerile europene din România a rezultat vreo diferență majoră de abordare a chestiunilor social-economice, a războiului din Ucraina, a relațiilor cu Rusia și SUA între PSD, PNL, USR, REPER, etc.? Diferențele dintre discursurile lui Friedrich Merz (CDU), Olaf Scholz (SPD) și Annalena Baerbock (Verzii din Germania) sunt aceleași ca în cazul lui Nicolae Ciuca și Marcel Ciolacu – aproape inexistente. Chiar și până acum doi ani temuta Giorgia Meloni a ajuns să se alinieze consensului partidului unic european și, cu excepția zgomotului produs (cu voie de la Bruxelles și Washington) pe tema imigrației ilegale, nu se deosebește la nivelul orientărilor strategice de predecesorul ei Mario Draghi.

Alegerile europene nu au adus nimic nou, dar tocmai aceasta este noutatea – confirmarea instalării la putere a unui partid unic în Europa și în multe dintre statele membre. ”Sub conducerea Ursulei von der Leyen, Comisia a replicat cu fidelitate agenda atlantistă a statului profund american”, scrie Gladen Pappin, pentru The American Conservative. ”Ațâțată de militantismul de peste Ocean, Europa a urmat calea războiului, dependentă în totalitate de susținerea militară americană. Spre deosebire de politicieni, cetățenii europeni își doresc negocieri pentru Ucraina, cred că Europa trebuie să fie răspunzătoare pentru propria apărare și vor o relație mai echilibrată cu SUA. În schimb, politicieni par cuprinși de o febră; în loc să reconsidere situația războiului, să ia în calcul situația gravă a Ucrainei, ei își dublează angajamentele militare”, scrie Pappin.

”Partidul unic”, reconfirmat la conducere duminică, a contribuit la vechi probleme ale Europei legate de imigrația în masă, de politizarea unor instituții și proceduri, contrar prevederilor Tratatului UE, de deficitul democratic, probleme la care se adaugă decuplarea energetică de Rusia (creșterea prețului energiei, cu consecințe dezastruoase asupra economiei și exporturilor europene) și decuplarea de piața din China (așa cum a cerut Washingtonul, în numele securității Occidentului).

Va reuși ”partidul unic” să facă față provocărilor pe care le va aduce o nouă administrație Trump, câtă vreme UE s-a bazat pe susținerea militară americană chiar și cu prețul dezindustrializării? Este un scenariu in care, scrie Pappin, prezența unor forte suveraniste la conducere în Europa ar putea mai degrabă să ajute la gestionarea rolului SUA în Europa decât la distrugerea alianței atlantice.

Însă rolul populiștilor europeni nu va ajunge la asemenea cote. Partidele care formează grupurile Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și Identitate și Democrație, alături de neafiliați, au obținut noi mandate, însă aceste partide au viziuni diferite în chestiuni strategice: probleme social-economice, extinderea UE, relațiile cu China, relațiile cu Statele Unite și, cel mai important, Ucraina. Cu greu ar putea aceste partide să voteze ca un bloc. Pentru a nu mai adăuga că Parlamentul European nu are decât un rol secundar în politica mare a Uniunii Europene, nu are drept de inițiativă legislative, iar cronofagele proceduri de codecizie sunt folosite doar pentru a da un iz de legitimitate democratică deciziilor Comisiei Europene. Faptul ca Ursula von der Leyen, președinte Comisiei Europene și favorita pentru un nou mandat, nu s-a obosit să candideze pentru un mandat de europarlamentar reflectă bine cât de multă atenție acorda liderii UE acestui parlament.

Apoi, UE are instrumente eficiente de corecție și constrângere pentru partidele populiste. Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (pentru statele din zona euro) sunt instituții de care depinde supraviețuirea guvernelor naționale. Este motivul pentru care, odată ajunse la guvernare, partidele populiste suferă o schimbare la față – lucru vizibil în cazul guvernului Giorgiei Meloni (care s-a aliniat disciplinat la politica NATO și o susține pe von der Leyen), dar și în cazul Adunării Naționale a Marinei Le Pen, care și-a îndulcit poziția față de NATO și Ucraina. Aceasta poate fi o parte din raționamentul președintelui Macron (alături de sistemul de vot în două tururi de la alegerile naționale și ”frontul republican” pe care îl creează în mod tradițional împotriva extremei drepte) atunci când s-a crezut de Gaulle și a decis să organizeze alegeri anticipate: Banca de la Frankfurt și CE pot face ca riscul venirii la putere a extremei drepte să fie mult mai mic decât s-ar crede, iar aceasta va aduce și uzura guvernării și reducerea șanselor extremei drepte la alegerile prezidențiale din 2027, care ar urma să fie câștigate de „partidul unic”.

Nu în ultimul rând, Parlamentul European este mult mai susceptibil să cedeze la presiunea lobbyului și a intereselor bine organizate, pentru că, după cum arată cercetătorii italieni Lorenzo Del Savio si Matteo Mameli, ”fizic, psihologic și lingvistic, PE este mult mai departe de oamenii obișnuiți decât sunt parlamentele naționale”. Rezultatul este că, odată ajunși în PE, și politicienii populiști sunt absorbiți în bula de la Bruxelles.

”Toate acestea înseamnă că, deși ne putem aștepta la niște schimbări de direcție în anumite domenii, alegerile europene nu  vor rezolva marile probleme economice și geopolitice ale UE: stagnarea, inflația, sciziunile interne, deficitul democratic și, poate cel mai important aspect la ora actuala, nato-izarea și militarizarea Europei în contextul tensiunilor cu Rusia. Pe acest fond, nu este surprinzător că jumătate dintre europeni nu au votat. Până la urmă, UE a fost concepută pentru a rezista la insurgențe populiste precum cea de acum”, scrie Thomas Fazi, pentru Unherd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

23 de Comentarii

  1. Despre ce va fi, se stie. Cel putin eu stiu. Si v-am spus si voua cate ceva.
    Baietii taichii, daca nu va veti destepta, cel mai negru cosmar al vostru va fi un vis frumos fata de realitatea ce se intrevede.
    Sa dea Dumnezeu si Maica Domnului ca la Cotroceni sa vina independentul bataios, care isi va anunta candidatura cat de curand, pentru a-i aduce la putere pe suveranisti, altfel va veti blestema si zilele in care v-ati nascut!

  2. Democrația nu este pentru asistați.Ori cei care umblă azi cu ea în gură sunt cei care au golit-o de sens și, vb lui Orwell, au „umplut-o cu ei”.Ipocrizia are un al doilea nume:politică.E practicată și de cei ce visează la statutul de asistat dar și de cei care-i vor trage clapa definitiv și care-i invita pe primii să poarte ochelarii de cal, deocamdată contra cost, lucru pe care aceștia îl acceptă cu entuziasm.De aici până la aberații gen LGBTQetc pentru Hamas și cei care stropesc tablouri și se lipesc de pavaj pentru eliminarea petrolului dar care practică sportul ăsta ca să-si umple rezervorul de la mașină și să mai facă niște bani, nu mai e decât un pas.Restul,”muncesc, ei nu gândesc”, vezi votul.Puțini sunt cei care stau pe picioarele dinapoi, cum sunt ungurii și slovacii și cum au fost polonezii, țări care n-au lăsat jos steagul nici înainte de ’89.Restul precum românii și bulgarii au fost”bătuți de mici” și s-au învățat cu „tătucul” și s-au învățat cu mokaoca dar constantă.Doar n-o să-i lovească democrația-n creștet exact acum.”Lasă că așa e bine, să nu fie mai rău” e deviza care-i duce de fiecare dată cu capu-n perete.După, încep să se smiorcăie că toți îi fură, că nu mai dă bunăstarea peste ei etc.

  3. Nu vor blestema nimic,se vor supune voluntar si vor imbratisa fericiti orice dementa.Semnele sunt clare.

  4. Alegerile astea au definitivat si LEGALIZAT optiunea proUcraina si intrarea Romaniei cu catel cu purcel in razboiul cu rusii.Nici nu au avut alt scop daca urmariti ca toata campania electorala s-a desfasurat sub generoasele auspicii ale presedentiei Wiermeriene -TOTUL PENTRU UCRAINA-.

  5. Inca un material exceptional de la Calin Marchievici. Felicitari pentru discernamintul teoretic impecabil, care vede si reuseste sa extraga din noianul de detalii exact esentialul. Doar mintile bune reusesc sa faca asta cu succes. Multumiri.

    Acelasi lucru se intimpla in America unde, recent, Ron Paul a numit identitatea asta de substanta intre republicani (cei ne-trumpisti as preciza) si democrati ‘partidul fara nume’ (‘the no label party’).

    Unpartidele sint o problema: daca totalitarismul va fi sa revina, pe aceasta cale se va instala.

    Cititorilor interesati de mai mult, cautati va rog pe internet/telegram „Convergente realpolitike. Cu poporul cine e?” (cu ghilimele).

    Antidotul la unipartid nu este vitalizarea polarizarii ideologice (daca ea a fost vreodata autentica) ci statul limitat constitutional. Cautati pe internet sau telegram „Pactul de neagresiune al romanilor cu romanii” (cu ghilimele).

  6. Asa-zisul electorat captiv a functionat perfect de asta data si a validat monstruoasa coalitie cu peste 50% din voturi, la o participare la vot de peste 50%, conform sfintelor liste electorale permanente (raportat la numarul real de locuitori, participarea la vot a fost de peste 70%). Tineretul a facut ce stie mai bine sa faca, sa se distreze si sa ignore orice alta activitate. In ciuda vorbariei inutile din ultimile saptamani, poporul roman nu si-a dezamagit stapanii si a trimis in Parlamentul European pe cine trebuie pentru a readuce PPE la putere si pe al sau lider, dna dr. ginecolog Ursula, care ramane sefa de neclintit a aproape jumatate de miliard de europeni (poate ii va inmulti cumva), iar sasul nostru inchiaburit de 10 ani la Cotroceni, va pleca la toamna la Bruxelles. Felicitari dragi romani, noul contract de iobagie va asteapta cu o multitudine de noi clauze abuzive. Ciocoii vechi si noi sunt mai puternici ca oricand cu voia voastra, dragi compatrioti.

  7. Păi bine bre romîne,.. De ți-ai dat seama că direcția e futisată, că ești in prag de război mondial, că ai crize economice, că treci prin diferite situați de umilință,. De ce puii mei nu te duci la CSAT sau la premier sau la cine crezi de cuviință să protestezi,.. măcar de genul grevei foamei a lui purdanu haurit,. Nu faci nimic și stai in rahatu călduț,.. căci incă mai merge ș-așa..

  8. Colhozul Sovietic nu poate avea decât un partid unic. Așteptăm reacția viitorilor comisari Europeni, instruiți la Internaționala Comunistă. Viitorul slogan UE ” Fără carbon, fără verdeață, fără nici o urmă de viață”

  9. Ei nu le rezolva le rezolva cum nu le rezolva? Le rezolva Ursula cum nu le rezolva le rezolva ehe le rezolva .

  10. Poate chiar mai urit decit comportamentul Giorgiei Meloni (tigroaica la Roma dar pisicuta torcind blind la Bruxelles) e cel al betivanei din Franta, Marine le Pen ! Schimbind directia de citeva ori la 180° fata de ce sustinea inainte (iesirea din UE, iesirea din euro, pozitia fata de Israel, … si raminind bineinteles cu „obsesia” migratiei) a uitat practic ca acum citiva ani, atunci cind toate bancile din Franta au refuzat imprumuturi pentru campania sa si a partidului sau, o mare banca ruseasca a facut-o ! Rezultatul ? Acum e in haita si urla cu lupii, injurind la rusi ! Ma rog … piticania cu ticuri, Sarkozy, chiar si-a lichidat creditorul Khadaffi, ca sa nu ramburseze imprumutul !

  11. Mizeria fascistoida de la Bruxelles, gasca criminala de tembeli, corupti, hoti si tradatori nu poate fi distrusa decit DIN INTERIOR (parca o aluzie in acest sens a fost facuta de V. Orban, atunci cind a afirmat ca „rolul nostru nu e de a distruge UE, ci de a o schimba si a o reface pe temelii sanatoase”). Iar asta se poate face doar cu personaje si partide absolut curate, patriotice si cu adevarat in slujba popoarelor pe care le reprezinta.

  12. Problema de fond este ca marii producători industriali din Germania, Franța, Italia, Olanda etc., adică din cele sase tari care au pus bazele CEE in 1958, au cam rămas fără piețe pe fondul ascensiunii Chinei, Indiei, Rusiei etc. Uitati-va la ,,industria romaneasca” cat de romaneasca este. La fel, sectorul bancar. In noua strategie pentru industria europeana de apărare se prevede ca, pana în 2035, 60% din achizițiile de armament sa fie făcute în comun și de la producători europeni. Cum ramane cu cota de piață a celor americani? Evident, niciun producător roman nu va întra în aceasta ecuatie. Cu un pic de Marx si de Gramsci, analiza domnului Marchievici ar fi arătat ca politicul din UE, ca de altfel și din alte imperii post-coloniale, e controlat de interesele marelui capital. Care are nevoie la conducerea statelor de tehnocrați fără fata, de tip dottore, sau de papagali gen R. Bogdan. Si chiar de foști cercetatori in matematica, cu probleme de personalitate.

  13. Vad ca sunteți foarte supărat, sau cei pe care ii tot citați sunt. M ar interesa foarte mult sa știu, părea personală, cum ați vedea noua Europă? Iar cei care cred ca „marele luptător”, auristu probabil, ba ești bolund? Asta e salvarea României?!

  14. Pentru 14.33:
    Mai stiu si altii, insa cel mai bine e sa nu spui nimic. Catalogarea sau etichetarea ca nebun periculos zvonistic si bagator de spaima in oameni e chiar periculos sa ti-o puna detractorii, securistii de azi.
    Le-am spus unele chestii cu detalii chiar si din nebun dement paranoic zvonistic nu am fost si nu sunt scos.
    Cel mai bine pe roman este sa il lasi sa muste realitatea cu dintii lui! E cel mai sanatos! Oricum nu pricepe nici atunci!
    Si vorba aia cele mai multe servicii secrete si colaboratori informatori… Bla bla bla fix degeaba.
    Le-am demonstrat la farisei de cel putin 10 ani ca se inseala si sunt si prost, dar nu merita nimic… Securistii romani si lingatorii multi foarte multi dar si obedienti la securistii romani!
    Pana si cei care te cunosc de-o viata te tradeaza si isi bat joc la ordinele mizerabile ale securitatii proaste romane SRI si MAI, asa ca … Nu merita nimic astia! Niciodata! Lasa-i sa muste cu dintii istoria, ca si atunci tot degeaba…
    O sa vina sa zica ce inteligenti ce operativi ce profesionisti ce dispozitiv si ce analiza au facut ei… Bla bla bla
    Si un prost civil i-a facut sah mat pe inteligentii securisti romanasi intr-o operatiune singur, iar ei inafata de abuzuri mizerabile NU stiu altceva nimic!
    Niste epigoni! Niste securisti prosti! Atat!

  15. Poate că putem vorbi de existența unui ” partid unic ” în UE sau în România,dar ăsta nu este un motiv pentru a concluziona că victoriile forțelor politice naționaliste – mai ales în Franța sau Germania – nu vor produce efecte politice majore.

    În realitate, frica formațiunilor politice liberale – includ aici și partidele de stânga,care ca PSD au adoptat principiile de bază ale liberalismului – este foarte mare. Motivul este clar : în lupta actuală dintre liberalism și nationalism, în Europa va câștiga cu siguranță naționalismul. Victoria viitoare a formațiunilor naționaliste va avea drept consecință decesul politic al liberalismului, în cazul în care liberalii vor refuza ajungerea la un compromis istoric cu naționaliștii europeni .

  16. Putem fi siguri că reprezentanții ” partidului unic ” au înțeles faptul că victoriile naționaliștilor în alegerile europene de ieri reprezintă de fapt ” începutul sfârșitului” dominației ideologiei liberale în UE, nicidecum un rezultat electoral final sau de durată.
    Este de remarcat deasemenea faptul că rolul de frână in privința aventurismului NATO în Ucraina este jucat în prezent de naționaliștii maghiari conduși de Orban. În timpul războiului din Irak din 2003, acest rol a revenit Franței și Germaniei. Este de așteptat acum ca formațiunile naționaliste din Franța și Germania să se realizeze poziției anti-razboi a maghiarilor.

  17. Erata : ” să se ralieze” în loc de ” să se realizeze”. Scuze !

  18. În ce mă privește,sunt mai degrabă de acord cu analiza lui Gabriel Eleteriu din Brussels Signal :

    ” Alegerile UE din 2024 ar putea marca, de fapt, un punct de cotitură mai profund în istoria Europei decât sugerează rezultatele electorale. În primul rând, ele demonstrează definitiv că nu există întoarcere la „normal” și că elita liberală care conduce Euro-show de zeci de ani (cu efecte din ce în ce mai tulburătoare în toate sferele, de la cultură la economie) nu mai poate pune geniu populist înapoi în sticlă.

    S-ar putea ca ei să reușească în continuare să dețină o majoritate formală în Parlamentul European, dar zilele în care s-a împotrivit opoziției eurosceptice de dreapta se apropie de sfârșit. Va trebui să existe mai multe negocieri și compromisuri pentru a trece legislația – și, desigur, pentru a aproba noua Comisie.”

  19. Dragi romani votul din aceasta trecuta diminica va arata doar atat ca sunteti de acord cu tot ce s-a intamplat pe vietile voastre si vreti mai mult decat atat! Posibil chiar sa luati ranita si sa fiti incolonati la ordin! Pentru ca niste comasati o sa va trimita in linia 1 unde ordona stapanii Coloniei!… Democratie cea mai dulce democratie…
    Ce a scris primul cititor ca prim comentariu nu este un avertisment nici macar ci ceea ce veti trai. Nu stiu cine este omul. Dar pastrati mesajul lui si verificati istoria a ce urmeaza. Dormiti linistiti dragi romani, Sistemul de putere si informatii vandut stapanilor lor vegheaza pentru voi!

  20. Pentru ce trebuie să susținem din banii noștri, în condiții de adevărați nababi, o mulțime de europarlamentari ( 751 )a căror singură activitate este aceea de a valida prin vot deciziile luate de niște sataniști sadea în a lor comisie europeană, o mână de șmekerași de nimeni aleși, sau mă rog, aleși , majoritatea, dintr-un popor asemenea 😎 , care le bagă sub nas niște legi aiuristice , total antinaționale , dar pe care euroșparlamentarii le votează imediat în ciuda protestelor unora ca Nigel Farage, sau mai nou a Dianei Șoșoacă, legitimând prin vot orice aberație ieșită din mințile bolnave a unora ca cei din tagma Ursulei.
    Niște dezaxați în stare să omoare vacile pentru că râgâie, zic ei, nu că… beșesc, cum le-au bășit lor mințile de au putut scoate asemenea tâmpenii , la fel de urât mirositoare !
    Până la urmă trebuie să recunoaștem că singuri, cetățenii europeni nu mai pot scăpa din chingile acestei birocrații inițial sprijinite de oculta mondială, dar în final condusă de peste Baltă, de facto de cei câțiva rotchildieni, rockfelieni și alți reptilieni ce controlează din umbră distrugerea globalistă !
    Eu unul știu că rușii, după ce le-am plătit despăgubirile de război, la ideea altui bețivan chiurcilian, deși toți recunosc meritul nostru în câștigarea războiului și-au luat nu numai trupele , ci și tălpășița și au plecat, lăsându-ne cu toate bogățiile naționale, dar americanii ne-au umplut, nu doar de trupe ,ci și de datorii, obligându-ne pe noi să ne părăsim Țara , care nevoiți, care scârbiți de tot ce se întâmplă în România sub papuc străin ! 😎

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.