Varoufakis: Reînvierea omului liberal necesită exact ceea ce liberalii detestă

Tatăl meu a fost întruchiparea omului liberal”, scrie economistul grec Yanis Varoufakis. ”Pentru a-și câștiga traiul a trebuit să-și închirieze forța de muncă unei oțelării din Eleusis. Însă în timpul pauzei de masa se plimba prin curtea Muzeului Arheologic din Eleusis, unde se delecta descoperind stelele pline de indicii că anticii erau mult mai evoluați în ale tehnicii decât se crezuse. Venea acasă după ora 5, își făcea siesta și apoi se bucura de viața de familie și scria articole despre descoperirile lui. Pe scurt, viața lui de la fabrică era total separată de viața personală.

Asta era într-o vreme în care până și stângiștii credeau că sistemul capitalist ne-a dat suveranitate asupra nouă înșine, chiar dacă cu anumite limite. Indiferent cât de mult lucrai pentru patron, puteai să-și delimitezi o parte din viață, să rămâi autonom, liber. Știam că doar cei bogați sunt liberi să aleagă cu adevărat, că cei săraci erau liberi mai degrabă să piardă și că cea mai urâtă sclavie era a celui care învață să-și iubească lanțurile. Însă apreciam libertatea limitată pe care o aveam”, scrie Varoufakis, pentru Project Syndicate.

Tinerilor de astăzi li s-a refuzat până și asta. Din momentul în care fac primii pași în viață, ei sunt învățați să considere că sunt un brand, unul care va fi judecat în funcție de autenticitatea lui. (Iar asta îi implică și pe potențialii angajatori. Un tânăr mi-a spus că nimeni nu îi va oferi un loc de muncă până când nu se va descoperi cu adevărat pe sine însuși.) Marketingul identității nu este opțional în societatea online de astăzi. Organizarea și expunerea în vitrină a vieții personale a devenit una dintre cele mai importante activități ale tinerilor de astăzi.

Înainte de a posta o imagine, un videoclip, înainte de a scrie despre un film, de a redistribui o fotografie sau un mesaj Twitter, tinerii de astăzi trebuie să se gândească bine pe cine vor bucura și pe cine vor întrista cu aceste imagini și mesaje. Trebuie să se gândească care dintre ”adevăratele lor personalități” va fi cea mai atractivă, comparându-și opiniile cu cele ale formatorilor de opinie din mediul online. Fiecare alegere pe care o au de făcut devine un act de construire a unei identități.

Nu trebuie să fii un om de stânga pentru a vedea că a dispărut până și dreptul la o frântură de timp în care cineva să nu fie scos la vânzare. Ironia este că liberalii au fost anihilați nu de cămășile brune și nici de comisarii staliniști. Au fost uciși când o nouă formă a capitalului a început să le ceară tinerilor să facă cel mai liberal dintre lucruri – să fie ei înșiși. Dintre toate modificările comportamentale pe care capitalul cloud (așa cum îi spun eu) le-a generat și le-a monetizat, aceasta este cea mai importantă și mai de amploare.

Individualismul posesiv a fost mereu periculos pentru sănătatea mintală. Societatea tehno-feudală a capitalului cloud  face ca lucrurile să fie infinit mai rele, pentru că desființează acele limite care i-au permis omului liberal să se sustragă temporar din piața muncii. Capitalul cloud a zdrobit indivizii în fragmente de informații, în identități și alegeri exprimate prin clickuri pe care algoritmii săi pot să le manipuleze în moduri pe care mintea omului nu le poate pricepe. A produs indivizi care nu sunt posesivi, ci posedați sau, mai degrabă, sunt persoane incapabile să aibă control asupra lor înselor. Capitalul cloud ne-a distrus capacitatea de a ne concentra asupra noastră.

Nu am devenit lipsiți de voința, ci concentrarea noastră a fost deturnată de o nouă clasă conducătoare. Pentru că algoritmii capitalului cloud întăresc patriarhatul, stereotipurile individuale și sentimentele neplăcute preexistente, cei mai vulnerabili (cei marginalizați, cei blonavi și cei săraci) suferă cel mai mult.

În societatea contemporană, lumea virtuala ne pune față în față cu ”celălalt”. Și pentru că violența online pare anodină și deloc sângeroasă, suntem înclinați să reacționăm la acest ”celălalt” printr-un limbaj agresiv, înjositor și irascibilitate. Această intoleranță este o compensație emoțională pe care tehno-feudalismul o oferă pentru frustrările și anxietățile legate de identitatea noastră și de capacitarea noastră de a ne concentra atenția.

Moderatorii și regulile împotriva limbajului urii nu pot opri aceasta brutalizare, pentru că ea este o caracteristică intrinsecă a capitalului cloud, ai cărui algoritmi sunt concepuți pentru cât mai mult trafic online. Iar regulatorii sistemului nu pot sa reface niște algoritmi de inteligență artificială pe care nici măcar autorii lor nu-i mai pot înțelege. Prin urmare, pentru ca libertatea să aibă o șansa este necesară socializarea capitalului cloud.

Tatăl meu credea că singura apărare împotriva demonilor care ne dau târcoale este să găsim ceva frumos asupra căruia să ne concentrăm. Am încercat să fac asta în felul meu. Însă în contextul tehno-feudalismului, acționând de unii singuri, izolați, ca indivizi liberali, nu vom reuși să ajungem prea departe. Nu este o soluție să renunțăm la internet, să ne închidem telefoanele și să folosim bani de hârtie în locul cardurilor de plastic. Nu vom reuși să civilizăm capitalul cloud și să ne eliberăm mințile din strânsoarea lui decât acționând împreună.

Or, aici avem parte de cea mai mare contradicție – ideea liberală de libertate nu poate fi salvată decât prin reconfigurarea drepturilor de proprietate asupra instrumentelor de producție, distribuție, colaborare și comunicare care sunt deținute acum de capitalul cloud. Prin urmare, reînvierea omului liberal necesită exact ceea ce liberalii detestă – o nouă revoluție”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28

17 Comentarii

 1. *Nu este o soluție să renunțăm la internet, să ne închidem telefoanele și să folosim bani de hârtie în locul cardurilor de plastic.* ba exact aceasta este solutia. tineti minte absurdul: „nu esti pe fb nu existi”? liberalismul este o doctrina care se bazeaza pe drepturile individuale si individualism. pe drepturile fundamentale. ma intreb cine sunt paiatzele puse de sistemul umbrit corupt la puterea statelor. odata independente si suverane, care au devenit sclavele unor organizatii corporatiste mondiale, alesi care isi spun democrati si liberali, dar instaureaza dictatura mao…? incalca drepturile fundamentale? experimenteaza oameni si animale? ucid cu bestialitate natura imounand apoi taxe si sanctiuni impotriva noastra, a aoamenilor de rand? asta nu este capitalism. si nici socialism. nu este nici stanga nici dreapta. este doar inainte, spre control si depopulare.

 2. Parca omul e ramas in epoca de piatra. Nu intelege nici ce inseamna omul si nici umanitatea .Mereu au existat astfel de oameni ce au dorit sa opreasca timpul in loc ba chiar sa se intoarca in alte vremuri ce erau cu mult mai crude si complicate decit cele de azi . Ghinionul unor astfel de oameni a fost (ca exemplu ) si Copernic si Galileo Galilei

 3. Cel mai onorabil ministru de finante al Greciei! Normal ca bestiile globaliste si toti putzoii Romaniei il urasc! Prostii sunt consecventi precum boii care trag la jug!
  Fostul ministru are perfecta dreptate! Studiati bai hahalelelor daca va ajuta cutia craniana!

 4. Tat-su a fost milionar grec,l-a tinut pe papagal numai prin sacoli privatesi universitati de prim rang din UK
  Papagalul ,un singur indiciu :il deranja ca a fost botezat Yannis si a renuntat la un ‘n’din motive estetice:)))
  Este un fel de Catu de extrema stanga,Tsipras nu l-a tinut mai mult de 5 luni ministru de finante pe papagal,a fost nevoit sa-l dea afara
  Se considera progresist cu partiduletul lui de 3%
  A pus mana pe o nevasta , dintr-o familie veche aromana foarte bogata,asta a fost norocul lui

 5. cam greu de crezutc e minti
  uti ca pe „vremea coloneilor” …grecia era practic Italia pe vrema lui Aldo Morro
  complet prealuata de yankei !
  Probabil vrei sa insinuezi ca Vaarrufakis asta nu-i decat un pui de yankeu sub acoperire ! Sti tu !
  bancherii investesc si in ai de stanga si in ai de dreapta ..asa ca niciodata nu invinge poporul !
  Vezi RO dupa soarta cizmarului ! (ne e mai bine …majoritatii? sau CA MEREU doar o minoritate se salveata MEREU prin „revolutii”),
  Fi destept si URAL CU LUPII … mielule ! 🙂 Bo gda prost E ! Bogdaproste !
  morala tine de vreme buna …cand se scufunda TITANICUL bogatii inca dansau in tim ce jemkeri ocupau barcile aruncand copii si femeile in mare ! 😀 😀 😀 = Asta e LUMEA REALA ! PUP !
  Bogatii nu intelg foamea pentru ca n-au avut de ce s-o experimenteze ! WOK-fantezisti de vreme-buna cred in fluturi in stomac !
  Sper ca rusanci sa de-a c-o STRATEGICA ( sa ne trezim din VREMEA BUNA care ne induce in errori UTOPICE = Luema e o DISTOPIE ! )
  TE INTELEG … fratre ! 🙂 le spui cu rautatea necesara vietii REALE ! :*

 6. Nu fi gelos !
  Poate l-a ales nevasta bogata, pe el ! Sti tu, invidios-gelosule 🙁 !
  Bogatii pot alege, pentru n-au teama saraciei in alegere 🙁 ! Saracii doar …spera ! 🙂
  Dece crezi c-a aleso el pe ea si nu ea pe el ? 😀
  De ce crezi ca saracii-si aleg partenerii bogati si nu , MEREU, partenerii bogati isi aleg un sarac daca le place (cum ti-ai alege tu un catzeluls !) ? Nu e cum crezi la bogati in algeri TREBUIE sa fi si FAMIGLIA de acord cu alegerea ! 😀
  MDA ! NU FI GELOS ! Unii au mai mult de la viata decat tine, altii colossal de mai mult 😀 … unii criminali mor la batranete inconjurati de familii fericite, IN PATUL LOR, in timp ce sfinti mor pe rug, in chinuri satanice 🙁 !
  Crede si tu ca dupa moarte, te asteapta … PARADISUL, pe lumea „de apoi” si e OK !
  Ne faci viata usoara ! Daca-ti accepti „soarta” ! 🙂

 7. varoufakis „malaka”
  din socialist devine liberal,liberalist,libertarian
  o specie oarecare dar difertita de BOLSHEVIK!
  (lupul isi schimba parul dar naravul ba)

 8. @Mărgelatu,
  „dintr-o familie veche aromana foarte bogata,”

  -chestia cu „foarte bogata” ne da de gandit,
  poate aflam de la protv ca aromanii merg la sinagoga…..
  (Doamne iarta!)

  prin zona Salonic sint unii veniti la 1492……

 9. Repede te-ai prins de … insinuarile lui Margealatu, un fost popa domensc, poreclit si … „USA DE BISERICA”: dupa cum iti golea buzunarele ! ARTIST AL POPORULUI 😛 ! 🙁
  😀

 10. @Margelatu: Margelatule, ce ai tata? Ce ni e in regula cu viata ta? Hai ca ne cunoastem de atata timp ca ni te poti confesa! Prea multa violenta in limbajul tau si nici macar nu e vorba de rusi. Ce ti-a facut grecul? N-are voie omul sa mai zica nimic? Ai devenit prea hater Margelatule si nu e bine. Te pierdem!

 11. „the master of your mind spune:
  3 MAI 2023 LA 6:00
  „”batiscaf”, „ochi pe butelie” , „investi spune:
  13 IANUARIE 2023 LA 18:26 Atentie la … ? ? ? … 4 februarie ! DE CE ? „investitorii galbeni” ?
  PS: asa ca nu tot ce zboara se …
  (Totul e TIMING …asta trebuie sa invete epigonii de la Master Mishteaux !) SHALOM !”
  _____________________________________

  – Ce i-a venit, din senin si „fara pre-informatii” ? , misterios-anostului MISHTEUAX sa faca „aluzia” :
  „PS: asa ca nu tot ce zboara se …” (=impusca?) rezervata unui eveniment din „4 februarie” conectat la „investotorii galbeni”
  SA FIE JMEKERIA CU BALONUL chinezesc …ceva mult mai profund decat la prima vedere ? pare !
  Sa fie mishteaux chiar atat de adanc paradoxal conectat LA TOATE SECRETELE LUMII ?
  Altfel STATISTIC-MATEMATIC e exclus ca din senin, dintr-o toana, MISHTEAUX sa fi ante-ghicit ce „pe diferite nivele de intelegere si asteptare” lasa sa se interevada relativ la balonul „asa ca nu tot ce zboara se …” din „4 februarie” conectat la „investirorii galbeni”
  De ce va spun toate astea ? Ca sa vedeti ca nu-s ce nua par ca nu-s ! ?
  PENTRU CA nu ukranii ci rusii au de gand sa inceapa o OFFENSIVA curand ( v-as spune data , insa mi-as face „deranj” … un indiciu tot va dau … „imediat in urma unei morti subite” ? ) DA ! Sunt un geniu informational clar !
  SHALOM ! (v-am mai zis ca chiar stiu multe ? ? ) [„sub ochii lor” ? e pluribus unum ? ]
  AUD ? ?”
  Mie mi-e straniu comentariul asta ! Sa stie mishteaux PREA multe ! O soun stiind ca-s chestii care pot prost plauite 😀
  ATOMIC (deci nu e gluma !) MILIOANE DE OAMENI !
  ceva ma inspaimanta: ” 14 august = APOCALIPSA !” …sa fie moartea omeniri deja planuita ? sa aiba acces mishteaux … la viitor ? 🙁

 12. eu cred ca daca mishteaux stia de „lovitura de palat” la Xi … de-a trebui Xi sa-si schimbe pe toti cei apropiati in care pana la momentul informaatiilor credea …
  atunci mishteaux stie si ce-i cu drona … evident NU scuipa-n ciorba cuiva ( pentru ca-i din fire plictisit si relaxat NU DE ALTCEVA!)
  PS: EU asa lua in serios hint-ul cu: „( v-as spune data , insa mi-as face „deranj” … un indiciu tot va dau … „imediat in urma unei morti subite” ? )” zis intr-o doar la ora cand cati-stiau de provocarea 😉 la KREMLIN !
  MISHTEAUX e pur si simplu invizibil ! SI evident stie CLAR-mistic ce va urma ! ZELLENSKY are zilele numarate 🙁 !
  O spun cu tristetea pe care ti-o da capaciteata de-a fi emotional neutru ! Credeti ce vreti ! Intelegeti ce puteti ! 😐
  SHALOM !
  [PS: Imi place ca fituika asta e indeajuns de obscura pentru a deversa in ea macar si acel 1/1000 🙂 … ]

 13. Tinerii de maine or sa aiba de reconstruit tot ceea ce psihopatii progresisti care conduc vestul acum distrug: industria, agricultura, nivelul de trai, democratia, justitia si libertatile individuale. Sau tinerii or sa fie sclavi. In orice caz viitorul lor nu e prea grozav realitate ii va lovi crunt!

 14. Problema cu capitalismul cloud e ordinea social-politica pe care a produs-o. Varoufakis ii zice tehno-feudalism. Eu i-as zice euro-iobagie. C-asa-i când singurul plan de tara e PNRR-ul, iar leadershipul politic zero. Problema cu revoluția de care vorbeste tovarasul Varoufakis e ca-i colorata în zilele noastre. Si depinde cine o colorează. Altfel, cu toate păcatele lui, Varoufakis e genul de intelectual care n-o sa apara in politica noastră în urmatoarea generație. Omul a predat economie la universități americane. Ai nostri sunt dottore, iar când se duc la universitățile americane ,,scrie esee”. Deci, dpdv intelectual, Varoufakis e la ani lumina depărtare de Citu. Poate Ciuca sa fie un pic peste Varoufakis. Ca Ciolacu e sigur.

 15. Mă, De ce forțezi ceva care nu funcționează.. Demonstrat cauza situației de azi este social liberalul verde deșănțat pornit pe apucături de defăimare a familiei, a religiei, a educației copiilor. A libertinismului sexual deșănțat.. Acu ce puii mei vrei să refaci, să sprijini gardul cu un cadavru ?

 16. Toti fug ca de moarte de SOLIDARITATE, singura forta salvatoare dovedita !

 17. @tomlin tu nu intelegi ANTIC-ISTETZUL dicton:
  – „DIVIDE ET IMPERA !” … nu poti „impera” prin SOLIDARITATE 😀 ! Ditonul e al celor cu SANGE ALBASTRU ! Rosule ! 🙂
  „tomlin spune:
  6 MAI 2023 LA 14:13
  Toti fug ca de moarte de SOLIDARITATE, singura forta salvatoare dovedita !”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.