Varoufakis și-a anunțat demisia

Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia.

„La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați (…) față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi”, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

Update: Succesorul lui Yanis Varoufakis va fi anunţat după o reuniune a liderilor politici eleni. Potrivit presei de la Atena, printre posibilii înlocuitori se află Euclid Tsakalotos, coordonatorul negocierilor cu creditorii internaţionali. Un alt favorit este George Stathakis, actualul ministru al economiei.

Reuniunea este prevăzută să înceapă la ora locală 10.00 (07.00 GMT), a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului, conform Reuters.

După demisia lui Varoufakis, purtătorul de cuvânt al cabinetului, Gavriil Sakellaridis, a declarat: „Yanis Varoufakis ca ministru de finanţe a jucat un rol major în negocieri din prima zi de guvernare. Prim-ministrul simte nevoia să-i mulţumească pentru eforturile susţinute de a promova poziţiile guvernului şi interesele poporului elen, în circumstanţe foarte dificile”.

Sâmbătă Varoufakis i-a acuzat pe creditorii internaționali ai țării sale de terorism și de intenția de a-i umili pe greci.

„Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism”, a acuzat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

Ministrul a mai spus că, în cazul victoriei lui Da, va demisiona.

Ceea ce vor Bruxelles și troica este ca Da să câștige pentru a-i putea umili astfel pe greci, a conchis Varoufakis.

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale după numărarea a 95,40% din voturi, 61,31% dintre greci au votat NU, iar 38,69% DA.

Aproximativ 11 milioane de greci au participat duminică la un referendum, inițiat de guvernul lui Alexis Tsipras, fiind întrebaţi dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.