Lideri europeni la București: „proiecte concrete” și „planuri ambițioase”

Președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, devenit celebră la Campionatul Mondial de Fotbal, a declarat luni, în deschiderea Forumului de Afaceri din cadrul Summitului celor Trei Mări organizat la București, că țările organizatoare ale forumului pot fi „coloana vertebrală a convergenței UE”, iar Croația a venit la București cu 11 proiecte de cooperare.

„Putem să facem în așa fel încât țările noastre să devină coloana vertebrală a convergenței economice a Uniunii Europene, chiar dacă diferențele dintre noi sunt încă destul de vizibile. Cred că la acest forum se vor identifica cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea proiectelor noastre comune”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic, citată de Mediafax.

„Anul trecut, la Varșovia, s-a creionat necesitatea de a prezenta, în cadrul platformei noastre (n.n.- Inițiativa celor Trei Mări), o listă scurtă cu proiecte concrete de cooperare. Croația vine acum, la București, cu 11 proiecte concrete, în valoare totală de peste 12 miliarde de euro Dintre acestea, șapte proiecte sunt în domeniul transporturilor, trei în domeniul energetic și unul în comerțul electronic”, a spus președintele Croației. Kolinda Grabar-Kitarovic a exemplificat câteva din aceste proiecte, printre care conducta de gaze Muntenegru-Adriatica, modernizarea liniei ferate care leagă Marea Baltică de sud-estul Europei, apoi Via Carpatica – linie ferată destinată transporturilor de marfă „la care Croația ar trebui să se alăture” – și Coridorul 11 Feroviar, supranumit și „Calea ferată de Chihlimbar”, dar și proiecte din domeniul transporturilor fluviale.

Președinta Croației a mai anunțat că în octombrie, la Zagreb, se fa desfășura un forum de comunicații digitale, în cadrul aceleiași Inițiative a celor Trei Mări.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus, luni, că este momentul ca planurile ambițioase ale țărilor implicate în Inițiativa celor Trei Mări să treacă de la faza de teorie la cea de practică.

„A venit timpul ca planurile noastre ambițioase să fie transformate în adevărate politici. Suntem în faza de execuție. UE și Alianța Nord-Atlantică sunt importante pentru Inițiativa celor Trei Mări”, a declarat președintele Poloniei la deschiderea Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări.

Oficialul polonez a subliniat că participarea la cel de-al treilea summit este extrem de importantă pentru Polonia, deoarece participanții nu sunt limitați ce subiecte să abordeze. De asemenea, președintele Poloniei a precizat că Inițiativa Celor Trei Mări a fost deschisă către mediul de business, inclusiv camerele de comerț, pentru ca țările din regiune să-și reducă mai repede decalajul față de țările din Uniunea Europeană.

De asemenea, președintele polonez a menționat că fondul la care contribuie statele care au aderat la Inițiativă va ajuta la „modernizarea țărilor din CEE”.

În plus, Duda a subliniat importanța cooperării în domeniul energetic, context în care a salutat și prezenta la summitul de la București a trimisului Statelor Unite pentru acest sector, Richard Morningstar.

„Suntem astăzi aici pentru că suntem membri ai spațiului Transatlantic și ai UE. (…) În București, ne extindem cooperarea pentru a include noi componente”, a precizat Duda.

Alexander van der Bellen, președintele Austriei, a declarat, luni, în cadrul Summitului, că una dintre principalele ținte, atât pentru țările din regiune, cât și pentru Uniunea Europeană, trebuie să fie furnizarea de energie cetățenilor europeni și securitatea în acest domeniu.

„Securitatea energetică rămâne o precondiție pentru a realiza inovația, creșterea și potențialul nostru comun. Furnizarea de energie pentru cetățenii europeni trebuie să ne fie ținta comună, ceea ce impune diversificarea resurselor de energie și a rutelor de transport (n.red. – în domeniu). Avem nevoie de amândouă. Nord-stream 2 este un exemplu important de diversificare a acestor eforturi. De asemenea, apreciem în mod deosebit proiectul BRUA, care completează conducta energetică din România în Austria. Prin diversificarea furnizorilor pentru Europa Centrală și de Est, ne întărim securitatea în furnizare”, a afirmat Alexander van der Bellen, președintele Austriei, la deschiderea Summitului celor Trei Mări. De asemenea, din actuala poziție, când deține președinția Uniunii Europene, Austria intenționează să finalizeze pachetul de energie verde al UE, până la finele acestui an.

„În calitate de investitor important în regiune, Austria este încântată că țările din această regiune se străduiesc să își îmbunătățesc infrastructura, să implementeze principiile Uniunii Europene, care vor fi cheia pentru a construi infrastructura necesară ce îi va permite UE să concureze într-o lume globalizată”, a precizat van der Bellen.

De asemenea, oficialul austriac a afirmat că performanța ridicată, infrastructura de transport, alături de coridorul de transport dintre țările participante la regiune este o precondiție pentru dezvoltarea economică, iar mai multe eforturi trebuie făcute pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. De asemenea, Austria salută proiectul DAPhNE, care prevede dezvoltarea Dunării.

Președintele Austriei a subliniat că toate țările prezente la summit sunt membre ale UE și s-a arătat foarte încântat că Germania, o altă țară membră a UE, este reprezentă la summit și că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent dineul din această seară.

„Inițiativa Celor Trei Mări este o platformă binevenită pentru a sprijini această legătură (n.red. – istorică și geografică, precum și moștenirea culturală dintre țările membre), nu doar un mod de a întări cooperarea dintre țările din regiune, ci arată și eforturile Uniunii Europene de a întări coeziunea”, a mai declarat Alexander van der Bellen.

La Bucureşti se desfășoară, luni și marți, Summitul celor Trei Mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică – un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri participă delegați de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.