Veste neplăcută de la BERD privind economia

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a revizuit ușor în scădere estimările privind evoluția economiei românești în 2025, dar a menținut previziunile pentru 2026, conform raportului ”Regional Economic Prospects”, publicat marți de instituția financiară internațională.

Astfel, potrivit celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze o creștere de 1,6% în acest an, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estimarea de 1,8% avansată în februarie, și un avans de 2,4% în 2026.

”Creșterea economiei românești a încetinit semnificativ la 0,8% în 2024. Consumul privat a înregistrat un avans solid, în urma creșterii salariilor reale cu 8%, ceea ce a dus la adâncirea deficitului comercial. Consumul arată semne de moderare la începutul lui 2025. Investițiile s-au redus semnificativ, în special în ultimul trimestru, în urma încetinirii absorbției fondurilor europene. În ceea ce privește oferta, încetinirea a fost pe scară largă, industria, serviciile și construcțiile înregistrând scăderi considerabile, în timp ce agricultura a fost sever afectată de secetă”, se arată în raport.

Instituția financiară internațională atrage atenția asupra faptului că ‘situația fiscală rămâne dificilă, iar planificata consolidare fiscală din acest an va necesita probabil măsuri suplimentare, din cauza înrăutățirii peste așteptări a evoluției din 2024. În pofida unei ușoare moderări, inflația rămâne ridicată, aproape de 5%, necesitând înăsprirea politicii monetare de către BNR’.

Conform BERD, economia României are o expunere limitată la economia SUA, dar are un nivel considerabil de integrare în lanțurile globale de aprovizionare din industria auto, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate.

”Pe fondul reducerii consumului și al situației fiscale dificile, previziunile privind evoluția economiei românești în 2025 au fost revizuite în scădere la 1,6%. În 2026, ritmul de creștere va reveni aproape de potențial, la 2,4%, presupunând că va exista o accelerare a absorbției fondurilor europene’, se arată în raport.

BERD este un investitor instituțional major în România, iar până în prezent organizația a investit aproape 11,5 miliarde de euro în 550 de proiecte. O pondere semnificativă a finanțării sale sprijină dezvoltarea sectorului privat, sustenabilitatea și inovația.

Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Apropo, ce-s alea elite, în accepțiunea actuală? Slugile mUrsulei? Foștii miluiți ai USAID? Beneficiarii de bani publici pe bază de clan, relații și slugărnicie? Cei care amușină banane, blugi și vacanțe luxoase? Ăia cărora le e greață de românii cu altă părere decât a lor? Le recomand un pic de seriozitate, dacă e posibil, fiindcă despre bun simț n-are rost să mai vorbim.

  2. In concluzie,capitalismul e haos, este total imoral,risipește resursele omenirii și distruge multe vieți omenești .
    Este jaful făcut de niște indivizi în detrimentul a miliarde de oameni,crize după crize, războaie după războaie, dictatură după dictatură.

  3. Daca cresterea economica a fost anul trecut de 0.8%, iar inflatia a fost de peste 4%, atunci mai exista crestere economica sau recesiune? Am mai auzit ineptia crstere economica ZERO.

    • ca sa nu spuna ca e pe punctul de a se prabusi…
      oricum daca inca este o crestere cat de mica inseamna ca inca nu s-au inchis macar cele de prepararea hranei, HORECA si ca unii inca mai exporta ceva…si somajul aparent e sub nivelul european…deci inca rezistam si e posibil ca daca se termina in est sa fie nevoie de ciment etc…

  4. trebuie sa invatam sa iesm din paradigma banilor printati, fara valoare, care au inundat lumea! asta s fost cea mai teribila arma pe care, borfasii care stapinesc FED si alte mizerii asemeni, au folosit-o cumparind abuziv si hoteste tari intregi! e vremea sa ne descotorosim de aceste gu-no.aie care distrug viata! datoria de 220 de m,iliarde a nostra este o iluzie, este doar hirtie si cerneala… toti banii s-au intors cuminti la emitenti…

    • Si mai trebuie sa vedem ale cui interese reprezinta guvernanti, Sistemul.
      De ex zice un fost ministru de finante ca bani sunt, si ptr pensii. Dar… si aici intervine ticalosia. Lista de cheltuieli intotdeauna este mai mare ca lista de incasari. Peste tot in lume.
      Dar important este ce pui in capul listei de cheltuieli. Iar Sistemul ii pune intotdeauna pe pensionari in coada listei in timp ce pe primele locuri sunt cheltuielile cu „partenerii externi”, prietenii acestora (Ucraina Moldova), proprii oligarhi, propriile privilegii… etc.
      Pensiile sunt mici. Recalcularea nu a adus beneficii decat unei parti, celor cu multi ani lucrati li s-a facut dreptate. Altii au luat putin in plus iar o parte nimica. Astia au ramas cu pensiile aferente preturile din 2022. Ptr ca datele din 2022 s-au luat in calcul la indexarea din 2024.
      Iar acum Sistemul le promite ca daca-i voteaza poprul candidatul inca 2 ani nu indexeaza pensiile, nu maresc salariile.

    • Germania cica este in recesiune de doi ani, a inchis acum un an trei fabrici auto ceea ce nu s-a intamplat nici in WW II si vrei sa spui ca economia Germaniei si implicit UE este in criza ca avem noi alegeri?
      ia lecitina poate te luminizi, daca nu, asta e nu creste IQ pe strada…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.