
”Rusia nu este străină de războaiele în care sunt măcelăriți sute de mii de militari. Însă situația de astăzi este departe de ce se întâmpla pe frontul de est în Al Doilea Război Mondial”, scrie Mark Episcopos, pentru Responsible Statecraft, după o vizită la Moscova. ”În săptămâna petrecută la Moscova nu am simțit că sunt într-o țară care duce cel mai mare și mai distructiv război din Europa de după 1945. Afacerile bubuie. Spațiile comerciale rămase libere în marile malluri din Moscova după retragerea companiilor occidentale au fost ocupate de companii din China, iar magazinele multimarcă vând produse occidentale care ajung în Rusia prin scheme de import paralel, o afacere care s-a dovedit foarte profitabilă pentru țările vecine Rusiei”.
Automobilele germane sunt încă un indicator al statutului social și pot fi observate mai des decât in marile orașe americane, însă constructorii chinezi au pus stăpânire pe piața rusă, după începerea războiului.
Este drept că Moscova este împânzită de postere pentru recrutare, însă și aceasta este o dovadă a normalității pe care Kremlinul a reușit să o mențină vreme de trei ani. Putin rezistă în fața apelurilor aripii dure care cere mobilizare totală și recurge în schimb la un model de semi-mobilizare care atrage un număr relativ mare de soldați cu contract, pe lângă niște pachete compensatorii atractive”, scrie Eipiskopos.
”Pentru occidentali poate fi șocant că, în toiul unui război plin de tragedii, rușii cu care am vorbit spun că Rusia post-1999, inclusiv Rusia de azi, este cea mai stabila și prosperă variantă a țării lor pe care și-o pot aminti. Viața moscoviților este dictată de o dorință teribilă de ascensiune sociala și de consum, iar spiritul capitalist i-ar surprinde pe mulți americani și occidentali. Rușii se consideră în general europeni, o parte a moștenirii civilizației occidentale, însă își dau seama că, cu cele 20.000 de sancțiuni impuse începând din 2014, viața trebuie să meargă mai departe și fără Occident, chiar dacă majoritatea își doresc să fie parte din spațiul comercial și cultural vestic”.
”Am ajuns la concluzia că în Rusia există două mari tabere, în special în rândul elitelor. Cei mai mulți sunt ceea ce se poate numi pragmatici situaționali. Sunt cei conștienți de costurile războiului, inclusiv de creșterea dependenței față de China, cu care nu puțini ruși nu se împacă. Acești pragmatici sunt interesați să negocieze cu administrația Trump și să ajungă la o mare înțelegere care să pună capăt nu doar războiului cu Ucraina, ci și conflictului dintre Rusia și Vest.
Apoi, există un grup mai restrâns al elitelor radicale, care nu se gândesc la o înțelegere între Rusia și Vest, ci vor pur și simplu zdrobirea Ucrainei și capitularea necondiționată.
Balanța înclină spre tabăra moderată și pragmatică, în special după venirea la putere a unei administrații americane care susține negocierile. Aproape toată lumea cu care am vorbit la Moscova știe să identifice condițiile de bază ale Rusiei pentru un acord de pace: neutralitatea Ucrainei, limite stricte pentru armata Ucrainei, garanții împotriva desfășurării de trupe occidentale în Ucraina, recunoașterea internațională măcar de facto a cuceririlor ruse în Ucraina. Toți interlocutorii mei au spus că încetarea necondiționată a focului este o rețetă pentru un conflict înghețat care ar curge în favoarea Ucrainei, ceva ce Kremlinul nu va accepta niciodată.
Am simțit că rușii ar fi destul de flexibili în ce privește alte aspecte ale conflictului, inclusiv drepturile de care să se bucure rusofonii din Ucraina și statutul activelor de 300 de miliarde de dolari care sunt înghețate acum la casele de compensație din Vest, în cazul în care Rusiei îi va fi dată satisfacție în chestiunile amintite ceva mai sus.
Nimeni dintre moscoviții cu care am vorbit și care este în favoarea negocierilor nu își dorește ca America să se retragă din acest război, așa cum sugerează acum oficialii SUA. Senzația rușilor este că, dacă SUA se retrag, Moscova va avea de-a face doar cu liderii europeni și ucraineni, care vor respinge orice li se pare că este o concesie în fața Rusiei. În acest caz, Kremlinul va trebui să decidă să ducă războiul până la deznodământul său urât.
Am plecat din Rusia cu convingerea că un asemenea deznodământ nu este nici inevitabil și nici dezirabil din perspectiva Moscovei. Este posibilă o înțelegere, dar asta nu înseamnă ca se va ajunge repede la ea sau că Rusia nu va negocia foarte dur. Dar, din fericire, cu toate distrugerile și suferințele, nu se poate spune că acest război este asediul Leningradului din 1942.
Radio Europa Liberă prezintă altfel situația din Rusia în vreme de război: o societate militarizată, amorală, pentru care războiul și crimele lui a devenit un mod de viață. Este prezentat fenomenul ”văduvelor negre” – nu cecenele kamikaze ale lui Shamil Basaev, ci tinerele rusoaice care umplu siteurile matrimoniale în căutare de tineri care vor pleca sau revin de pe front, cu care să se căsătorească pentru a încasa 60.000 de dolari, în cazul (foarte probabil) în care aceștia vor fi uciși în Ucraina. Și televiziunile ruse au realizat anchete privind ceea ce pare sa devină un fenomen. Agenții imobiliari au ajuns să-și sfătuiască potențialii clienți să facă rost de bani în acest fel.
Dincolo de această situație amorală, războiul s-a dovedit extrem de benefic pentru orașele și regiunile monoindustriale din perioada sovietică, care au decăzut în ultimele decenii. Fabricile de muniție și tancuri care nu au mai produs în ultimele decenii au început să funcționeze la capacitate maximă. O investigație realizată de The Insider arată că săraca regiune rusă Ivanovo a cunoscut o explozie economică după începerea războiului, renăscând aici industria textilă ucisă de concurența chineză, indiană și turcă, după anii 1990. Nevoia urgentă și în cantitate uriașă de îmbrăcăminte pentru militari a readus o rețetă de viață pentru zeci de mii de oameni. Tot din regiunile sărace provin cei mai mulți dintre militarii care pleacă pe frontul din Ucraina, prin schema amintitei semi-mobilizări brevetată la Kremlin. Soldele lor ajung acasă și duc la renașterea economiei locale. Războiul a dus bani acolo unde înainte nu existau, în regiunile și pentru categoriile de cetățeni care nu au beneficiat deloc sau doar tangențial de valurile anterioare de creștere economică și progres tehnologic.
Rusia, dar și Ucraina au devenit adevărate națiuni start-up, cu mii de companii de ”garaj” care au început să construiască drone, dispozitive de bruiaj, de avertizare și tot ceea ce mai cere războiul de tip nou din Ucraina. Sunt companii care au început să prospere și să-și îmbogățească proprietarii și angajații. Războiul a ajutat la naționalizări și reîmpărțirea activelor industriale și a bogăției naționale pe baza noilor loialități.
Războiul se autoalimentează și-și creează propria logică, de cele mai multe ori diferită de ceea ce au dorit sau au anticipat strategii și decidenții care l-au ațâțat sau l-au început – fie ei ruși, ucraineni sau aliați NATO. Pacea va face ca armele să tacă, dar va crea noi conflicte – economice, sociale, identitare. Cu acestea vor avea de-a face regimul Putin și cel care îl va succeda în Rusia, precum și viitoarele conduceri de la Kiev: nostalgia războiului în rândul celor care-si vor fi pierdut locurile de muncă create de acest conflict, sutele de mii de tineri cu handicapuri fizice majore și o generație tânără educată în spirit ultranaționalist, cu o copilărie sub bombardamente, ai cărei eroi nu sunt personaje de film ci militari și agenți secreți pe care o anchetă imparțială i-ar putea acuza lesne de crime de război. În căutare de voturi, politicienii, fie ei cu școala Vestului, nu-i vor putea ignora pe acești oameni și își vor modela discursul și politicile în funcție de ei. Iar cu acești politicieni ajunși la putere vor avea de-a face statele europene în deceniile care vor urma.
Nu se poate, pentru ca Occidentul a preferat intotdeauna cirdasia cu Rusia si o prefera inca.
Primele companii care au investit piata rusa dupa retragerea Vestului au fost rusesti (chiar daca Rusia e si-n Asia si unele din tarile federatiei folosesc ideogramele-n scriere). Plus ca-n supermarket-urile din Rusia sunt produse proaspete: legume, fructe, peste, carne …, nu ambalaje cu drajeuri. Si electro-menajerul rusesc (frigidere, masini de spalat, aspiratoare…). E.L. = acolo a lucrat si Hu-hu-rezeanu… @Jorj: amice, Rusia sufera peste 22.000 de sanctiuni de-ale „civilizatilor” care-au ajutat-o, de altfel, s-ajunga a 4 a putere economica mondiala.
Chiar daca stiu cum s-a ajuns aici importanta este starea de fapt: Rusia este aliata cu China si Vestul este subminat din interior de consecintele politicilor proaste legate de imigratie si ecologie.
Ne spui și care sunt primele 3 puteri înaintea Rusiei, Lenuțo?
Cu steagul rosu,cu secera si ciocanul,pe perete si Stalinskaia de la congelator,ma amuz cum esueaza Occidentul decadent,plin de putoare satanista.
Vodca Populi nu îngheață, alcool fiind.
Convenabil când trăiești într-un congelator uriaș numit Rusia.
Nu că m-aș plânge..
Nu se mai imbata nici ei cu apa calda,,, 🤗,, asa au facut si cu bomba atomica si cu neutralitatea si dupa 20 de ani au pierdut Crimeea… Hai renuntati la grasute cutare cutarica, hai acum refuzati si fiti si voi neutrini si hop salbatecul esticul rus a rupt o bucata de Basarabie hop ca in 40 a rupt in 14 si o falca de Crimee… Asa si Prusia, Georgia, Japan,China, Polu Nord mâine poate dispare Sahara sau Muntele Golan or Alaska…
Americanii au propus U-Krainienilor sa recunoasca Crimeea anexata de U-Krainianul Hrusciov ca parte a Rusiei, sa incheie un armistitziu shi sa incerce sa recupereze restul teritoriilor doar prin negocieri pashnice. U-Krainienii au refuzat sa accepte pierderea Crimeei anexate de Hrusciov deci razboiul continua. Nu e clar ce ar fi facut Rushii daca U-Kraina ar fi acceptat Crimeea ca parte a Rusiei cum era innainte de Hrusciov dar cum U-Kraina nu a acceptat retrocedarea Crimeei anexata de Hrusciov doar ei au ramas vinovatzi de continuarea razboiului.
@Wolf Edmond,ieri te-am făcut trol putinist.Retrag cuvântul trol la indicația dumitale.Te cred pe cuvânt.Dar putinist ești!Ai dreptul ,așa cum eu am dreptul sa fiu rațională și să-mi doresc victoria Ucrainei.Insa avem o problema:sa fii pro Putin care este cu acte considerat criminal de război,nu mi se pare moral.Apoi,sa crezi toate bazaconiile din acest articol mi se pare prea copilăresc.Rusii,acum,numai fericiți și împliniți nu cred că se simnt.Dar au și ei nebunii lor.Eu te rog sa pui o scală de probabilitate -relativitate in a măsura această poveste.Nu suntem copii.Incolo,să fim sănătoși.
Crinescu, inca odata : inceteaza sa hartuiesti oamenii de pe forumurile Cotidianului! Nu e treaba ta sa-i inveti ce e moral si ce nu e. Clasezi constiinta altora dupa propriile-ti limite, care sunt evidente, fiind doar subiective. By the way – articolul de mai sus nu contine „bazaconii”. Am vizitat de 2 ori Rusia in ultimii 2 ani. Certific, cele 2 regiuni (cu orase si mari si mici) in care am ajuns sunt pline de viata iar bunastarea e frapanta. Mai sunt si alte aspecte ale vietii locale (pozitive), in afara de prosperitate. Asta e situatia pe teren, fie ca place unora, fie ca nu.
Tocmai o veste buna citesc pe surse, ucrainenii au reușit să lovească,ingenios, 3 sisteme de rachete Iskander. Rușii au teren suficient pentru cimitire noi !!
.
Să le urăm succes ucrainenilor în toate testele viitoare !!!Suveranistilor de la noi(automat prorusi)sa la mai dam un bocanc in gura,dinți scoși,etc,etc.Asa cum am făcut pe 18 mai,când l-am votat pe Nicușor Dan.
Bocancul il luati voi, chiar de la Nicusorul pe care l-ati votat. Unii din votantii lui au inceput deja sa il simta. Il veti simti si voi in curand.
Hei Cotidianul! Cine v-a permis să spuneți adevăruri despre Federația Rusă? Sunteți niște putiniști, niște propagandiști ai Moskowei!
Este mai sănătos pentru noi să credem că Russia este o benzinărie dotată cu arme nucleare și că rușii demontează mașinile de spălat ukrainiene pentru a mai putea fabrica și ei câte o rachetă din joi în paște.
de bine se traieste in rusia, ca nimeni nu vrea sa se mute la ei!
Ceai din belsug, sarituri de la etaj fara parapanta si concediu prelungit prin fundurile Siberiei!
Trai neneaca!
Nenea ziaristul, a mers prin satele si orasele rusesti, alea spre Asia??
arata statistica…iar in alta ordine de ce este obligatoriu sa mergi intr-o alta tara si sa nu stai la tine in sat, oras?
@Asa: te-nseli! în Rusia stau si americani, si nemti, si francezi, si italieni, etc., si ROMÂNI. Deveniti proprietari si organizând în fiecare an si câte-o seara româneasca. Numai la Moscova si-mprejurimi fiind vreo câteva sute de români. Oameni de afaceri: e mai nebirocratic si mai ieftin sa-ncepi o afacere-n Rusia (ori SUA) decât în UE. Nu-l întreba pe „ziarist” daca a calatorit prin satele rusesti si prin ASIA: n-ai decât sa iei chiar tu Transsiberianul, unul din cele mai elegante trenuri din lume. Plus ca-n Rusia e ordine si curatenie peste tot. Gospodarire impecabila. Nu ca prin alte parti: în UE ori în SUA, de pilda.
Sa stii ca am vazut frica insa in rusii izbiti de drone. Controlul la cap e de dorit la Kremlin, tinere capitalist ce faci afaceri cu Kim… Uite tinarul capitalist rus sa se gândească ca ce face cand o drona vine la el se mai inroleaza carne de tun?…
daaa, ukranii izbiti de drone au bucurie in ochi, e adevarat 😉
Vesticii ar fi șocați de ce ar vedea la Moscova,dar ar fi mai socati de ce vad in SUA
Eu am citit in presa ca Moskova si Leningrad au un regim de vitrina,cum iesi din aceste orase ,cum dai de comuna primitiva
nu mai citi texte propagandistice sorosiste! alea fac parte din categoria „rușii sunt niște retardați bețivi, cum să aibă ei rachete hipersonice și arme nucleare funcționale?” încearcă să gândești și, dacă se poate, nu mai milita pentru distrugerea propriei tale țări de dragul obsesiilor pe care ți le-a indus propaganda (destul de grosieră, între noi fie vorba) a „serviciilor” occidentale, cu cozile de topor locale aferente
poti folosi google si ”privi” este drept ca pot fi imagini vechi asa cum se intampla pe unele drumuri din Romania…dar asa cum se ”merge” pe la noi sigur se poate si in alte orase…
uitati-va lainbtimplare, Repino langa Volgograd iti vine sa plangi; sau localitatile unde se dau lupte in zona ruso-ucrainiana,pana si Motru pare Paris prin comparatie
Europa TREBUIE ..să devină o FEDERAȚIE !
Cu o singură armată ..cu un guvern federal ..cu un buget federal ..
Cu o singură voce când vine vorba de politica externă …
.
Avem destule de învățat de la „pretinii” noștri din SUA …:))
.
O federație europeană care ar include Ucraina + Moldova, ar fi de o forță covârșitoare, forță în fața căreia Rusia va sta în veci cu coada între picioare …
Rușii au o afinitate nativă față de Europa …nu față de SUA ..
Ușurel ..vom reuși să le punem căpăstru ..:))
rușilor le-au pus căpăstru doar Petru I și Stalin, însă oferindu-le la schimb putere mondială! confunzi patriotismul și dârzenia rușilor cu oportunismul ieftin și obrăznicia lașă a mioriticilor, de unde și textele aberante pe care le tot postezi pe tema asta
Bai musiu, fa-ti tu federatie in gradina din spatele casei, nu te tot invarti pe-aci plictisindu-ne cu teze marxiste nascute pe la Davos si in budoarul lui sorosescu…
@Jorj,iar ai încurcat prafurile?
Bați câmpii, tovărăsele! Probabili consideri că toată Lumea e a ta. Du-te și te caută!
Rusii il sustin 80% pe Putin, asa ca toate concluziile tale vis-a-vis de razboiul dus de Rusia sunt aberatii.
Pai alea nu sunt sanctiuni sunt mus trari. Iata un nr de 5 sanctiuni.
1 Marirea taxelor cu 10x a tarilor ce fac comert cu Rusia.
2 Scoaterea Rusiei din Onu.
3 Blocarea Rusiei de tranzit cu vasele in toate ca nal ele lumii.
4Confiscarea banilor lichizi ai Rusiei din banci straine pentru plata despăgubiri razboi
5 patrule si confiscarea tuturor ar melor rusesti de contrabanda spre Africa ori Orient.
Jorj băiatule, ceea ce scrii tu ar fi posibil dacă Rusia&Friends n-ar mișca niciun deget, acceptând resemnați agresivitatea Occidentului. Dacă te duce vreun pic mintiuca, îți vei da seama că această probabilitate = ZERO. Inclusiv pentru că ar însemna falimentul total al „lumii libere”, deja zdruncinată serios de sancțiunile-bumerang impuse Kremlinului.
pt ca nu zeci de sanctiuni, dar omiti un mic amanunt sunt mai multe continente si mai multe tari decat in Europa si America…nu trebuie sa foloseasca vase, pt ca nu ea are nevoie altii au nevoie…rezerva mondiala de gaz se va epuiza…nu trebuie sa o imparta cu altii…si tot asa…