(VIDEO) Iohannis și Ciucă au treabă multă

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat duminică la Festivalul Haferland, dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania. Festivalul, din localitatea Criț, este organizat de o fundație condusă de omul de afaceri Michael Schmidt.

De altfel, Iohannis și Ciucă au urcat pe scena festivalului alături de Michael Schmidt și soția acestuia.

Klaus Iohannis l-a felicitat pe premier că a adus „aproape jumătate din guvernul României” la eveniment.

„Mă bucur să vă văd pe toți aici. Nu sunt gazdă, dar după atâtea participări, și la a X-a ediție, cred că pot să spun și eu „Bine ați venit la Haferland!”.

Sunt atât de mulți musafiri dragi pe care aș vrea pe toți să-i salut nominal, dar cred că s-ar consuma timpul meu cu asta și atunci dați-mi voie să-l salut în primul rând pe domnul Prim-ministru, care este la prima ediție, mai aveți până la a X-a. Să salut, evident, pe Veronica și Michael Schmidt, organizatorii, inițiatorii, gazdele acestui eveniment. Ei fac o treabă extraordinară aici și vă felicit pe amândoi, Veronica, Michael, pentru că reușiți să ne adunați în fiecare an la acest eveniment.

Domnule Prim-ministru, vă felicit că ați adus aproximativ jumătate din Guvernul României cu dumneavoastră. Este notabil şi cred că este foarte, foarte bine. Astfel de evenimente merită toată participarea și toată publicitatea aferentă.

Ne aflăm astăzi la a zecea ediție a acestui Festival care are o contribuție însemnată la promovarea culturii și a tradiției în Haferland – Țara Ovăzului și mă bucur că suntem aici, împreună, pentru a aniversa un deceniu de excelență.

Felicit organizatorii pentru toate eforturile depuse și pentru contribuția esențială adusă prezervării tradițiilor și patrimoniului săsesc!

Totodată, îi salut pe toți cei care an de an se reîntorc aici și pe cei care au curiozitatea să descopere aceste zone încărcate de istorie și tradiții, unde încă se simte farmecul de odinioară.

Prin proiecte ca cel pe care îl derulați, România este cunoscută și apreciată ca spațiu al valorificării identităților și al prețuirii relațiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile.

Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și consecințele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituțiilor culturale și a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor și principiilor democratice și ne determină să prețuim mai mult moștenirea istorică și culturală pe care am primit-o de la înaintașii noștri.

Autoritățile publice, îndeosebi cele locale, împreună cu cetățenii trebuie să înțeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradițiilor și la protejarea autenticității peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generații oportunitatea de a-și cunoaște, înțelege și valorifica rădăcinile identitare.

Turismul și organizarea de evenimente tematice sunt modalități excelente de a încuraja și de a asigura accesul la patrimoniul cultural, iar acest lucru este valabil deopotrivă la nivel național și la nivelul comunităților locale.

Istoria, tradițiile și cultura noastră devin un activ economic esențial în atragerea de investiții în momentul în care sunt recunoscute, respectate și promovate responsabil.

De aceea, o absorbție adecvată a fondurilor destinate promovării turismului cultural, în special cele europene, devine, dincolo de calitatea de obiectiv administrativ, și o datorie morală și un act de responsabilitate.

În România anului 2022, cultura și tradițiile minorităților naționale sunt apreciate și promovate, iar plus-valoarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă și democratică, dialogul intercultural este în firescul lucrurilor și devine sursă a prosperității.

România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale și să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă și tolerantă.

Crezul european „Unitate în diversitate!” este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi.

Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască și, cu atât mai puțin, să deterioreze relațiile armonioase clădite în timp între români și cei cu care aceștia au împărțit vicisitudinile istoriei și cu care acum își construiesc destinul european.

Revenind la evenimentul de astăzi, este lăudabil că Festivalul acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității. În ultima perioadă resimțim din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice și este foarte important ca fiecare dintre noi să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă acestea.

Avem responsabilitatea de a ne proteja planeta și resursele și de aceea trebuie să dezvoltăm comunități sustenabile și reziliente, cu respect față de mediul înconjurător.

În acest context, educația rămâne cheia unui viitor mai „verde”, a unei societăți durabile, cu asumare identitară. Mă bucur că Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată.

Legile și normele de aplicare pentru implementarea acestui Proiect trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate.

Așa cum am spus în repetate rânduri, doar împreună putem construi România Educată de mâine. Așadar, toată această perioadă de dezbatere publică este esențială pentru ca, la finalul ei, să nu avem doar un pachet legislativ închegat, ci și un proiect care se bucură de o susținere publică largă.

Lumea s-a schimbat deja și continuă să se schimbe accelerat. În era tehnologiei, a obiectivelor „verzi”, a vitezei și accesului la informații, cultura și tradițiile ne oferă noi provocări în accesarea și cunoașterea acestora.

De asemenea, modul în care ne reconectăm la valorile identitare face parte integrantă din dezvoltarea noastră ca națiune.

Comunitatea germană din România și partenerii de schimburi culturale, economice și politice din Germania au avut dintotdeauna și vor continua să aibă un rol activ în susținerea dezvoltării și mai profunde a parteneriatului nostru.

De zece ani, Festivalul „Săptămâna Haferland” este un bun exemplu al modului în care pot fi făcute lucrurile, cu multă dăruire, pasiune și respect pentru tradiții.

Vă mulțumesc pentru toate eforturile pe care le-ați depus pentru a duce mai departe tradițiile săsești! Sunt convins că Festivalul Haferland va continua și în anii următori cu ediții la fel de frumoase.

Vă mulțumesc și vă doresc zile frumoase și sănătate!”, a fost discursul lui Iohannis.

Primul ministru Nicolae Ciucă a vorbit, în discursul ţinut, despre egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie sau cultură.

”Haferland este locul binecuvântat din inima Transilvaniei unde găseşti acel sentiment de linişte interioară care reflectă sufletul oamenilor şi o istorie din care învăţăm că unitatea, răbdarea şi toleranţa sunt valori care ne fac să mergem mai departe împreună. La un eveniment care sărbătoreşte diversitatea culturală îmi doresc să vorbesc despre ce ne uneşte pe noi toţi ca popor, despre problemele pe care le avem de depăşit împreună. Pacea şi bunăstarea naţiunii şi a membrilor săi sunt scopurile fundamentale ale oricărei societăţi democratice. Totodată, libertatea este valoarea supremă a oricărui om care trăieşte în cadrul unei astfel de societăţi. Libertatea de a gândi, de a se informa, de a se educa precum şi libertatea de a-şi exprima indentitatea etnică, culturală, lingvistică şi  religioasă sunt toate expresii ale libertăţii omului, protejate şi garantate deopotrivă de statul român. Vedem azi de consecinţe dramatice apar când aceste valori fundamentale sunt puse în pericol din cauza războiului  pornit de Rusia în Ucraina, nu departe de graniţele noastre. Ştim că de modul în care gestionăm acum aceste crize, alături de partenerii noştri europeni şi trans-atlantici, depind viitorul şi bunăstarea noastră în anii care vor urma. De aceea, Guvernul pe care îl conduc are această misiune deloc uşoară de a asigura stabilitatea politică, socială şi economică într-o perioadă cu multiple crize interconectate şi cu un război la graniţă care a schimbat lumea în care trăim”, a afirmat, printre altel, Nicolae Ciucă.

Michael Schmidt: Festivalul Haferland, o platformă de promovare a antreprenorilor locali

Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se desfășoară în perioada 29 – 31 iulie. Potrivit organizatorilor, ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, are loc atât fizic cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Saschiz, Cloașterf, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri. Proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8520 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Doua vite incăltate rumegă la staului săsesc. Oricum, nu le pasă de tara, nici de popor.

  2. Poate e o „premonitie ” , dar poate vor sa se obisnuiasca cu atmosfera dintr-un ” beci domnesc” !

  3. ‘ Premiera ‘, ‘vizită de lucru’ în Transilvania, după cea a lui Viktor Orban.

  4. Voi ati inteles de ce se numeste satul ala cum se numeste ? Vorbea Ciuca mai bine decat scria !

  5. Ce mai comemoreaza plavanul mincinos? Cumva aceasta zi? El e obisnuit doar cu comemorarile, asta a demonstrat de cand e plantat ocupand un loc de munca pentru pensii speciala(muncitorii care au ocupat un loc de munca sunt transformati in milogi, cersetori de drepturi desi au ocupat un loc de munca intre 35-40 ani, pentru a nu beneficia de pensie ocupationala), sa nu zica lumea ca e pensie nesimtita.

  6. Gheneralul Bese n cizme e un carierist, un plagiator si un tradator al romanilor fara pereche….Auzi la el ce repeta sloganele lui Stoltenberg….nu vom admite ca NATO sa piarda nici macac 1 cm de teren….Ce faci bre scula obedienta si
    si lacoma? O sa – mi trimiti copiii la moarte pentru centimetrul NATO? Chiar esti talam si ne vezi ca orice spui intarata Rusia? Tu vei fugi in America, dar vopiii mei unde gug faca rusii nu mai tabda ticalosia velor ca tine? Rudia NU a dat niciun semnal in ultimii 80 fe ani ca are vreo treaba cu Romania….Voi rusofobii ati bagat mereu batu prin gard ca sa va puneti bine cu Americanii…..Ca si leghionarii fascisti interbelici….Nu invatati nimic din Istorie, loazelor !!!

  7. Ce-ați fi vrut ?
    Joha să meargă la festivaluri ale sparanghelistilor ălora care își zic „români” ?
    Iar Ciucă și-a ales numele ăsta că e … funny .
    El e amerloc, in vizită la bazele americane de p-acilea.

  8. Jegul. La manifestările de la Tebea dedicate Craisorului Munților de câte ori a fost? Dar la cele dedicate Unirii de la 1859? Navetist prin sufletul acestui popor. Navetist parsiv și sluga a Occidentui. S-a deplasat și transpiratul ca să facă o sauna de mulțime. A cugetat ceva de genul: sunt la cura de slăbire intelectuala alături de președinte și nu pot face alte declarații politice sau de alta natura, gen natura moarta sau natura se răzbuna.

  9. Despre festivalul de la Brăila nimic domnilor !?A, nu este Brăila ținut săsesc,Frumoasă națiune,jalnici dirijori…

  10. Sunt curios dacă măcar un singur secretar de stat a fost la sărbătoarea de la Bulzeștii de sus, prezentată de domnul Demeter mai zilele trecute.
    Asta așa, că tot ne dăm loviți de domnul Orban Victor în moalele patriotismului.

  11. Fotografia unde se pot vedea mutrele celor doi spune totul, nici num ai trebue sa citim articolul.Au avut mare placere amandoi sa participe la acest festival.

  12. I-auzi, cică sărbătoarea a fost finanțată de Ministerul Culturii!
    Probabil că din bănuții primiți din Ungaria pe clădirea teatrului din Arad. Că altfel, nu văd de unde, că țara e săracă și plină de bugetari.

  13. Dar de ziua Drapelului si de ziua Imnului Romaniei unde au fost acesti doi boi incaltati,unul mai prost decit celalalt?

  14. Ciudat … pe vremea lu’ Basescu festivalul asta parca se organiza in localitatea Criță … (ps : eu, cind am vazut poza, am crezut ca i-a bagat deja la beci …)

  15. Am citit discursul premierului Nicolae Ciucă , general (r) si romanii ii mulțumesc pentru clarificarea drumului ales de România încă de acum 30 de ani, de la care nu trebuie sa se abată niciun roman . Premierul N.Ciucă: ,,O spun răspicat , România a ales dupa 1989 drumul societăților Occidentale si nu il va părăsi”. Trebuie reamintit ca in perioada 23 mai -14 Iunie a.c. a avut loc un sondaj de opinie INSCOP in cadrul Agendei România 2050 , din care reiese ca 83% dintre romani cred pe termen lung ca România trebuie sa urmeze direcția vest ( UE, SUA si NATO ) din punct de vedere al alianțelor politice si militare.Premierul N. Ciucă : România este un stat democrat care a făcut in ultimii 30 de ani eforturi considerabile ca sa fie un partener de încredere in rândul societăților dezvoltate.Noi ROMANII am ales acest drum cand am îndepărtat de la putere regimul comunist si nu vom părăsi acest drum. Observam ca România își recapătă locul rândul Națiunilor Occidentale. Tineretul nostru are o cale clară pentru viitorul lui . Ii uram sa calce pe urmel eroilor inaintasi ai Sfântului pământ ROMÂNESC ! C

  16. Domnule premier Nicolae Ciucă după zilele petrecute între lumea bună săseasco-bavareză îmi permit, pentru revenirea la realitatea actuală românească, să vă amintesc două strofe din poezia “Voci din public” a ardeleanului George Coșbuc. UNUL DIN HIGH-LIFE Iar omul în lume se naște Cuminte-ori netot, Și scopul său ultim: să caște. Trudit că vieții nu poate Să-i afle menirea și rostul, Cumintele cască; iar prostul Stă gură căscată la toate – Și-atîta e tot. EXPLOATAȚII Plec capul puternic, iar jugul Îmi geme pe gât, Dar fără de mine nici plugul, Nici carul! Din negur-adâncă Prin mine se nalţă popoare. Eu ar, gâfâind pe răzoare, Ovăzul. Dar caii-l mănâncă, Nu boii. Şi-atât.

  17. Din nou despre pseudo-identitatea occidentala a Romaniei, stat estic de rit majoritar ortodox (crestin rasaritean).
    Chiar daca nu se vede, umbra papei si a papismului transpare din declaratiile celor doi, mai ales din ciorba reincalzita servita de generalul Ciuca. Nu e deloc o surpriza ca si Octavian Jurma sustine ca Romania face parte din occident. Un anume gen de oameni sunt prinsi in astfel de piruete logice, fara scapare.
    De fapt, prea marii pantofi occidentali impiedica Cenusareasa romaneasca sa fie ea insasi.
    Unitate in diversitate? Asta-l mana in lupta pe acel Apus? Pai nu mai are mult si va fi DIVERS de tot…
    Pe noi lasati-ne sa ramanem romani!

  18. „Președintele Nicolae Iohannis și premierul Klaus Ciucă”

    -minciuni adevarate!

  19. Un pește cu dottorat plagiat și un evazionist fiscal n-au ce căuta in Transilvania,. Să se spele pe cap cu mafia dâmbovițeană.

  20. mumu, mama, momo!!
    la ce popor cu handicapati in toate functiile de conducere, de stim noi cine (semn cu ochiul…), plus ce balcanici si semintari suntem si vom fi, meritam!

  21. —TOATE DECIZIILE LUATE ÎN NUMELE POPORULUI ROMÂN,ÎN DAUNA ȚĂRII,ȘI ÎN FOLOSUL STRĂINILOR,SUNT ABUZIVE,
    ILGALE,INCRIMINATORII,=LE DECLAR NULE=
    —DIN 1989,TOȚI CONDUCĂTORII ȚĂRII ȘI ACTUALII,TREBUIESC PEDEPSIȚI,FĂRĂ PIC DE CLMENȚĂ.
    —IEȘIȚI LA VOTARE,SĂ GONIM TRĂDĂTORII,DIN FRUNTEA ȚĂRII.

  22. În timp ce statuile românești și tot ceea ce înseamnă repere identitare și culturale românești sunt cărăbănite din centrul orașelor și ascunse în spații periferice sau exilate prin depozite, depouri, regii de apă, ștranduri dezafectate, etc, și sunt înlocuite cu statuile celor care au oprimat și ucis poporul român, guvernanții se duc cu alai mare pentru a promova reperele culturale ale altora? RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! De trei ori rușine!!! De câte ori s-a dus jumătate de Guvern la Țebea? La Alba Iulia? La IP, la Treznea, la Nușfalău, la Bixad? Știu măcar ce sunt și ce reprezintă? Pe Dealul Furcilor, la Râpa Robilor?
    „Klaus Iohannis l-a felicitat pe premier că a adus „aproape jumătate din guvernul României” la eveniment.”

  23. La intrarea in Odessa a fost instalat un banner cu mesajul “Basarabia e Ucraina”. Asta după ce bannerul din Cernauti care amintea de Alexandru cel Bun a fost scos și înlocuit cu drapelul Ucrainei. No problem, noi detestăm Rusia si acceptăm orice din partea hoholilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.