
UPDATE Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.
După întâlnire, Marcel Ciolacu a anunțat: „Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”.
„Salut prezenţa astăzi, la Bucureşti, a prim-ministrului Ucrainei, domnul Denys Shmyhal. Mă bucur să ne vedem la scurt timp după convorbirea telefonică pe care am avut-o la 27 iunie imediat după preluarea mandatului de Prim-ministru al României. Aşa cum am transmis şi atunci, i-am spus şi astăzi domnului prim-ministru că eu şi Guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze! Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a afirmat Ciolacu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul ucrainean.
„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru şi a lumii întregi. Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a completat Ciolacu.
Au fost semnate trei documente privind colaborarea bilaterală:
- Declarația politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina;
- Acordul privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii;
- Acordul privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Sighetu Marmației – Bila Tserkva.
Ceremonia de semnare a documentelor, desfăşurată la Palatul Victoria, marchează „consolidarea şi progresul în relaţiile bilaterale dintre România şi Ucraina”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Ce a declarat premierul Ucrainei
Ucraina îşi menţine „cursul strategic” de integrare în UE şi NATO, a declarat, vineri, la Bucureşti, prim-ministrul Denis Şmîhal, care a mulţumit României pentru susţinere.
El a adăugat că România a fost ţara care, încă din primele zile ale războiului, a întins o mână de ajutor Ucrainei.
„Cursul strategic al Ucrainei de integrare în UE şi NATO rămâne neschimbat. Mulţumim partenerilor români pentru susţinere. Sperăm că România va susţine adoptarea deciziei de începere a negocierilor de pre-aderare a Ucrainei în Uniunea Europeană, despre care a vorbit domnul prim-ministru (Marcel Ciolacu). De asemenea, aşteptăm participarea activă a oamenilor de afaceri din România în refacerea Ucrainei. Suntem convinşi că vom găsi proiecte reciproc avantajoase”, a afirmat Şmîhal, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii comune de presă cu premierul Ciolacu.
Denis Şmîhal a menţionat că a avut discuţii „constructive” cu Marcel Ciolacu, amintind, totodată, că au fost semnate mai multe documente: o declaraţie privind asigurarea tranzitului mărfurilor ucrainene, un acord privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi un acord pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei.
„Am discutat despre perfecţionarea infrastructurii de transport distrusă de Rusia, vom dezvolta infrastructura de frontieră, drumuri, căi ferate. Vom extinde punctele de trecere a frontierei şi vom construi altele noi. Vom simplifica controlul de frontieră în punctele de trecere şi, unde este posibil, vom avea un control comun pentru simplificarea tranzitului de mărfuri. Vom facilita transportul de producţie ucraineană în porturile româneşti. Vom consolida colaborarea în regiunea Dunării prin folosirea infrastructurii portuare actuale, precum şi prin investiţii în dezvoltarea acestei infrastructuri. În prezent, România pentru Ucraina ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte facilitarea tranzitului din Ucraina”, a explicat şeful Guvernului de la Kiev.
Noul punct de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei – Bila Tserkva va funcţiona în regim permanent, fiind destinat tranzitului de mărfuri şi pasageri. În baza acordului privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, absolvenţii vor putea lucra pe teritoriul statului vecin.
Premierul Şmîhal a transmis aprecierea faţă de poziţia „constructivă” a României în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene. Totodată, el a mulţumit pentru primirea călduroasă a celor peste 125.000 de ucraineni care s-au refugiat în România din calea războiului.
„Mulţumim pentru poziţia foarte clară de condamnare a agresiunii ruse şi terorismului rusesc şi a tuturor infracţiunilor comise de Rusia. Mulţumim pentru susţinerea sancţiunilor împotriva agresorului. Mulţumim pentru susţinerea formulei păcii a preşedintelui Volodimir Zelenski şi pentru acordul de a instrui piloţii ucraineni şi de a crea pe teritoriul României un centru special. De asemenea, în România sunt instruiţi şi alţi militari ucraineni şi mulţumim pentru aceasta. (…) Sunt convins că în viitorul apropiat înţelegerile noastre vor avea consecinţe pozitive şi practice. Sunt convins că împreună vom face pacea şi securitatea, vom reface Ucraina şi vom dezvolta relaţiile noastre pentru binele popoarelor ucrainean şi român, în Europa unită”, a mai transmis prim-ministrul Ucrainei.
Cititi postarea AI 18 august, 18.23 parcă. Nu imi vine sa cred dar pare fff posibilă. Daca vad si ,semnatura anonimă’, gandul ma duce mai departe: ca UNDEVA acest program EXISTA si a fost hackuit! este planul B al nemernicanilor din deep sh1t state!
Dacă tot iipupam pe kha,,,, pardon , americani și ucrainieni so astia tot sunt plini de bani si cu drepturile omului in gura toata ziua, ar fi trebuit cerut:
1.bani pt infrastructura fie moka ( grant , ca tot sunt fara acoperire) , fie credit cu dobândă preferențiale.
2.Drepturi la standarte EUROPENE pt ucrainienii de etnie română.. .Nu zic ce la dam noi romanilor de etnie ucrana, pt ca le dam PESTE aceste standarte .
Ce nume ucrainean are dl PM ucrainean!
Niste Q8 si BMW uri, ca asta folosesc ei in razboi !
Păi,. mătură și făraș,. Eventual azil politic,.la Răscăcații de vede,.
Ciolacu i-a mai oferit haholului inca o bucata de Romanie, considerand ca Romania n-a fost jefuita suficient de Ucraina.