Vieți curmate de dezaxații de la Teatrul de Operă și Balet din Constanța

La mijlocul lunii decembrie 2023, deputatul Daniel Ghiță a adresat primului-ministru al României, Marcel Ciolacu, o interpelare în care a semnalat multiple abuzuri, hărțuieli și agresiuni sexuale la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța. Pe parcursul a mai bine de un deceniu angajați ai acestui teatru, balerini și balerine, au adresat reclamații în acest sens unui număr de cel puțin șase miniștri ai Culturii, cu deosebire ultimilor trei titulari (Bogdan Gheorghiu, Lucian Romașcanu și Raluca Turcan), dar toți s-au culcat pe o ureche și nu au intreprins nimic. Iar instituțiile sesizate (Poliție, Parchet, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) au dormit în cizmele statului, în frunte cu șeful demis al Inspectoratului Județean de Poliție, chestorul Constantin Glugă, a cărui soție este angajată soprană la teatru și se află în relații apropiate cu managerul Daniela Vlădescu, aflată în această funcție de aproape două decenii.

O interpelare cu abuzuri în serie, fără răspuns deocamdată

Soprană lansată și privilegiată în ultimii ani ai regimului comunist, managera teatrului constănțean era în decembrie 1989 principala amantă a ,,prințișorului” Nicu Ceaușescu, pe atunci prim-secretar PCR al județului Sibiu. Daniela Vlădescu a avut relații apropiate cu miniștrii culturnici Kelemen Hunor și Puiu Hașotti, iar de câțiva ani se laudă cu prietenia cu secretarul de stat Mădălin Voicu de la Ministerul Culturii, care a fost amic la cataramă cu odrasla mai mică a lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Principalul acuzat de balerinele și balerinii de la Constanța, coregraful șef Horațiu Cherecheș, caracterizat drept un obsedat și pervers sexual, este fratele șefului Corpului de control al Ministrului Culturii, Daniel Cherecheș, care ocupă această funcție de vreo 10 ani.

Reamintim că mai mulți angajați ai Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, printre care opt balerini și balerine, au formulat numeroase sesizări și reclamații privind abuzarea lor sub aspect profesional, disciplinar și pecuniar și mai ales privind hărțuirea și agresarea lor sexuală de către soții Horațiu și Monica Chereches, care ocupă funcțiile de coregraf-șef respectiv de director al Companiei de balet, cu știința și chiar complicitatea managerului Daniela Vlădescu, care le-a asigurat tot timpul protecție și i-a favorizat profesional și financiar. Cele mai grave acuzații i se aduc coregrafului-șef Horațiu Cherecheș, mai multe balerine reclamând că ar fi fost abuzate, hărțuite și agresate sexual, respectiv violate, sau că ar fi fost obligate să întrețină raporturi sexuale cu persoane care au deținut și dețin funcții importante pe plan politic sau instituțional.

Soților Cherecheș li se mai reproșează că ar fi obligat unele balerine să facă sex în grup, inclusiv menage a trois cu ei doi. Dacă refuzau, erau jignite cu expresii de genul ,,grasă”. ,,vacă”. ș.a. ori cu apropouri referitoare la sâni sau la sfârcurile acestora, nu primeau anumite roluri sau beneficiile cuvenite ori erau amenințate că vor fi concediate. Unele dintre ele au fost și bătute de către coregraful-șef Horațiu Cherecheș, un caz elocvent fiind al unei balerine japoneze angajată la teatru. Pe de altă parte, soților Cherecheș li s-a reproșat că au întocmit frecvent state de plată fictive, fără a le achita sumele consemnate în acestea, și că in turnee purtau asupra lor, inclusiv când mergeau la toaletă genți, diplomat sau geamantane cu bani negri.

Deputatul Daniel Ghiță nu a primit răspuns la interpelare, deși a trecut mai mult de o lună de la formularea acesteia.Cu două săptămâni în urmă, angajatii teatrului au sesizat venirea a trei persoane necunoscute, care au urcat la biroul managerului Daniela Vlădescu, pe care au auzit-o strigând că nu răspunde la astfel de întrebări. Ulterior, a afirmat că va cădea tot în picioare, ca o pisică sau o maimuță când cad de la înălțime. Se pare că nu învățat nimic din lecțiile trecutului, mai ales din spaima prin care a trecut în decembrie 1989, când putea fi arestată pentru că l-a ajutat pe amantul Nicu Ceaușescu să ajungă în București, punându-se la dispoziția acestuia ca șofer, cu autoturismul său, pentru a încerca să preia puterea după fuga părinților dictatori.

Patru decese pe conștiință

Între timp am primit informații privind alte fapte grave ale dezaxaților care au transformat în moșie proprie Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovsski din Constanța. Cele mai cutremurătoare sunt legate de patru vieți curmate în ultimii ani, aceste cazuri aflându-se la limita crimei. Astfel, coregraful Călin Hanțiu a murit de supărare după ce a fost scos forțat la pensie de Daniela Vlădescu, pentru a le face loc soților Cherecheș, și a avut procese ani de zile cu instituția pe care aceasta o conduce. Sonorizatorul Sorin Petcu a decedat tot de supărare, a doua zi după ce a fost la birou la Daniela Vlădescu să ceară o mărire de salariu pentru că avea minimul pe economie și, fiind singurul sonorizator, pentru că ceilalți au plecat, muncea zilnic, fără pauză, fiind epuizat fizic și psihic. Tot teatrul a auzit atunci cum a fost jignit și amenințat de Vlădescu că o sa-l dea afară dacă mai are vreodată pretenția de mărire de salariu. A ieșit transfigurat din biroul acesteia și a coborât să pună muzică pentru repetiții la sala de spectacole, unde soții Cherecheș au început să strige la el și să-l jignească. A doua zi a decedat, iar autopsia a stabilit drept cauză a morții survenirea unui accident vascular cerebral.

Următorul sonorizator, Sorin Găvan, a decedat și el a doua zi după ce a fost chemat cu forța la muncă din concediu medical, după ce abia se operase de coloană pentru un nerv sciatic și trebuia să stea nemișcat cel puțin două săptămâni. Vlădescu l-a amenințat telefonic că o să-l dea afară dacă nu se prezintă la teatru, astfel că a venit cu taxiul și a urcat tinându-se de pereți la biroul acesteia, unde a fost amenințat din nou că-l dă afară dacă nu vine să pună muzică la spectacole. A doua zi a decedat, iar autopsia a stabilit că decesul a fost cauzat de un cheag de sânge care a plecat de la operație la inimă, generând stop cardiac. Mama unei balerine a decedat la scurt timp după ce fiica sa i-a povestit, după ce a surprins-o plângând, cum a depus plângere pentru agresiuni fizice și verbale la Daniela Vlădescu, împreună cu mai multe colege, iar ulterior a fost jignită și umilită în toate felurile de soții Cherecheș și de finii lor prim-soliști. A doua zi mama sa a făcut atac vascular cerebral, iar după trei luni de chin a murit în spital.

Conform balerinelor și balerinilor abuzați, injuriile preferate ale Danielei Vlădescu erau javre, jigodii, lepre, proști, grași, leneși , ieșiți din uz. Vocabular demn de o jigodie ceaușistă care a debutat în carieră ridicându-și cracii în puful nomenclaturii comuniste. În recuzita coregrafului-șef Cherecheș erau expresiile: curve, te omor, vă omor, vă strâng de gât, dă-ți două palme, mișcă în p… mea în formație, ieși în p… mea din formație.
Ce mai așteaptă ministrul Culturii și șeful Guvernului pentru a curma abuzurile și nemerniciile strigătoare la cer de la teatrul de pe malul mării? Așteaptă să moară și alți oameni nevinovați? De ce favorizează potențialii infractori de acolo? De ce nu-i scot pe scelerați din formație? De ce nu iau măsuri împotriva coregrafului-șef, care are toate datele, inclusiv lombrosiene, ale unui prădător sexual periculos, fiind suspectat mai nou și de pedofilie? Un astfel de ipochimen trebuie să ajungă la răcoare, nu pe scenele țării. Astăzi, mă încearcă regrete că nu am anchetat-o și arestat-o pe aroganta și profitoarea Daniela Vlădescu în 1990, când am activat ca procuror în Comisia guvernamentală de anchetă a evenimentelor din decembrie 1989 de la Sibiu. Sunt hotărât însă acum să investighez și să scriu până ce va fi anchetat și chiar arestat acest grup infracțional organizat și scelerat de la teatrul constănțean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20
Valer Marian 277 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Ce-i acolo mai nene? Feuda cu sclavi ai gastii fostei ciocanitoare ceausiste?……[Rumburak]

  2. Cum spunea pe-aici un trolac mai deunăzi? Ca Daniel Ghiță e un dezaxat, din câte îmi aduc aminte…Probabil datorită faptului c-a trecut dela PSD la AUR, nu-i așa?…

  3. Cine sa faca ordine acolo? Gastile de jigodii si lichele, pesedea, penelea, userea care tin tara si poporul la bascalie,minciuna,hotie si batjocura de 30 de ani? Girafa de la cultura? Bolovanul plimbaret de la 3 coceni, ala cu case si negustorii ciudate ? O pesedea care vindea lacuri si vopsele Policolor si care, lipsita de scrupule- isi baga bani la serpar cu titluri false de revolutionar si care, cu minciuni, jmenuri si papagal ajunge la varf de guvern si-si traga diplome si studii la 50 de ani? Cu mandoline, petrovi, buldogi, primari spagari, politie, justitie corupte, vrem sa facem ordine si bunastare la romani? Cu alde astia se vrea tara in Schengen si UE? Constanta pute de la est la vest, de la nord la sud. Portul,regiile si litoralul sunt focare de infectie. Aradul,Timisoara,Clujul,Alba,Deva orase contaminate de politic si spagarii care-i tin la ciolan. Avem vreo institutie a staului care functioneaza cu buna credinta in aceasta tara? E cangrena totala! Cautam lucrari prin port sa-mi pot tine oamenii la munca:”sefu’ daca nu ai verzisori in diplomat n-ai ce cauta la don director” imi zicea paznicul.

  4. „abuzuri, hărțuieli și agresiuni sexuale la Teatrul Național de Operă și Balet”
    -priveste „libertatea de creatie”!

  5. Cred că mi-ar sta și mie bine acolo… deh, e bine că se fxte lumea, se fxte!

  6. Cati erau unii si cati erau altii? De ce nu le-au pus mana in gat cand au inceput cu abuzurile? Ca de a iti obtine dreptatea in instanta nu poate fi vorba in tara asta, lucru demonstrat si de cazu in discutie.

  7. De ce publicati asemenea monstruozitati, @Cotidianul? Plus c-am dreptul sa nu-mi placa un ziarist (recidivist în rele)!Nici o acuzatie „feminista” din articol nu se sustine. Nici macar în filmele cele mai suprarealiste italiene si americane, fapte si vorbe intime nu sunt urlate-n gura mare si-n grup, la o cafea, pe strada. Autorul pluseaza efecte pâna la a da imptresia tulburarii ordinii si linistii publice. De catre-un teatru de OPERA si BALET! Ai carui angajatii trebuie sa-si întretina CONDITIA FIZICA, de la VOCE la PICIOARE. Cu ore-n sir de repetitii pe zi. Disciplina militara. Mai ales ca-n fiecare seara-i spectacol. „Balerine, sex în grup”, nu, zau?! când o sarcina le distruge cariera? la fel unei cântarete, care trebuie sa-si întretina vocea si volumul ei, si pentru asta are nevoie de-un regim draconic, de-o disciplina de fier. AJUNGE!

  8. Felicitări Cotidianul! O șansă să aflăm ce se mai coace în lumea întunericului mintii. Spectacol jalnic, ca însăși conducerea amaratei instituții. Ceausestii nu au murit; sentimentalismul continua.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.