„Viitorul poate să fie îngrozitor pentru România dacă nu se iau măsuri acum”

bani-moneda-romania-inflatie

Mircea Coșea (interviu la Gold FM)

E clar azi că în termeni europeni economia românească este o economie subdezvoltată. Noi sigur că avem impresia că trăim cum trăiesc și afară, supermarketuri, mașinile strălucesc, mâncăm ciocolată elvețiană dar suntem subdezvoltați pentru că avem câteva elemente care ne dau de gol. În primul rând, noi suntem pe stadiul manufacturier al revoluției industriale.

Noi ce creăm în România, de fapt manufacturăm. Nu avem cercetare și nici dezvoltare. În al doilea rând, materiile prime românești nu sunt prelucrate în țară. Noi le exportăm ca materii prime și importăm la diferite grade de prelucrare, ceea ce înseamnă o pierdere mare de valoare adăugată. În al treilea rând, avem relațiile externe concentrate pe două, trei sau maximum patru țări din Europa de Vest, asta înseamnă în termenii Enciclopediei engleze, dacă mai adăugăm și lipsa de capital național, asta înseamnă că suntem o țară colonială.

Nu folosesc acest termen des că nu-mi place, dar suntem într-un stadiu în care economia românească nu performează, orice-am face. Ori noi ce facem în schimb? Noi vrem să cârpim această stare. Uitați-vă la toate declarațiile care sunt acum și chiar după criza din 2008. „Trebuie să revenim la momentul dinaintea crizei”, zice domnul Cîțu. „Avem cea mai mare viteză de recuperare ca să ajungem la momentul dinaintea crizei”. Păi ăla era un moment bun? Trebuie să revenim acolo? La deficite în lanț? Deficitul comercial, deficitul contului curent, deficitul bugetar, deficitul fondului de pensii. Toate astea arată o țară care de-abia răsuflă și care trăiește prin împrumut.

Noi suntem o țară care am început să legiferăm și să scoatem la lumină faptul că noi trăim din împrumuturi, a devenit oficial, asta e, ne împrumutăm de pe o zi, pe o zi. Toate lucrurile astea arată ce? Că România e o țară care produce valoarea adăugată sub media europeană, cum suntem în partea de jos a Europei, iar lucru cel mai important este că cea mai mare parte a acestei valori adăugate nu o capitalizăm în țară, ci o capitalizează alții în străinătate. Nu pentru că ne fură, nu pentru că duc profitul multinaționalelor de aici în insulele Cayman, nu, ci pentru că importăm tot ceea ce consumăm. Deci creșterea noastră economică de fapt este un beneficiu pentru cei care ne trimit nouă mărfuri în România, și nu neapărat rachete F-16, ci ne trimit mălai, ne trimit iaurt, ne trimit făină ș.a.m.d. Lucruri pe care noi nu mai putem să le facem. Și nu putem să le facem pentru că nu am înțeles un lucru, că ar trebui să începem de jos.

Nu neapărat să facem autostrăzi care sunt elementele secolului trecut. Acum 110 s-a construit prima autostradă din America, iar noi acum ne străduim să facem niște kilometri în plus. Astea sunt lucruri pe care trebuie să le facem ca să recuperăm înapoierea, dar noi trebuie să sărim peste asta acum către o nouă structură. Care e această nouă structură? Înseamnă nu neapărat să începem să fim digitalizați până la produsul pâinii și al tunsului în frizerii. Înseamnă să ne prelucrăm în țară materia primă. În momentele în care astăzi România aruncă pe câmp sute de tone de legume, castraveți și ardei, înseamnă că n-avem nici un drept să ne numim țară europeană.

N-avem nici un drept să credem că suntem într-o țară în care avem viitor. Aruncarea resurselor, incapacitatea prelucrării lor doar de dragul compensării prin coeficienți a nu știu ce drac din import sunt niște lucruri care sunt criminale pentru viitorul țării. Vreți să vă mai spun un lucru care înseamnă aruncare resurselor la coș? Înseamnă cum au fost primiți în țară și cum au fost valorificați tinerii care au primit medalia de aur de robotică în Statele Unite. Știți cum îi cheamă? Ați aflat de ei? Știți ceva despre ei? Știți cine a dat banii? Ei s-au finanțat. Le-a creat, ca-n Finlanda statul o asociație finanțată și plătită pentru a-i întreține în țară? I-am văzut noi la televizor cum arată aceste genii? Nu. Ne-am aruncat și resursa asta la gunoi. Și atunci ce viitor să mai avem?

Hai să ne referim puțin la PNRR-ul ăsta. PNRR-ul în România este înțeles ca ”hai să luăm bani ca să facem ceva cu ei”. Unul are nevoie de niște podețe, altul de niște fântâni, altul de autostradă, altul niște spitale. Dacă citim cu atenție ce se vorbește la Uniunea Europeană vedem că mecanismul european de redresare și reziliență, din care apar PNRR-urile naționale nu are ca principal scop revenirea la momentul dinaintea crizei. Ăsta e spus printre altele. Scopul este depășirea stadiului de dezvoltare al Uniunii Europene. Trecerea la cele două axe principale: digitalizarea – adică faza a patra a revoluției industriale – și revoluția verde. Asta înseamnă că Uniunea Europeană a înțeles că ea nu va mai putea să facă față în condițiile actualei competiții internaționale și a războiului comercial, decât dacă depășește stadiul în care se află. Acest stadiu înseamnă până la urmă transformarea Uniunii Europene într-un monolit economic. Adică într-o unitate foarte puternică.

Această unitate foarte puternică care poate să fie competitivă trebuie să elimine marile diferențe dintre state. Pentru că Uniunea Europeană nu mai acceptă ca cel care plătește impozite în Germania să dea banii pentru cel care nu muncește în România. Știți foarte bine episodul cu cele patru state care s-au opus Programului de reziliență tocmai pentru că nu vor să dea banii. Asta ce înseamnă? Că acest program are o capcană. Dacă nu reușești în termenul stabilit să ajungi la parametrii pe care Uniunea Europeană i-a pus pentru a deveni într-un fel nu neapărat apropiat, dar oricum în clubul celor dezvoltați, te cam autoelimini din Uniunea Europeană. Nu că te dă afară. Rămâi la margine, relația se transformă dintr-o relație comercială într-o relație de subordonare, începi să ai niște relații de participare la marile lanțuri valorice din ce în ce mai puțin importante, încep să devii un furnizor de materie primă și de forță de muncă și rămâi acolo unde ești, la marginea Europei.

În condițiile astea, în care Europa nu-ți mai dă puterea pe care o are printr-un grup foarte bine concentrat apare situația în care România nu se poate pronunța. Pentru că în situația asta apare un proces pe care noi l-am numit de foarte mult timp un proces de centrifugare pe pământ. Și anume, capitalul caută locuri unde se poate valorifica mai bine și atunci din România el pleacă, se centrifughează spre elementele mai favorabile. Aici avem un element mult mai favorabil valorificării capitalului decât oferă România. Acest element este Ungaria. Capitalul românesc pe care vrei să-l crezi patriot, dar nu poate să fie patriot când el caută profit, nu poți să ceri profitului și patriotism, ca atunci faci comunism, asta înseamnă să vezi cum românii vor investi, cei care au bani, iar societățile românești și investițiile străine vor merge, și deja au început să meargă mai mult în vestul țării și de acolo vor merge în partea cealaltă, iar de acolo vor veni niște inputuri pe care noi astăzi le tratăm cu cea mai mare neseriozitate și anume, cumpărarea resurselor românești. Pentru că noi, față de toate celelalte țări din Europa, suntem foarte permisivi în vânzarea pământului. Noua finanță ungară, care este sprijinită de statul maghiar (nu este ca-n România, capitalul românesc nu este sprijinit de stat, al Ungariei este sprijinit de stat), vine în România și cumpără. Începând de la case până la pământ. Ce n-a mai cumpărat? A început să cumpere și echipe de fotbal. Va cumpăra încă ceva, va cumpăra universități, deja e în planul lor. Vor mai cumpăra încă ceva, vor cumpăra mijloacele de creare a energiei și anume termocentrale și hidrocentrale de cogenerare pentru că vor spune este în avantajul populației locale, ce e rău în asta? Și atunci o să vezi cum guvernul României care se crede călăreț pe un cal mare va rămâne fără cal.

Factorul extern a fost întotdeauna important în România dacă luăm chiar în istoria acestor ultimi 200 sau 300 de ani. Așa că după mine este o înclinație confirmată de a vedea exteriorul mai bun decât interiorul întotdeauna. O marfă de import e mai bună decât o marfă națională. Asta vedem în teorie, deși nu e adevărat întotdeauna. Deci exteriorul va avea întotdeauna un lucru important de spus în România, iar faptul că noi am avut asemenea lipsă de inteligență, până la urmă de credință, de a da țara pe mâna unor conducători care nu sunt etnici români, arată că de fapt am avut degeaba încredere în ei, pe principiul fals că, nu vreau să deranjez pe nimeni, întotdeauna un neamț e mai bun decât un român.

Corupția este un fenomen permanent în omenire și fost distribuit proporțional în lume, deci noi, poate suntem mai, cum să spun eu, mai găinari decât alții, adică noi suntem corupți la nivelul polițistului după stradă. Corupția există peste tot. Deci faptul că românii sunt corupți față de alții e o chestiune care ne-a fost impusă, iar noi am acceptat-o, chiar ne-am bucurat că putem să ne manifestăm ca luptători anticorupție, care de fapt e așa cum este. În România corupția are și un sens cât se poate de sentimental, nu te duci la doctor fără nimic acolo. Asta înseamnă corupție în alte țări, la noi înseamnă atenția către respectivul om. Mai există și proverbe Dacă nu plătești doctorul nu te face bine! Vedeți cum evoluează cultura și tradiția unei țări. Dar nu asta e problema. Noi suntem în cea mai mare parte impresionați de ceea ce se întâmplă în exterior, vedem lucrurile într-o manieră hiperbolizată câteodată, iar ceea ce face Uniunea Europeană pentru noi, sau ceea ce credem că face este prezentat ca fiind un lucru mirific aproape. De aici apare și posibilitatea răului pe care unii o spun direct, noi ne ferim să-i aprobăm. Programele europene mari în care sunt incluse și țări ca România nu sunt întotdeauna favorabile României. Pentru că aceste programe pleacă de la resursele unei țări pe care trebuie să le ia sau să le folosească altă țară. În grupa asta în care suntem noi, în Europa Centrală și de Est, singura țară care deține proporții importante de resurse este România, plasată pe locul 2, după Franța, în Europa, ca fiind în medie bogată în resurse, începând de la pământuri rare până la pământuri arabile, mergând până la apă, de care nu discutăm întotdeauna, energie, și altele, și altele. Deci un program care include România în așa ceva trebuie să ne pună întotdeauna în gardă, trebuie să fim foarte atenți dacă nu cumva nouă nu ni se cere decât resursa și cât valorificăm din resursa asta. Asta nu înseamnă să negi specificul epocii pe care o trăim. Epoca pe care o trăim este epoca multinaționalelor. Multinaționalele conduc lumea și creează modelul de dezvoltare global al omenirii. Deci nu putem să trecem peste ele, nu putem să ne luptăm cu ele, ei cu tunul noi cu briceagul, nu se poate așa ceva. Însăși faptul că s-a trecut acum la impozitarea cu 15% a profitului în plan local al multinaționalelor arată că multinaționalele au fost de acord cu așa ceva. Să nu credeți cumva că a venit impunerea și au zis și multinaționalele că sunt de acord. Nu. Pentru că este un act politic de cea mai mare importanță, multinaționalele apar ca fiind într-un proces de democratizare, înțelegere și de pactizare cu marile necazuri pe care oamenii le petrec în timpul unei pandemii. În realitate, nu se întâmplă mare lucru. Deci noi trebuie să plecăm de la ideea că nu putem să eliminăm ceea ce nu ne place, dar putem să negociem, putem să discutăm.

Dacă nu va avea loc în România într-o perioadă foarte apropiată o puternică reformă de restructurare a economiei în sensul creșterii gradului ei de valorificare a resurselor și a creșterii gradului de producție, singura sursă finanțare a României va rămâne împrumutul. Asta e clar. Împrumuturile vor crește în România, nu ne vom opri aici la peste 50%, vor crește masiv. Sigur că există teoria lasă domnule că alții au 100%. Vreau să o spun încă o dată că nu ne putem compara cu alții, dintr-un motiv foarte clar, că noi nu suntem în zona euro. Nefiind în zona euro nu suntem o verigă a acestui lanț de susținere. Deci în momentul în care vom ajunge în incapacitate de plată pentru că vom plăti prea mult pentru credite, iar industria locală și producția locală nu va alimenta bugetul, atunci nimeni nu ne va veni în ajutor cum a venit Banca Europeană în ajutorul Greciei pentru că n-au de ce să ne ajute pe noi. Și atunci ajung la ceea ce spuneam mai departe, dacă legal nu vom fi scoși din Uniunea Europeană ne vom autodespărți de Uniunea Europeană fiind prea îndatorați, fiind prea incapabili de a mai face față condițiile de competitivitate și de complementaritate pe care le are Uniunea Europeană. În momentul acela vom deveni o țară neimportantă pentru absolut toată lumea, în afară de anumite resurse pe care le avem și pe care le vom folosi ca să mai plătim din datorie. Asta ce înseamnă? Înseamnă că de fapt suntem o țară în faliment. Deci ceea ce aștept, este ca să văd un program de reformare a economiei românești. România educată o fi ea bună pe undeva, dar reformarea economică trebuie făcută urgent, nu mai putem să mai avem deficitele astea enorme pe care le avem și care sunt de râsul lumii.

Mergem pe un tobogan. Din punctul meu de vedere singura speranță, dar e foarte slabă, e aceea că spre sfârșitul acestui an Uniunea Europeană va interveni cu ocazia aprobării PNRR-ului, când vor vedea că PNRR-ul ăsta de fapt este o creație neomarxistă de finanțare a unor structuri din alte țări prin așa numite contracte de consultanță și de training. Deci atunci poate că vor interveni, nu pentru că ne iubesc pe noi prea mult, ci pentru că le stricăm lor piața prin aceste incapacități de cuplare cu ceea ce ei fac. Pentru că, domnule Gușă, piața mondială acum se dezvoltă într-o altă direcție. Marea finanță internațională a ajuns la concluzia că petrolul oricum nu mai este de viitor, armamentul nu mai este nici el de viitor. Apare altă piață. Piața medicamentelor. E o piață mondială cu resurse extraordinare în care se investește mult și se câștigă foarte mult. Deci și boala asta, după vaccin înseamnă până la urmă tot un joc financiar. Deci dacă noi nu vom fi capabili să intrăm în piețele astea cumva, nu neapărat făcând vaccin anticovid, ci dacă nu vom putea, de exemplu ca să mărim gradul de vaccinare care e o cerință acuma, pentru că trebuie „să îndeplinim planul de cumpărare a vaccinului”, atunci vom rămâne pe undeva dar nimeni nu se va mai ocupa de noi. Decât cine? Cine are interesul să profite de necazul nostru. Ori aici avem două mari puteri care ne pândesc de după colț. Una e Rusia, alta este China. Ce se va întâmpla nu știu. Oricum nu în viitori 2-3 ani, dar cei care astăzi au puterea în România și au și cap ca să gândească puțin și la țara asta, trebuie să vorbească că prezentul este așa cum e, vai de capul lui, dar viitorul poate să fie îngrozitor pentru România dacă nu se iau măsuri acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Author

33 de Comentarii

  1. Si ce credeti d-le Cosea , cum a ajuns Romania la acest standard economic ,

    – A – intimplator

    – B – rezultat al politicii impuse de strainatate .

  2. Ce atatea lamentari?!
    Pensiile speciale pe care le luam NOI, esentialii, merg fara probleme.
    Fiecare sa se descurce. Aia care au cultivat legume si le-au aruncat sa se duca la munca afara. Ar castiga mai bine si n-ar mai aglomera drumurile pe aici.
    Ati vazut ca in Marea Britanie un milion s-au descurcat si au acte de rezidenta. Deci se poate.
    De ce sa ne inghesuie pe noi?!
    Restul, ciocu mic si la munca. Trebuie sa platiti si salariile copiilor nostri, bugetari profesionisti cu hpiru saret. Asta e singura problema in viitor. Pensiile speciale ale copiilor celor cu pensii speciale.
    Muy bien!

  3. Atata timp cat guvernul unei tari nu este interesat decat de administrarea afacerilor straine globale, de propria bunastare si confort, acea tara nu mai are pic de suveranitate! Se topeste(a se citi: distruge) pas cu pas si sigur! Coincidenta sau nu, asta se vede din orice colt al tarii si din orice parte a globului!

  4. Șansa României este să continue pe calea pe care a apucat-o și să se afirme în cadrul Uniunii Europene.

    Dacă va dovedi cumpătare și discernământ în alegerea unor lideri autentici și mai ales patrioți s-ar putea să nu rateze obiectivul de etapă – aderarea la zona Euro. Devenind parte reală a întregului european. Așa perfectibil cum este el.

    Dacă nu – atunci vom reedita eșecul deja înregistrat cu Spațiul Schengen. Unde întotdeauna se găsește o scuză pentru aderarea ad calendas grecas…

    Cum ne-am ars în istoria recentă cu opțiunea suveranistă, teamă mi-e că vom cădea definitiv între scaune..

  5. Cam exagerat să vorbești in romania despre economie,. Mai intâi cred că ar trebi să vorbești despre educație. Fără școală, fără competențe, fără meseriași,.n-ai cum avea economie.. Lucrezi să ai de unde pleca la cârciumă și creezi doar pagubă. La ora asta politica sionistă de globalizare, de societate de consum, au distrus exemplar totul.. Evident cu contribuția majoră a românului patriot, european, NATO și alte mizerii de parteneriate..cu care prostu se mai și laudă. Deci care viitor bre..Cum plătești mâine salariile și pensiile ?? Unde ești cu indatorarea, cu imprumuturile ?? Cum crezi că mai stă astfel o societate impreună ?? Gata bre. Nu mai pomeni de viitor.

  6. Romania sub nea Nicu era o autocratie, buna, rea, nu conteaza, era o tara care avea toate atributele unui stat. Apoi in 30 de ani am trecut la statutul de Chile sub Pinochet. De cand cu plandemia deja ne-am transformat in Cuba lui Batista. Adica un fel de plantatie cu multe cazinouri. Dar noi nu avem macar un Fidel. Sau un Golf al porcilor. Avem doar porcii din golf. Ce va urma, Dumnezeu cu mila!

  7. Nimic mai simplu, România va fi împărțită de creditorii ei, scoasă la mezat bucată cu bucată. Investitorii strategici, trebuie a-și recupera investițile (împrumuturile) și să scoată și ceva profit, ăștia nu atmit să aibă pierderi, și nici să fie trași pe sfoară.

  8. Singura sansa a Romaniei este destramarea UE, adica a sucursalei SUA in EUROPA. Poate nu mai e mult pana acolo…
    Tot ce a facut Romania din 1990 incoace a fost gresit…absolut tot…asazisa „intrare in UE” de prin 2005-2007 A FOST CA O SARITURA IN GOL FARA PARASUTA DE LA 5000 METRI…
    Am mai fost intrebat de unii…bai da solutii ai ?- ca de vorbit vorbesti „frumos”, atractiv…
    DA – DISPARITIA CLASEI POLITICE ACTUALE – CU TOT CU STRUCTURILE DE FORTA CE O IMPUNE SI SUSTINE….

  9. poporul nu se va prabusi moral, daca va reusi sa spere cand hidra se manifesta, intr-un cuvant nu-si pierde increderea, va rezista in veac, daca va accepta ca ne prabusim, ca vom dispare atunci sigur va fi greu de pasit. nu va pierdeti cu firea, a mai fost un moment cand un formator de opinie spunea ca intram in incapacitate de plata si nu s-a ajuns, iar cine nu vrea sa inteleaga Legea Universului sau din vorba poporului:”Cine sapa groapa altuia/ravneste la bunul altuia cade el in groapa/ajunge la pagube mai mari decat castigurile ravnite.”

  10. Pentru acoperitul Mircea Coșea viitorul este asigurat îngrozitor!Are 80 de ani, ce mai vreti tinerete la acest fost Reprezentant al Romanie Ceausiste la Geneva oficiul ONU,intre 1973-1980, si unul dintre calaii economiei romanesti prin „strategiile” de privatizare aplicate dupa 1990
    A trecut absolut prin toate partidele de dupa 90 ca orice lebada comuist-securista!
    De citit: „CNSAS into Securitate archives it was confirmed that Coşea had served as a secret police officer in service of the Communist authorities”
    Dupa 30 de ani de democratie ma mir ce tupeu au fosile comuiste ca Marga,Cosa si altii ca ei sa mai faca gargara in presa dupa distrugerea economiei si invatamantului de catre acesti neispraviti!

  11. Cei ce conduc Romania de 31 ani impreuna cu informatorii lor , nu au capacitate de creatie si explatare corecta economica , ei fiind camatari si speculanti cu pamant si case . Tin orice initiativa romaneasca la pamant iar despre robotica in Romania se poate vorbii doar in termeni de Lon ca defapt in 99/ din IT .
    Lonul de fat este marea revolutie politieneasca de dupa revolutiune , in care nu ai bataie de cap sa aduci materiale pe care le cosi in Romania , sau sa cumperi cu 1 euromp de pamant pe care apoi sa il vinzi cu 70 de euro mp (intravilanul)la romani bineinteles , pentru strainii ce au utilaje pretul extravilanului fiind in scadere ,si neavand riscuri singura masura creativa fiind introducerea sclaviei pentru proprii cetateni di demolarea Codului Muncii . Mai poti sa dai pe nimic Rosia Montana ,Gurabarza , sau alte exploatari aurifere ce exporteaza aurul romanesc dar care nu este cumparat de Isarescu pe lei , statul obtinand redeventele de dupa virgula ce scuccede zeroul din fata .
    Singura industrie aflata la inaltime este Industria Pensiilor Speciale , unde specialistii din aparare ce pierd toate bunurile economice ale tarii , au pensii mai mari decat presedintii americani .
    Domnule Cosea si de dumneata sunt satul , cand imi aduc aminte de reformele pe care le sustineai acum 20-30 de ani , si pe care astazi vad ca le critici ,cu manie dar nu proletara si de alta natura, putin naturala sau chiar sintetica deadreptul .

  12. Solutia e sa nu platim datoriile, sa ne declaran falimentul, sa nationizam resursele detinute de fonduri/firme/cetateni straini, sa interzicem exportarea profiturilor peste pragul de 20% si sa-i judecam pentru tradare de tara pe cei care au vegheat la aceasta catastrofa + plus sa modificam.constitutia sa de poata aceste trebuir… Altfel, nepotii nostri vor trãi cel mai probabil in alte țãri, dar pe aceleasi meleaguri…

  13. Da Rabine!
    Dintr-o astfel de tara falita, cum vrei si tu ai pleca. Ar fi mai rau ca in Coreea de Nord.
    N-ai auzit de globalizare?
    Ca vrei, ca nu vrei asta e!
    In rest, sper sa-ti mareasca pensia, probabil speciala si sa ramai cu copii tai in tara falita, asa cum o doresti. O sa afli cum se scriu milioane si miliarde pe bancnotele de paine.
    Esti nostalgic.
    Vremurile ti-au luat-o inainte.
    Pe de o parte imi pare rau pentru tine. Pe de alta parte ai contribuit la ciordeala nationala. Prin tolerare, cel putin.
    Hai, sa fi sanatos ca sa ai timp sa intelegi ce se intampla.
    Precizare: PSD=PNL=……aceeasi mizerie.

  14. Lucrătura s-a produs din interior. Băse a scufundat flota acum trei decenii. PDL, PNL și USR+ sunt pe drumul cep bun în a scăpa de CFR. Cîțu a împrumtat jumătate din PIB. Ce-au făcut PNDL-iștii, numai ei știu. PNRR se anunță un eșec. Nu poate urma o stare de bine, cel mult o stare de euforie de la droguri PLUSR-iste la liber.
    Odată cu intrarea în NATO și UE țările dezvoltate și-au asigurat piața de desfacere, contracte cu statul român, și-au ‘adjudecat’ totul prin binom și ambasade.

  15. Ce au făcut puterile care s-au perindat dupa anul 2000?
    Nimic bun. PSD a tot marsat in scop electoral cu imparțiala , pensii,salarii,etc
    Darde unde bani? Strategii de dezvoltre pe termen mediu si lung,ioc,deloc.
    Fără viziune!
    Vin la putere cei ce-si zic de dreapta. Ei vin cu tăieturi,austeritate,fără viziune și ei,rezultat=spanac.Fiecare putere cand vine sterge cu buretele si o ia de la capăt cu aiurelile ei si îngroapă tara si mai tare!
    Alternează la putere un rău cu alt rău.
    Soluția:
    Partidele de stânga ,de dreapta,etc si cu participarea mediului academic,academiei române trebuie să elaboreze coordonatele unui plan strategic pe termen de10-15 ani si orice putere cu mijloacele pe care le consideră potrivite să realizeze
    planul convenit.
    Ce trăim noi de peste doua decenii
    nu au fost si nu sunt guvernări responsabile si competente.
    Niște grupări legate de interese personale si de grup,puse serios pe căpătuială in dauna românilor și a Romaniei! Proba veritatii? Locul României in coada Europei!

  16. De aceea au fost impuscati, la ordin extern sotii Ceausescu de catre securisti in 1989. Ca Romania sa fie devalizata si transformata in colonie. Urnariti video-ul si convingeti-va singuri, „https://www.youtube.com/watch?v=wME80zR48OM” !!!

  17. EI MANACA CIOCOLATA ELVETIANA SI LE STRALUCESC MASINILE DAR VOR TOTI IN ROMANIA….

  18. Numai contributori unul si unul are acest ziar. Petre Roman, Razvan Theodorescu, Adrian Nastase, Mircea Cosea, s-a mutat Loja Acoperitilor aici, sau locuia prin preajma de la inceput…?

  19. Dupa ce romanasii isteti au ales si reales doua lichele de presedinti antiromani si tatuci de coruptii cu care tzara a pierdut si timpul si ocazii imense de dezvoltare si doar cu efortul guvernarilor pesediste, sabotate si alea de cei doi capcauni,a mai reusit tzara asta sa tina linia de plutire,nivelul de trai si chiar cresterea acestuia,era normal,ca in alti doi ani pierduti din 2019 cu marionetele la butoane,sa ajunga tzara cam pe fundul prapastiei,asa ca dupa toate guvernarile marionetelor plantate la noi de catre pepeeisti care dicteaza de ani de zile in UE si care,cica ne-au ajutat de ne-au luat cam totul din casa.Si atunci ce viitor sa mai avem cand am dat deja cu stangul in dreptul,iar alte popoare au fost inteligente si au stiut pe cine sa-si puna conducatori si inteligenti,si patrioti,cu care si-au luat viteza,in timp ce noi,vesnic la linia de start,suflam in jiglere ca nu porneste shandramaua si nu o sa pornesca niciodata cu Iohannis,Catzu, Barna si Ciolos,plus Ghinea,Drula,Rares Borcan,Gorghiu,Turcan si iar Boc,care se inghesuie toti pe cele doua locuri din fatza si aseapta sa le impinga Ursula,Macron si Merkel,Trabantul de imprumut,cu care cred ei ca apoi o sa-i uimeasca pe romani.

  20. Domnule Coșea este foarte adevărat ce spuneți, iar cei care am muncit într-o țară puternic industrializată știm și înțelegem. Ardelenii știm marele pericolul maghiar, (au în depozite tipărite în email mumele localităților în gări, numele dinainte de 1920 al străzilor și în 24 de ore ar maghiariza tot) și pericolele austriac regățenii ce știu istorie intuiesc pericolul grec sau turc. Toți aceștia consideră că o parte din România care a fost sursa lor de bunăstare trebuie să redevină, motiv pentru care deja au pus deja un povior pe pâmântul românilor. Dar nu puneți degetul în rană sau punctul pe “I” în fireasca răbufnire! Cine a permis toate aceste? Nu SRI a manipulat liderii sindicali să alunge directorii de valoare rezultând desființarea uzinei și vinderea terenului pentru dezvoltări imobiliare făcute de ei sau copii lor? Au fost definite câteva fabrici și uzine strategice deci care nu pot fi vândute?: Metalurgia hunedoreană, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Uzinele Cugir, Strugul Arad, Tractorul Brașov, Camioane Brașov, și Mârșa, Mineritul, metalurgia și sederurgia Neferoasă, Alumina Oradea, IMGB, Electroputere Craiova, IMB, Uzinele chimice, Fabricile de medicamente, Fabricile de conseve, Fabricile de zahăr, traulerele de pești pentru conseve populație și furaj animale, exportaul fierului vechi, etc… Știa SRI și CNAȚ de distrugerea acestora. Când vor fi condamnați toți ce vinovați de această Capitulare fără condiții și alegerile nu le va mai face SRI și STS, iar ambasada USA sau altele nu vor mai dicta în politică și justiție va fi punctul zero al revenirii, al relansării. Și încă o întrebare la alegerile viitoare veți candida și veți ajunge președintele României spre o concepe coordona un program economic precum cel descris? Săracia lucie o vede toată lumea. Calea spre prosperitate o știu puțini.

  21. @MYSEBI

    Raspunsul meu si care reiese si din articol daca il cititi inca o data (eu l-am citit de doua ori si mi-am luat si notite pentru ca pentru prima oara am intalnit in presa noastra pe cineva care spune niste adevaruri mari) este C.
    C- s-a ajuns aici datorita incompetentei si coruptiei celor care au condus tara- toti politicieni romani.

  22. Dacă priviți în trecut în România orice program politic a început cu „mărirea pensiilor și salariilor”. Vă mai aduceți aminte de altceva? Atât pot cei care ne conduc. „Fruncea” țării nu are pic de gândire strategică. Iar în ceea ce privește corupția… nu are sens să mai comentez.

  23. A spera ca Romania mai poate face ceva pt viitorul ei este ca si cand intr-o clasa de la un liceu industrial mai speri ca un elev sub mediocru sa intre la Politehnica la Electronica sau Automatica.

  24. @ Alex ,

    Nu exista alta varianta , pentru a se . s a l v a . Romania trebuie sa-si schimbe nu doar economic paradigma .

    Sa renunte la a construi DOAR PENTRU BANI .
    Si sa adopte de urgenta CONSTRUCTIA PENTRU OM .

    prima Etapa = 1 000 000 noi Locuri de munca in Romania

  25. Adevarat.
    Si scris corect politic, deci nu poate fi acuzat de conspiratinism.

  26. ROMANIA AJUNSA PE MANA LEPRELOR SI MAFOITILOR N-ARE NICI O SANSA DE SUPRAVIETUIRE CA STAT !.
    INTRAREA IN UE ,IN GAURA NEAGRA ,IN NATO -JANDARMUL SLUGA LA 2 STAPANI !! ARE CA REZULTAT DEZASTRUL ECONOMIC-FINANCIAR ,SOCIAL ACTUAL .JAJUL NATIONAL NUMIT PRIVATIZARE FACUT LA COMANDA STRAINA SI CU COZI DE TOPOR ROMANESTI A PUS CAPAT UNEI ECONOMII ROMANESTI CARE DERANJA EUROPA CELOR CARE SE VOIAU STAPANII DE AZI SI DE IERI !.
    JIGODIILE ,MAIDANEZII DE ALTADATA URLA AZI FIECARE LA COMANDA ,DAR URLETUL LOR ESTE A PUSTIU ,A FOAME ,A DISPERARE.
    ROMANIA PUSTIITA DE ROMANII EI ,O ROMANIE INGENUNCHIATA INCA MAI STA LA MUS RESURSELE CARE MAI SUNT.
    PE ALTA PARTE FMI,BM , UE si SUA SE INTREC INCOMENZI ABSURDE FIECARE CU INTERESELE LUI ,FIECARE VREA ULTIMA BUCATA CARE MAI ARE CEVA CONSISTENTA.
    LERELE POLITICE ,DEBUSOLATII INTRATI IN POLITICA AU PUS UMARUL LA JAFUL EXTERN.
    CINE SA IA MASURI AZI PENTRU REDRESAREA ROMANIEI ?-ANALFABETII ASTIA CARE -SI DAU LA GIOALE SIGURI !,MORMOLOCUL CARE DOARME IN DEALUL COTROCENIULUI !,CU CE RESURSE ? CAND RESURSELE SUNT IN OGRADA CALAILOR ACESTUI NEAM !,CU CE OAMENI ?,CAND SPECIALISTII IN MAJORITATE SUNT PRIBEGI !.AZI DACA AR FI S-O LUAM DE LA CAPAT NE ASTEAPTA VREMURI MAI GRELE DECAT CELE DIN VREMURI DE RAZBOI ,
    SUNTEM PREGATITI PENTRU UN NOU SACRIFICIU DE DATA ASTA DE CEL PUTIN 50 DE ANI ??,25 DE ANI SA NE REEDUCAM SI 25 DE ANI SA MUNCIM PE BRANCI !.

  27. F-16 nu e racheta, iar ce am luat noi la second hand nici macar F-16 nu sunt.

  28. ‘INVISIBLE HANDS’…, Se sapa adanc de peste 31 de ani… O Groapa nu e bine facuta daca nu poate ingropa tot… Dar nu va temeti… Colonia a avut si are numerosi gropari destoinici…

  29. „noi am avut asemenea lipsă de inteligență, până la urmă de credință, de a da țara pe mâna unor conducători care nu sunt etnici români, arată că de fapt am avut degeaba încredere în ei, pe principiul fals că, nu vreau să deranjez pe nimeni, întotdeauna un neamț e mai bun decât un român.”Nu este nici-un fel de Fatalitate de a da tara pe mina exteriorului ,nu NOI ,ci VOI,”inteligenta”, ati tradat aducind clicile de alogeni la putere .Clica de baza „istorica”au fost Iliescu care la 23 dec.1989,fara vreo functie in stat a ordonat asasinarea Presedintelui RSR -Ceuasescu si a sotiei sale,fara proces legal si judecata .El si Brucan,Roman Petre,Gelu Voican Voiculescu,Militaru,Magureanu Virgil,Kemenici de la Tirgoviste care au avut garantia impunitatii.pt.a trada.Aproape toti sunt alogeni ,trasind drumul spre dezastrul national.Calul troian si-a facut „datoria”.Au fost chemati masonii-Ioan Talpes al lui Iliescu a declarat cum forfotea cu masonul Costel Iancu pe la americani pt. ca „aveau influenta,deschideau usi”,pt.ca lui Iliescu fiu de (tiganca bulgareasca)din Oltenita crescut de alta mama dupa ce revolutionarul tata a venit din URSS,scolit,ii era frica ca-l asasinase pe Ceausescu.Pt intrarea in NATO si Ue, tratau KGB si CIA ,masonii,peste capul Ro,imbulzita sa fie „aparata”de SUA!Ei au crezut ca occidentul ii accepta,fara pret, si pretul il platim din greu,mereu si mereu.Acest occident stia ca sunt tradatori,fosti lingai ai lui Ceuasescu si i-au ras incet incet. DL Cosea,dl.Blanculescu s-au aliniat la linia „oficiala”nu s-au opus .Acum trag clopotele ,croncanind,desi au participat la facerea coloniei,ajunsa pe marginea prapastiei.Are curajul sa ceara demisia facaturii Catu aflat in siajul masonului corb negru-Isarescu ?”Inteligenta”este cind vorbim minciuni sau cind facem fapte abominale,acoperiti,la caldura conturilor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.