Vladimir Cosma și nemuritoarea sa muzica de film, la Paris

Ilustrul compozitor și dirijor de origine română Vladimir Cosma  concertează la Paris, astăzi și mâine, în cadrul unei serii de concerte susținute de ICR alături de Ambasada României în Republica Franceză, cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către țara noastră.

Concertele vor avea loc de la ora 20.00, respectiv 16.00, în faimoasa sala pariziană de spectacole „Le Grand Rex”.

Timp de două zile, în fața unui public de peste 5.000 de persoane, cel care a marcat muzica de film a secolului XX, va dirija Orchestra simfonică a „celei de-a 7-a arte” formată din 65 muzicieni, alături de cei 80 membri ai Corului Universităţilor din Paris și de numeroși invitați, soliști prestigioși din toate colțurile lumii, precum soprana Irina Baianţ, naistul Cezar Cazanoi, cântărețul Richard Sanderson, acordeonistul Roland Romanelli, trompetista Lucienne Renaudin Vary, violonistul David Castrobalbi, basistul Fifi Chayeb, Greg Zlap la muzicuță și nu în ultimul rând, DJ-ii electro Polo & Pan. Corul orchestrei va fi condus de dirijorul Guillaume Connesson.

Este un nou și bun prilej să evidențiem afinitățile cu spațiul francez, definitorii pentru cultura română modernă și să omagiem marile personalități ale diasporei româneşti. Suntem onorați, așadar, să marcăm debutul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, printr-un concert care poartă marca ilustrului compozitor Vladimir Cosma. În luna martie a anului trecut, Institutul Cultural Român i-a acordat maestrului Premiul de excelență pentru promovarea artelor, a culturii românești și a francofoniei în lume. Premiul i-a fost acordat la Athénée Théâtre Louis Jouvet, în cadrul concertului «Voyage en Francophonie», de Ziua Francofoniei, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.

Programul concertului din 26 ianuarie, la care vor participa înalte oficialități europene, reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități din spațiul cultural, cuprinde lucrările importante ale lui Vladimir Cosma orchestrate pentru marele şi micul ecran. Vor fi interpretate piese care au devenit coloana sonoră a unora dintre cele mai cunoscute filme ale cinematografiei franceze („La Boum”, „Diva”, „Le Grand Blond”, „Rabbi Jacob”), dar și alte creații inedite, orchestrate într-o nouă versiune de concert. Maestrul Cosma va susține un master class, de la ora 11.00, pe 27 ianuarie 2019, și va fi precedat de o întâlnire masterclass în sala Grand Rex, o premieră pentru Vladimir Cosma, care își va evoca viața în muzică și în imagini.

Vladimir Cosma, născut la București, într-o familie de muzicieni, a ajuns la Paris în 1963, pregătindu-se muzical cu Nadia Boulanger, dar și la Conservatorul Național de Muzică din Paris. În 1968, Yves Robert îi încredințează muzica filmului său „Alexandre le Bienheureux” (a fost pentru prima dată când Vladimir Cosma a compus muzică de film), succes confirmat și reiterat în 1972 de muzica creată de maestru pentru filmul „Marele Blond cu un pantof negru”. De atunci, a compus peste 400 de partituri, pentru producții cinematografice și seriale TV.

Cinematograful i-a oferit oportunitatea să abordeze diferite genuri muzicale, de la jazz la muzică clasică, Vladimir Cosma compunând lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră etc. De câțiva ani, concertele simfonice sunt preponderente în activitatea artistică a lui Vladimir Cosma, muzicianul dedicându-se rescrierii partiturilor și dirijării orchestrelor.

 

Numeroase distincții au încununat parcursul maestrului: Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor acordat de Ministerul francez al Culturii. Vladimir Cosma a primit două premii César pentru cea mai bună muzică de film: Diva (1982) și Le Bal (1984), două premii „7 d’Or” pentru cea mai bună muzică TV în 1986 și 1991 și diferite premii și distincții în Franța și în lume. De altfel, maestrul Cosma este și laureatul, în 2018, al Premiului de excelență pentru promovarea artelor și a culturii, acordat de Institutul Cultural Român, distincție onorifică pentru contribuția la promovarea culturii românești și a francofoniei în lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Mare compozitor, mare dirijor, dar mai ales, mare roman! Romani ca Vladimir Cosma sunt, din pacate, putini. Sa-l cinstim cum se cuvine!

  2. Poate cea mai frumoasa creatie a sa este cea din serialul Fiica lui Mistral. Cintecul Only Love a fost interpretat mai tirziu de Nana Mouskouri, existind si o versiune franceza. Totusi, in muzica filmului Michel Strogoff, versiunea 1975, comite o gafa: muzica acompaniiind un grup de nomazi este pur romaneasca. Nestiinta sau intentie? De voie sau de nevoie?

    • Mai Strul, Vladimir Cosma n-a comis nicio gafa! El a introdus elemente de muzica romaneasca si in alte filme ( ex.” Marele blond cu un pantof negru „, impreuna cu Gheorghe Zamfir ). A compus si muzica de-a neamului tau ” ales ” ( Aventurile rabinului Iacob ).

    • Necioplitule, muzica din acel episod nu era adecvata scenei ci sugera ceva drag celor ce urasc visceral pe romani dar dovleacul tau plin cu terci nu are cum sa priceapa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.