Efectele "ordonanței lăcomiei"

LOVITURĂ pentru două bănci mari!

Agenția Fitch Ratings a revizuit, vineri, perspectiva pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD-Groupe Societe Generale la negativă, de la cea stabilă, din cauza taxei pe activele financiare ale băncilor impusă de Guvern.

În același timp, agenția de rating a menținut la același nivel, BBB+, ratingul pe termen lung pentru riscul de default al celor două bănci.

În plus, Fitch a păstrat ratingul pe termen lung pentru riscul de default al UniCredit Bank România la BBB-, cu perspectivă negativă, și al Băncii Transilvania la BB+, cu perspectivă stabilă.

Agenția a susținut că revizuirea de vineri a fost făcută, în contextul în care ia în calcul să scadă ratingul pentru sectorul bancar românesc la doar o notă deasupra ratingului pentru datoria României, față de două note în prezent.

Fitch a menționat că deciziile de vineri au fost luate ca urmare a recentelor modificări din legislație și care au impact asupra sectorului bancar din România, cea mai importantă fiind taxa pe activele financiare ale băncilor, precum și de riscul ca autoritățile să intervină pe piața bancară, în ceea ce privește datoria suverană.

Reprezentanții agenției de rating mai cred că, pe termen scurt, BCR, BT și UniCredit au suficient capital și profit pentru a rezista dacă înregistrează pierderi, din cauza taxei pe activele financiare.

„Pe termen mai lung, câștigurile mai slabe și capacitatea de generare a capitalului intern ar putea eroda spațiul de manevră al băncilor (din România – n.red.) pentru a absorbi costurile de creditare în creștere și / sau de a susține creșterea economică. Ratingul viabilității ar putea fi reduse, dacă o taxă punitivă ridicată este menținută pe termen nelimitat și dacă impactul acesteia nu poate fi atenuat, în mod semnificativ, de strategiile de afaceri adaptate ale băncilor”, au mai subliniat reprezentanții Fitch.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

2 Comentarii

  1. Cum poti scrie 2-3 paragrafe sa sune stiintific, insa in realitate sa insemne nimic decat prosteala. Prosti sunt cei care se uita in gura lor. Cand Romania taia salarii, inchidea spitale, taia pensii, crestea TVA si se imprumuta la FMI ca sa aiba lichiditati bancile, nu s-a mai sinchisit nicio agentie sau stat membru UE sa isi dea cu parerea. Prostii nu conteaza, noi imperiul bancar suntem importanti „Pe termen mai lung, câștigurile mai slabe și capacitatea de generare a capitalului intern ar putea eroda spațiul de manevră al băncilor (din România – n.red.) pentru a absorbi costurile de creditare în creștere și / sau de a susține creșterea economică. Ratingul viabilității ar putea fi reduse, dacă o taxă punitivă ridicată este menținută pe termen nelimitat și dacă impactul acesteia nu poate fi atenuat, în mod semnificativ, de strategiile de afaceri adaptate ale băncilor”, au mai subliniat reprezentanții Fitch. Bancile trebuie sa nu uite ca nu pot exista fara cetatean, fara guverne. Si daca din cand in cand se intampla sa ia apararea cetatenilor propriul stat, asta nu se cheama dezechilibru, ci faptul ca asa este firesc si normal. Cat au urlat bancile ca nu e buna Legea darii in plata, ca va produce risc sistemic. SI ce s-a intamplat, nimic neasteptat. Risc sistemic este sa te joci cu rata de dobanda monetara a unei tari, cu indicele ROBOR, cu clauze ascunse prin contracte, cu cursul valutar. Astea trebuiesc foarte bine reglementate si controlate sa functioneze trasnparent si liber. Altfel vb vorbe.

  2. Sa fim seriosi, interesu’, poarta fesul. Au cumva ceva interese financiare sau interes de afaceri?! Hai sa gandim fiecare cu memoria si creierul propriu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.