Voci de la Cotroceni și Washington, despre criza politica de la Chișinău

Iulian Chifu, consilier al preşedintelui României, Traian Băsescu, susţine că decizia de luni a Curţii Constituţionale de la Chişinău trebuie respectată pentru ca Moldova să poată deschide negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. Reamintim că luni, 22 aprilie, Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre în care constată neconstituţionalitatea decretului preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea liderului PLDM, Vlad Filat, candidat la funcţia de premier.

„În Republica Moldova, supremaţia legii, principiu inclus în criteriile Copenhaga, trebuie respectat, pentru a putea deschide vreodată negocierile de aderare la UE. De aceea, orice decizie a Curţii Constituţionale trebuie respectată. Dar, pe de altă parte, şi justiţia trebuie reformată, pentru a deveni independentă”, scrie consilierul preşedintelui României, Iulian Chifu, pe reţeaua de socializare Facebook.

„Totul depinde de politicienii de la Chişinău, care au format Alianţa-1 şi Alianţa-2. Şi acuma depinde foarte mult de Partidul Liberal Democrat, dacă va decide să meargă pentru înaintarea unui candidat care are consens din partea tuturor membrilor Alianţei sau nu. Acum Vlad Filat are puterea de a decide dacă Moldova merge în alegeri anticipate sau nu merge”, a declarat Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei „Moldova” cu sediul la Washington, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de 24h.md.

„Din punct de vedere tactic, cred că cel mai bine ar fi ca, până la reuniunea de la Vilnius, unde se va discuta şi se va pune problema avansării Republicii Moldova în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană, ar trebui să fie un consens între partidele politice, chiar şi cele din opoziţie, Partidul Comuniştilor, ca Republica Moldova să-şi menţină stabilitatea politică şi să depăşească toate divergenţele acestea, până se va decide ce se întâmplă cu Republica Moldova la Vilnius şi după Vilnius. Să ne aducem aminte că toate ţările, absolut fără excepţie din Uniunea Europeană de astăzi, din Europa de Est, au găsit consens intern pentru a integra ţările lor în Uniunea Europeană şi în NATO”, mai spune acesta.

Vicepremierul Iurie Leancă a fost desemnat, printr-un decret, în funcţia de prim-ministru interimar al Republicii Moldova, după decizia unanimă a Curţii Constituţionale, care a constatat să Vlad Filat nu mai poate candida pentru un nou mandat la şefia Guvernului. Iurie Leancă este ministru de Externe inactualul cabiet demisionar condus de Vlad Filat. El a fost vicepreşedinte al Grupului ASCOM, condus de miliardarul Anatol Stati, timp de şase ani. Leancă a fost ministru adjunct de Externe în guvernul Sturza, în 2001, când Vlad Filat a deţinut portofoliul Privatizării.

“Se declară neconstituţional decretul din 10 aprilie 2013, privind desemnarea candidatului la funcţia de premier. Prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Preşedintele R. Moldova are obligaţia de a desemna un premier interimar din rândul membrilor guvernului integritatea cărora nu a fost afectată”, se arăta în verdictul Curții Constiruționale de la Chișinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.