Voiculescu, la DNA. ”Viaţa îţi este mai simplă dacă nu îl superi pe procuror…”

Update. Vlad Voiculescu s-a declarat relaxat după discuția cu procurorii.  La ieșirea de la DNA, Voiculescu a spus că așteaptă să vadă dosarul. 

„Deciziile au fost foarte clar într-un anumit loc, la premier, asta i-am spus și procurorului, că premierul nu lua decizii fără președintele României”, a spus Voiculescu.

„Relaxat am fost întotdeauna”, a mai afirmat fostul ministru. „Vreau să se afle adevărul, deciziile le lua premierul, premierul se consulta cu președintele, adevărul îmi este favorabil”, a conchis Vlad Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu s-a prezentat, vineri, la sediul DNA, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe fostul premier Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.

Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.

Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

„În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, explică procurorii.

Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului. 

Vlad Voiculescu a anunţat, de altfel,  că va merge astăzi  la DNA

Fostul ministru al Sănătăţii spune că va auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare, pe surse.

Voiculescu a mai precizat că dosarul în sine este o “premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia”.

”Tot ce am reuşit în ultimii 10 ani a fost prin încrederea oamenilor. Prin încrederea voastră. Nu am dus niciodată în ultimii 7 ani lipsă de atacuri, care mai de care mai abramburistice. S-au făcut ieri însă două săptămâni de când acuzaţiile la adresa mea au întrecut orice formă a ridicolului, fiind lansate de data asta tocmai de un procuror al unei instituţii respectabile: DNA.

Voi merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare (pe surse) de către o instituţie a statului român”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

”Dincolo de acuzaţiile absurde care i se aduc lui, afectându-i familia, munca, timpul (într-un fel pe care nu îl doreşte niciunui om cinstit doar pentru că şi-a asumat o funcţie publică şi a deranjat), dosarul în sine este o “premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia”.
”Acuzaţia este contractarea unei cantităţi prea mare de vaccinuri. Vaccinurile au salvat vieţi şi datorită unui mecanism european, Romania a fost printre ţările care s-au bucurat de posibilitatea de a avea vaccin la timp şi suficient. Mult înaintea a miliarde de oameni din lumea asta mare. Ceea ce spun nu e un aruncat al responsabilităţii, ci adevărul faptic: ca ministru al Sănătăţii nu am avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării şi am spus asta şi atunci.

In 3 luni am făcut alături de echipa mea tot ce am putut mai mult şi mai bine – m-am luptat pentru acces egal al românilor la vaccinuri, am deschis spitale pentru bolnavii cronici, am găsit o soluţie pentru înmormântări decente, am conceput PNRR pe sănătate şi altele. Cine a luat acele decizii legate de achiziţia vaccinurilor? Aceiaşi pe care îi vedeaţi la televizor în fiecare zi a anului 2021 vorbind despre vaccinare. Acum toţi şi-au înghiţit limbile”, afirmă Voiculescu.

”Dincolo de persoanele cărora li se repartizează acum vina, “vina” în sine este de ordinul ridicolului”

”Fără să existe absolut niciun indiciu sau măcar vreo suspiciune de corupţie, acuzaţia este că cineva din România ar fi cumpărat (nu ştim de ce) prea multe vaccinuri. În fapt, oricât de antipatic mi-ar fi mie domnul Cîţu – cel care lua deciziile, la iniţiativa domnului Gheorghiţă şi în acord cu domnul Iohannis – România a făcut atunci ceea ce a făcut cam fiecare ţară europeană! România a cumpărat de altfel pentru anul 2021 mai puţine doze raportat la populaţie decât toate ţările mari din UE (cu excepţia Poloniei). România a cumpărat, raportat la populaţie, un număr mai mic de vaccinuri decât media UE! Şi atunci, despre ce poate fi acest dosar dacă nici corupţie nu avem, nici un comportament aberant al României? Sper să aflu astăzi un răspuns”, arată liderul USR Bucureşti.

”Se spune că viaţa îţi este mai simplă dacă nu vorbeşti despre dosar şi dacă nu îl superi pe procuror, ţinând capul în pământ şi lucrând în linişte cu avocaţii (pe care trebuie să îi plăteşti singur) ca să demontezi în 6-12-18-36-48 luni acuzaţiile din dosar.

Adevărul este că nu îmi pot nici permite luxul acesta şi nici în fire nu îmi stă. M-am luptat peste tot unde am avut un cuvânt de spus cu corupţii, de câteva ori cu rezultate concrete. Nu am căutat niciodată funcţii de dragul funcţiilor ci doar acolo unde am crezut că pot face un bine mai mare. Am acţionat mereu cu bună credinţă şi am făcut alături de mulţi oameni faini cât de mult bine am putut. Nu o să permit nimănui să mă sau să ne calce în picioare”, spune Vlad Voiculescu în finalul postării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Citat din putul adanc al „gandirii” USR-iste: „DNA, sa vina sa va ia!!”.

 2. tipul are un tupeu nebun,el a fost doar ministrul Sanatatiii,dar nu are nici o raspundere; ce misto e viata la USR

 3. Pai da ” ai facut un bine mai mare” fiind partas la cumpararea atitor vaxxinuri. Stiind ca populatia devenise antivaccinista cu ceva timp inainte. Dar vaxxinurile ca vaxxinurile ,dar unde-s restul de miliarde de pina la 130 de miliarde ? Ca doar erati ” coledzi” la gowernare cu caCatzu ?sub obladuirea lui JohANNUSS si a lui Sica Mandolina .DNA a pus ” raul cel mai mic” la inaintare ? Sa nu se scormoneasca cumva rahatul si sa intrebe lumea despre” francii” aia care parca s-au evaporat ?Voi: USR , UDMR si PdNL parca ati avut foc in miini si banii imprumutati erau de ” gheatza de s-au topit asa repede.Ati preluat tara cu 34 miliarde datorie de la guvernarea Dancila . In 2 ani ati dus datoria publica la 160 de miliarde . De euro.Unde-s banii ?

 4. Usereii au terminat-o cu guvernarea, care presedinte si care premier ii mai invita pe infatilii astia ? La aurashi e mai simplu, se opune Ambasada Izdrael si Departamentul de Stat SUA.

 5. voiculescu, misculescu,iscarescu…astia s cu diversiunea tata,,,argitectu I CATU – PARTU SI PROFESORII DIAVOLULUI DIN SPATELE ACESTUIA,,,mititeii tip voiculescu s fabricate laaa deruta ..dar le convine „incadrarea”,,milioanelevin siii chiar si celebritatea ..deeee cinste si onoare ,,,,CEEEE SUNTETI COPII,,CUI IIPASA,,

 6. gaigiul asta a actionat pt. ca era „stare de alerta”
  prelungita lunar de catre Guvern,prin HG:
  -toate HG.urile alea isi asteapta desfiintzarea la Inalta Curte
  care pana acum din 24 nu a servit decat 1 HG,
  propabil pt. ca a fost introdusa(contestarea)
  de catre aurelian popa,un infiltrat in randul „negationistilor”

  -fara baza legală a HG.ului
  vlădutz o cam ia la bubă!

 7. Domnul Voiculescu de pomana a venit cu revista in care apar figurile celor care incurajau si obligau vaccinarea populatiei prim masuri neconstitutional luate de ei ,pt. ca toti au aceiasi vina si toti trebuiesc condamnati ani grei de puscarie !Grupul vinovatilor nu se refera doar la cei trei si la fel ceilalti trebuiesc judecati si condamnati.Doar ii cunoastem pe acesti criminali care zi de zi aparea in presa ,sau in ecranele televizorului si ne indemnau sa ne vaccinam.Criminalii astia erau inpartiti in doua grupe,unii constringeau populatia sa se vaccineze cit mai multi ,iar ceilalti se ocupau cu comenzile de vaccinuri .

 8. ” A deschis spitale pentru bolnavii cronici și a asigurat înmormântări decente ” ! Tupeu cât Everestul !

 9. VOICULESCU manipulează deoarece abuzul imputat de procurori nu este cumpărarea de vaccinuri ci NUMĂRUL vaccinurilor nejustificat de mare. Procurorul îl întreabă CUM A CALCULAT-JUSTIFICAT comanda de 10 vaccinuri pentru fiecare dintre noi fiind produse cu termen de valabilitate redus care expira daca nu este ținut la rece?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.