Opinia lui Tăriceanu:

„Vorbim despre un eşec de proporţii”

tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a suferit la Bruxelles un eşec de proporţii la negocierea sumelor care vor reveni României prin bugetul multianual şi programul de relansare postpandemie şi atrage atenţia asupra clauzelor periculoase care vin la pachet.

Călin Popescu Tăriceanu atrage atenţia asupra clauzelor periculoase care vin la pachet cu „acordul istoric” din Consiliul European.

El spune că una dintre clauzele periculoase ale acordului de la Bruxelles creează condiţile ca o parte din banii daţi de UE să se întoarcă sub forma unor contracte grase, către companiile ţărilor de care depinde aprobarea proiectelor depuse de fiecare stat-membru.

De asemenea, fostul premier atrage atenţia asupra jocului practicat de aşa-numitele state frugale care au obţinut în final, doar pentru ele, reduceri importante la contribuţiile pentru UE. Nu în ultimul rând, Călin Popescu Tăriceanu remarcă lipsa de implicare a preşedintelui Iohannis pentru a obţine alocări suplimentare, bani care ar fi ajutat zonele sărace ale României, sectorul agricol sau ar fi creat noi locuri de muncă.

Prezentăm integral textul scris de Călin Popescu Tăriceanu:

„În speranţa că s-au evaporat aburii şampaniilor băute la Cotroceni, vă invit să stăm cu picioarele în apă rece şi să analizăm ce ştim, până astăzi, despre ale alocării banilor europeni.

Ca o primă remarca m-aş opri la strategia pe care văd că domnul Iohannis a preluat-o din mers de la predecesorul său. Ideea de a nu avea opinii proprii, de a nu îţi susţine cauza bazându-te pe nu prea functionează, mai ales în vremuri de criză. Pentru că şi <fraţii mai mari> au propriile familii şi propriile probleme şi, după cum se zice în popor, cămaşa e mai aproape ca vestonul.

Deci ce s-a întâmplat la Bruxelles?
În primul rând aş vrea să nu cădem în capcana celor 4 zile şi 4 nopți de negocieri şi să ne închipuim cumva că în tot acest timp liderii europeni s-au duelat asiduu şi cel care a câştigat a luat cea mai mare alocaţie. Subiectul principal nu a fost despre câţi bani ia fiecare ţară, ci mai ales despre cum controlează cei mari banii pe care îi vor lua cei mai mici.
Aşa că au inventat un sistem de clauze destul de vagi şi imprecise care condiţioneaza primirea acestor bani. Ştim cu toţii despre clauza respectării statului de drept! Sperăm doar că statul de drept nu este cel în care serviciile, instanţele şi parchetele sunt într-o mare frăţie şi trag, împreună, sforile justiţiei! Mai sperăm şi că liderii Uniunii recunosc, chiar dacă le e ruşine să admită, că reîntoarcerea la protocoalele secrete este împotriva unui stat de drept şi nu în favoarea lui!
Există însă clauze mai puţin spectaculoase, dar mult mai periculoase. Ca de exemplu ca aceşti bani, chiar alocaţi fiind, sunt supusi aprobării ulterioare. Ei trebuie validaţi de 55% din ţările membre care să reprezinte minimum 65% din populatia totală a Uniunii! Vă las pe dvs să socotiţi care ar fi aceste ţări, dar în traducere liberă eu citesc cam aşa: dacă o parte din banii daţi se vor întoarce, sub forma unor contracte grase, către companiile din acele ţări, atunci o să se aprobe aceste cheltuieli. Dacă nu, alocarea o să se blocheze! Prietenii ştiu de ce!

Acuma, cam ştim care sunt ţările care au companii naţionale sau multinaţionale care lucrează în România. Că fac şosele, poduri, căi ferate, spitale sau vând echipamente, ele sunt beneficiarele indirecte ale acestor bani europeni. Ce fel de companii capabile să presteze contracte în alte ţări are România? Probabil că le numărăm pe degetele de la o mână!

În al doilea rând, întârzierea în adoptarea sumelor alocate nu a venit de la îngrijorarea că aceste fonduri vor pune pe butuci Uniunea (să fim serioşi, toţi ştiu că nu suntem capabili sa tragem mai mult de 1/3 din aceste sume), ci de oportunitatea folosită de unele ţări de a-şi mai micşora contribuţia la bugetul UE. Nu pot decât să privesc cu invidie şi chiar admiraţie felul în care Olanda, Austria, Suedia, Finlanda şi Danemarca, subtil şi ingenios împinse în faţă de “fratele mai mare”, şi-au jucat cărţile obţinând în final, pentru ele şi doar pentru ele, reduceri importante la contribuţiile pentru UE.
Nu e prost cine cere, e prost cine da, zice proverbul! Aceste reduceri obţinute de ei le vom compensa cu toţii prin mărirea procentului din PIB pe care îl vom plăti la bugetul UE.

În al treilea rând este bine de ştiut că dincolo de alocările naţionale s-au decis şi o serie de alocări suplimentare care iau în calcul câteva criterii: situaţia în care populaţia unui stat membru este în scădere cu peste 1% pe an (în perioada 2007-2009 si 2016-2018) unde aş zice că şi noi ne-am fi calificat. Aici alocarea suplimentară fiind de 500 euro/capita (adică pe persoană pierdută). Alte criterii unde cred că ne-am fi putut califica, dar Preşedintele Nostru nu a cerut nimic: situaţia în care un stat membru are zone mai puţin dezvoltate pe teritoriul său, compensarea fiind de 400 de milioane euro. Sau încurajarea competivităţii, creşterii economice şi creării de locuri de muncă.

Totodată, sub umbrela politicii Agricole commune, au fost alocate sume suplimentare pentru acele state membre al căror sector agricol se confruntă cu probleme structurale. Parcă ne descrie pe noi, nu?

Despre suma obţinută de România este greu să comentezi. Suntem a şasea ţară ca populaţie, a şaptea ca suprafaţă şi am primit aproximativ 4% din alocări. Polonia, care este într-adevăr mai mare decât noi, a obţinut dublul sumei noastre. Grecia care este jumătate cât noi a obţinut cam aceeaşi sumă ca noi (72 miliarde euro). Probabil că am fi putut obţine mai mult dacă nu am fi stat cu capul plecat, dacă dl Iohannis ar fi avut competenţa si dorinţa să facă ceva pentru România!

Nu cred în strategia asta cu capul plecat. Polonia este doar un exemplu, dar putem să tragem cu ochiul şi la vecinii bulgari care au luat suplimentar 200 milioane euro pentru regiuni mai puţin dezvoltate (oare Moldova noastră nu s-ar fi calificat?), Cehia care a luat 1,55 miliarde euro pentru sporirea gradului de coeziune. La sectorul agricol au punctat cu alocări suplimentare Grecia (300 milioane euro), Slovacia (200 milioane euro), Croaţia (100 milioane euro), Franţa (1,6 miliarde euro). România nu a fost luată în calcul în pofida situaţiei dificile atât a regiunilor în tranziţie. cât şi din agricultură. Nu ştim dacă dl Iohannis a fost doar depăşit de situaţie sau vorbim din nou de incompetenţă pe care a mai probat-o şi cu alte ocazii dar este cert că modelul cu a trimite un <Preşedinte Ficus> să negocieze la Bruxelles continuă să fie o idee foarte proastă!
Nu doar suma alocată mă deranjează, ci faptul că aceşti bani au foarte multe condiţionări politice şi mai ales că aceşti bani întârzie nepermis de mult. Economia noastră, si cred că şi economiile europene, are mare nevoie de fonduri acum şi perspectiva acestor bani peste 2 sau 3 ani nu mă mulţumeşte. Ca să nu mai spun că acest gen de negocieri prelungite îţi dau şansa să deschizi subiecte şi teme politice importante şi era un moment bun să închidem odată cu MCV şi să primim acordul pentru intrarea în Schengen, pentru că tot îndeplinim toate condiţiile!

Cam aşa citesc eu ce s-a întâmplat la Bruxelles în cele 4 zile si 4 nopţi de negocieri! Lipsit de vână, de inspiraţie şi de echipă, dl Iohannis nu a cerut nimic, nu a spus nimic şi a acceptat ce i s-a dat! Deci nu vorbim de nici un fel de succes personal al dlui Iohannis, aşa cum trâmbiţeaza presa de partid, ci vorbim despre un eşec de proporţii care ne va urmări mult timp de acum chiar şi dupa ce actualul preşedinte va părăsi Palatul Cotroceni!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

25 de Comentarii

  1. Eu vreau sa vad stenograma lucrărilor ca să știu cum „s-a bătut” Iohannis și în ce condiții de beligeranta și-a pierdut masca.

  2. Ar trebui o lege referitoare la conditiile in care presed. merge la Consiliul U.E..Iohanis sa aiba un” MANDAT de negociere”. Isi face singur mandatul la negocieri? Este stat in stat ? Parlamentul nu-i poate cere sa prezinte „Mandatul”? Chiar asa…merge singur cu mainile in buzunare si cu gandul la gagici ….

  3. Corect..!!!..am mai spus-o de multe ori, Romania nu e capabilă să atragă fonduri europene…punct!..de ce ??..nu avem proiecte,nu avem planuri,nu avem nimic…pe ce să-ți dea ăia banii când tu nu ști să scri,sau citești. !!.. putea să ne dea o mie de miliarde că tot degeaba… capetele luminate din west știu asta și mai știu că mai mult de jumătate din acești bani se vor întoarce la ei ..!! dacă tu acum in iulie încă faci ciorne cu planul de relansare economică, la ora actuală Romania nu are nici un proiect fezabil pentru accesarea fondurilor europene,păi când vrei să iei banii in 2024!!.. totul e o cacealma ..exact ca datele cu morți și vi…

  4. De ce enumerați ca reproș, domnule Tariceanu, președintelui Iohannis sectoarele economice cu condiții similare României pentru care polonezii, grecii, cehii sau bulgarii au primit sume semnificative de bani? Domnul președinte Iohannis și “echipa” de ciumeți ce-l secondează habar nu au din ce-i compusă economia unei țari și în particular care din aceste sectoare necesită sprijin suplimentar în România. A tâmpit de plictisală sceste zile. Nu s-a avut în vedere niște alianțe, și nici n-ar fost cine să i le pregatească, cu care să forțeze prin solicitări identice, precum țările nordice, interese comune. Toți aveau alianțele făcute știau planul pe de rost, ințelegea dacă s-a luat miliane de un undeva unde se regăsesc și cum să se califice pentru suplimentare. Îl vedeți în stare de așa ceva când ca să buchisească câteva pagini dintr-o hotărâre a Curții Constituționale i-a trebuit o lună. Asta cu toată cu tot deoartamentul SRI ce apără Constituția de față care-i ce-l explicau ce înseamnă ce scrie! Să ne bucurăm ca ca numai ațipea și a a ajuns să sforăie. Dar cu toată prestația conflicuală și antinațională de 5 ani SRI, SPP, poporul au vrut după “Iohannis 14” să avem și “Iohannis 19”!!! Să zàmbim în timp ce înghițim cu noduri democrația UE și Ambasada USA.

  5. Tariceanu a Tradat alianta cu PSD si i-a oferit Dulapului toata puterea.
    Esecul acestuia din urma este si esecul politicianului cu fundul in doua barci, Tariceanu.
    Sa ne mai scuteasca, analizele lui sunt ca o frectie la picior de lemn.
    Sa se pensioneze si sa ne lase in saracia noastra

  6. A negociat rar si calm …cu zâmbetul de om foarte inteligent de Neamț cu aliura de sibian (sterp) 80 de miliarde de bani din gură caci in realitate nu vom simți nimic in afara se internați cu forța împotriva stări noastre de sănătate …am ajuns nici de propria sănătate sa nu ne mai simțim bine …ca bine arafat si spune pușcărie 14 zile esti asintomatic ….

  7. Iohannis acasă se dă cocoș acasă, în deplasare când e stăpână Merkel lângă el rămâne ce e de fapt, o biată găină. Iohannis s-a întors cu multe nimicuri,

  8. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. L-au votat romanii, sa taca si sa inghita.

  9. Avem Nevoie de 80 de Bilioane de Euro , ca sa Platim Salariile si Pensiile , la 20 de Milioane de Locuitori , pentru Timp de 100 de Ani in Viitor , a 2000 de Euro pe Locuitor , si pentru Investitii si Exporturi de Bilioane de Euro . Marea Britanie sper sa aiba 100 de Bilioane de Euro , cu Canada , Marea Britanie si Australia la un Loc !

  10. Dulapul rusinii trebuia sa aiba mandat PUNCTUAL CE SA NEGOCIEZE cu experti alaturi.
    Sa aiba temele facute pe caprarii, linii si directii ,demonstrate de specialistii pe car eii platim degeaba pt.ca se baga trandavul si lenesul plin de morga si aere- neamt!
    Conditionarile aprobarilor pt. contracte grase, „către companiile din acele ţări, atunci o să se aprobe aceste cheltuieli. Dacă nu, alocarea o să se blocheze! Prietenii ştiu de ce!”-
    Sume alocate -care?- peste 2- 3 ANI, CAND ROMANIA E MOARTA IN COTET,

    JUSTIFCA LAUDELE SI MINCIUNILE NEAMTULUI UMFLAT IN PENE ?
    dEJA TANTI TURCANU A TRECUT LA „PLANURI”-CARE ?????

    a VENIT CU MANA GOALA,isi arata „victoria”falsa, nu explica nimci!
    Unde este mandatul dat d eGuvern si PArlament, chemati-l sa explice totul tradatei Romanii de catre un impstor lenes,cheltuitor si zgarcit la vorba , doar cu strainii fiind de acord -4 zile si 4 nopti,tacand ca pestele!
    Afara, demiterea agentului strain !

  11. Vai ce tragedie pe capul lui Tariceanu: nu se vor mai poate face contracte cu firme abonate la banul public ori controlate de politicieni , cu turcii, chinezii sau rusii iar spaga nu va mai fi ca-n vremurile bune…

  12. Corectura : Marea Britanie impreuna cu Canada si Australia , mai Mult de 1 Trilion , de Euro ? Sume Ametitoare , pentru cei din Bucuresti .

  13. Tariceanu, de pe tusa: „Iohannis nu a obtinut niciun succes. 80 de miliarde de euro nu este o suma spectaculoasa”:))))
    Ce sa mai discuti,treaba e clara!

  14. Totul e o escrocherie financiara de tip ,,Caritas,,la nivel de state europene.Frumusetea ,,bugetului comun,,e ca teparii UE fac regulile jocului ,prin care ne iau inapoi putini bani care reusim sai ,,atragem,,din banii dati din pix,ne dau peste barnau daca vrem alti bani pe motiv de ,,neindeplinirea cerintelor,,si in final ramanem sa platim si dobanda la banii ,,oferiti,, de UE si din care n-am cheltuit un cent.

  15. Probabil Investitii in Infrastructura Drumurilor si al Cailor Ferate . Caile Ferate , Dureaza mai mult 50-100 De Ani de Zile . Dar Infrastructura Drumurilor Tine mai Putzin Timp , datorita Uzurii mai Rapide al Strazilor , Datorita Tonajului Greu . Austriecii au facut Caile Ferate din Nordul Tarii si mai tine si acum , din Anul 1918 , si pana in Prezent .

  16. Un esec de mari proportii al justitiei romane, esti in libertae!

  17. Este cert ca camaradul de lupta al ‘doctorului’ Ponta are sfatuitori pe meserie nu ca giurumelele lui Iohanis. Tariceanu le zice bine de aceasta data fara a mai putea fi invinovatit de mai noile manevre ale sale impuse.

  18. mda. Sa ne readucem aminte de cum s-a dat Petrom lui OMV in mandatul de premier al lui Tariceanu, ce clauze, cum s-a acceptat cumpararea de catre Petro a benzinariilor OMV din Romania, care apoi sau redenumit OMV si asa mai departe. Sau BCR Erste Bank. Si cum s-a luptat Tariceanu ca un leu pentru ca economia romaneasca sa ramana independenta! Si cum a investit el banii primiti in imobiliare in SUA prin fondul national de investitii romana (sau asta spunea). UN gust amar.
    Sincer m-am uitat la conferinta de presa a lui Pedro Sanchez care s-a laudat cu 130 Miliarde de euro primite si am revazut discursul (cu ceva mai multa carisma teatrala)a lui Iohannis. Deci tot aia. Promisiuni. promisiuni. Iar la numere nu e asa rau.

  19. Nu este incompetenta, dle Tariceanu, este tradare nationala! Unele vuvuzele liberale trambiteaza ca Romania a luat „caimacul”, dar vad ca aluat un kakat! Daca Grecia, cu populatie la jumate, a luat 70 miliarde( vorba vine a luat, i-a fost detinata) si Polonia mai mult decit dublu, desi nu are dublul populatiei noastre, se pune intrebarea: ce drak a „negociat” gauleiterul nostru? Va raspund: nimik! Plus ca si banii, sunt majoritar o fata morgana, ne joaca aia ca la balamuc!

  20. Ungaria a obtinut 53 mld euro la 9,7 mil. de locuitori, fara sa se prostitueze politic. Si satisfacerea unor cerinte politice.
    Romania 80 mld. la 19,4 mil. de locuitori.

  21. Cred ca Rromaniei ii sta mai bine in afara UE… Doar ca si Aia din UE au nevoie de Rromanii…. CIne ii mai sterge lak.r…. sau le aduna spanacul…..Asa Tradiceanu s-ar da de ceasul mortii ca nu mai are fonduri europene de sutit….

  22. Alo, Amatorule, ce zici tu sunt granturi, adica nerambursabili! Noi avem 16 la categoria asta! Nu mai dezinforma, ca mai citim si noi presa straina!

  23. Și totuși problema mare exista , BANII ,toate țările UE sa-u certat pe bani dar nu s-au înțeles deloc și de aceste fonduri și condiții UE se va destrama pentru că cearta de abia a inceput

  24. Vai ce de proiecte mai vad de la trio-psd.
    Pensii si salarii. Singurul proiect. De zece ani.
    O sa luam nimic.
    Atata vreme cat ciumatii astia saboteza tot nu avem nici o sansa.
    Nazismul sau comunismul a fost nimic fata de borfasii astia mafioti care-si spun social-democrati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.