Vosganian: Băsescu minte!

Varujan Vosganian a răspuns pe blogul său acuzaţiilor mincinoase pe care i le-a adus preşedintele României, Traian Băsescu.

Fostul ministru liberal al Economiei  a demontat minciunile lansate de şeful statului român pentru a-şi acoperi problemele din ograda Cotrocenilor:

„Abil, domnul preşedinte! Băiat deştept, cum se zice. Are vreo temă pentru care  trebuie să dea socoteală? Lansează fără nici o stânjeneală acuzaţii dintre cele mai absurde, pe urmă se duce să se culce. (…)

De ce să  răspundă preşedintele pentru că tolerează vânzarea energiei în afara bursei OPCOM precum şi încheierea sau reînnoirea contractelor de energie pe termen lung în condiţii privilegiate ? Nu mai bine să acuze de tot felul de lucruri guvernarea liberală şi pe Vosganian, că tot are Vosganian spinarea tăbăcită de toate calomniile pe care i le-a pus până acum în spinare ? Apoi, preşedintele se amuză cum presa, în loc să-l întrebe pe el de preţul mediu al contractelor reînnoite cu băieţii deştepţi din energie, îl asaltează pe Vosganian cu întrebări de genul: “cum comentaţi acuzele pe care vi le lansează preşedintele?” (…)

E întrebat Vosganian de acuzele pe care i le aduce preşedintele, bazate pe tot felul de fantezii.”

În sprijinul afirmaţiilor sale, Vosganian face un apel la memoria colectivă:

 „Acum ceva vreme, preşedintele a acuzat guvernarea liberală ca l-a dezinformat în legătură cu situaţia reală a economiei româneşti în momentul promulgării legii privind salarizarea profesorilor. Am prezentat public ambele scrisori pe care i le-am trimis preşedintelui, una semnată împreună cu primul ministru, iar cealaltă, mai detaliată, semnată împreună cu ministrul muncii, şi purtând date prealabile promulgării. Vă imaginaţi că şi-a cerut vreodată scuze? Da’ de unde!”

 Varujan Vosganian demontează piesă cu piesă avalanşa de minciuni a garantului constituţional al statului român:  

„   1. I-am trimis presedintelui, la inceputul anului 2007, continutul tuturor contractelor, pe suport electronic. Acelasi lucru l-a facut, de altfel, si predecesorul meu, Codrut Seres. E anormal ca presedintele, dupa ce, pe toata durata mandatului meu, nu a facut nici o declaratie publica in legatura cu ipoteticul meu refuz, sa-l evoce dupa aproape cinci ani. Daca nu i-as fi dat toate informatiile cerute, era obligatia lui sa ceara acest lucru prin CSAT, unde eram amandoi membri. Nu a dat nici o declaratie, nu a facut nici o alta solicitare pentru simplul motiv ca a primit informatiile solicitate.

 2. Imediat dupa preluarea mandatului de ministru, am reinnoit ordinul prin care se interzicea comercializarea energiei electrice altfel decat pe piata transparenta a bursei de energie OPCOM. Daca as fi acordat mandat vreunuia dintre  consiliile de administratie ale companiilor energetice cu capital majoritar de stat sa incheie, cu intermediarii privati de energie electrica, vreun contract in afara bursei, aceasta ar fi echivalat cu o incalcare a legii.

Daca s-ar fi intamplat asa ceva, nu presedintele, ci organele in drept ar fi trebuit sa se sesizeze si sa demareze procedurile legale. De asemenea, serviciile de informatii ar fi trebuit sa semnaleze aceste fapte, atat presedintelui, cat si primului ministru. Trebuie sa fiti de acord cu mine ca e imposibil ca, dupa trei ani de guvernare PD, o astfel de situatie sa nu fi fost semnalata pana in prezent. Iar declaratia ca “as fi prelungit contractele fara sa spun” e halucinanta. Ministrul nu prelungeste contracte. Daca el face asa ceva, fara stirea consiliului de administratie si exercitand presiuni asupra conducerii executive a companiilor cu capital majoritar de stat, este tradator de tara si codul penal prevede, in acest sens,pedepse exemplare. Situatia in care eu as fi prelungit contracte de zeci sau sute de milioane de euro pana in 2014, la secret, fara ca despre asta sa se stie ceva pana in seara zilei de 24 noiembrie 2011, este atat de neverosimila, incat nu mai adaug, in aceasta privinta, nici un comentariu.

3. Daca incetarea acestor contracte incheiate inainte de venirea mea la minister se putea face cu atata usurinta, de ce presedintele nu a cerut public anularea lor, inca din decembrie 2008, stiut fiind ca Guvernul executa fara cracnire toate ordinele prezidentiale? Sau macar dupa reinstalarea sa in functie, in decembrie 2009?

4. Inteleg ca presedintele este bine informat in legatura cu continutul contractelor reinnoite in 2010 si pare ingaduitor cu cei care le-au semnat. Sugestia domniei sale potrivit careia nu a stiut despre asta decat dupa ce contractele au fost reinnoite cred ca trebuie trecuta cu vederea. Ar putea, totusi, sa ne spuna presedintele, care este valoarea medie a Mw/h din aceste contracte, ca sa putem face o comparatie cu valoarea ce ar fi putut fi obtinuta daca respectivele cantitati erau comercializate pe bursa.

 Chestiunea este prea importanta pentru a o lasa doar ca subiect de disputa intre doi oameni politici, fie ei presedintele Romaniei si presedintele Comisiei Economice a Senatului, fost ministru al economiei si finantelor. De aceea, socotesc ca este important sa stim:

–         de la Ministerul Economiei , daca exista mandate semnate de mine catre vreun Consiliu de administratie prin care avizez incheierea de contracte de livrare de energie catre intermediari privati, in afara bursei OPCOM.

 –         tot de la Ministerul Economiei, daca exista cantitati de energie electrica vandute catre intermediari privati in perioada 2007 – 2008 si cine sunt intermediarii respectivi. Acelasi lucru trebuie sa-l stim in legatura cu  perioada 2009 – 2011.

 –         de la Parchetul General daca sunt intrunite conditiile demararii unei cercetari de natura penala pentru fapte comise in perioada 2007 – 2008 de natura celor sugerate de presedintele Romaniei, in legatura cu vanzarea ilegala de energie electrica, in afara ordinului pe care l-am semnat la inceputul anului 2007.

 –         de la Serviciul Roman de Informatii daca exista indicii potrivit carora, in calitate de  ministru al economiei si finantelor in perioada 2007 – 2008, as fi semnat sau macar negociat, in secret, cu intermediari privati reinnoirea unor contracte de energie electrica semnate in perioada anterioara investirii mele.

 –         de la primul ministru care este pretul mediu la care a fost negociata reinnoirea contractelor de energie, in primavara anului 2010. „

Redăm mai jos minciunile preşedintelui României:

 “Le-am cerut în mod repetat (contractele, n.r.). Mi se spune că sunt contractele făcute. Chiar zilele trecute îl auzeam pe Varujan Vosganian minţind cu neruşinare, au fost făcute pentru prima dată contractele în timpul lui Dan Ioan Popescu, domnul Varujan Vosganian le-a prelungit în 2008 până în 2014 şi domnul Videanu le-a mai prelungit o dată, modificând condiţiile de plată, până în 2018. Deci nu am reuşit. Vosganian a minţit cu neruşinare tot timpul şi a prelungit contractele fără să îmi spună. Vă rog să vă imaginaţi că îi spunea preşedintelui «Nu pot să vă dau contractele domnule preşedinte, sunt secrete». Îi spunea asta cu tupeu preşedintelui Traian Băsescu”, a declarat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că în cele din urmă a reuşit să facă rost de “nişte copii trunchiate” ale acestor contracte, pentru că era curios “ce poate să fie atât de secret când furi din banii publici”.

Videanu vrea mai mult de la Băsescu !

Ştiind foarte bine, dar extrem de bine de ce poate fi în stare Traian Băsescu, fostul ministru al Economiei a arătat, timid,  la TVR:Trebuie să recunosc şi îi dau dreptate preşedintelui că este supărat (…) singurul lucru pe care mi l-a cerut în momentul în care am preluat ministerul a fost acela de a rezolva situaţia. Nu am rezolvat decât jumătate din problemă.

Nu atât contractele bilaterale sunt problema, ci preţul. “

 

Penibil dar cu frica în sân, Videanu mai avea un pic şi îi cerea lui Băsescu să-i mai aducă şi alte acuzaţii avâdn în vedere că acestea nu-s destule.  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.