Vot sub presiune

Alegerile locale din 2020 deschid un nou capitol în care conflictul între aliați nu este deloc exclus. La București, victoria lui Nicușor Dan și Clotilde Armand este electrizantă, mai ales că viitorul primar general și-a precizat deja cu oarecare curaj delimitarea de factorul politic. Nu ar fi deloc de dorit reluarea experiențelor unor primari foarte promițători care însă au fost un eșec perfect. Votul sub presiunea pandemiei și nevoia unor reforme superioare promisiunilor pare să fi fost foarte motivat, ceea ce schimbă cumva standardele publice.

Victoria lui Nicușor Dan nu îl obligă politic foarte mult, indiferent în ce direcție ar fi această recunoștință și subordonare. Primarul Capitalei este o figură emblematică a administrației publice iar acest statut trebuie restaurat prin agenda publică și nu prin manipulările mediatice.

Bucureștiul a arătat un realism aproape neașteptat, cenzurând ceea ce trebuia. Cei care au înfruntat condițiile speciale pentru a putea vota pot fi împăcați cu sine în ceea ce privește rezultatul. Mai mult decât în alți ani, Capitala a reușit să dovedească interes și maturitate civică, apreciind ceea ce merită în privința candidaților.

România a trecut printr-o campanie electorală sub presiune, în orizontul următoarei, din Decembrie, probabil în același registru. Sunt semne că buna înțelegere între politicienii din partide diferite va fi într-un alt plan decât acela al grupurilor infracționale, obligațiile publice impunându-se.

Aceste alegeri au fost un test pentru candidați și alegători, cu indicatori mult mai pozitivi decât ne așteptam, dovadă că vitregiile pot limpezi unele lucruri altminteri simple însă irezolvabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

3 Comentarii

  1. În București PNL nu a câștigat nimic. A câștigat USR. Nicușor Dan în acest moment este mult mai important decât Orban, este nr 2 ca nr de electori după Iohannis. Va urma bătălia USR contra PNL. La parlamentare nu va mai fi nici o alianță. Va ieși cu scântei.

  2. Un exemplu,numai unul de fosti „primari foarte promițători”!:)))Numai hahalere,hai sa fim cinstiti,Bucurestiul a avut doar aventurieri si borfasi ordinari ca Halaicu Oprescu,Basescu,Videanu cand nu erau mutanti dea dreptul ,ca Ciorbea sau pramatia aia de Lis,Mister Pacanele
    Firea Sarmancur era mai spalata,dar isi spala rufele in public si animozitatea fata de ea a crescut rapid,mai ales ca arunca literalmente cu banii bucurestenilor!Cate autobuze erau pregatite sa mearga la Iasi la moastele Sf Paraschieva,ca in anii trecuti???

  3. „…mai ales că viitorul primar general și-a precizat deja cu oarecare curaj delimitarea de factorul politic.” pe bune? ma intreb ce cauta la Cotroceni inainte de alegeri …? cum de a obtinut „sustinerea” fascistului de pe deal? se schimba vremurile din rau in mai rau. nimic nu va fi bine. de 30 de mai bine ne fura securimea peeseedeee, acum ne va inchide in lagare sorosh securimea peeneelee – useeereee si restul lalaielilor poolitice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.