Vreau să cumpăr un tablou!

Vreau să cumpăr un tablou! În activitatea mea aud mereu întrebarea asta. “Ce și cum să-i răspund?”, îmi spun în gând. Povestea începe la o cafea și ce poate fi mai frumos în a colora prin cuvinte întâlnirea cu Ștefan Luchian expus în Muzeul Colecțiilor de Artă. Da, primul pas pe care trebuie să-l faci când vrei să cumperi un tablou e cel pe tărâmul nemărginit al creației, al emoției puse de Michelangelo Buonarrotti în îndepărtarea pietrei de pe trupul lui David.

Când vreau să cumpăr un tablou, mă gândesc la construcția decorului în care locuiesc sau lucrez, îmi doresc să construiesc o colecție de artă, să investesc în bunuri cu valoare materială sau să fac un cadou. Cred că toate aceste dorințe trebuie întreținute cu o atentă dorința de cunoaștere și studiu despre viață, despre modul în care oamenii au ales să trăiască într-o armonie creată prin desăvârșirea esteticului în diferite forme. Studiul despre artă și frumos poate să înceapă prin vizite în muzee, galerii, expoziții permanente sau temporare, prin participarea la activități creative, tocmai pentru a simți spiritul spațiului de lucru, prin vizite private în atelierele de creație ale artiștilor, prin construirea unor relații cu persoane din domeniul artei. Cei spre care e util să ne îndreptăm când vrem să gustăm din farmecul creației vizuale pot fi și criticii de artă sau muzeografii sau curatorii de expoziții și nu în ultimul rând casele de licitații.

Comercianții de artă sunt o sursă nemărginită de nou când povestim de obiecte de artă, pot fi cei care ne trimit direct către tablou prin simpla atingere. Pot fi cei care ne ajută să admirăm opera de artă din perspectiva fotoliului în compania unui pahar de vin, pot fi cei care ne ajută să obținem simplu și gratuit toate informațiile legate de povestea artistului, de lungul drum al tabloului din atelierul pictorului până pe peretele celui care îl deține la momentul respectiv, informații despre valoarea materială a tabloului și modul prin care se poate tranzacționa. Veți spune să sunt subiectiv, vorbind atât de larg despre ceea ce poate obține un doritor de frumos, când discutăm despre un tablou, de la un comerciant. Da, poziția comerciantului în lumea artei este una complexă și relaxată, iar informațiile cinstite sunt cele care desăvârșesc întregul proces al achiziției. Muzeograful are rolul nobil de a ne transmite eleganța și bunul simț, valori esențiale când vrem să ne întâlnim cu Monet în grădina sa. Curatorul ne povestește prin cuvinte și imagini toată informația pe care a reușit să o strângă despre artist și creația sa. Albumul de artă ne deschide un drum către artist încadrat de fotografii.

Rolul comerciantului e unul esențial în a trimite artă către oameni, iar exemplul cel mai potrivit în acest sens este cel al Baronului Joseph Duveen de Millbank. Socotit unul dintre cei mai spectaculoși comercianți de artă ai tuturor timpurilor, prin spiritul sau inventiv în comerțul cu antichități, calitate moștenită de la părinții săi, putem spune că îi datorăm cele mai importante și frumoase colecții de artă private și din muzee din Statele Unite și nu numai. A reușit într-un timp scurt să stimuleze dorința  de frumos și celor cu stare materială foarte bună, iar vânzările sale au trecut în zona senzaționalului. Spunea vulgar că „America miroase a bani, iar Europa a artă”.

Mă opresc aici, dar pentru puțin timp, iar data viitoare vă voi povesti despre partea necinstită a comerțului cu artă, și anume cum a apărut „artă” falsificatorilor de artă, un alt pas extrem de important în procesul cunoașterii și învățării cum să cumpăr un tablou.

Articol semnat de Titi Cladovan și preluat integral de pe https://oldart.ro/

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Prin 1984 , am vazut un Tablou , intr-un Camion , ce cara Gunoi la Groapa de Gunoi din Pantelimon . Tabloul , reprezenta pe un Om cu Barba si cu multe Decoratii in Piept . Probabil o fi fost vreun Tablou al lui Carol al II-lea .

  2. @Kuku Bau: Florin Bogardo canta o piesa ce continea aceste versuri, dar nu erau de Marin Sorescu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.