Zborurile lui Iohannis – Costurile sunt clasificate

Administraţia Prezidenţială explică, într-un răspuns transmis sâmbătă la solicitarea Agerpres motivele pentru care închiriază o aeronavă pentru zborurile efectuate de preşedintele Klaus Iohannis, amintind că din anul 2010 ROMAVIA a intrat în insolvenţă şi nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale, iar după anul 2013 TAROM a introdus cele două aeronave care executau astfel de zboruri în programul normal de zboruri.

Cât despre costuri și rute, Cotroceniul a anunțat că sunt informații clasificate.

Sursa citată subliniază că, după începutul anului 2017, a fost nevoită să apeleze la alţi operatori privaţi din cauza „dificultăţilor de colaborare” apărute pe parcursul anului 2016 în stabilirea relaţiilor contractuale cu TAROM.

Administraţia Prezidenţială mai arată că, până în prezent, constituirea capabilităţii destinate exclusiv executării zborurilor speciale, conform concepţiei aprobate de către CSAT, nu a fost iniţiată.

În legătură cu detaliile referitoare la planificarea şi asigurarea transportului aerian al preşedintelui Klaus Iohannis şi al delegaţiei oficiale conduse de şeful statului cu ocazia vizitelor oficiale şi de stat în Japonia şi Singapore, Administraţia Prezidenţială precizează că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, Administraţia Prezidenţială a răspuns că, în baza prevederilor art. 15, lit. e) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4, alin. (3) şi art.10 din Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările şi completările ulterioare, informaţiile solicitate constituie informaţii clasificate, potrivit legii, şi, în consecinţă, sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare.

În ceea ce priveşte selecţia aeronavei pentru executarea zborului special, Administraţia Prezidenţială arată că tipul aeronavei este stabilit în funcţie de opţiunile disponibile şi de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport şi raza de acţiune (scurt, mediu sau lung curier), iar Serviciul de Protecţie şi Pază verifică îndeplinirea condiţiilor de siguranţă şi securitate aeronautică impuse de legislaţia aferentă executării zborurilor speciale.

Sursa citată menţionează că, până în anul 2010, zborurile speciale au fost asigurate de Regia Autonomă Compania Română de Aviaţie ROMAVIA, structură abilitată să execute zborurile în folosul protocolului de stat, şi că din anul 2010 aceasta a intrat în procedură de insolvenţă şi nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale.

Administraţia Prezidenţială arată că, ulterior, întrucât nu a mai existat o aeronavă destinată zborurilor speciale ale preşedintelui României şi ale celorlalţi beneficiari, zborurile speciale au fost asigurate prin contractarea de servicii de la TAROM sau alţi operatori aerieni români existenţi pe piaţă, conform Hotărârii Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

„Acest fapt a determinat probleme în asigurarea de aeronave disponibile şi costuri mari pentru instituţiile beneficiare”, informează sursa citată.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că, până în anul 2013, în bugetul Ministerului Transporturilor era prevăzută o alocare bugetară pentru menţinerea în stare de operare a două aeronave din flota TAROM, în scopul executării zborurilor speciale, iar ulterior acelui an cele două aeronave au fost reintroduse în programul normal de zboruri al TAROM, situaţie care a „generat incertitudine privind posibilitatea realizării transporturilor aeriene aferente deplasărilor oficiale şi cheltuieli suplimentare pentru executarea zborurilor speciale, în momentul în care instituţiile aflate în drept solicitau prestarea serviciilor aferente de la operatorul naţional”.

„Astfel, având în vedere imposibilitatea suprapunerii programului de lucru al TAROM cu agenda de vizite oficiale care implica executarea de zboruri speciale, s-a ajuns în situaţia în care costurile unor deplasări către locaţii identice, pe coordonate similare, să varieze semnificativ şi să depăşească cu mult valoarea normală pentru călătoria respectivă”, adaugă sursa citată.

Administraţia Prezidenţială aminteşte că a apelat la operatorul naţional TAROM pentru executarea zborurilor speciale până la începutul anului 2017, iar ulterior a fost nevoită să apeleze la alţi operatori privaţi din cauza „dificultăţilor de colaborare”, apărute pe parcursul anului 2016, în stabilirea relaţiilor contractuale cu TAROM.

„Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de următoarele motive: operatorul naţional nu putea asigura întotdeauna aeronavele solicitate pentru executarea zborurilor speciale conform calendarului deplasărilor externe oficiale ale preşedintelui României; în acelaşi timp, costurile aferente executării zborurilor speciale erau mult mai mari faţă de cele standard, întrucât TAROM includea în facturile emise, pe lângă costul operării, şi alte cheltuieli generate de scoaterea aeronavei speciale din programul operaţional al companiei (cheltuieli financiare conexe determinate de modificările făcute de companie pentru poziţionări/repoziţionări aeronave, anulări şi modificări capacitate, rambursări, DBC – Denied Boarding Compensation, marjă comercială suplimentară)”, precizează sursa citată în răspuns.

Administraţia Prezidenţială spune că a fost preocupată, încă de la începutul primului mandat al lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, de identificarea şi operaţionalizarea unei soluţii optime pentru executarea zborurilor speciale pentru toţi beneficiarii legali, ţinând cont de faptul că lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaţionale, ineficienţă economică şi mai ales prejudicii de imagine pe plan extern, în cadrul acţiunilor oficiale ale României.

În context, se precizează că, pe 11 mai 2015, după sesizarea dificultăţilor impuse de lipsa unei aeronave destinate operării zborurilor speciale, Administraţia Prezidenţială a transmis Guvernului României un document conceptual numit Poziţia Administraţiei Prezidenţiale cu privire la transportul aerian al demnitarilor – înfiinţarea unei structuri dedicate executării zborurilor speciale. Pe baza documentului întocmit de către Administraţia Prezidenţială, problematica asigurării zborurilor speciale a fost analizată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 9 iunie 2015, care a aprobat înfiinţarea unei structuri, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, pentru executarea zborurilor speciale.

Conform sursei citate, iniţiativa Administraţiei Prezidenţiale şi hotărârea CSAT au determinat reluarea activităţii Comisiei interministeriale pentru negocierea achiziţionării unei aeronave, a produselor şi serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilităţi destinate executării zborurilor speciale, înfiinţate prin Decizia prim-ministrului nr. 472/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Administraţia Prezidenţială reaminteşte că, după constatarea unor deficienţe procedurale şi legale determinate de activitatea Comisiei menţionate, Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 4 mai 2016, Memorandumul cu tema: „Anularea Deciziei Prim-Ministrului nr. 472/2013 şi înfiinţarea unei comisii 3/3 interinstituţionale pentru coordonarea activităţilor necesare constituirii unei capabilităţi aeriene destinate zborurilor speciale”. Sursa citată indică faptul că, prin Decizia prim-ministrului nr. 192/23.05.2016, a fost înfiinţată Comisia interinstituţională pentru coordonarea activităţilor necesare constituirii unei capabilităţi aeriene destinate executării zborurilor speciale.

„În consecinţă, ca urmare a activităţilor şi demersurilor realizate în anii 2015 şi 2016 de membrii Comisiilor interinstituţionale înfiinţate prin Decizia prim-Ministrului nr. 472/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Decizia prim-Ministrului nr. 472/2016, pentru eliminarea disfuncţionalităţilor apărute în modul de asigurare a executării zborurilor speciale, a fost elaborată Concepţia pentru constituirea, în mod etapizat, a capabilităţii aeriene destinate executării zborurilor speciale. Această concepţie, realizată cu implicarea activă a Administraţiei Prezidenţiale, a fost aprobată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2016 şi vizează, în forma sa finală, constituirea etapizată şi operaţionalizarea unei capabilităţi sustenabile, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, destinate executării zborurilor speciale. Constituirea capabilităţii destinate exclusiv executării zborurilor speciale, conform concepţiei aprobate de către CSAT, nu a fost iniţiată până în prezent”, conchide Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat în perioada 6 – 8 martie o vizită oficială în Japonia. Pe 9 şi 10 martie, el s-a aflat într-o vizită de stat în Republica Singapore.

Deplasările președintelui! Majoritatea cu opriri la Sibiu

Avion cu dormitor pentru cuplul prezidențial spre Asia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

51 de Comentarii

 1. Escrocherie reala sau infractiune grava la adresa statului roman inclusiv pentru bugetul statului!

 2. INTR-O TARA EŞUATĂ, PIERDUTĂ SAU PROST CROITĂ KKŢII CONDUC IN LOC SA PUTĂ, IAR CODUCATORII ADEVĂRATI NU POT CONDUCE DE KKŢI…………..

 3. cum adica, noi sintem buni doar sa-i platim lenesului si dnei lenesul sa se plimbe in vacante platite si fara vreun efect sau rezultat pentru Ro?….La fel s-a procedat si cu admiterea lenesului la faculta.

 4. Trebuie ales un președinte cu buletin de București !!
  Sau din Ialomița , Dolj, Teleorman !!
  Iar vizitele externe ? să fie simulate pe computer !!

 5. Chiar și costurile, sunt bani publici, penibilitate absolută ! Excursii multe și dese cheia ‘marilor succese’ !

 6. Casa de Filme SECU, după celebrele blockbustere „Mircea, fă-te că lucrezi!” şi „Băgaţi cultura în dubă!”, vă invită la premiera ultimei superproducţii speciale „Clasificarea Democraţiei”. În rolurile principale poporul român jefuit, devalizat, violat şi sclăvit de 33 de ani de o juntă militară deghizată în civili. Într-o democraţie adevărată, cetăţenii au acces la informaţiile privind cheltuirea banului public, atunci când îi dă voie dictatura.

 7. Haida de! Cheltuiele clasificate, adica nesimtire clasificata.In era internetului se pot deduce foarte usor. Nici regina Angliei nu le are clasificate. Cred ca dupa cei 8 ani ar trebui cautat la CNSAS ca are ceva schelete in dulsp.

 8. Din moment ce statul român este eșuat este evident că și capul este eșuat! Nu mai zic cat au plătit fraierii de sărăntoci români pentru plimbările/alimbarile de la sfârșit de săptămână pe Valea Oltului cu suita de rigoare pentru „bi foi mati”!

 9. La fel cum face si pisica mea, cind isi ascunde rahatul in ladita cu nisip !

 10. Costurle, secrete?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! De legea informațiilor publice a auzit Jafdministrația Plăvanului?
  Ăia trăbă băgați TOȚI LA PUȘCĂRIE! ACUM!
  Împreună cu Komisiya juvețeaskă di reScurs mituită di juveți ca-‘n vremurili bune ale pretinului ciobanu’ dîn Pipera, căruia mititelul îi vindea meciurili! Bornescul lui sărea programat în partea opusă șuturilor la poartă ale oylor ciobanului…
  U.E.F.A., se aude?!

 11. ” Dar, dar, … domnul presedinte nu poarta masca cand merge in excursii!
  -In Japonia este alceva. Imparatul poarta masca de protectie cand vin „slugi” excursioniste.
  Toate slugile sunt obligate sa-si ascunda fata, daca au microbi de trandaveala, de tradare, de profitoreala . . .”

 12. Se vede treaba ca rumoarea provocata de informatiile despre palatul zburator al Plavanului si PreaUscatei sale consoarte i-au ajuns acestuia la urechi in Tara Soarelui Rasare. Sigur a dat un ordin scurt si sacadat catre trepadusii de la Presedintie sa se inchida gura curiosilor cu niscavai rahat clasificat. Eu unul le multumesc celor care mai scapa ceva informatii in presa despre luxul in care se scalda alesul poporului cu a lui de-a pururi stafidita, fiindca mai vad si eu ce se poarta in lume. Daca nu vedeam pozele nu mi-as fi imaginat ca exista avioane cu dormitoare si saloane furniruite, cu canapele si fotolii din piele. Eu le sugerez angajatilor SPP ca atunci cand ajung la altitutinea si viteza de croaziera sa deschida larg un geam sa patrunda aerul proaspat al primaverii in salon. Nu de alta, dar Trabucel arde de nerabdare sa savureze o havana si un coniecel, iar fumul ar conturba linistea Doamnei Carmen.

 13. Fufa aia cu care a calatorit si dormit Iohannis nu are nici o calitate oficial, trebuie sa-si plateasca personal din venituri proprii toate cheltuielile de deplasare. Daca nu sa fie anchetata de DNA pentru delapidarea de fonduri bugetare.

 14. Ba eu unu’ as plusa si as cere deschiderea, la 10000 de metri altitudine, a doua geamuri consecutiv … poate se face curent si „il pierdem” pe „alesul poporului” … Si daca nu reusim macar pilotul sa faca citeva looping-uri cind Klaunus se duce la toaleta, chiar cu riscul ca apa din jacuzzi sa dea pe dinafara …

 15. Ce va place sa va vaitati si sa injurati, la vot nu iesiti ca ziceti nu aveti cu cine vota in schimb specialii voteaza si pentru voi! Klausica este votat de popor, asa alegatori asa alesi!

 16. Se plimbă boul pe banii nostri si culmea nu poti să-l tragi la răspundere cică „..cheltuielile sunt clasificate!..”…
  Bă să mori tu,!…
  Pe când pensii speciale și nesimțite clasificate,…
  Pe când salarii nesimțite clasificate,…
  Săracul, el nu e divină!…ci ăia de la spp,de la tarom,de la parliament,de la administrația dunării de jos,de la drumuri si poduri, de la apele române, de la programul românia normală și educată,de la programul cornul și laptele…
  Nu va e rușine nenorociților, hoților, bandiților…

 17. Da cum era cu penalii tomn’ Klaus? Dragnea ala care cheltuia banii tarii sa se duca la Trump? Cum e cu transparenta? Cu justitiEa? Cu coruptia? Cu „DNA sa vina sa va ia”? Clasificam ca sa ne distram pe banii prostilor?

 18. Ce fel de lege este asta ,cum sa existe asa ceva ,atita timp cit banii sint ai romanilor .Unde este transparenta de care se tot latra in tara asta ? Cu alte cuvinte poporul roman nu are dreptul sa stie exact tot ce cheltueste institutia prezidentiala si unde se duc banii alocati pt. Cotroceni ? Cum a fost posibil sa se voteze de catre clasa politica romaneasca o asemenea lege ? Voi sinteti zdraveni la cap ?

 19. Vezi zicerile lui Stalin, acum sunt la putere ‘Înaltele Porți’ și ‘tableta fermecată’,

 20. Ati ales ?
  Da ati ales bine .
  Pacat ca nu are dreptul sa mai candideze o tura ,ca voi l-ati alege a treia oara
  Din fericire ne-a salvat Constitutia de o asemenea posibila calamitate
  Ca si in doua mandate a distrus destul

 21. Alogenul parazit ne sfideaza pe față si noi dormim…
  Trezeste-te ! Ridica-te!

 22. In Romania se moare de foame iar unii isi permit sa faca excursii de milioane de dolari?!De cand e mai presus administratia prezidentiala a lui bolohannis decat Parlamentul Romaniei ???Cine suporta aceste cheltuieli ?A ajuns romanul sa i se dea cu flit atunci cand pe buna dreptate ar vrea sa stie cat costa o plimbare de-a presedintelui ??

 23. @@Mandea!
  Lasa vrajeala cu „inaltele porti” si „tableta fermecata, iti dau un exemplu; la „pretenii” nostri austrieci prezenta a fost 65,17% la alegerile din 2022 deci cu toate tabletele nu reusesc sa fure cat votam noi!

 24. In toate vremurile cei care au acaparat in Romania o dregatorie au profitat! In timp ce pentru Eminescu nu erau bani pentru spitalizare si apoi pentru inmormantare, Membrii Casei Regale se plimbau in toata Lumea. Chiar si in Socialism , in timp ce naivilor li se spunea ca urca pe treptele din ce in ce mai inalte ale Socialismului, Liderii Comunisti din Romania se plimbau, mancau, petreceau impreuna cu: De Gaule, Sahul Persiei, Imparatul Japoniei, Presedintele Nixon, Regina Angliei si alti Anticomunisti Importanti din Tarile Capitaliste. Noi, naivii, am tot urcat pe treptele comunismului pana am ajuns in Capitalism. Aceasta dovedeste ca putem fi dusi de nas foarte usor. In toate vremurile in Romania unii au fost cu foloasele, iar majoritatea cu ponoasele.

 25. Asa cum sunt clasificate cheltuielile acestu-i tradator cocotat in fruntea stratului ar trebuie si el clasificat intr-un dulap de stejar la 2 metri sub pamant. Si uite asa s-ar face economii insemnate pana in 2024 la Palatul Cotroceni.

 26. Ce trebuie sa stie prostimea, unde se duce Puli Mea demnitara, tot pe banu romanului, jupuit de 7 piei sa poate sa-si comande Tatuca zbor privat si sejur prelungit, pentru ca poate, si i se permite
  Avem ce ati ales !!!!

 27. Problema este daca vizita a avut rezultate ! Cheltuielele sunt acceptabilee daca a venit „cu ceva in traista” adica niscai contracte, investitii mari, avantaje economice ca sa mai uitam de SARACIE !! Altfel a fost intradevar plimbarica si trebuie sa o plateasca din buzunarul propriu ! Deci raportul, unde-i raportul cu rezultatele vizitei ?

 28. TRAGEDIA E CĂ L-AU ÎNCHIRIAT DUS -ÎNTORS! CE FRUMOS ERA NUMAI „DUS”!

 29. Pai nu voi l-ati votat? Nu voi l-ati impuscat pe Ceausescu? Nu sunteti voi cei care l-ati tinut pe Basescu presedinte si primar si prim- ministru timp de 20 de ani?Nu voi a-ti vrut in NATO? Nu voi a-ti vrut sa fugiti in UE? Nu voi sunteti aia care vreti sa va luptati cu Rusia si China comunista? Nu voi v-ati vandut pamanturile stramosesti, strainilor? Nu voi l-ati vrut pe neamt ca e mai cinstit si patriot ca impuscatul din Scornicesti?
  Deci…traiesteti alta soarta…daca mai ai vreme!

 30. Onorabila insotitoare a ,,celui ales ,, Avea chiloti , sau i-a lasat pe masina PREZIDENTIALA ????

 31. Probabil ca informatiile cu costurile excursiilor facute de nesimtitul natiei pe banii boborului sint clasate intre dosarul cu asasinarea lui JFK si dosarul Roswell … asta cred ca si atunci cind facea naveta la Agnita la scoala aia unde ii invata pe elevi legile frecarii (mentei) o facea moca …

 32. Am mai avut in tara un un conducator pe această linie, carol si o lupeaaca…
  Țara lui papura vodă, romavia a falimentat in era dulapului, dar el se plimba cu avioane inchiriate. Oare la nemti nu le crapa obrazul cand vad ce seaman au aici in colonie

 33. Slavă celor 100! de ong-uri care l-au votat pe Trântor, ei ar trebui să achite costurile vacanțelor „mai e state”-lor ghiolbanelor de sibiu.

 34. vorba unuia …latrina 3 stie ce face putin si armata rusa in bahmut dar nu stie ce face johansky in bucuresti …pentru ca e …secret ce face johansky …pe banii fraierilor de l-au ales …pe melodia cu anticoruptia…sa nu uitam ca e presedinteler unei romani cu 44 la suta din ea analfabeta…

 35. Asa ne trebuie.Inca un mandat…va rog,mai am multe de vazut pe banii vostri.Mai am state !

 36. Singurul mijloc de transport pentru impricinatul, ar trebui sa fie sutul in cur….

 37. Daca cheltuielile sunt „clasificate” si tinute la secret, eu zic ca imbecilul tradator care locuieste la Cotroceni sa suporte cheltuielile! Sa vinda o casa luata cu acte false si sa-si plateasca plimbarile aiurea! Un nesimtit care toaca banii romanilor care traiesc in mizerie!

 38. Japoniaaaaaaaaaaaa !A venit in traista cu un frumos costum de gheisha !Loaza se duce in Japonia (??!!) in loc sa se duca in statele europene care nu ne vor in Schengen,sa vada care sunt problemele,sa discute si sa incerce sa convinga…Dar cine stie,poate imparatul japoniei are mare influenta pe langa cancelarul austriac sau pe langa smekerii politicieni din Olanda,si pune o vorba buna pentru tzutzer !!Altfel chiar cred ca-l doare-n koor de romani !

 39. Problema nu e costul zborurilor, ci faptul ca se plimba degeaba, impreuna cu tuta din mahalaua Sibiului. Nu aduce nimic bun pentru tara care-l plateste. Parlamentul Romaniei e o adunatura de javre imbuibate, care profita de statutul lor sa se imbogateasca. Altfel, i-ar taia cheltuielile de deplasare. ” Administratia ” prezidentiala se comporta ca si cand ar fi stat in stat. Dece?!

 40. Tanti Carmen are mereu calduri, mereu o vezi cu rochii subtiri in plina iarna, cu maneci scurte.Asa a aparut prima data, mereu e anapoda fată de vreme si situatii!Nu știu cine o consiliază dar…. e praf!

 41. mda… iar ne luam de vinovati si nu impiedicam fenomenul!
  Romania nu are avion prezidential = ne este foame !
  asta e fenomenul ! acum ori cumparam avion ori il construim!
  e vinovat „asta” ca nu construim noi avioane?
  o sa mai traim inca 33 ani de hotie,foame,hotie,…..etc ptr ca romanul e prea fraier si e dus de nas de mediul ambiental(natura-nu ziaristii!) ,o da in bascalie si e pacalit la infinit!

 42. Gata a dat-o de gard și cu banii românilor la fel de reușit cu primul pas și cu Romania educata.Pe ce pune el mâna se alege praful.

 43. Vai cata corupție la Cotroceni,cu așa avion de lux pentru jefuirea banilor publici.Si lui Johannis ii place că e la secret conform legii.O sa bage și înfometarea bătrânilor și a copiilor tot la secrete de stat?

 44. Vizita lui Klaus Iohannis in Japonia nu a fost vizita de stat ci vizita de trandaveala a acestui mare puturos si incompetent numit Klaus Iohannis. Valorile de satanist trandav ale lui Iohannis pe mine nu ma reprezinta.

 45. nici noi nu vom mai face declaratii de venit! Sunt clasificate, sa va vad ce mai furati!

 46. Daca avea amanata in Baicoi, se facea Autostrada Bucuresti – Baicoi- Sibiu, ce mai

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.