Zice Comisia de la Veneția, sare Iohannis!

Klaus Iohannis transmite că opinia Comisiei de la Veneția referitoare la modificările în domeniul justiției reprezintă „o reconfirmare clară a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului” și cere Executivului să aplice recomandările. Iohannis  face referire, dezaprobator, în reacția sa, și la Secția de anchetare a magistraților.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) în Opinia referitoare la modificările succesive ale legilor justiției prin ordonanțe de urgență, adoptată astăzi, 21 iunie a.c.

Președintele Klaus Iohannis evidențiază că Opinia Comisiei de la Veneția reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos și în favoarea unor interese particulare sau de grup, și nu în beneficiul cetățeanului. Această intervenție abuzivă s-a produs, așa cum arată și Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiției care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, precum și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanțe de urgență: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 și O.U.G. nr. 12/2019.

Aspectele constatate de Comisia de la Veneția consolidează concluzia că instrumentul ordonanțelor de urgență a fost complet denaturat și folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât și o consultare efectivă a reprezentanților sistemului judiciar. Așa cum arată Opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil și lipsa unui control efectiv de constituționalitate al ordonanțelor de urgență nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esența statului de drept – securitatea raporturilor juridice și previzibilitatea legii, precum și principiul separației puterilor în stat.

Președintele României subliniază că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneția este cât se poate de clar: guvernanții au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată și în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

Președintele Klaus Iohannis consideră inadmisibilă conduita guvernanților care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneția cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiției, aspect subliniat și în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ca instrument de intimidare a magistraților, menținerea în legislație a dispozițiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, care pun în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creșterea rolului ministrului justiției în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente.

Mai mult, Opinia Comisiei de la Veneția vizează chiar modul general de folosire a ordonanțelor de urgență, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, și instabilitatea pe care această practică o creează. Folosirea în continuare a ordonanțelor de urgență în lipsa unor situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administrație publică sau economie, reprezintă un mod profund greșit de înțelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidențiat de Comisia de la Veneția și respins în mod clar de către cetățeni, prin răspunsul covârșitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care și-a demonstrat, și astfel, justețea.

Comisia de la Veneția reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democrație, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanțe de urgență să reprezinte excepția permisă de Constituție doar în anumite condiții. Utilizarea instrumentului ordonanțelor de urgență într-un mod care conduce la transformarea excepției în regulă a fost sancționată așadar atât de cetățeni, cât și de Comisia de la Veneția.

Președintele României reiterează atenționarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetățenii își doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democrației, pentru că fără o justiție independentă și funcțională nu poate exista stat de drept și nici progres al țării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viață mai bună pentru români”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Ce zice Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneţia „ia notă cu regret” că cele mai problematice elemente ale reformei justiţiei din 2018 în România, identificate în Opinia sa din octombrie 2018, fie au rămas nemodificate, fie au fost agravate, se arată în concluziile Opiniei Comisiei despre ordonanţele care amendează legile justiţiei, adoptată în şedinţa plenară din 21-22 iunie a forului, transmite Agerpres.

Potrivit comunicatului postat luni pe site-ul instituţiei, Comisia identifică drept cele mai importate aspecte în ce priveşte reforma justiţiei din România următoarele:

– Foarte alarmant este faptul că guvernul continuă să emită amendamente legislative prin ordonanţe de urgenţă (OUG). Deşi Constituţia indică în mod clar că aceasta ar trebui să fie o măsură cu caracter de excepţie, legiferarea prin OUG a devenit o obişnuinţă. Regulile fundamentale ale funcţionării instituţiilor-cheie ale statului sunt modificate prea rapid şi prea frecvent, fără pregătiri şi consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatelor şi la motivele reale din spatele acestor modificări.

Textele legislative care rezultă nu sunt clare. Această practică slăbeşte controalele externe asupra guvernului, este contrară principiului separaţiei puterilor şi perturbă certitudinea juridică. Comisia de la Veneţia cere autorităţilor române să limiteze drastic folosirea OUG-urilor.

În ce priveşte amendamentele suplimentare la cele trei legi ale justiţiei, acestea ar trebui să urmeze o procedură legislativă normală.

– Motivele pentru înfiinţarea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor magistraţilor, cu o jurisdicţie definită lax, rămân neclare.

Numirea procurorilor de la conducerea acestei Secţii s-a făcut printr-o procedură tranzitorie care a înlăturat de facto Secţia pentru procurori a CSM din procesul decizional, ceea ce nu corespunde cu configuraţia instituţională a CSM.

Este incert în ce măsură procurorii Secţiei şi procurorul său şef se află sub controlul ierarhic al procurorului general. Întrucât Secţia ar fi incapabilă să trateze în mod eficient toate cazurilor din competenţa sa, ea riscă să fie un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

– Procedura de numire şi de revocare a procurorilor din funcţiile de conducere rămâne în mod esenţial aceeaşi, cu ministrul justiţiei jucând un rol decisiv în acest proces, fără puteri de contrabalansare ale preşedintelui României şi ale CSM.

Se recomandă dezvoltarea unei proceduri de numire care să acorde Secţiei de procurori a CSM un rol-cheie şi proactiv în procesul de numire a candidaţilor în orice poziţie de vârf din instanţele parchetului.

– Este posibil ca procurorii aflaţi în funcţie să fie revocaţi prin recurgerea la noile criterii de eligibilitate, alese în mod arbitrar. Comisia de la Veneţia îndeamnă autorităţile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate acelor procurori care erau deja în funcţie atunci când respectivele amendamente au fost elaborate.

Comisia de la Veneţia precizează că rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare pentru asistenţă suplimentară în această privinţă, se arată în încheierea Opiniei publicate luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Sa ceara un OUG prin care sa se stabileasca ca legile justitei vor fi facute de Comisia de la Venetia si Greco, iar parlamentul sa fie declarat … „decor” !

  2. Comisia asta pute urit precum canalele neaerisite ale Venetiei in plina canicula!

  3. Cica presedintele republicii este un mediator intre populatie si stat. Dupa ce se revolta comunitati intregi si intreaga natiune pentru abuzurile organelor statului, presedintele trebuia sa gaseasca o procedura de mediere. Ioc! El tace si face! Adicatelea face ce hotarasc strainii. Se pare ca el este mediator intre straini si statul roman. Huuo!

  4. Acolo unde Cotidianul a pus „puncte-puncte”, Comisia de la Venetia spune:
    „Procurorii pe pozitii inalte din aceasta sectie au fost numiti in cadrul unui regim tranzitoriu, care a eliminat de facto aripa procurorilor din cadrul CSM din procesul de luare a deciziilor, care NU e in acord cu conceptul institutional al CSM.

    Nu este clar in ce masura procurorii din cadrul Sectiei speciale si Procurorul sef al acesteia se afla sub Controlul ierarhic integral al Procurorului general.

    Intrucat Sectia speciala nu ar fi in masura sa solutioneze in mod eficace toate cauzele care intra in sfera sa de competenta, aceasta risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”, explica specialistii Comisiei de la Venetia.

    In ce priveste numirile in marile parchete – DIICOT, DNA sau Parchetul General – Comisia arata ca sistemul de numire si revocare a procurorilor din pozitii inalte ramane, in esenta, acelasi, ministrul Justitiei jucand un rol decisiv in acest proces, fara a contrabalansa competentele presedintelui Romaniei sau ale CSM.

    „Se recomanda elaborarea unui sistem de numire care sa confere Sectiei de procurori a CSM un rol cheie si proactiv in procesul de numire a candidatilor in functii inalte de conducere in cadrul sistemului Ministerului Public”, adauga Comisia de la Venetia.

    Expertii citati mai atrag atentia ca este posibil ca procurorii in functie sa fie indepartati din pozitii ca urmare a noilor criterii de eligibilitate, stabilite in mod arbitrar.

    „Comisia de la Venetia indeamna autoritatile romane sa NU aplice noile criterii de eligibilitate a procurorilor care erau deja in functie la momentul adoptarii respectivelor modificari legislative”, e o alta recomandare.

  5. Klause, n-ai vrea tu sa te duci unde te trimit eu? Ca pun si dop! Pe cat e de misel Basescu, la tine se mai adaoga fudulia de minoritar cu ifose de grof. Esti alaturi de drumul pe care merge Romania, timpul tau se imparte intre fleacurile cu care te ocupi la Palat, drumurile la Sibiu si vacantele nenumarate. Esti nu numai inutil, ci si nociv pentru societatea romaneasca.

  6. Comisia de la Venetia = nimic despre abuzurile autoritatilor si justitiei impotriva cetatenilor,nimic despre protocoale,nimic despre politia politica de care ROMANIA S-A SATURAT DUPA 80 DE ANI DE POLITIE POLITICA,iar Romania este departe de a se da cu gondola ,in liniste,la Venetia.Asa ca lasati-ne cu Comisia de la Venetia care vine cu frectii pentru Statul Paralel al abuzurilor contra poporului.

  7. Comisiile astea spun ceva si de cazurile de abuzuri inregistrate in ultimii ani? alea cu Barsan, si cu alti zeci-sute de magistrati? Nimic? Dosarele alea care erau deschise cu acordul unei sectii din DNA care se ocupa exclusiv de magistrati? Cum a fost mutata sectia sub plenul CSM brusc a devenit o „vulnerabilitate”, cand Lulu’ dicta demiterile procurorilor (pe rapoarte dovedite ineptii/nelegale) nu era o vulnerabilitate… sectia de porcusori a CSM-ului albeste abuzurile pe banda rulanta… nimic prin rapoartele lor.

  8. Pai, bai BOLSEVICULE COTROCEAN, Comisia de la Venetia a zis sa NU FACI REFERENDUM cand erau alegerile europarlamentare. Cand e buna Comisia de la Venetia si cand nu e buna? Bai, se rasucesc bolsevicii in mormant, ca nici aia nu erau atat de jegosi la caracter ca tine.

  9. Comisia de la Venetia a recomandat sa nu se organizeze referendum peste alte alegeri, dar Mutul nu a auzit. Nu este mut mai surd decat cel care nu vrea sa auda.

  10. Comisia zicea si sa nu se faca referendum odata cu alegerile sovietice ieuropene.

  11. esti amnezic, bai plavane??? pei comisia lui peste prajit, recomanda ca alegerile europarlamentare sa nu fie viciate de alte alegeri/referendum. tu ce facusi? asa cum ai respectat tu recomandarile, asa sa faca si guvernul.

  12. Iar oligofrenii de la Veneția au ceva de comentat?. Și Editat nostru șef Iohannis nu s-a săturat să-și aștepte tătucii?

  13. Sunteti atit de jegosi incit nu aveti nici macar bunul simt da a va semna boriturile.

  14. Si tot aia sa ne guverneze, sa dea legi, salarii, pensii, sa ne reguleze nevestele, copii, adica sa faca tot ce vor, ca intro colonie, asa cu ne vor unii in frunte cu Mutalăul!

  15. Iohannis iar minte fr îngheață apele.Comisia n-a zis cum vrea el.

  16. Multumim d-le Johannis ! Sunteti un roman (sic !) adevarat , iubitor de neam si tara , in orisice situatie ! Da’ parca era mai bine , daca ,macar de data asta, taceati ! Nu era nevoie sa ne mai aratati odata patriotismul d-voastra , atat de ales , atat de profund !

  17. Pentru”lili” nedumerita… la voi acolo la SRI nu v-a spus ca SIIJ nu este in subordinea Procurorului General ci doar in subordinea CSM-ului? Nu v-a spus ca Ministerul Justitiei are doar rol administrativ? Pai ce fel de informatoare esti tu daca nu informezi corect opiniunea publica? Voi securistilor zicetzi public ca va sta in gat SIIJ pentru ca va e frica c-o sa se ajunga la voi, faptuitorii de drept a ilegalitatilor din justitie… numai veniti cu goange de tip comisia de la… de la… de la la la samd. Mizeria de care sufera Romania vi se datoreaza numai si numai voua, lucratori ai serviciilor… Voi sunteti capushele care sug sangele acestei tzari, voi suntetzi cancerul Romaniei shi pentru ca voi sunteti cei mai vinovatzi, de asta va e frica ca se va afla adevarul. Voi, lucratori ai serviciilor, n-ati aparat niciodata tzara shi neamul romanesc ci doar hotzii din inauntrul sau din afara Romaniei… voi atzi inchinat tzara strainilor… BLESTEMATI SA FITI IN VECI VOI IMPREUNA CU TOT NEAMUL VOSTRU.

  18. Multi romani se indoiesc tot mai mult de capacitatea intelectuala a lui Jonahis pe care ar pretinde-o functia ce o ocupa. Johanis sare mereu impins de altii. A mai facut-o si pe cont propriu cateodata iar dupa aceea i-a parut rau. Putem admite acum ca o face electoral. Doar madam Dancila este in stare sa -i dea ascultare.

  19. slugarnic presedinte avem. pare sa fie sluga perfecta! pe linga faptul ca este lipsit de demnitate si onoare, este si de o lene proverbiala.

  20. Comisia de la Veneția a spus si ca sa nu se faca referendum concomitent cu alegerile! Si? Pe Johannis l-a durut in fund! Si acum de ce ar fi altfel? „Recomandare” nu este „obligatorie” a spus la referendum Johannis cu slugile lui! Asa ca ….mucles!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.