Zilele colindului în România

Zilele colindului din România sunt marcate anual în perioada 6-31 decembrie, conform Legii nr. 171 din 23 iunie 2021 pentru instituirea Zilelor colindului din România.

Proiectul de Lege privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc a fost iniţiat de 34 de senatori şi deputaţi de la PNL, PSD, PMP, minorităţi şi neafiliaţi, potrivit site-ului http://www.cdep.ro/. În expunerea de motive se arată că „propunerea legislativă reprezintă un prim pas în strategia de salvgardare a colindelor pe teritoriul României şi în comunităţile de români de pretutindeni”, indică sursa citată.

La 23 aprilie 2020, proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat acest proiect de lege la 26 mai 2021, cu 255 voturi pentru, 8 voturi împotrivă, 42 de abţineri, în timp ce patru deputaţi nu au votat.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat la 23 iunie 2021 Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilelor colindului din România (Decretul nr.722/2021), conform site-ului https://www.presidency.ro/. Legea nr. 171 din 23 iunie 2021 pentru instituirea zilelor colindului din România a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 622 din 24 iunie 2021.

Articolul 1 al acestei legi prevede că „se instituie zilele colindului din România în perioada 6-31 decembrie„.

„Zilele colindului din România pot fi marcate de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către societatea civilă, precum şi de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, consacrarea acestei perioade poate fi făcută şi prin participarea la orice astfel de evenimente. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor prevăzute la alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate”, se arată în Articolul 2 al legii.

Potrivit Articolului 3, „unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare şi instituţiile culturale pot participa la acţiuni de promovare a practicării colindului, precum şi de identificare şi creare a fondului de colinde”, iar în Articolul 4 se arată că „în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii întocmeşte un calendar de evenimente pentru zilele colindului din România”.

Perioada de dinaintea Crăciunului este un moment de pregătire pentru întâmpinarea Naşterii Domnului, iar colindul reprezintă una dintre cele mai cunoscute tradiţii de primire a celei mai importante sărbători a iernii”,  potrivit Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

În zilele de 9 şi 16 decembrie 2023 Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” invită copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani la atelierele de colinde care au loc în Sala „Victor Ion Popa” (Şos. Kiseleff nr. 30). 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Să înțelegem că în perioada asta nimeni nu mai muncește?…Doar se colindă,se fură,se droghează, se ….

  2. Iar își bagă dracul coada. Cum, mii de ani, colida este precreștină, păgână (paganus=locuitor al satului), s-a colindat fără să fie lege?

  3. 6-31 dec. nu sunt ‘zilele furatului’,sigur?iar vine aratarea cu leru-i ler

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.