Ce urmează să se întâmplă cu farmaciile

Un proiect de lege vizează farmaciile, care ar urma să  fie autorizate să funcționeze la o distanță de minimum 500 de metri una de cealaltă, iar numărul acestora să fie stabilit în funcție de numărul de locuitori din localitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Inițiativa legislativă aparține social-democraților și a fost depusă recent în Parlament, la Senat.

Reprezentanții asociațiilor pacienților privesc cu rezerve acest proiect de lege.

Inițiatorii legii spun că interesul consumatorului va fi protejat în acest fel, fiind evitat monopolul de piață.

De asemenea, proiectul propune ca farmaciile să nu mai obțină autorizare exclusiv prin avizul emis de Ministerul Sănătății, așa cum se întâmplă acumt, ci să fie necesar și un aviz din partea Colegiului Farmaciștilor din România.

„Pe noi pacienții ne interesează să avem medicamente. Cu cât sunt mai multe oferte, cu atât este mai bine, avem concurență, avem și prețuri mai mici. Nu înțeleg de ce trebuie să intervii cu legi aici. Farmaciile sunt societăți comerciale, iar dacă nu ar avea profit s-ar închide.

Atât timp cât există, înseamnă că au clienți și putem discuta chiar de discriminare. Cred că exagerăm dacă reglementăm existența farmaciilor după modelul „păcănelelor” sau caselor de pariuri. Nu vorbim de același lucru. Până la urmă vorbim de accesul oamenilor la medicamente mai ieftine, este interesul pacientului aici.

Trebuie să susținem orice farmacie, chiar dacă este independentă sau face parte din marile lanțuri de profil. Chiar dacă este în orașe sau în mediul rural. Repet, toate farmaciile sunt în interesul pacienților”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), citat de adevarul.ro.

Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele  două Camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

 1. Cum sa nu aiba profit cand preturile sant la dispozitia lor? Saracii bolnavi si pensionarii alimenteaza averile proprietarilor de farmacii.

 2. Farmaciile sunt un lucru bun, indubitabil, dar…cand pe o strada cu vreo 10 spatii comerciale de cartier, 5 dintre ele sunt farmacii aflate toate intro zona mai mica de 200 metri, si din aceeasi zona constati ca s-a mutat croitoria si chiar o agentie bancara ca nu au putut face fata competitiei chiriilor chiar daca aveau suficienti clienti, te intrebi daca nu trebuie impusa o distanta minima intre doua farmacii…
  Si reclamele radio/tv la medicamente sunt o rusine pentru orice stat civilizat!

 3. Depinde în și la ce localități se referă! Deja se încadrează pe distanta la care se cacacesc la mișto bugetarii de lux din politica românească.

 4. problema care se ridica IN REALITATEA NOASTRA, este ca nu toate medicamentele exista in farmacii. cand fac retelele batranilor mei, se intampla sa nu gasesc TOATE MEDICAMENTELE. atunci, farmacista, imi fractioneaza reteta, pentru a putea cauta ce lipseste in alta parte. mai mult decat atat, foarte multi „medici” omit sa treaca formula „magica” rpin care aceste retete pot fi franctionate, drept pentru care, de multe ori a trebuit sa astept niste zile pentru a putea gasi lista completa in aceeasi farmacie. eu pot merge pe jos si imi place. dar batranii ce fac? BAGATI MEDICAMENTELE IN FARMCII SI ATUNCI LE PUTETI RARI. interesant totusi ca nu v-ati gandit sa reduceti numarul de pacanele, care sunt UNA LANGA ALTA, sau a caselor de amanet, ci „decat” a farmaciilor. wow.

 5. in trecut era o lege care reglementa pozitionarea farmaciilor, gen una sa deserveasca vreo 20000 de locuitori sau ceva de genul… astazi, pe Bucurestii Noi, pe un sector de sa zicem 250m sunt 4 farmacii la bulivard… pe aceeasi parte… aproape ca-s una langa alta, mai mult, doua dintre ele au acelasi nume. dpmdv ce se voteaza acuma e o alta lege care sa dea impresia ca Parlamentul sau cineva din guvern de la MSanatatii munceste… si probabil o sa fie atacata si respinsa in contencios

 6. se transforma in carciumi?ce urmeza sa se intimple,chiar sunt curios

 7. dupa ce au interzis vanzarea antibioticilor si altor medicamente usoare care s-au vandut zeci de ani dar vand in majoritate doar produse asa zis naturiste acum vor sa le rareasca sa fii conditionat practic de una singura!! pai cand doctorii in spitale care nu au medicamente (desi platesti parte din leafa) iti prescriu retete cu madicamente pe care le cumperi doar in farmaciile de langa spitale , ce te faci daca e doar una sau doua?

 8. se intampla zonele ghettooou de 15 inute si „planificarea” mobilitatii urbane, adica, va trece o strada p-acolo…paaas-cuuu-paaas pe acceptul oilor la dictatura. nationalizare mascata, cu incalcarea drepturilor fundamentale. o Tara furata si fara justitie, unde otrepele bugetare se platesc si se protejeaza intre ele, calcandu-ne pe noi pe cap!

 9. Nu farmaciile sunt problema si distanta dintre ele ,ci grămada fără număr a suplimentelor zise alimentare care nu -s bune de nimic,care in unele cazuri fac rău,cu reclamă năucitoare in toata media,mai scumpe decât medicamentele specifice,pe acestea nu le văd social democratii ????!!!! Aștia de nu mai pot de grija românilor,câta ipocrizie !

 10. Ar fi bine să nu mai existe nici o farmacie, să facă în locul lor cazinouri, săli de jocuri de noroc și pariuri.

 11. Nu exista nimic mai infricosator decat ignoranta activa. La ce sunt bune farmaciile daca oamenii, in general, sunt tot mai bolnavi ?

 12. Care e boul caruia ii trece prin cap asemenea prostie ??? Astia sunt pe liste si sunt votati !!!

 13. Nu farmaciile, chit că si la unele din ele mai scrie adaos comercial între 25 % și 200% ci la producători sau distribuitorii de medicamente țin trendul scumpirii. Farmacistele declară că medicamentele vin scumpite de la o lună la alta. Face parte din strategia anti PSD. Dar Domnul Ciolacu nu are treabă cu sărăcia și bolnavii din România, el s-a dus slugarnic la USA să mai contracteze ceva armament nefolositor, că fără industrie de muniții mai bine ghioagă decât pușcă, să nenorocească energetica românească cumpărând reactoarele model anii 50 de pe submarinele casate la preț un de centrală nucleară și putere instalată o cincime, și să delireze prostii despre inteligența artificială.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.