Ziua când RADET ar putea intra în faliment

Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice ar putea intra luni în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie, a afirmat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.

„Mâine (joi – n.r.), la Ministerul Economiei, dar în sediul Ministerului Energiei, vor demara întâlnirile cu toți producătorii ELCEN. ELCEN e pe primul loc. Eu vreau ca Primăria să fie foarte conștientă că s-ar putea ca luni instanța să declare falimentul RADET. ELCEN este pregătit și are stocuri suficiente să livreze energie termică pentru locuitorii Bucureștiului, numai că trebuie să fie pregătită, inclusiv Primăria București, inclusiv în cazul în care RADET nu mai poate să funcționeze declarându-se falimentul cine să cumpere acel agent termic pentru bucureșteni, s-o cumpere Primăria direct”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri.

Acesta a mai precizat că Gabriela Firea trebuie să se asigure ca toată subvenția dată bucureștenilor să fie plătită către ELCEN.

„Eu cred că se va găsi o soluție la nivelul Ministerului pentru acest lucru și prin dialog vom rezolva problema. Mi-aș dori să nu avem situația aceasta dar mă aștept ca Primăria să fie pregătită și pentru acest scenariu”, a completat Popescu.

În replică, Gabriela Firea a declarat că noul ministru este incompetent.

„A ieșit noul ministru al Energiei (Virgil Popescu, n.r.) lângă noul premier să-i sperie pe bucureșteni că vor rămâne fără apa calda și căldură, anunțând de la nivelul de ministru politic că luni RADET va intra în faliment. Stau și mă întreb în ce țară trăim în care un ministru numit politic știe ce va face justiția, cum se va înfăptui justiția luni. Îi dau o veste proastă acestui ministru al Energiei incompetent și repetent: în cazul în care RADET intră în faliment, automat intră și Elcen în faliment care poate nu a aflat, il informez eu – este în răspunderea domniei sale, ca ministru. Mult mai normal era ca acest domn ministru să citească legislația, reglementările, să se informeze și pe urmă să facă declarații ce din coadă o să sune”, a declarat Firea.

Primarul Capitalei a precizat că, indiferent de situația juridico-financiară a RADET și Elcen, nu se va intrerupe furnizarea agentului termic sub nicio formă în București.

„Pentru simplul motiv că apa caldă și căldura constituie infrastructură critică și are legislație aparte, care garantează livrarea. (…) Ca sunt opriri punctuale pentru inlocuiri de conducte sau repararea unor avarii, e altceva (…), dar sub nicio formă nu se va întâmpla așa cum a anunțat acest nou ministru incompetent al Energiei, că luni judecătorul sindic va declara falimentul RADET”, a mai spus primarul general.

Termoficarea acoperă 74% din consumul casnic de căldură în Capitală, iar 95% din consumatorii RADET sunt gospodăriile. În alte cuvinte, dacă RADET/ELCEN ar dispărea brusc la un moment dat, 74% din consumul total de căldură în București, majoritatea gospodării, rămâne în aer. Criza termoficării în București este, așadar, mai puțin cauzată de caracteristicile ”fizice” ale sistemului, ca în alte orașe (CET-uri departe de oraș, consumatori care nu plătesc, debranșări masive), ci de haosul instituțional și neasumarea
responsabilităților, în principal între primăria Bucureștiului și Ministerul Energiei, se arată într-o analiză a Expert Forum.

Termoficarea în București e cea mai mare din Europa după Moscova, acoperă circa jumătate din toată piața de termie din România, iar următoarele orașe, pe locurile 2-5 ca număr de consumatori, au sisteme de 10 ori mai mici decât în București. În ciuda faptului că veniturile bucureștenilor sunt mai mari decât în restul țării, adică și-ar permite mai curând decât aceștia centrale proprii de apartament, numărul debranșărilor în ultimii 30 de ani a rămas relativ mic: doar 8%. De asemenea, termoficarea mai are o logică în București – punctul de pornire este densitatea cererii de căldură, disponibilitatea surselor de căldură reziduală din alte procese și distribuția spațială a orașului. Bucureștiul este singurul oraș din țară unde toate condițiile sunt îndeplinite pentru ca
un sistem de încălzire în regim centralizat să aibă sens: cererea de căldură este foarte densă pe aproape întreaga suprafață a orașului, CET-urile care produc și căldură sunt foarte aproape de zonele de consum, nu în afara orașului ca în restul țării, producția de energie electrică e necesară oricum sistemului energetic și produce căldură utilizabilă în sistemul de termoficare. Iarna în momentele de consum de vârf, Bucureștiul consumă 7-800 MWh/h, iar centralele în cogenerare ale ELCEN pot produce 600 Mh/h; dacă Mai mult, tendința este chiar de creștere a acestei densități a cererii de căldură, din cauza construcției de cartiere noi cu blocuri de locuințe înalte, în interiorul orașului.

,,Iarna nu-i ca vara’’. O expresie a unui personaj politic care a condus destinele Capitalei o bună perioadă de timp și de care bucureștenii își aduc aminte cu teamă, în fiecare iarnă. Iarna lui 2019 se anunță a fi una extrem de dificilă. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problemă o reprezintă rețeaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani. A doua cea mai extinsă rețea de termoficare urbană din lume, după Moscova, cu peste 950 de kilometri de rețea primară, 2.900 km de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice, se află în prezent într-o situație critică. Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani și trebuiau, de acum 10 ani, să fie înlocuite. Astfel s-a ajuns ca, aproape zilnic, multe dintre ele să crape, iar răcirea vremii și începerea furnizării căldurii vor accentua acest fenomen. ,,Iarna trecută au fost peste 3500 de avarii și zeci de mii de bucureșteni au înghețat în case. În condițiile unei subfinanțări cronice, cei de la RADET abia dacă au reușit în acest an să schimbe câteva dintre conducte și să repare o parte din rețea. O parte infimă, de numai câteva procente’’, arată analiza Frames.

O dovadă că rețeaua de termoficare a ajuns într-un punct critic o reprezintă situația apei de adaos, cea care asigură presiunea necesară pentru ca apa caldă și căldura să ajungă în apartamentele bucureștenilor.

ELCEN a ajuns în situația de a pompa aproape 2000 de tone/oră, în condițiile în care în 2016 cantitatea nu depășea 1200 de tone. În 2017, pentru a menține presiunea în conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1600 de tone, iar în 2018 s-a ajuns la 2000 de tone.
Statisticile ELCEN arată că presiunea din conductele tur în sezonul de iarnă a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2600 t/h. Creșterea volumului de apă de adaos atrage o degradare și mai mare a rețelei de termoficare, pentru că vine însoțită de reactivi chimici care corodează conductele și limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore. ,,Funcționarea în aceste condiții produce efecte distructive asupra agregatelor producătoare, în special asupra CAF-urilor, conducând la indisponibilizări repetate a acestora cu efecte negative asupra alimentării cu energie termică a consumatorilor și limitează debitele de agent termic livrate”, declara, recent, Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN.

În ultimele zile, tot mai mulţi bucureşteni reclamă pe reţelele de socializare calitatea apei calde furnizate de RADET sau chiar lipsa ei, conform E-nergia. „Vă informăm că din cauza creşterii semnificative a temperaturii exterioare şi a diferenţelor dintre temperaturile diurne şi cele nocturne este necesară efectuarea unor manevre pentru echilibrarea sistemului de termoficare. Din această cauză unele puncte termice din zonele bulevardelor Mărăşeşti, Octavian Goga, Decebal, Calea Moşilor, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Şoseaua Colentina, Pantelimon, Bulevardul Lacul Tei, Şoseaua Fundeni, Bulevardul Doamna Ghica, Calea Vitan, Bulevardul Unirii, Calea Călărași, strazile Labirint, Foișorului, Matei Basarab, precum şi străzilor adiacente pot funcţiona sub parametri în următoarele 24 de ore. Echipele RADET lucrează în regim continuu pentru remedierea situaţiei. Ne cerem scuze pentru disconfort şi vă mulţumim pentru înţelegere”, a comunicat RADET.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Este posibil ca RADET sa intre in faliment din cauza multimii de datornici . Stau si ma gandesc , cat de inapoiati suntem, fata de alte state (probabil cu 50-60 de ani), daca o problema, eradicata in alte state, bantuie Romamia Cauza este lenea si incompetenta crasa a celor ce ar fi trebuit s-o fi rezolvat cu zeci de ani in urma . In alte state exista montat, pe fiecate calorifer al consumatorului , cate un dispozitiv , extrem de simplu . El functioneaza pe baza de cartela valorica. Ai bani pe cartela , o introduci in dispozitiv si ,automat, se da drumul la caldura ! Cand nu mai sunt bani ,adio caldura ! Chiar daca mai sunt bani , dar vrei sa opresti caldura , scoti cartela din dispozitiv . Astfel problema platii caldurii se rezolva cu maxima eleganta! Vai de mama noastra in ce tara inapoiata traim ! La noi marea gaselnita a fost repartitorul! Hi,hi,hi!

  2. Unde ai studiat tu termoficarea? In Africa? Acolo ai vazut cartele valorice?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.