Ziua inculturii din România

Sărbătorim fără să sărbătorim cu adevărat Ziua Culturii. Starea ei ne arată ce preț pune țara pe dînsa. Zicem că sărbătorim un domeniu fundamental pentru existența poporului român și a limbii române exact pentru a masca neputința de a investi în cultură.

Sărbătorim o presupusă zi a culturii pentru a ne amăgi că facem ceva pentru ea și pentru existența lui Mihai Eminescu. Avem o Zi Națională a Culturii Române fără a avea o viață culturală adevărată. Se mai țin spectacole pe la cîteva Teatre Naționale, pe la Opera Națională și avem un festival GeorgeEnescu. În rest, viața culturală a țării este prăfuită, săracă, secătuită de valori, de dezbateri și de mari personalități. Cele mai multe vedete sunt necunoscute de cum trec de Episcopia Bihorului.
Suntem mai provinciali ca la 1848! Suntem mai nepăsători ca niciodată față de arte și față de artiști.
Casele memoriale decad, omagiile clasicilor sunt de formă și locale.
Edițiile critice sunt invizibile și necirculabile.
Librăriile sunt biete sectoare de carte în magazine de mărunțișuri.
Cartea se vinde mai greu decît orice, literatura de protest nu există, iar patriotismul a dispărut. În ciuda succeselor internaționale, filmul românesc agonizează la el acasă.

Astăzi, copiii sunt prizonierii muzicii hip hop, house și ai manelelor.
Artele sunt pe ultimul loc în interesul oamenilor, dar de zece ori mai jos decît în anii comunismului.
Atunci, inginerii agronomi cumpărau ”Istoria Literaturii de la origini pînă în prezent” a lui George Călinescu și aveau abonamente la România literară.
Revistele de cultură aveau o greutate ca de ziarul Scînteia.
Atunci, două-trei sute de oameni stăteau la rînd să cumpere Delirul lui Marin Preda.
Atunci, coada celor interesați să vadă o o expoziție a lui Mihai Stănescu era de un kilometru.
Atunci nu aveam televiziuni și radiouri, dar o carte bună făcea mai mare vîlvă decît naționala de fotbal.

Astăzi, este Ziua Națională a Culturii Române dominată de Untold, Neversea și Electric Castle, afaceri cumplite pe seama inculturii.
Astăzi, este și ziua concertelor plătite de primari ca să strîngă voturi?
Astăzi este ziua managerilor care au pus laba pe instituții culturale și vor să le domine pînă cînd pleacă pe urmele lui Ion Caramitru.
Astăzi este Ziua Culturii Române care nu mai are viață literară și nici cărți eveniment. Astăzi este Ziua Culturii pentru că avem moștenirea geniilor, iar nu producția intelectuală a contemporanilor.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii din care sug politicienii și impostorii.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii Române cu vedete și personalități mai mici.
Astăzi este ziua inculturii din politică, din presă și din educație și învățămînt.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii pentru că există statuia lui Mihai Eminescu în fața Atheneului Român.
Astăzi este Ziua Culturii Române care consumă mai multă sub-cultură.

Pentru cei mai mulți, ar trebui să avem și o Zi a Subculturii Române. Poporul român viețuiește din ce în ce mai departe de scriitori, iar aceștia rătăcesc, fără să țină cu poporul. Cei mai mulți s-au înrolat în haitele de politicieni. Iar politicienii cei mai prostovani, în semn de victorie a subculturii, au fost ridicați la ranguri de miniștri. De doi ani, în ”România educată” nu avem absolvenți consumatori de cultură.
Cultura Română este doar un teritoriu pentru miniștri subculturali veniți din subcultură.
Astăzi este Ziua Națională a Culturii Române, o zi dedicată celor care s-au dus. Cei care au venit n-au mare legătură cu domeniul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 66

70 de Comentarii

  1. Cultura se sprijina cu bani de la stat. Dai carti gratuite la copii, dai instrumente muzicale sau macar faci magazine de instrumente ieftine.
    Organizezi cursuri de muzica sau poezie, literatura, concursuri in domeniu cu premii. Ministrul culturii e Roma Romascanu. Ce sa ne invete cum se da cu Jula si se fura un partid in cardasie cu alt rom Ciolaka.

  2. Incultura la rromani a ajuns la cote maxime! Un singur lucru a făcut poporul român spre cinstirea lui Eminescu, a legat crengile bătrâne ale teiului din parcul Copou-Iasi cu platbanda metalica ca sa nu se rupă, și aia ruginita precum tabla lui Costel Alexe. Ce jigodii cu Rromania educata a lui Johannis. O țară plină de „dottore” făcuți la universități private (banu să sară), polițiști drogați și bărboși care omoară copii pe trecerea de pietoni, polițiștii la chefuri cu interlopii, medicii care se bat pentru șpagă, politicieni avansați cu ” spritu” Haret la baza, permise auto date la cei care nu au bac-ul etc. Asta-i Rromania educata a lui Johannis pentru sparanghel!

  3. Ziua Culturii Românești a rămas acolo unde am pus-o , noi însă ne -am prăbușit atit de tare incit nu mai reușim sa ne ridicam măcar privirea .
    Populația românească. trăiește vremuri de supraviețuire .
    Academia și Instituțiile de profil ar trebui sa coboare și sa împraștie Cultura Romană printre supraviețuitori.

  4. Azi, cartea se vinde greu, oamenii se vand usor, iar tara se da pe degeaba!

  5. Nu prea are treaba cultura nationala actuala cu ministrii chiar asa subculturalizati cum sunt. Nici pe timpuri ministrii nu dadeau afara de prea multa cultura desi in mod cert erau chiar culturalizati comparativ cu grosul actualilor iar Romania statea relativ bine la capitolul cultura. Pentru ca nu exista impostura generala care azi ii caracterizeaza chiar pe cei ce se autointituleaza carturarii tarii, cei plasati in toate institutiile genului incepand chiar cu academia romana (se aleg ei intre ei pe cu totul alte criterii decat cele traditionale) , cu universitatile si restul „unitatilor si subunitatilor” ce au treaba cu cultura. Vorbim deci de culturnici, nicidecum de oameni de cultura. Sunt pe calapodul „telectualilor” care gravitau cu mandrie in jurul lui Petrov.

  6. poate cultura de cartofi !!?..nu vezi analfabetii din invatamnat cer scoala online ..adica la tufat ,droguri,..

  7. Trist și adevărat, aici au „reușit” să aducă cultura in 32 de ani, s-au străduit și au reușit! Un stat, un popor fără cultură, care își uită istoria și tradițiile este un popor care își pierde identitatea, este un stat eșuat! Și da, cred cu tărie că asta sa urmărit! Felicitări pentru curajul de a arăta încă o dată adevărul obiectiv! (Îi aduc aminte doamnei Turcan că este ziua marelui poet national :)))

  8. Ehee, ce vremuri! Librariile erau pline de rebuturi literare si filosofice, iar cartile lui Mircea Eliade sau James Clavell se dadeau la pachet cu „operele” lui Liiceanu si Plesu, pe post de hartie igienica.

    Maestre, daca preturile cartilor ar fi la nivelul anii ’90, s-ar mai gasi cumparatori, dar cum industria de carte este o afacere si nu un act de cultura, eu unul prefer e-book-ul, ca e pe gratis!

  9. Scrii texte ca de obicei, procentul urias al ‘doctorilor” actuali au fost si sunt facuti in continuare de universitatile de stat. Doctorii ca Codruta sau Victoras au fost caftaniti la privat ??? Imi cer scuze ca am folosit numele lor atunci cand vorbim de cultura.

  10. Dupa 1989 cultura romaneasca s-a aflat intr-o perpetua cadere libera. Acum este la putere manelismul in toate domeniile.
    Sarbatorim ceva care nu mai exista. In mod normal ar trebui sa sarbatorim cultura banului cu care se imbogatesc de 32 se ani toti hotii si escrocii.

  11. Ce pacat ,domnule Nistorescu! Initiativa unor intelectuali a devenit legea 238 din 7 decembrie 2010,lege peste care s-a asezat praful si ,dupa 12 ani, cine mai isi aminteste de ,,Ziua Culturii Nationale”?
    ,,Educatiunea este cultura caracterului,cultura e educatiunea mintii” spunea Eminescu, mitul fundamental al culturii romane!
    Atunci ce-i de facut,domnule Nistorescu,daca cei care,,s-au dus”sunt dati uitarii in aceasta zi de cei care,,n-au nicio legatura cu domeniul”? Sa intelegem ca ,,educatiunea ”celor de azi a ramas la valoarea biletelor de banca pe care sunt tiparite chipurile unora dintre cei care ,,s-au dus”?

  12. @Sparanghel,

    Tu din ce Romanie faci parte?

    @SAFE ,

    Azi, cartea se vinde greu, pentru ca e scumpa, iar noile generatii au la indemana scannere si tot felul de softuri de convertire a fisierelor .ocr in .pdf, .doc, etc. Problema nu e ca nu se citeste, ci ca pe piata exista foarte multa maculatura, iar oamenii nu mai au capacitatea sa discearana intre cartile care te cultiva spiritual si cele care te trag in fundul iadului.

  13. „Ziua Culturii” pe 15 ianuarie este o „fentă” a clasei politice românești, a „iubitorilor de Eminescu” din străinătate, a urmașilor celor care la ordinul „imperiului” era urmărit și a fost concepută pentru a dilua personalitatea și opera, mai ales cea jurnalistică a Marelui Patriot Național în oceanul culturii românești. Din păcate pentru ei, deocamdată această „pistă falsă” numită „Ziua Culturii” nu afectează Zilele Eminescu cel puțin la nivel de populație. Din potrivă, tot mai multă lume caută sau descoperă întâmplător articolele acide din ziarul „Timpul” la adresa clasei politice românești și stăpânirilor străine care o controla și probabil o mai controlează, scrise de Mihai Eminescu.

  14. Despre cultura românească (obiceiuri, cântece, jocuri, ritualuri, lucruri) ce este neasemuită am fost dresați a uita, a ne rușina sau a o batjocori pe nedrept.
    În schimb dăm ochii pe spate, tot dresați, la așa numita artă modernă.

  15. „Cand aud de cultura imi vine sa trag cu pistolul!”
    Fraza atribuita unor lideri nazisti, dar ea provine dintr-o piesa a lui Hanns Johst.
    Te face cultura mai bun?
    Da, insa exista nenumarate exemple de oameni de cultura din tara si de aiurea care s-au dovedit ticalosi, nemernici, G. Calinescu printre ei.
    Te face cultura sa intelegi mai bine lumea?
    Da, insa in lumea de azi nu mai e nevoie de asa ceva, este chiar daunator sanatatii. Nu trebuie sa intelegi nimic, trebuie doar sa te supui ordinelor.
    Cultura ramane o optiune personala, nefolositoare, un hobby printre alte mii de hobbies.
    In curand va fi un cuvant interzis.

  16. Lasă bre, de ce te plângi,..Ai manele și maneliști cu duiumul, poți face dig cu ei la Dunăre..și sunt superbogați căci neamului românesc alde din ăștia le sunt pe plac, de,.. 500 de ani sub turci nu trece ușor..Deci ai cultură bre,.Ai exact ceea ce meriți..

  17. He he ! … Cu cît oaia e mai proastă, cu atit mai usor ciobanul, ajutat de băț, măgar si de cîțiva cîini, o conduce mai usor catre stînă si, o data la citiva ani, catre sectia de votare …

  18. E scandalos faptul ca e ora zece dimineata si doamna Turcan n-a aparut inca sa-i ureze „La Multi Ani !” lui Eminescu ! Urare eventual insotita si de o „Buna dimineata, ne intilnim la o cafeluta !”

  19. pt. @ Sparanghel — Tu ai licenta de la o fabrica de diplome , bioterra , hyperion , nu-i asa frustratule ?

  20. „Fonctia” ai … pregatirea de baza (cata o fi si aia, Cel De Sus stie, noi doar vedem !) – site guvern :

    prim-ministru – facultatea interarme, specialitatea arme intrunite (PNL-PSD)

    ministrul culturii – facultatea de comert
    ministrul educatiei – facultatea de imbunatatiri funciare si ingineria mediului
    ministrul afacerilor interne – facultatea de electrotehnica
    ministrul apararii nationale – facultatea de istorie si filosofie
    ministrul transporturilor și infrastructurii – facultatea de matematica
    ministrul antreprenoriatului si turismului- facultatea de mecanica, sectia masini termice
    ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse – ??????
    ministrul investițiilor și proiectelor europene – ?????

  21. Bravo Tică, loss kultur! Pana azi aveam miniștri la kultur, ma, gândesc la mai marele Presh LGBT aus Rumanien, cu steag curcubeu ridicat pe stadion la Clusium, pe Gigel Stirbu Laibaral și popă de țară, pe Hamlet sasaitul în izmene, fie iertat, care punea piese prin hale industriale abandonate, ar fi mers și Anisie sau Țurcana, sau Vijelie Bujie, cea cu liceul spaniol Pazvantes la bază, dar au venit doi rromi de la Ciuma Rosie, să ne vabdalizeze Kultur, nu era suficient ca sunt plini de Koruptionen, mai este și inculți?

  22. “Cartea se vinde mai greu decât orice” fiindcă costă groznic de scump și costă așa de scump pentru că primează coperta colorată coperțile groase și grele, ocuparea a numai 70% din paginâ cu un scris rar. Toate acestea fac inacesibilă cartea. Un roman din BPT anilor 60 are de patru ori mărimea și greutatea în 2022. Librăria Mihai Eminescu din centrul Sibiului lângă telefoane este cafeneaua
    Harley Davidson. Noroc că în apropiere librăria Schiller mai există și are cărți de calitate. În Cărtureștii din Mall incercați să căutați scriitori clasici sau contemporani români.

  23. Apropo de turci … Cum ziceai ca se cheama localitatea aia … Mohacs … ? … Se pare ca ai uitat ca, datorita inaintasilor celor pe care-i injuri acum, s-a intirziat binisor de tot ziua in care in Buda, in loc de ceardaș, s-a auzit cîntarea muezinului ! Dar deh ! asa sint unii, nerecunoscatori …

  24. Numai la cultura nu se mai gandeste romanul , dle Nistirescu, cind este coplesit de grija zilei de maine, din punct de vedeere economic si sanitar! Dupa mine, decaderea Romaniei dupa 1990, nu numai cultural, a fost fuga dupa imbogatire rapida, supusenia totala fata de vestul hraparet, cultivarea masiva a „distractiei”, in loc de munca, dar cea mai mare napasta a fost dezbinarea, insuflata cu multa pricepere tot de vestul hotoman! Cum sa stapanesti o natie daca este puternica? Atunci sa fie slaba, sa nu aiba constiinta nationala, viziune! Si am ajuns aici! La noi aceasta „criza” s-a suprapus cu lipsa de caractere in viata politica, la controlul politicienilor( deci al tarii) prin justitie, SRI, dar cu impunere din Exterior! Sa fim sanatosi! Azi merg la mormantul lui Eminescu, cu o floare si lumanari, pentru aniversarea nasterii Luceafarului si redesteptarea constintei!!

  25. Astăzi, constatăm, pentru a căuta oară: Pe nevolnice mâini ai încăput, „Dulce Românie”. Timp de 30 de anișori, „Tara mea de dor” se afla la cheremul unor comedieni ipocriți, excentrici, versatili, dubioși. La ora actuala, „Urmașii V(R)omei Nomenclaturiste – un amestec de indivizi, „moraliceste putrezi, fizic imposibili”, trufași, cavernoși – duc tara înspre niciunde. Căci egoismul feroce, parvenitismul, conjunctura, nesimțirea și indiferența lor, a tutuLORA „secaturilor morale” constituie „virtuți sui-generis”. Despre marele Eminescu s-a vorbit mult și încă se va vorbi. Despre obiceiurile Romanului get-beget, de asemenea. Despre Urmașii Vomei nomenclaturiste, doba de Incultură și Nesimțire – un cazan uriaș în care, astăzi, fierb la foc înalt interese, intrigi, urzeli cetoase, uneltiri pirotehnice și tot soiul de jocuri subterane – vorbim…Ca nuca de perete! A murit comunismul, însă hoții, escrocii, ticăloșii, criminalii nu au murit.

  26. Ca de obicei multi frustrati pe-aici, care comenteaza la comentariile altora…comentati articolul, nu va ” dati” la altii aiurea…

  27. Romania are cultura cat cuprinde care se intareste si creste cu fiecare an ce trece. Cultura Romaniei fiind pepiniera de 120.000 de securisti din cele 6-7 servicii secrete ce papa 3,5 miliarde de euro in fiecare an. Asta da buget alocat culturii intr-o tara saraca ca a noastra.

  28. Culmea imposturii: catzu-matzu sa deschida la Senat „Ziua culturii nationale” – hahahaha – poate Ziua in-culturii!

  29. OAMENI de CULTURA (de odinioara) … fata in fata cu „minusculi” politicieni, regi si regine (de alta data) … (I)
    „Urmează şi o o primă întâlnire, faţă în faţă, între cei doi , însă abia în 1882, pe 30 octombrie. În paralel cu preocupările de regină şi scriitoare, Elisabeta era şi o mare susţinătoare a artelor, salonul său fiind frecventat, printre alţii, de Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri şi George Enescu.
    In salonul Elisabetei nu ajungea însăşi Eminescu, cunoscut publicist anti-dinastic, dar regina îi „forţează“ mâna după ce, în 1881, împreună cu Mite, traduce 21 de poezii ale poetulu işi insistă pe lângă Titu Maiorescu să-l invite pe Eminescu la curtea din Bucureşti. „Este prima întâlnire faţă în faţă dintre Eminescuşi regina Elisabeta. Poetul a venit îmbrăcat într-un frac împrumutat şi a fost tot timpul indispus şi taciturn, pe când Elisabeta, un suflet bun şi sensibil, s-a purtat foarte frumos cu elv şi i-a complimentat versurile. În majoritatea timpului a vorbit Maiorescu, iar după întâlnire, Eminescu i-ar fi reproşat acestuia că „l-a dat în spectacol.

  30. OAMENI de CULTURA (de odinioara) … fata in fata cu „minusculi” politicieni, regi si regine (de alta data) … (II)
    Eminescu a fost servit cu ceai, personal, de regină, pe care acesta l-a băut cu sete, iar mai târziu, sub influenţa întâlnirii, Elisabeta a notat căpoetul i-a lăsat impresia că felul în care a privit-o era cea „a unui zeu servit de o muritoare“. Mai mult, tot potrivit reginei, când i-a lăudat versurile, Eminescu a răspuns placid „Versurile se desprind de noi ca frunzele moarte de copaci“. Momentul culminat al întâlnirii şi care va influenţa definitiv relaţiile dintre cei doi scriitori, se produce în momentul în care Elisabeta i-a cerut o opinie despre una dintre poeziile sale, episod relatat de Delavrancea. Eminescu i-a răspuns reginei cu sinceritate „Majestate! În forma actuală cred că ar fi mai bine să nu fie publicată“. Obişnuită cu laudele, Elisabeta a fost destul de ofensată şi, potrivit unei relatări a lui Gheorghe Eminescu, nepotul poetului, aceasta i-ar fi spus „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“, „Da, dar nu cu regina poeziei!“
    Delavrancea scrie totuşi că doar două persoane au avut curajul de a contesta opera reginei – Kogălniceanuşi Eminescu. Este cert că, după această întâlnire în care Eminescu i-a făcut o impresie proastă, relaţiile dintre poet şi regină devin glaciale, iar în 1883, după apariţia „Luceafărului“, regina găseşte poemul „o proastă imitaţie a lui Alecsandri“.

    La fel IERI precum si ASTAZI:
    OAMENI de CULTURA (de astazi) … fata in fata cu „minusculi” politicieni, guvernanti si presedinti (de astazi) !!!

  31. Boule înțelept, astăzi s-a născut Eminescu, loaza trădătoare.

  32. Eu am aruncat cu piatra și o mie de deștepți se străduiesc să demonstreze că nu am făcut valuri!

  33. DOINA
    de Mihai Eminescu

    De la Nistru pân’ la Tisa
    Tot românul plânsu-mi-s-a,
    Că nu mai poate străbate
    De-atâta străinătate
    Din Hotin şi pân’ la Mare
    Vin Muscalii de-a călare,
    De la Mare la Hotin
    Calea noastră ne-o aţin
    Şi Muscalii şi Calmucii
    Şi nici Nistrul nu-i înneacă
    Săraca ţară, săracă!
    Din Boian la Cornu Luncii
    Jidoveşte-nvaţă pruncii
    Şi sub mână de jidan
    Sunt românii lui Ştefan.
    Că-ndărăt tot dă ca racul
    Fără tihnă-i masa lui
    Şi-i străin în ţara lui.
    Din Braşov pân’la Abrud
    Vai ce văd şi ce aud
    Stăpânind ungurul crud
    Iar din Olt până la Criş
    Nu mai este luminiş
    De greul suspinelor
    De umbra străinilor,
    De nu mai ştii ce te-ai face
    Sărace român, sărace!
    De la Turnu-n Dorohoi
    Curg duşmanii în puhoi
    Şi s-aşează pe la noi;

    Şi cum vin cu drum de fier
    Toate cântecele pier
    Zboară paserile toate
    De neagra străinătate
    Numai umbra spinului
    La uşa creştinului
    Codrul geme şi se pleacă
    Şi izvoarele îi seacă
    Săraca ţară, săracă!
    Cine ne-a adus jidanii
    Nu mai vază zi cu anii
    Şi să-i scoată ochii corbii
    Să rămâie-n drum ca orbii
    Cine ne-a adus pe greci
    N-ar mai putrezi în veci
    Cine ne-a adus Muscalii
    Prăpădi-i-ar focul jalei
    Să-l arză, să-l dogorească
    Neamul să i-l prăpădească,
    Iar cine mi-a fost mişel
    Seca-i-ar inima-n el,
    Cum duşmanii mi te seacă
    Săraca ţară, săracă!

  34. -continuare -II-
    Ştefane, Măria ta,
    Lasă Putna, nu mai sta,
    Las’ arhimandritului
    Toată grija schitului,
    Lasă grija gropilor
    Dă-o-n seama popilor
    La metanii să tot bată,
    Ziua toată, noaptea toată,
    Să se-ndure Dumnezeu
    Ca să-ţi mântui neamul tău…
    Tu te-nalţă din mormânt
    Să te-aud din corn cântând
    Şi Moldova adunând
    Adunându-ţi flamurile
    Să se mire neamurile;
    De-i suna din corn odată
    Ai s-aduni Moldova toată
    Vin şi codri-n ajutor;
    De-i suna a treia oară
    Toţi duşmanii or să piară
    Daţi în seama ciorilor
    Ş-a spânzurătorilor.
    Ştefane, Măria Ta,
    Lasă Putna, nu mai sta
    Că te-aşteaptă litvele
    Să le zboare tigvele
    Să le spui molitvele
    Pe câţi pari, pe câţi fuştei
    Căpăţani de grecotei
    Grecoteii şi străinii
    Mânca-le-ar inima câinii
    Mânca-le-ar ţara pustia
    Şi neamul nemernicia
    Cum te pradă, cum te seacă
    Săraca ţară, săracă!

    Această variantă a Doinei , extrem de puţin cunoscută astăzi, este preluată din cartea Mihai Eminescu – poezii tipărite in timpul vieţii, vol. III, note şi variante, ediţie critică îngrijită de Perpessicius, cu reproduceri după manuscrise, Editura Fundaţiei Regale, Bucureşti, 1944.

    Vasile Zărnescu

  35. @@ Marele Urs -pai ceardasul a fost inventat dupa ce a terminat muezinul cintarea in Buda si s-a auzi tabulhaneaua padisahului. Din Cintarea muezinului si a tabulhanelei a rezultat ceardasul. Iar in Pesta se auzeau cornurile vinatorilor austrieci . De la Mohacs (1526) si pina in 1919 Ungaria nu a existat ca stat ,desi forma dualismul cu Austria . Iar in 1919 dupa arborarea „steagului „de drept al maghiarilor -OPINCA ROMANEASCA reprezentantul Ungariei cerea unirea Ungariei cu Romania ! Aaa cum e Mare Urs ? Pacat de Zapolya , Bethlen si altii ….

  36. Motto:
    „Eminescu n-a existat.
    A existat numai o ţară frumoasă
    La o margine de mare
    Unde valurile fac noduri albe.
    Ca o barbă nepieptănată de crai.
    Şi nişte ape ca nişte copaci curgători
    În care luna îşi avea cuibar rotit.
    ………………………………..
    Şi pentru că toate acestea
    Trebuiau să poarte un nume,
    Un singur nume,
    Li s-a spus
    Eminescu.”
    (Marin Sorescu- Trebuiau să poarte un nume)
    Parafrazându-l pe Marin Sorescu, s-ar putea completa astfel: Eminescu n-a existat. Eminescu există si va exista permanent prin geniala sa operă poetică. Ba mai mult Eminescu a trecut demult granitele nationale devenind un geniu universal. Mărturie stă, intre altele, poemul intitulat „In vremi demult trecute …”
    „Vezi: https://www.mihaieminescu.eu/opere/poezii/in_vremi_demult_trecute.html#.YeLEgtVBzcu

  37. Un profesor spunea în tinerețuri că, cultura este ce îți rămâne în minte după ce uiți tot Deasupra tablei de sticla din clasa de liceu era afișat o lozinca ” corabia vieții fără muncă n-are lest”. Era și în latină! Era ceva din adancuei care mi s-a dăltuit in suflet! In rest, sa auzim de bine gypsy!

  38. De pe vremea Imperiului Roman (dacă nu înainte) conducerea oligarhică, care controleaza atât religiile, cât și politicienii sau aristocrația, a știut despre PÂINE & CIRC. Conceptul se referă la faptul că dacă maselor de oameni li se oferă divertisment și alimente de bază, atunci sunt ușor de controlat.
    Rezumat de diversiune:
    Mass-media: Distrage atenția publicului de la problemele sociale reale și îl menține captivat de chestiuni fără nici importanță.
    Educația: Menține populația tânără ignorantă despre stiința, cultura, economia sau istoria reală.
    Divertisment: Menține divertismentul public la un nivel infantil și vulgar.
    Muncă: Menține publicul ocupat, ocupat, ocupat, fără timp de gândire, fără nici o șansă spre introspecția in realitatea interioară;
    SILENT WEAPONS FOR QUIET WARS

  39. Eminescuuuuuu ! Gogaaaaaa !
    Coșbuuuuuc ! V.Voiculescuuuuu !
    Gyyyyr ! Gomaaaa ! Țuțeaaaaa ! Eliadeeeeee !
    Paulescuuuuuu ! Steeeeeeeinhart ! Arsenie Bocaaaaaa !

  40. „ Poporul Român este pus ca o muchie de despărțire între furtuna ce vine din Apus pentru a o întâmpina pe cea din Răsărit ..”, spunea marele Eminescu și iată că nimic nu s-a schimbat în ce ne privește !

  41. Cand a fost la studii in Germania, Eminescu s-a bagat in solda unei puteri straine ca nu avea ce manca si nu vroia sa serveasca mancare la altii, adica sa fie chelner ?

  42. La trecutul mare, mare viitor! Frumos! Era o dorință a poetului care fiind băiat, paduri cutreiera! Care viitor cu străinii ajunși la butoane? Străinii, manca-le-ar inima câinii!

  43. Radu HumorDoar de Eminescu se stie putintel in afara. Ca doar nu a fost universal. Ci mai mult un pic fata de incultura acelor vremuri. Stai linistit,o picatura de niscaiva cultura nu a ridicat tara cu nimic. Dacii liberi au stiut mereu sa se faca de ras.

  44. Gypsy Ce spui tu este un citat. Nu profesorul ti-a spus asta. Ai vrut sa pari maret crezand ca daca stii o boaba de carte pari cineva. Nu stiu cum naiba va aduna Cotidianul pe toti gramada. Prosti gramada.

  45. Da, profesorii mi-au spus asta! Cine nu are bătrâni/profesori, să-și cumpere! Acum s-au schimbat vremurile cu gypsy germani/ să-și la comanda! Cine fura azi un ou, maine fura un bou! O țară de hoți bruneti la butoane! Vezi mincinosul Nole! O jigodie! Dacă și în sport se lucrează pe la spate, ce progres mai vrei? Trăiască și înflorească gypsy kings care canta frumos!

  46. Este Cotidianul o ”vulnerabilitate la adresa securității naționale”?
    A intrat în fibrilație ”Noua Securitate”, pentru că trolii nu fac față la ”prea mult” naționalism și comentarii cu tentă patriotică pe acest site?

    Trolii poluează Cotidianul, pentru a schimba raportul dintre comentariile pro România și postacii anti-România, a disimula probleme reale și a promova teme false, a demoraliza și dezbina cititorii.

    Guvernanților le convine anarhia și dezbinarea, pentru a manipula societatea mai ușor.

    Vrea ”Noua Securitate” să neutralizeze mesajele coerent-pozitiv-militante menite a clădi speranța într-un viitor mai bun pentru neamul românesc, sau ”apără Constituția”?
    Cine ar beneficia de pe urma unei Românii trădată de Servicii și Guvernanți?

    Avem datoria să luptăm cu defetismul ridicat la rang de artă, cu ura propagată de trolii-omuleți verzi în războiul lor hibrid contra României.
    Nu putem fi complici prin tăcere, la amputarea drepturilor garantate prin Constituție, nici la ofensiva împotriva statalității României.

    Azi îl omagiem pe Mihai Eminescu.
    Va rămâne pentru eternitate un etalon al naționalismului sănătos întru unitatea românilor, ori va fi catalogat ca ”legionar antisemit”, scos din manuale și istoria neamului pe motiv că și-a dedicat parte din scrierile critice, fenomenului evreiesc si nu numai?

  47. Articolul este aproape UN POEM. Din pacate, trist. Ar mai fi de adaugat:
    1 starea mizerabila a ARHIVELOR tarii, puse sub paza militara sa poata mucegai mai bine, dupa ce s-au infruptat din ele oricene a poftit su cat a poftit. In timp ce in tarile din jur arhivele sunt digitalizate, la noi, respectul pentru memorie e la pamant. Azi maine nu vom mai sti cine suntem.
    2. Batjocura aplicara limbii romane prin Institutul Academiei unde DOOM-ul, prin includerea unui numar inutil de mare de barbarisme, a devenit un dictionar englez, mai curand decat inregistrarea unui tezaur lingvistic romanesc.

  48. marin- bunul simt, respectul fata de valori, credinta, obiceiuri nu tin de cultura ci de dragoste, credintw și adevăr. Cultura e pervertita de caractere infecte, morbide, ahtiat după bani, titluri efemere, distintii de conjunctura, putere și lipsa de dragoste de tara. Unde sunt astăzi oamenii de cultura care militează pentru păstrarea identității, a suveranității, a filonul național? Unde? Poate în haznaua veceurilor orășenești, stand pe Bideu cu buzunarele doldora de valuta și cu sufletul dispus oricărei perversiuni care le este ceruta de către dezaxații corectitudinii politice. Marile valori au uitat ce-nseamna demnitatea, națiunea, morala, empatia și solidaritatea. De aceea consider ca nu mai avem valori și și acelea, putine care exista, sunt sufocate de impostorii vremurilor actuale. Cine se balaceste im noroi și are convingerea ca scapa de paraziții sufletului și ai intelectualității sfârșește ca și gratar la masa puternicilor zile. Dacă nici atât nu au învățat marii ivatati, înseamnă că au învățat oligofrenisme cu parfum Chanel care le-a sedus mințile pana la prostitutie. Și Doamne, cât de mult le place postura de prostituate de lux.

  49. Gelu este singurul care pune punctul pe „i” cand aminteste de SECURITATE. Nu ministrii sunt cauza principala a degradarii culturii in acesti 30 de ani ci chiar cei care ar trebui sa produca cultura si stapanii lor. Ca in toate domeniile de activitate , au loc in fata doar baietii care sunt agreati de securitate pentru servicii vechi dar in special pentru serviciile noi. Ii stie toata lumea pe acesti pseudointelectuali ( mai toti scoliti la universitatile de stat devenite anexe secu), de la trepadusi gazetari si antenisti pana la ‘nemuritorii’ din Academie.
    de stat de la trepadusii din media pana la ‘nemuritorii’ din Academie.

  50. In Lumina Motivationala Cordial Deschise al Metafizicii Multidisciplinare in Concordanta cu Dezvoltarea Supercalifragelistic , ne face sa fim Superculti cand deschidem Gura al Limbii Expresioniste Elevate , la Radio . Cred ca Limbajul de Lemn , este Multidisciplinar in aceasta Situatie de Elocventa Elitista .

  51. Mai rău e că subfinanțarea în Edu-Cultură e un invariant după 1989 și nu se poate schimba prin alegeri.
    N-am avut nici de Centenar în 2018, nici de Trianon în 2020 Muzeu Național de Istorie: se repară din 2002!

  52. Ziua Culturii Nationale exista si este Sarbatorita asa cum se Cuvine in Mediul „suburban” acolo unde copiii oropsiti ai Iobagilor invata sa Scrie pe silabe „A-na a-re Me-re”.
    Totusi, in Mediul „urban” Entitatile Toxice Antiromanesti sponzorizeaza Tembeli Congenital pentru a fi Instalati cu Forta in functiile cheie ale Statului. Acesti Tembeli poarta un Nume Comun, mai precis, Vasilica.
    Vasilica la Senat, Vasilica la Aparare si uite asa ne vedem sufocati de Diktatura Vasilicilor.
    Vasilicii l-au Interzis pe Eminescu, pe motiv ca Poetul National ar fi fost Conservator, Nationalist si Xenofob.
    Copiii iobagilor din Perimetrul Mioritic l-au reDescoperit recent pe Liviu Rebreanu prin Nuvela „Prostii” in Lazile Prafuite cu Literatura Uitata. Recomandam „elitelor” sa silabiseasca Nuvela „Golanii” semnata de acelasi Autor.
    ANA ARE MERE ?!?

  53. Astăzi este Ziua Națională a Culturii in care se promoveaza alogenii, toate blestematiile pamantului, putrefactiile lumii care si-au gasit cuibul la acest popor crestin. Doamne Dumnezeule nu intarzia in a le face rasplata dupa binele care-l fac acestui popor, auzi strigatele celor 6 milioane de romani plecati!

  54. Bataie de joc, Johannis, ia decorat doar pe ai sai
    Va place Johannis ?

  55. „Astăzi este Ziua Națională a Culturii Române, o zi dedicată celor care s-au dus. Cei care au venit n-au mare legătură cu domeniul „. Este concluzia amară și lucidă a articolului d-lui Nistorescu, care se potrivește perfect și recentului DOOM-3,prin care se barbarizează în mare măsură limba română.Și cine o face? Însuși Institutul Lingvistic al Academiei Române!Se răsucesc în mormânt marii lingviști care l-au condus:academicienii Iorgu Iordan,Alexandru Rosetti, Ion Coteanu,Alexandru Graur,Dimitrie Macrea,Boris Cazacu, Marius Sala.Dar la trecutul mare,prezentul este jalnic.Astăzi,din 2017,institutul este condus de o tânără anonimă.Să ne mai mirăm că după ce s-a ales praful de economie, de cultură,de știință, de sport,i-a venit acum rândul și limbii române? Ce face Academia Română? Rămâne nemuritoare și rece.

  56. De ziua (in)culturii ROMANESTI o intrebare „simpla” de „cultura generala” :
    De ce limba ROMANEASCA este de tip „satem” si are doar sub-dialecte ?
    Asta pe tot teritoriul „vorbitorilor” de limba ROMANEASCA.

  57. Eminescu n-a existat! A exista doar niste trădători de neam și țară care au vândut Romania in ultimii 32 de ani pe nimic și contra comision particular gras! A exista i justiție care nu s-a autosesizat la furtul avuției naționale de am ajuns sa importam 80% din alimentele de baza! Etc…

  58. Azi am omagiat pe marele și unicul Mihai Eminescu. E bine că s-a asociat Ziua Culturii cu data nașterii acestui geniu românesc.
    Mulțumesc d-lui Nistorescu pentru această afirmație inspirată tot din gândirea lui Mihai Eminescu:
    „Astăzi este Ziua Culturii pentru că avem moștenirea geniilor, iar nu producția intelectuală a contemporanilor.”

  59. Frăsuială și neputință, lupta procentelor animalice, neridicate la demnitatea de OM! Când Dumezeu l-a creat pe om i-a dat doar 20 de ani, restul, până la cca 75-80, i-a luat de pe la măgar, câine, porc, urs, lup, oaie, maimuță…, însă eu cred că el ESTE fiecare dintre ele, în proporții variabile, după cât a putut fiecare salva, ca Om, prin Școală și Cultură! Mulți cimpanzei, urși, brontozauri anti-Om și anti-cultură prin aceste postări! A existat un singur Om perfect, modelul de salvare al celor care vor să se salveze! Ceilalți află de la semeni cât de jigodii, de animale au rămas, nesalvând nimic omenesc din ei! Tragic, dar… românul este și arici, adică DOAR reactiv oțărât, rarissim e proactiv pus pe treabă, gospodar, stăpân la el ACASĂ! Oare tot Marea Cultură și Școală e de vină?! Eminescu înfiera ACELEAȘI METEHNE, recitiți, vă rog, varianta „Doinei” de mai sus sau Caragiale!

  60. codru Cine v-a bagat in cap ca Ro este un popor crestin? O fi poporul ales, iar mnezeu e roman? O tara mica, cu mitici inapoiati au impresia ca sunt cineva. Vai mama voastra de oi prostite de niste „nationalisti”

  61. ”România educată” cu valori europene.

    Avocatul care l-a învins pe președinte în procesul casei de la Sibiu relatează un moment mai puțin știut. Cum a evacuat profesorul-primar Iohannis librăria Mihai Eminescu din imobil, la 15 ianuarie 2001, exact de Ziua Poetului Național

    https://m.activenews.ro/stiri/Avocatul-care-l-a-invins-pe-presedinte-in-procesul-casei-de-la-Sibiu-relateaza-un-moment-mai-putin-stiut.-Cum-a-evacuat-profesorul-primar-Iohannis-libraria-Mihai-Eminescu-din-imobil-la-15-ianuarie-2001-exact-de-Ziua-Poetului-National-141251

    bunul român Klaus Iohannis a preferat, în locul librăriei Mihai Eminescu, să închirieze unei bănci spațiul generos pe o chirie plătită în avans pentru cinci ani”, a spus avocatul Viorel Vulcan. Banca cu valori europeane.

  62. Locul astora cu cultura nationala l-au luat slujitorii bisericilor, in special ortodoxe. In toata tara foarte multe parohii si episcopii ortodoxe au organizat actiuni populare pentru a-l omagia pe Mihail Eminescu. S-a insistat pe credinta pe care a avut-o Eminescu si care de ani de zile se incearca a fi anulata , propagandistii hastagisti inculti insistand pe cateva versuri din „Imparat si proletar”. Dar acesti natarai habar nu au ca Eminescu este autorul unor minunate rugaciuni. Mari duhovnici ai credintei nationale au evidentiat mereu aceste poezii emblematice ale lui Eminescu.

  63. @ antiPSD -tu cum te caracterizezi mai Editat ? Iti pute Romania si miticii ? Du-te-n „elite „si lasa-ne! A probabil ne-ai fost coleg de scoala la „inapoiati „-tu ai luat diploma si noi nu . Asa ca tu esti inapoiat cu diploma !

  64. Poate ca … POPORUL cel ROMANESC … LOCUIND de MILENII pe TARAMUL MAMEI (Maicii) NATURII … ESTE chiar „POPORUL cel ALES” … a DOMNULUI ZEU (Dumnezeu) !!!

    INVATA sa GANDESTI mai PROFUND in ISTORIA lumii și a LUMII !!!
    Poate ca nu tot ce „zboară” calator prin lume … înseamnă că este și „adevarat” .

  65. Ei bine, domnule Nistorescu, n-am vazut in Cotidianul vreun colt permanent, zilnic, alocat culturii romane, scriitorilor, artistilor adevarati, interviuri cu ei, prezentari de carti interesante, etc. La rubrica Cultura Cotidianul baga majoritar ce se intampla pe alte meridiane. Chiar au disparut scriitorii si artistii ori ati uitat dvs, jurnalistii, de ei? De ce nu apar pe prima pagina si cu titluri ceva mai rasarite decat deja clasicele de-acum „soc si groaza”? In aceste conditii nu mai deplangeti ipocrit decaderea culturii, ci cautati scriitorii, editorii, muzicienii, artistii, stati de vorba cu ei, puneti poze (o poza face cat o mie de cuvinte), etc. Succes!

  66. Cand vom sarbatori Ziua „Cultura Imposturii” in Romania?

  67. Nistorescule, ai transformat Cotidianul in coltul sarbatoririi infrangerii la sirbi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.