„Cenușa familiei mele este împrăștiată prin tot satul“

Acum mai bine de 60 de ani, o erupție vulcanică a mistuit casele satului Ilihan din insula Camiguin, Filipine, inclusiv pe cea a lui Benito Aclo. Aceasta este povestea, relatată chiar de protagonist, pentru BBC.com.

Insula Camiguin este precum un „fir de praf“ din Marea Bohol, având o circumferință de doar 64 de kilometri și mai mulți vulcani pe kilometru pătrat decât orice altă insulă de pe Terra.

Vizitatorii care au simțit asprimea rocilor vulcanice sub pantofii lor au aflat și legenda lui Benito Aclo, numit de localnici „băiatul sardină“. Acum în vârstă de 80 de ani, Benito își aduce aminte cu amărăciune de catastrofa naturală care i-a distrus satul natal.

„Era o dimineață de duminică din 1951. Aveam vreo 12 ani pe atunci. Îmi aduc aminte că mama mă trimisese în acea dimineață la piața de la baza muntelui pentru a cumpăra conserve cu pește. După ce s-a crăpat de zi, pământul a început să huruie și, fără niciun fel de avertisment, vulcanul a erupt și a împrăștiat rocă topită și cenușă. Satul Ilihan a fost înghițit într-o clipită de un râu de lavă care i-a nimicit pe toți. Era mult fum și zgomot. Cu naivitatea unui copil, am crezut că pot să alerg să-i salvez, dar am fost luat pe sus și transportat într-un sat învecinat, Davao, din Mindanao de Sud.“

Se aproximează că erupția a ucis între 500 și 3.000 de localnici, dar nimeni nu a putut spune cu exactitate câte decese au fost. Cert este că Benito Aclo a fost declarat singurul supraviețuitor din satul său. În zilele de astăzi, el este cunoscut drept „băiatul sardină“, omul care este în viață datorită unor conserve cu pește. „Mă gândesc în fiecare zi la familia mea pe care am pierdut-o într-un mod prematur. Cel mai mult sufăr când este «Sărbătoarea Tuturor Sufletelor», zi în care localnicii îi pomenesc pe toți cei pe care i-au pierdut. Eu nu am la ce morminte să-mi vărs lacrimile. Cenușa familiei mele este împrăștiată prin tot satul“, povestește Benito.
Insula Camiguin abundă de soluri vulcanice fertile care produc recolte impresionante de lanzones (fruct tradițional foarte dulce) și lychee, a cărui dulceață este datorată conținutului ridicat de minerale al solului vulcanic.

Pe insulă se practică, de asemenea, și pescuitul, iar pentru vizitatori, un loc bun de scufundări este un cimitir acvatic format în 1870, în urma unei erupții vulcanice. La câțiva ani după incident, Benito s-a întors pe insulă și a întâlnit-o pe soția sa, Gloria, alături de care a avut șapte copii. Au fost căsătoriți timp de mai bine de 60 de ani. Ea a murit în vara anului 2016. Benito Aclo păstrează pe noptieră o întreagă galerie de fotografii cu soția sa, copiii și nepoții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.