„Coşmarul” Germaniei valorează triplu cât România

Care sunt cei mai scumpi 20 de jucători din grupa noastră. Ce au declarat Cornel Dinu, Gheorghe Hagi şi secunzii naţionalei. Palmaresul la zi al adversarelor noastre.

Am fost cap de serie dar…

România va juca în grupa E în preliminariile pentru turneul final al Campionatului Mondial din 2018 cu Danemarca, Polonia – echipă care a învins fără de de apel Germania, devenind coşmarul campioanei mondiale – , Muntenegru, Armenia şi Kazahstan. Triclorii au fost repartizaţi la tragerea la sorţi în prima urnă valorică. Nu insistăm asupra modalităţii de calcul a coeficienţilor UEFA, un lucru este cert: în niciun caz nu suntem a 8-a echipă din lume şi a 5-a din Europa. Cum nici Ţara Galilor (dar care are rezultate bune acum în preliminariile CE într-o grupă dificilă) nu este a 7-a în Europa şi a 10-a în lume. Un lucru este cert: dacă ne aflam în a doua sau a treia urnă valorică puteam cădea cu una dintre supra-puteri. Dar, şi din postura de cap de serie, avem o grupă grea.

Ce şanse avem

  • Polonia (trasă din a III-a urnă valorică) este la ora actuală una dintre puterile Europei. După 5 ani de căutări, „grupul german” s-a sudat şi la ora actuală Polonia este „Germania 2” (Elveţia şi Austria sunt „celelalte Germanii”). Cum direct se califică doar câştigătoarea grupei, Polonia este mare favorită. Dacă ne uităm pe lotul actual al „leşilor”, nu vedem să dispară jucători până în toamna anului viitor când încep preliminariile CE. Cu certitudine putem spune că la ora actuală Polonia are cea mai valoroasă generaţie de jucători după ce din perioada 1972-1982, când a luat titlul olimpic şi două „bronzuri” la mondiale.

  • Danemarca este sub nivelul Poloniei, nu mai are super-generaţia din perioada 1988-1996, nici pe cea care ne-a masacrat (2-5) la Bucureşti pe fostul „23 august”. Dar de doi ani îşi rodează o generaţie care poate atinge un vârf în perioada 2016-2017, adică în „full preliminary”. În preliminariile CM 2014, Danemarca a rarat play-off-ul în minutul 90+3 al meciului cu Italia. Acum are şanse mari să meargă în Franţa de pe locul 2. Una peste alta, Danemarca este peste România.

  • Armenia şi Muntenegru sunt echipe care pot produce surprize. Nu putem spune că avem asigurate câte 6 puncte în meciurile cu cele două out-sidere. Dar în acelaşi timp putem spune că ambele pot smulge câte un egal Poloniei şi Danemarcei. Să nu uităm, în 2004, Armenia l-a „debarcat” pe „tata Puiu”.

  • Kazahstan se pare că este în postura donatorului de serviciu. Nu vedem cum ar creşte în valoare până în toamna viitoare. Faptul că FK Astana s-a calificat în turul III al Ligii Campionilor nu contează, pentru că stranierii sunt baza la echipa campionă.

  • În concluzie, plecăm clar cu şansa a treia (ţinând cont de valoarea jucătorilor noştri) dar este posibil ca „indirectele” să ne ajute, să prindem locul de baraj, dar numai cu condiţia să scoatem cât mai multe puncte la echipele de mijloc, Armenia şi Muntenegru.

Palmaresul României cu adversarele din grupă

Armenia 3 2 1 0 6- 1

Denmark 9 4 2 3 17- 14

Poland 33 14 15 4 54- 47

România nu s-a întâlnit niciodată cu Kazahstan

România a jucat doar un meci amical cu Muntenegru (scor 4-0), dar acesta nu a fost recunoscut de UEFA pentru că s-au efectuat mai mult de 5 schimbări.

Rezultatele din preliminariile CE 2016 ale adversarelor noastre

Polonia

  • cu Gibraltar (d): 7-0

  • cu Germania (a): 2-0

  • cu Scoţia (a): 2-2

  • cu Georgia (d): 4-0

  • cu Irlanda (d): 1-1

  • cu Georgia (a): 4-0

Danemarca

  • cu Armenia (a): 2-1

  • cu Albania (d): 1-1

  • cu Portugalia (a): 0-1

  • cu Serbia (d): 3-1

  • cu Serbia (a): 2-0

Muntenegru

  • cu Moldova (a): 2-0

  • cu Liechtenstein (d): 0-0

  • cu Austria (d): 0-1

  • cu Suedia (a): 1-1

  • cu Rusia (a): 0-3 WO (suspendat în min. 67 la scorul de 0-0)

  • cu Suedia (d): 1-3

Armenia

  • cu Danemarca (d): 1-2

  • cu Serbia (a): 1-1

  • cu Portugalia (d): 0-1

  • cu Albania (d): 1-2

  • cu Portugaloa (a): 2-3

Kazahstan

  • cu Letonia (a): 0-0

  • cu Olanda (d): 1-3

  • cu Cehia (a): 2-4

  • cu Turcia (d): 1-3

  • cu Islanda (a): 0-3

  • cu Turcia (a): 0-1

Polonia este cea mai scumpă echipă

Analizând loturile de „22” la zi ale componentelor grupei noastre constatăm că suntem pe locul 4 în ceea ce priveşte cota de piaţă a jucătorilor români. Pe locul 1 este Polonia care valorează mai mult decât România, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan la un loc.

  1. Polonia – 155,45 milioane euro

  2. Danemarca – 93,85 milioane de euro

  3. Muntenegru – 58,20 milioane euro

  4. România – 58,10 milioane euro

  5. Armenia – 29,35 milioane euro

  6. Kazahstan – 6,80 milioane euro

Valoarea ultimului 11 trimis în teren

  1. Polonia – 103,50 milioane euro

  2. Danemarca – 65,75 milioane euro

  3. România – 34,9 milioane euro

  4. Muntenegru – 23,65 milioane de euro

  5. Armenia – 23,10 milioane de euro

  6. Kazahstan – 3,5 milioane euro

Top 20 cei mai scumpi jucători din grupă

  1. Robert Lewandowski – Pol (Bayern Munchen) – 50 milioane de euro

  2. Christian Eriksen – Den (Totenham Hotspurs) – 27 mil

  3. Grzegorz Krychowiak – Pol (FC Sevilla) – 20 mil

  4. Henrick Mkhitaryan – Arm (Borussia Dortmund) – 18 mil

  5. Stefan Savic – Mun (Atletico Madrid) – 15 mil

  6. Stefan Jovetic – Mun (Manchester City) – 15 mil

  7. Kamil Glik – Pol (AC Torino) – 11 mil

  8. Wojciech Szczesny – Pol (Arsenal Londra ) – 10 mil

  9. Jakub Blaszczykowski – Pol (Borussia Dortmund) – 10 mil

  10. Lukasz Piszczek – Pol (Borussia Dortmund) – 9 mil

  11. Mirko Vucinic Mun (Al-Jazira) – 9 mil

  12. Simon Kjaer – Den (Fenerbahce Istanbul) – 8 mil

  13. Lukas Fabianski – Pol (Swansea City) – 7 mil

  14. Arkadiusz Milik – Pol (Ajax Amsterdam) – 6,5 mil

  15. Pierre Emile Hojbjerg – Dan (Bayern Munchen) – 6,5 mil

  16. Daniel Agger – Den (Brondby IF) – 6 mil

  17. Alexandru Maxim – Rom (VfB Stuttgart) – 6 mil

  18. Vlad Chiricheş – Rom (Tottenham Hotspurs) – 6 mil

  19. Viktor Fischer – Den (Ajax Amsterdam) – 5 mil

  20. Daniel Wass – Den (Celta Vigo) – 5 mil

Reacţii după tragerea la sorţi

Viorel Moldovan (antrenor secund naţională): Este o grupă dificilă. Putea să fie şi mai rău, însă va fi greu. Din punctul meu de vedere, sunt două echipe cu care ne vom lupta pentru calificare, Danemarca şi Polonia. Dar nu trebuie de neglijat Muntenegru şi trebuie să fim foarte atenţi cu Armenia şi Kazahstan, care au crescut mult. Cred în calificare, dar până acolo mai avem multe hopuri de trecut. Pe mine mă îngrijorează situaţia de acum, cu mulţi jucători fără contracte şi la fel de mulţi ieşiţi din formă şi accidenţaţi. Pentru că noi trebuie să ne calificăm la Europenele din Franţa.

Cornel Dinu (fost mare internaţional) O grupă echilibrată, în nici un caz facilă. Danemarca este puternică, poate favorita grupei. Polonia este în creștere. Muntenegru este și ea o echipă periculoasă. Armenia și Kazahstan sînt două echipe care au și ele resurse. (la Dolce Sport)

Daniel Isăilă (Antrenor secund naţională): La prima vedere, pare o grupă extrem de echilibrată. Din experienţa ultimelor meciuri internaţionale, e clar că nu există partide uşoare. Până şi Armenia şi Kazahstan pot produce surprize, nu mai vorbim de Danemarca de Polonia. Cred că este o grupă echilibrată şi dificilă în acelaşi timp. Mai e mult până acolo. Din păcate pentru noi, avem o grămadă de probleme, mi-e şi frică să răspund la telefon, să nu aud veşti proaste. Mă refer la jucătorii fără contract, la Florin Gardoş accidentat, jucători plecaţi prin China, prin Golf. E diferenţa de fus orar mare şi timpul alocat deplasării e mare. Un jucător din China face două zile pe drum şi nu e uşor. Ne facem griji. Nu mai spun de jucătorii fără contract sau care nu joacă. Până la urmă, problema este la noi, nu la alte echipe (la Digi Sport)

Gheorghe Hagi (antrenor Viitorul Ovidiu): O grupă bună, accesibilă. Nu e scris înainte nimic, şi Polonia şi Danemarca sunt echipe bune, experimentate… Avem şansa noastră şi sperăm să mergem la Mondiale. Este o grupă deschisă şi sperăm să fim cei mai buni (la Digi Sport)

Basarab Panduru fost internaţional): O grupă grea. Nu cred că e ușor nici cu Kazahstan. Este foarte greu. Te poți gândi la primul loc, dar e posibil să nu termini nici pe doi. (la Dolce Sport)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.