A murit un mare caricaturist: NICOLAE ASCIU

In anul 1971, un tanar caricaturist constantean  reusea sa ajunga in Statele Unite si sa devina, foarte repede, un cunoscut caricaturist american. A debutat in The New York Times, intai cu mici desene care, curand, au devenit din ce in ce mai importante pe suprafata paginii. Nae sustinea ca eu am fost cel care l-a prezentat redactiei marelui cotidian, dar, in ciuda memoriei mele de elefant, nu-mi amintesc acest amanunt, pentru ca l-am considerat suficient de talentat ca sa izbandeasca si singur. Sunt bulversat de disparitia sa… Muncea enorm, a lasat in urma un munte de desene.

A colaborat cu numeroase publicatii: The New Yorker, Wall Street Journal, International Herald Tribune, Washington Postsunt doar cateva.

Niculae Asciu desena cu o linie fina ca a unui electrogardiograf.  Era un personaj delicat; chiar si caricaturile sale erau lipsite de cinism, nu loveau cu barosul, ci intepau subtil cu penita. De o mare modestie, Nae a fost foarte pretuit de colegii din redactii, dar si de ceilalti caricaturisti. Chiar daca devenise cetatean american, inima sa continua sa bata romaneste. Pe 3 martie, plin de timiditate asa cum a aparut, dispare discret, prematur. Ii vom simti lipsa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugen Mihaescu 67 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.