Asociaţia Magistraţilor: Sistemul judiciar nu e pregătit pentru noile coduri

Asociația Magistraților din România (AMR) se declară îngrijorată de intrarea în vigoare a noilor coduri, începând cu data de 1 februarie.

„(…)  Justiția este obligată, în baza unor angajamente asumate peste realitățile pe care ea le cunoaște, peste limitele unor dotări materiale care, de multe ori, la nivelul unor instanțe sau parchete, pot rivaliza unor condiții de Ev Mediu timpuriu, să reziste și să învingă într-o provocare fără precedent în această reformă judiciară”, afirmă asociaţia într-un comunicat remis presei.

Conform sursei citate, „sistemul judiciar nu este pregătit logistic și din perspectiva resurselor umane disponibile să implementeze viitoarele prevederi în materie penală, contrar argumentelor aduse în spațiu public ori reținute drept justificare în notele de fundamentare ce au stat la baza elaborării unor acte normative ulterioare, adoptate cu intenția de a înlesni procesul de intrare în vigoare a noilor coduri, respectiv codul penal și codul de procedură penală”.

Asociația Magistraților din România apreciază în comunicatul citat că „efectele acestei reforme grăbite, asumată în baza unor înțelegeri față de care justiția a rămas străină prin neluarea în considerare a vocilor autorizate din sistem, pot fi preîntâmpinate prin măsuri imediate pe care celelalte două puteri în stat le pot lua în urma unei consultări reale, iar nu formale, a sistemului judiciar, realizată la nivel național întrucât doar motivarea obligativității intrării în vigoare a celor două coduri nu este suficientă”.

AMR mai afirmă că nu exclude necesitatea unei modernizări a întregului proces penal românesc, situație ce nu poate întârzia foarte mult, dar apreciază că aceasta nu trebuie realizată cu orice preț, doar pentru a marca o altă „realizare” pe care, date fiind condițiile actuale, viitorul, cu siguranță, nu o va confirma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.