Noi dezvăluiri în scandalul privind spionajul american

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) a interceptat aproximativ 200 de milioane de mesaje telefonice text pe zi în întreaga lume, pentru a obţine informaţii, a dezvăluit cotidianul britanic The Guardian în ediţia de joi, citat de Mediafax.

Programul NSA cu privire la SMS-uri, denumit „DISHFIRE”, colectează „aproape tot ceea ce putea”, potrivit unor documente aparţinând Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), citate de The Guardian.

Cotidianul scrie că se bazează, de asemenea, pe un document NSA datând din 2011, cu subtitlul „SMS-urile: o mină de aur de exploatat”.

NSA foloseşte această bază de date existentă pentru a extrage informaţii referitoare la planurile de călătorie, contactele şi tranzacţiile financiare ale deţinătorilor de telefoane mobile, înclusiv ale indivizilor care nu sunt suspectaţi de vreo activitate ilegală, notează cotidianul britanic.

Programul constă în culegerea şi analizarea mesajelor automate, cum ar fi cele care indică apeluri pierdute sau preţurile la serviciul „roaming” în străinătate, precum şi SMS-urile trimise de bănci.

GCHQ a afirmat că activităţile sale sunt legale. „Întreaga activitate a GCHQ este desfăşurată în conformitate cu cadrul legislativ şi cu regulile noastre care garantează că activităţile noastre sunt autorizate, necesare şi proporţionale”, a anunţat Agenţia într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.