„Autobaza” a limitat scorul: Chelsea-Steaua 1-0

„Autobaza” Steaua a limitat scorul

Pentru o echipă de nivelul valoric al campionei României şi cu un potenţial de exprimare sub nivelul pretenţiilor din fazele grupelor din Liga Campionilor, un 0-1 în deplasare cu Chelsea nu este chiar un rezultat chiar rău. Steaua a făcut miercuri seara la Londra ceea ce făceau (ceva mai valoroasele) echipele româneşti din anii ’70-’80 când jucau în deplasare împotriva echipelor cu staiff din campionate puternice: apărare, apărare şi iar apărare şi când se putea, un contraatac, două, ceva posesie pe la mijlocul terenului. Sunt situaţii când o astfel de abordare a unui meci limitează un estimat scor categoric, sau chiar dă rezultate, dacă apărarea funcţionează ireproşabil şi se reuşeşte şi o lovitură, acolo, „în faţă”. În cazul celor de la Steaua a fost valabilă prima variantă. Şi, pentru a nu ştim câta oară, s-a luat gol din fază fixă.

Indiscutabil, Steaua a arătat mult mai bine la Londra decât în primul meci de pe Naţional Arena contra britanicilor. Şi spunem asta nu doar prin prisma scorului înregistrat pe tabela de marcaj. Am văzut la Steaua un uşor aer de prospeţime. În absenţa celor două frâne de mână – Cristian Tănase şi Adrian Popa – parcă s-a dat drumul mai repede la minge, pasele de la mijlocul terenului au fost mai rapide şi chiar mai precise şi, ceea ce este de salutat, au existat – premieră – pase în profunzime şi la „întâlnire”. Adică exact ceea ce nu se întâmpla cu cele două pariuri pierdute în teren, Tănase şi Popa. S-a înţeles că antrenorul i-a menajat pentru meciul de la Piatra Neamţ cu Ceahlăul. Este posibil. Dar este mai bine ca Reghencampf să se gândească pentru viitor la soluţii de echipă fără cei doi. Ar fi un cîştig pentru Steaua. De la Steaua apreciem că cel mai bine s-au mişcat Szukala şi Gardoş, precum şi portarul Tătăruşanu. Impardonabilă ratarea lui Iancu din poziţie 1-1 cu portarul.

 

Chelsea o orchestră de virtuoşi dar fără dirijor

Chiar dacă au câştigat (şi au ocupat locul 1 în grupă), londonezii nu au impresionat miercuri seara. Chelsea a arătat că este o echipă cu valori ridicate, dar care nu formează un tot. Nu prea a existat coordonare în teren, fiecare a jucat cam în legea lui. Chelsea poate fi comparată cu o orchestră de virtuoşi, dar care nu are un regizor la pupitru. Londonezii erau obligaţi să câştige meciul pentru a securiza locul 1 în grupă în cazaul în care Basel ar fi câştigat în Germania. Pare deci surprinzător că Mourinho a început meciul cu 4 rezerve: portarul Mark Schwarzer – debut în Liga Campionilor la 41 de ani !!!, Demba Ba, Willian şi Obi Mikel, ultimul înlocuit tot cu un jucător cu puţine minute în campionat, Kevin De Bruyne. Evident, aceste rezerve ale lui Chelsea sunt peste jucătorii de la Steaua şi ar prinde posturi de titular în multe echipe mari din lume. Dar nu asta conta în economia jocului londonezilor ci faptul că a fost şi mai vizibilă lipsa de omogenitate cu jucători cu puţine minute în spate în echipa de start. De aici şi caruselul ratărilor şi nu ne referim la faze rezolvate de portar sau de fundaşii Stelei, ci la ratările „neprovocate”. Una peste alta victoria englezilor a fost meritată dar s-a văzut clar că această victorie a fost obţinută nu prin modul în care au evoluat jucătorii în teren ci doar datorită valorii net superioare adversarului.

Chelsea – Steaua 1-0 (1-0)

Londra, 60, timp noros

Stadion: Stamford Bridge, gazon bun

Spectatori: 41.181

 

Arbitru: Gianluca Rocchi (Italia)

Asistenţi: Elenito di Liberatore şi Gianluca Cariolato (Italia)

Adiţionali: Luca Banti şi Antonio Damato (Italia)

Al patrulea oficial: Alessandro Giallatini (Italia)

Formaţii

 

Chelsea: Schwarzer – Ivanovic, D. Luiz, Terry, A. Cole – Obi Mikel (min.74 – Ramires), Lampard –Willian (min.80 – De Bruyne), Oscar (min.67 – Schurrle), Hazard-Demba Ba

Pe bancă: Cech –  Cahill, Torres, Mata.

Antrenor: Jose Mourinho

 

Steaua: Tătăruşanu – Georgievski, Gardoş, Szukala, Latovlevici – Pintilii (min.64 – Tatu) – Chipciu, Stanciu (min.61-Prepeliţă), Iancu, Pîrvulescu – Kapetanos (min.71- Piovaccari)

Pe bancă: Niţă – Varela, Cristea, Neagu.

Antrenor: Laurenţiu Regencampf

A înscris: 1-0 (min.10 – Demba Ba

Cartonaşe galbene: Obi Mikel, Ivanovic – Georgievski, Latovlevici

Suturi la poartă: 16 – 9

Şuturi pe spaţiul porţii: 8 – 4

Cornere: 14 – 1

Faze de atac: 39 – 21

Ocazii mari de gol: 3 – 1

Offsides: 2 – 0

Faulturi comise: 10 – 15

Posesie: 64% – 36%

Note date de presa britanică

„Daily Maill” una dintre publicaţiile engleze cu o valoroasă echipă de jurnalişti sportivi a acordat jucătorilor de la Steaua note de trecere, dar mici. Cu excepţia lui Tătăruşanu şi Szukala care au primit nota 7, toţi ceilalţi 12 jucători care au evoluat au luat nota 5. Tot cu 5 a fost notat şi antrenorul român. Pentru echipa gazdă notele au fost următoarele: Oscar, Hazzard şi Schurrle 7, restul de 11 jucători, nota 6, şi tot 6 şi pentru Mourinho.

Un record nedorit

Steaua a „reuşit” să înregistreze un record negativ în Liga Campionilor (cu plecare de la faza grupelor – n.a.) nu a mai obţinut o victorie de 23 de meciuri. Ultima victorie a roş-albaştrilor datează din 13 septembrie 2006, 4-1 la Kiev cu Dinamo. Recordul anterior, 22 de meciuri era deţinut de Spartak Moscova.
Referindu-ne strict la participarea din această ediţie a Ligii Campionilor, Steaua are însă o consolare: două nume grele, Olimpique Marseille şi Anderlecht Bruxelles au avut o prestaţie şi mai slabă, francezii având zero puncte, iar belgienii 1 punct. Alte două echipe „de firmă”, Celtic Glasgow şi CSKA Moscova au obţinut tot 3 puncte ca şi Steaua, este adevărat, dar în urma unei victorii obţinute, nu a trei meciuri egale. Nu am luat în calcul prestaţia lui Real Sociedad, fiindcă este un nume nou în Liga Campionilor.  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.